Rodmano 18.03.2014 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam, Mam techniczne pytanie,bo po weekendzie wchodzą instalatorzy,a ja cały czas minimalnie się waham co do podłogówki w całym domu-łącznie z sypialniami dzieci i rodziców. Tak sobie wymyśliłem,że teraz zrobię normalnie podłogówkę, a jako alternatywa i w razie "W" wypuszczę w każdej sypialni i schowam w ścianach podprowadzone rurki do grzejników. Nie wiem jak technicznie wygląda taki temat,czy to jest do zrealizowania i czy wiąże się to z dużymi,dodatkowymi nakładami finansowymi i czy da się to tak wystroić ? Założenie jest takie,że cała instalacja normalnie śmiga na podłogówce (w łazienkach dodatkowo drabinki),a w razie gdyby mi podłogówka jednak nie pasowała to zamykam ją ,wieszam grzejniki i przełączam się na grzejnik/i. Tak da się ? z góry serdeczne dzięki za pomoc. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.03.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Układy mieszana są najgorsze jakie mogą być i przeważnie zawsze inwestor ma później problemy z ich wyregulowaniem. Grzejniki w łazienkach będą zasilane czynnikiem o tej samej tempereturze co podłogówka czy nie? Jaki będzie kocioł ? Przy kotle gazowym i podłogówce wystarczy tylko pompa w kotle, a przy dołożeniu grzejników już jest potrzebne sprzęgło i dodatkowa pampa oraz odpowiednie sterowanie. Przy kotle na paliwo stałe przy podłogówce powinieneś zainstalować bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 18.03.2014 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Układy mieszana są najgorsze jakie mogą być i przeważnie zawsze inwestor ma później problemy z ich wyregulowaniem. Grzejniki w łazienkach będą zasilane czynnikiem o tej samej tempereturze co podłogówka czy nie? Jaki będzie kocioł ? Przy kotle gazowym i podłogówce wystarczy tylko pompa w kotle, a przy dołożeniu grzejników już jest potrzebne sprzęgło i dodatkowa pampa oraz odpowiednie sterowanie. Przy kotle na paliwo stałe przy podłogówce powinieneś zainstalować bufor. Witaj, Instalacja będzie z piecem Viesman Vitodens 200W lub Buderus Logamax plus GB072-24. Grzejniki będą w łazienkach albo elektryczne albo zasilane , nie wiem jak z podłogówki. Co jest lepsze? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.03.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Zasilane z podłogówki będą miały niską temperaturę, a do zasilania wyższą tem. będzie potrzebny dodatkowy osprzęt i nie wiem czy jest sens pakować się w koszty dla dwóch grzejników. Dla otrzymania wyższej tem. w łazienkach zwiększa się gęstość montażu rur w podłodze. Ja zamontował bym grzejniki podpięte do układu podłogowego a dodatkowo zamontował na okres letni grzałki do grzejników. Nie są one takie drogie a robotę robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 18.03.2014 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Zasilane z podłogówki będą miały niską temperaturę, a do zasilania wyższą tem. będzie potrzebny dodatkowy osprzęt i nie wiem czy jest sens pakować się w koszty dla dwóch grzejników. Dla otrzymania wyższej tem. w łazienkach zwiększa się gęstość montażu rur w podłodze. Ja zamontował bym grzejniki podpięte do układu podłogowego a dodatkowo zamontował na okres letni grzałki do grzejników. Nie są one takie drogie a robotę robią. No tak chyba będę miał zrobione,że grzejniki zasilane na powrocie podłogówki i własnie na okres letni w grzejnikqach łazienkowych będą zaintsalowane grzałki elektryczne. Czyli widzę ,żeby zrobić taką alternatywę z grzejnikami to sporo zabawy i nie małe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.03.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Spytaj swojego wykonawcę jaka będzie różnica w cenie razem z materiałem. Grzejniki na żadnym powrocie podłogówki tylko z rozdzielacza tak jak pętle podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 18.03.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Spytaj swojego wykonawcę jaka będzie różnica w cenie razem z materiałem. Grzejniki na żadnym powrocie podłogówki tylko z rozdzielacza tak jak pętle podłogowe. Pewnie masz rację,może coś źle usłyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minia111 26.03.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 czyli dobrze rozumiem nie warto iść w kombinację mieszaną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.03.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 czyli dobrze rozumiem nie warto iść w kombinację mieszaną? Bardzo dobrze. Wodna podłogówka to najlepszy grzejnik w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.03.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Ale prawidłowo wyliczona i wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 26.03.2014 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 wodna podłogówka to same zalety - akumulacja ciepła, xródło ciepła rozłozone równomiernie, ciepło idzie z dołu do góry itd.... ale tez ma jedna wadę - trzeba zachować bardzo dużą czystość aby ciepło nie podnosiło kurzu w góre który bedzie wdychany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 ma jedna wadę - trzeba zachować bardzo dużą czystość aby ciepło nie podnosiło kurzu w góre który bedzie wdychany HA HA HA !!! Wszędzie piszą że ogrzewanie podłogowe jest dobre dla alergików. Pewnie z powodu tego unoszącego się kurzu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 26.03.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 wodna podłogówka to same zalety - akumulacja ciepła, xródło ciepła rozłozone równomiernie, ciepło idzie z dołu do góry itd.... ale tez ma jedna wadę - trzeba zachować bardzo dużą czystość aby ciepło nie podnosiło kurzu w góre który bedzie wdychany Jeśli masz grzejniki np. pod parapetem, w oknie białe firany, to nie wymieniaj ich przez całą zimę, a przekonasz się gdzie jest kurz.. Zasilanie podłogówki max. 32 stC, temperatura na powierzchni podłogi 1 - 3 st wyższa od temperatury w pomieszczeniu. Gdzie tu widzisz unoszący się kurz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 27.03.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Jeśli masz grzejniki np. pod parapetem, w oknie białe firany, to nie wymieniaj ich przez całą zimę, a przekonasz się gdzie jest kurz.. Zasilanie podłogówki max. 32 stC, temperatura na powierzchni podłogi 1 - 3 st wyższa od temperatury w pomieszczeniu. Gdzie tu widzisz unoszący się kurz? samoistnie się kurz nie unosi bo za mała temperatura ale zobacz sobie jak są słoneczne dni na wiosnę i sobie przejdź po zakurzonej podłodze i poobserwuj.....i zrób później to samo na podzłodze bez podłogówki ..z drugiej strony utrzymanie w czystosci podłogi to tez nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo87 27.03.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 HA HA HA !!! Wszędzie piszą że ogrzewanie podłogowe jest dobre dla alergików. Pewnie z powodu tego unoszącego się kurzu ! U mnie podłoga ma 24-26 stC a w domu 22-23 st to jakim cudem ma sie kurz unosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts