Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi ażurowych

Recommended Posts

Witam,

chciałbym zamontować drzwi ażurowe do garderoby. Póki co posiadam otwór drzwiowy, nieobrobiony o szer. 89 cm. Znalazłem marketach drzwi ażurowe 44,4 cm. zastanawiam się tylko jak je zamontować - czy bezpośrednio do muru czy jest potrzeba robienia jakiejś futryny.

Miałem pomysł, żeby ładnie gipsem obrobić nierówności w otworze i zawiasy przytwierdzić bezpośrednio do muru - pytanie, czy jest to prawidłowe postępowanie?

Tu raczej nie dostaniesz odpowiedzi, bo takie drzwi nie występują w "profesjonlanym obrocie" a jeśi juz ktoś je kupi - to zdaje się na pomysłowość swoich wykończeniowców lub własną.

Ja nawet nie wiem, co kryje się pod nazwą "ażurowe" -domyślam się, ale nie mam pewności i doświadczeń brak. Szybciej znajdziesz na youtube lub dzwoniąc do ich producenta. Ale może się mylę:)?

Fin, to takie nagminnie stosowane w filmach hamerykańskich, chowasz się w środku i widzisz co na zewnątrz a Ciebie nie widać - taka wiara w cuda

To tylko dygresja co do hamerykańskich filmów bo dziś mam popi.. nastrój

A na serio, obawiam się, że nikt takich drzwi nie produkuje masowo, pozostaje Ci stolarz i drzwiczki np. z Castoramy - ale one są do szafek, wielkości do drzwi nie widziałem

A ja myślałem o harmonijkowych:)

W takim ukłdzie - można montować do ściany. Tylko że zawiaski - są tam zwykle takie malutkie i wymagąją mini kołeczków, na których co najwyżej można zawiesić obrazek.

Wstawiajając ościeżnicę z deski łatwiej będzie przymocować skrzydła (wtedy wystarczą wkręty).

A na serio, obawiam się, że nikt takich drzwi nie produkuje masowo, pozostaje Ci stolarz i drzwiczki np. z Castoramy - ale one są do szafek, wielkości do drzwi nie widziałem

W Castoramie i Leroy'u są drzwi o różnych wymiarach, między innymi, takie, które mnie interesują, tj. 44,4 x 201,3 lub 39,4 x 201,3 (tutaj zależy czy uda mi się tak ładnie obrobić otwór, żeby nie zjeść tych 1,2 cm zapasu ;)

Moim zdaniem dobrze wyglądają te drzwi wraz z ościeżnicą, którą można zrobić z materiałów dostępnych choćby w jakimś markecie typu Leroy czy OBI tak to robi.

Pamiętaj, że im częściej będziesz używał tych drzwiczek, tym solidniejsze zawiasy będą potrzebne a raczej mocniejsze połączenie ich z drzwiczkami i ościeżnicą.