Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie podłogi drewniane wybrać do 2 pomieszczeń w bloku

tasaq

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Trafiłem na to forum gdyż znalazłem wiele ciekawych informacji w zakresie budownictwa oraz wykańczania wnętrz. Postanowiłem jednak założyć nowy temat gdyż w istniejących tematach nie znalazłem wyczerpujących odpowiedzi.

Może od początku. Jestem na etapie remontu mieszkania w bloku (37m2) i zaczynam myśleć o tym co położyć w 2 pokojach: 1-szy o wymiarach 2,45x4,4m, 2-gi o wymiarach 3,71x4,42 Pokoje są na 1-szym piętrze (o ile to ma znaczenie). Mniejszy ma być sypialnią, większy pokojem na co dzień.

Obecnie w domu użytkuję parkiet lakierowany więc tylko z tym rodzajem podłogi mam do czynienia.

Z racji metrażu rozważam podłogę w jasnych odcieniach. Ostatnio będąc w LM zainteresowałem się tym tematem i moją uwagę zwróciły deski lite ( nie mylić z warstwowymi klejonymi). Za deskami litymi przemawia to, iż klapki są szersze od tradycyjnego parkietu. Wykończenie, które uważam za ok to lakier matowy. Nie ukrywam, że z racji innych wydatków chciałbym kupić coś w racjonalnym stosunku ceny do jakości aby posłużyło wiele lat. Nie ukrywam, że nie bez znaczenia są też walory akustyczne. Panele, z którymi miałem do czynienia przy chodzeniu po nich wydawały taki tępy dźwięk, jakby nie absorbowały hałasu.

Prosiłbym Was o odpowiedź czy mój wybór powinien się ograniczać tylko do tych 2 rodzajów podłoża czy też jeszcze inne należałoby uwzględnić? ( deski 3-warstwowej, panele?

Kwota jaką jestem w stanie przeznaczyć to do 120 zł/m2 + koszty robocizny.

Do kogo można się w takiej sprawie zwrócić w Poznaniu? Ma ktoś jakieś doświadczenia z fachowcami?

Z góry dziękuję za Wasze cenne rady.

jarekkur,

bardzo dziękuję za odpowiedź. Będę się starał nagiąć budżet aby zrealizować zakup takiej deski. Jeśli tylko możesz powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa drewna na podłodze w łazience? Dotychczas nie miałem do czynienia z drewnem w łazience a nie ukrywam, ze nadaje to uroku temu miejscu. Łazienka jest w wersji mikro - 2,5m2 więc zbyt duże powierzchnie to nie są, ale naczytałem się, i tutaj na forum i googlując iż opinie są skrajne. Że to drewno teakowe - bo takie głownie się przewija nie do końca się sprawdza.

Jeśli możesz byłbym wdzięczny za ustosunkowanie się.