Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Trafiłem na to forum gdyż znalazłem wiele ciekawych informacji w zakresie budownictwa oraz wykańczania wnętrz. Postanowiłem jednak założyć nowy temat gdyż w istniejących tematach nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi.

Może od początku. Jestem na etapie remontu mieszkania w bloku (37m2) i zaczynam myśleć o tym co położyć w 2 pokojach: 1-szy o wymiarach 2,45x4,4m, 2-gi o wymiarach 3,71x4,42 Pokoje są na 1-szym piętrze (o ile to ma znaczenie). Mniejszy ma być sypialnią, większy pokojem na co dzień.

Obecnie w domu użytkuję parkiet lakierowany więc tylko z tym rodzajem podłogi mam do czynienia.

Z racji metrażu rozważam podłogę w jasnych odcieniach. Ostatnio będąc w LM zainteresowałem się tym tematem i moją uwagę zwróciły deski lite ( nie mylić z warstwowymi klejonymi). Za deskami litymi przemawia to, iż klapki są szersze od tradycyjnego parkietu. Wykończenie, które uważam za ok to lakier matowy. Nie ukrywam, że z racji innych wydatków chciałbym kupić coś w racjonalnym stosunku ceny do jakości aby posłużyło wiele lat. Nie ukrywam, że nie bez znaczenia są też walory akustyczne. Panele, z którymi miałem do czynienia przy chodzeniu po nich wydawały taki tępy dźwięk, jakby nie absorbowały hałasu.

Prosiłbym Was o odpowiedź czy mój wybór powinien się ograniczać tylko do tych 2 rodzajów podłoża czy też jeszcze inne należałoby uwzględnić? ( deski 3-warstwowej, panele?

Kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć to do 120 zł/m2 + koszty robocizny.

Do kogo można się w takiej sprawie zwrócić w Poznaniu? Ma ktoś jakieś doświadczenia z fachowcami?

Z góry dziękuję za Wasze cenne rady.

https://forum.murator.pl/topic/188474-jakie-pod%C5%82ogi-drewniane-wybra%C4%87-do-2-pomieszcze%C5%84-w-bloku/

pozostałbym przy drewnie litym klejonym do podłoża. Koszt m2 deski dębowej na gotowo, to około 230zł/m2. W Poznaniu proponuję rozmawiać z Profiparkiet.

jarekkur,

bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę się starał nagiąć budżet aby zrealizować zakup takiej deski. Jeśli tylko możesz powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa drewna na podłodze w łazience? Dotychczas nie miałem do czynienia z drewnem w łazience a nie ukrywam, ze nadaje to uroku temu miejscu. Łazienka jest w wersji mikro - 2,5m2 więc zbyt duże powierzchnie to nie są, ale naczytałem się, i tutaj na forum i googlując iż opinie są skrajne. Że to drewno teakowe - bo takie głownie się przewija nie do końca się sprawdza.

Jeśli możesz byłbym wdzięczny za ustosunkowanie się.