mirek118 18.03.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam Planuję pokryć żywicą epoksydową schody do piwnicy. Schody są z betonu lane razem ze stropem. No i jak to lane schody, stopnie są nierówne i chodzi mi głównie o powierzchnię stopni a nie o ich wysokości. Pytanie: jak wyrównać stopnie? Zeszlifować jakoś? Jak się nazywa taki zabieg? Nie wiem nawet jak tego szukać w googlach i jakimi maszynami to się robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 03.08.2014 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Witam Planuję pokryć żywicą epoksydową schody do piwnicy. Schody są z betonu lane razem ze stropem. No i jak to lane schody, stopnie są nierówne i chodzi mi głównie o powierzchnię stopni a nie o ich wysokości. Pytanie: jak wyrównać stopnie? Zeszlifować jakoś? Jak się nazywa taki zabieg? Nie wiem nawet jak tego szukać w googlach i jakimi maszynami to się robi? proszę o pomoc w tym temacie (powyżej cytuję samego siebie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MG1719511863 06.08.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 W prawie każdej wypożyczalni sprzętu budowlanego, można wypożyczyć szlifierkę do betonu. Są dwa rodzaje. W jednym elementem roboczym jest kamień w kształcie nerki, a w drugim to frezy metalowe. Przy małych powierzchniach wystarczy zwykła szlifierka kątowa z odpowiednią tarczą. Najlepiej jest zeszlifować nawierzchnię schodów i wyrównać ją. Przed zastosowaniem żywicy beton zeszlifować do warstwy niepylącej, bo przed malowaniem beton nie może się pylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 06.08.2014 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 W prawie każdej wypożyczalni sprzętu budowlanego, można wypożyczyć szlifierkę do betonu. Są dwa rodzaje. W jednym elementem roboczym jest kamień w kształcie nerki, a w drugim to frezy metalowe. Przy małych powierzchniach wystarczy zwykła szlifierka kątowa z odpowiednią tarczą. Najlepiej jest zeszlifować nawierzchnię schodów i wyrównać ją. Przed zastosowaniem żywicy beton zeszlifować do warstwy niepylącej, bo przed malowaniem beton nie może się pylić. dzięki. dzisiaj dzwoniłem do wypożyczalni i nie mają takiej specjalnej schodowej szlifierki, ale jam mówisz, że wystarczy kątowa z odpowiednią tarczą to się rozejrzę za taką. Mam do zrobienia kilkanaście stopni na lanych schodach tak więc nie dużo. Możesz podpowiedzieć, czy wylewkę z miksokreta też muszę jakoś szlifować? Nie jest ona gładka, ale myślę sobie, że pierwsza warstwa żywicy wypełni pory zakotwiczając się dobrze w posadzce. Zamierzam użyć żywicy, która można samemu położyć wałkiem do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MG1719511863 06.08.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie trzeba szlifować wylewki, wykonanej z miksokreta. Dobrze by było jednak przed nałożeniem docelowej warstwy żywicy, zagruntować powierzchnie wylewki, rozcieńczoną warstwą żywicy ( do rozcieńczania żywic epoksydowych stosuje się ksylen ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 06.08.2014 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Nie trzeba szlifować wylewki, wykonanej z miksokreta. Dobrze by było jednak przed nałożeniem docelowej warstwy żywicy, zagruntować powierzchnie wylewki, rozcieńczoną warstwą żywicy ( do rozcieńczania żywic epoksydowych stosuje się ksylen ) dziękuję. zamierzałem zrobić gruntowanie przed położeniem pierwszej wartswy, po gruntowaniu druga wartswa, jakis piasek i druga warstwa. piasek na stopnie schodow oraz w garazu, a w piwnicy juz bez piasku. mozesz coś podpowiedzieć na temat uzyskania chropowatosci (piasek)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 19.08.2014 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2014 W prawie każdej wypożyczalni sprzętu budowlanego, można wypożyczyć szlifierkę do betonu. Są dwa rodzaje. W jednym elementem roboczym jest kamień w kształcie nerki, a w drugim to frezy metalowe. Przy małych powierzchniach wystarczy zwykła szlifierka kątowa z odpowiednią tarczą. Najlepiej jest zeszlifować nawierzchnię schodów i wyrównać ją. Przed zastosowaniem żywicy beton zeszlifować do warstwy niepylącej, bo przed malowaniem beton nie może się pylić. A propos, tarczy do szlifowania betonu szlifierką kątową. Najtańsza jaką widziałem w castoramie kosztowała 250 zł ! A w rogach i tak nie "dojadę" taką tarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 20.08.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 A nie można podrównać masą PCC lub żywicą z piaskiem? Robisz to w kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 20.08.2014 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2014 A nie można podrównać masą PCC lub żywicą z piaskiem? Robisz to w kolorze? może i można . Muszę porozmawiać z dostawcą żywicy. Dzięki za podpowiedź. Przymierzam się do np. lekko szarego lub beżowego koloru. To są schody z garażu do piwnicy i cudów nie oczekuję. Raczej chodzi o trwałość i utrzymanie w czystości. Piasek planowałem dać, żeby nie były zbyt śliskie. Tak naprawdę to trochę błądzę na razie i nie wiem jak temat ugryźć. Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 21.08.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 Gdy wykonywałem żywicę u siebie w garażu to miałem kilka ubytków. Robiłem szpachlówkę z żywicy i drobnego suszonego piachu (frakcji 0,2mm) bo zależało mi na gładkiej powierzchni. Jeśli do równania jest więcej to taniej wyjdzie wziąć dobrą masę reprofilacyjną o szerokim zakresie stosowania (np. Emaco R345 od 3 do 45 mm) i podrównać całość na gładko. W przypadku schodów warto jedynie fazować narożniki zewnętrzne bo tam żywica miałaby zbyt cienką warstwę i mogła by się odspajać/wycierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek118 21.08.2014 11:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2014 rozmawiałem dzisiaj z wykonawcą i powiedział, że większe nierówności należy albo zeszlifować albo wyrównać jakąś masą, wspominał też o szpachlówce z żywicy.Cóż, poczekam do końca wszystkich prac, zobaczę jak będą wyglądać wylewki po tym wszystkim i zdecyduję, czy szlifować czy nadlewać. Co do sfazowania schodów to bardzo dobra rada, sam obawiałem się o wykończenie kantów. Możesz podesłać jakieś zdjęcia Twoich schodów? A może masz zdjęcia z poszczególnych etapów prac? Zależy mi na rozwiązaniach, które mogę wykonać we własnym zakresie.Zaczynam mieć również obawy, czy zdążę w tym roku wykonać tą podłogę. Wylewki były lane na początku lipca także na pewno są jeszcze wilgotne,a za parę tygodni z kolei, wilgotność powietrza może być za duża. Masz jakieś doświadczenie w tym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 22.08.2014 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Nie robiłem schodów tylko posadzkę w garażu.Co do wilgotności - każdy wykonawca wie, że pracę z żywicami zaczyna się od pomiarów wilgotności podłoża. Tu się nic nie wymyśli. Są wylewki, które nadają się po miesiącu a są i takie, które potrzebują więcej czasu. Zależy wszystko od warunków otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts