Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wodne ogrzewanie podłogowe i alternatywnie grzejniki

Rodmano

Recommended Posts

Witam,

Mam techniczne pytanie,bo po weekendzie wchodzą instalatorzy,a ja cały czas minimalnie się waham co do podłogówki w całym domu-łącznie z sypialniami dzieci i rodziców.

Tak sobie wymyśliłem,że teraz zrobię normalnie podłogówkę, a jako alternatywa i w razie "W" wypuszczę w każdej sypialni i schowam w ścianach podprowadzone rurki do grzejników. Nie wiem jak technicznie wygląda taki temat,czy to jest do zrealizowania i czy wiąże się to z dużymi,dodatkowymi nakładami finansowymi i czy da się to tak wystroić ?

Założenie jest takie,że cała instalacja normalnie śmiga na podłogówce (w łazienkach dodatkowo drabinki),a w razie gdyby mi podłogówka jednak nie pasowała to zamykam ją ,wieszam grzejniki i przełączam się na grzejnik/i. Tak da się ?

z góry serdeczne dzięki za pomoc.

pozdrawiam

Układy mieszana są najgorsze jakie mogą być i przeważnie zawsze inwestor ma później problemy z ich wyregulowaniem. Grzejniki w łazienkach będą zasilane czynnikiem o tej samej tempereturze co podłogówka czy nie? Jaki będzie kocioł ? Przy kotle gazowym i podłogówce wystarczy tylko pompa w kotle, a przy dołożeniu grzejników już jest potrzebne sprzęgło i dodatkowa pampa oraz odpowiednie sterowanie. Przy kotle na paliwo stałe przy podłogówce powinieneś zainstalować bufor.

Układy mieszana są najgorsze jakie mogą być i przeważnie zawsze inwestor ma później problemy z ich wyregulowaniem. Grzejniki w łazienkach będą zasilane czynnikiem o tej samej tempereturze co podłogówka czy nie? Jaki będzie kocioł ? Przy kotle gazowym i podłogówce wystarczy tylko pompa w kotle, a przy dołożeniu grzejników już jest potrzebne sprzęgło i dodatkowa pampa oraz odpowiednie sterowanie. Przy kotle na paliwo stałe przy podłogówce powinieneś zainstalować bufor.

Witaj,

Instalacja będzie z piecem Viesman Vitodens 200W lub Buderus Logamax plus GB072-24.

Grzejniki będą w łazienkach albo elektryczne albo zasilane , nie wiem jak z podłogówki. Co jest lepsze?

pozdrawiam

Zasilane z podłogówki będą miały niską temperaturę, a do zasilania wyższą tem. będzie potrzebny dodatkowy osprzęt i nie wiem czy jest sens pakować się w koszty dla dwóch grzejników. Dla otrzymania wyższej tem. w łazienkach zwiększa się gęstość montażu rur w podłodze. Ja zamontował bym grzejniki podpięte do układu podłogowego a dodatkowo zamontował na okres letni grzałki do grzejników. Nie są one takie drogie a robotę robią.

Zasilane z podłogówki będą miały niską temperaturę, a do zasilania wyższą tem. będzie potrzebny dodatkowy osprzęt i nie wiem czy jest sens pakować się w koszty dla dwóch grzejników. Dla otrzymania wyższej tem. w łazienkach zwiększa się gęstość montażu rur w podłodze. Ja zamontował bym grzejniki podpięte do układu podłogowego a dodatkowo zamontował na okres letni grzałki do grzejników. Nie są one takie drogie a robotę robią.

No tak chyba będę miał zrobione,że grzejniki zasilane na powrocie podłogówki i własnie na okres letni w grzejnikqach łazienkowych będą zaintsalowane grzałki elektryczne.

Czyli widzę ,żeby zrobić taką alternatywę z grzejnikami to sporo zabawy i nie małe koszty.

Gość grend
wodna podłogówka to same zalety - akumulacja ciepła, xródło ciepła rozłozone równomiernie, ciepło idzie z dołu do góry itd.... ale tez ma jedna wadę - trzeba zachować bardzo dużą czystość aby ciepło nie podnosiło kurzu w góre który bedzie wdychany

wodna podłogówka to same zalety - akumulacja ciepła, xródło ciepła rozłozone równomiernie, ciepło idzie z dołu do góry itd.... ale tez ma jedna wadę - trzeba zachować bardzo dużą czystość aby ciepło nie podnosiło kurzu w góre który bedzie wdychany

Jeśli masz grzejniki np. pod parapetem, w oknie białe firany, to nie wymieniaj ich przez całą zimę, a przekonasz się gdzie jest kurz..

Zasilanie podłogówki max. 32 stC, temperatura na powierzchni podłogi 1 - 3 st wyższa od temperatury w pomieszczeniu. Gdzie tu widzisz unoszący się kurz?

Gość grend
Jeśli masz grzejniki np. pod parapetem, w oknie białe firany, to nie wymieniaj ich przez całą zimę, a przekonasz się gdzie jest kurz..

Zasilanie podłogówki max. 32 stC, temperatura na powierzchni podłogi 1 - 3 st wyższa od temperatury w pomieszczeniu. Gdzie tu widzisz unoszący się kurz?

samoistnie się kurz nie unosi bo za mała temperatura ale zobacz sobie jak są słoneczne dni na wiosnę i sobie przejdź po zakurzonej podłodze i poobserwuj.....i zrób później to samo na podzłodze bez podłogówki

..z drugiej strony utrzymanie w czystosci podłogi to tez nie problem