Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe lane i zywica epoksydowa

mirek118

Recommended Posts

Witam

Planuję pokryć żywicą epoksydową schody do piwnicy. Schody są z betonu lane razem ze stropem. No i jak to lane schody, stopnie są nierówne i chodzi mi głównie o powierzchnię stopni a nie o ich wysokości. Pytanie: jak wyrównać stopnie? Zeszlifować jakoś? Jak się nazywa taki zabieg? Nie wiem nawet jak tego szukać w googlach i jakimi maszynami to się robi?

• 4 months później...
Witam

Planuję pokryć żywicą epoksydową schody do piwnicy. Schody są z betonu lane razem ze stropem. No i jak to lane schody, stopnie są nierówne i chodzi mi głównie o powierzchnię stopni a nie o ich wysokości. Pytanie: jak wyrównać stopnie? Zeszlifować jakoś? Jak się nazywa taki zabieg? Nie wiem nawet jak tego szukać w googlach i jakimi maszynami to się robi?

proszę o pomoc w tym temacie (powyżej cytuję samego siebie)

W prawie każdej wypożyczalni sprzętu budowlanego, można wypożyczyć szlifierkę do betonu. Są dwa rodzaje. W jednym elementem roboczym jest kamień w kształcie nerki, a w drugim to frezy metalowe. Przy małych powierzchniach wystarczy zwykła szlifierka kątowa z odpowiednią tarczą. Najlepiej jest zeszlifować nawierzchnię schodów i wyrównać ją. Przed zastosowaniem żywicy beton zeszlifować do warstwy niepylącej, bo przed malowaniem beton nie może się pylić.

W prawie każdej wypożyczalni sprzętu budowlanego, można wypożyczyć szlifierkę do betonu. Są dwa rodzaje. W jednym elementem roboczym jest kamień w kształcie nerki, a w drugim to frezy metalowe. Przy małych powierzchniach wystarczy zwykła szlifierka kątowa z odpowiednią tarczą. Najlepiej jest zeszlifować nawierzchnię schodów i wyrównać ją. Przed zastosowaniem żywicy beton zeszlifować do warstwy niepylącej, bo przed malowaniem beton nie może się pylić.

dzięki. dzisiaj dzwoniłem do wypożyczalni i nie mają takiej specjalnej schodowej szlifierki, ale jam mówisz, że wystarczy kątowa z odpowiednią tarczą to się rozejrzę za taką. Mam do zrobienia kilkanaście stopni na lanych schodach tak więc nie dużo.

Możesz podpowiedzieć, czy wylewkę z miksokreta też muszę jakoś szlifować? Nie jest ona gładka, ale myślę sobie, że pierwsza warstwa żywicy wypełni pory zakotwiczając się dobrze w posadzce. Zamierzam użyć żywicy, która można samemu położyć wałkiem do malowania

Nie trzeba szlifować wylewki, wykonanej z miksokreta. Dobrze by było jednak przed nałożeniem docelowej warstwy żywicy, zagruntować powierzchnie wylewki, rozcieńczoną warstwą żywicy ( do rozcieńczania żywic epoksydowych stosuje się ksylen )

dziękuję. zamierzałem zrobić gruntowanie przed położeniem pierwszej wartswy, po gruntowaniu druga wartswa, jakis piasek i druga warstwa. piasek na stopnie schodow oraz w garazu, a w piwnicy juz bez piasku. mozesz coś podpowiedzieć na temat uzyskania chropowatosci (piasek)?

• 2 weeks później...

A propos, tarczy do szlifowania betonu szlifierką kątową. Najtańsza jaką widziałem w castoramie kosztowała 250 zł ! A w rogach i tak nie "dojadę" taką tarczą

A nie można podrównać masą PCC lub żywicą z piaskiem? Robisz to w kolorze?

może i można :-). Muszę porozmawiać z dostawcą żywicy. Dzięki za podpowiedź. Przymierzam się do np. lekko szarego lub beżowego koloru. To są schody z garażu do piwnicy i cudów nie oczekuję. Raczej chodzi o trwałość i utrzymanie w czystości. Piasek planowałem dać, żeby nie były zbyt śliskie. Tak naprawdę to trochę błądzę na razie i nie wiem jak temat ugryźć. Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi

Gdy wykonywałem żywicę u siebie w garażu to miałem kilka ubytków. Robiłem szpachlówkę z żywicy i drobnego suszonego piachu (frakcji 0,2mm) bo zależało mi na gładkiej powierzchni. Jeśli do równania jest więcej to taniej wyjdzie wziąć dobrą masę reprofilacyjną o szerokim zakresie stosowania (np. Emaco R345 od 3 do 45 mm) i podrównać całość na gładko. W przypadku schodów warto jedynie fazować narożniki zewnętrzne bo tam żywica miałaby zbyt cienką warstwę i mogła by się odspajać/wycierać.

rozmawiałem dzisiaj z wykonawcą i powiedział, że większe nierówności należy albo zeszlifować albo wyrównać jakąś masą, wspominał też o szpachlówce z żywicy.

Cóż, poczekam do końca wszystkich prac, zobaczę jak będą wyglądać wylewki po tym wszystkim i zdecyduję, czy szlifować czy nadlewać. Co do sfazowania schodów to bardzo dobra rada, sam obawiałem się o wykończenie kantów. Możesz podesłać jakieś zdjęcia Twoich schodów? A może masz zdjęcia z poszczególnych etapów prac? Zależy mi na rozwiązaniach, które mogę wykonać we własnym zakresie.

Zaczynam mieć również obawy, czy zdążę w tym roku wykonać tą podłogę. Wylewki były lane na początku lipca także na pewno są jeszcze wilgotne,a za parę tygodni z kolei, wilgotność powietrza może być za duża. Masz jakieś doświadczenie w tym zakresie?

Nie robiłem schodów tylko posadzkę w garażu.

Co do wilgotności - każdy wykonawca wie, że pracę z żywicami zaczyna się od pomiarów wilgotności podłoża. Tu się nic nie wymyśli. Są wylewki, które nadają się po miesiącu a są i takie, które potrzebują więcej czasu. Zależy wszystko od warunków otoczenia.