Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prześwitująca ściana zewnętrzna z pustaków - co robić?

Recommended Posts

Witam.

Buduję dom o 3 warstwowych ścianach (pustak suporex, styropian i cegła). Na razie dom postawiony jest z pustaka. Pozostałe 2 warstwy będą dobudowane później. Zauważyłem że w niektórych ścianach było mało kleju łączącego pustaki i ściana prześwituje się na zewnątrz. Czy powinienem uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje?

Witam.

Buduję dom o 3 warstwowych ścianach (pustak suporex, styropian i cegła). Na razie dom postawiony jest z pustaka. Pozostałe 2 warstwy będą dobudowane później. Zauważyłem że w niektórych ścianach było mało kleju łączącego pustaki i ściana prześwituje się na zewnątrz. Czy powinienem uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje?

Przepraszam że zapytam ale po co teraz budować o 3 warstwowych ścianach ? Dwie warstwy nie wystarczą?

Tak to kiedyś budowali a teraz to tego nie widziałem już dawno.

Witam.

Tak. Najlepiej jakbyś zaciągnął całe ściany. Wtedy masz pewność.

Przepraszam że zapytam ale po co teraz budować o 3 warstwowych ścianach ? Dwie warstwy nie wystarczą?

Tak to kiedyś budowali a teraz to tego nie widziałem już dawno.

Zdecydowałem się na ścianę 3 warstwową rozmawiając z kilkoma murarzami i po przeanalizowaniu za i przeciw wybór padł na 3 warstwy.

Wracając do pytania uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje?

Zdecydowałem się na ścianę 3 warstwową rozmawiając z kilkoma murarzami i po przeanalizowaniu za i przeciw wybór padł na 3 warstwy.

Wracając do pytania uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje?

Tak w ogóle "suporex" to nie pustak.

Tak offtopic, czy byli to może ci sami murarze którzy sfuszerowali murowanie ściany ?

/na razie warstwy wewnętrznej/

Od zewnątrz - nu w lewą łapę pacę z zaprawą, w prawą kielnię i pracowicie obrzucić wszystkie szpary i wyrównać kielnią.

Przyznaję ze względu na przypuszczalny rozmiar pracy praca wielka, ale jak najbardziej do wykonania.

Ładnie by było gdyby wykonali ją murarze w ramach poprawki usterek :wiggle:

Od środka przyjdzie tynkarz z pacą i dziury się stracą tak że środkiem nie ma się co przejmować.

Oj tam od razu pale. Płyta ... i przekopanie ...https://www.google.pl/search?q=koparka+1m3&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aPAqU9aEEIiGywPl6oHwCw&ved=0CAoQ_AUoAg&biw=1364&bih=683#q=koparka+2m3&tbm=isch&facrc=_&imgrc=xbkXNVbASVrMFM%253A%3BP16PwwpcSDjz-M%3Bhttp%253A%252F%252Fimages04.olx-st.com%252Fui%252F16%252F47%252F03%252F1322217114_283884403_2-Zdjecia--Wynajem-Koparki-gasienicowej-VOLVO-EC210-BLC-pojlyzki-12m3.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftczew.olx.pl%252Fwynajem-koparki-gasienicowej-volvo-ec210-blc-poj-lyzki-1-2m3-iid-283884403%3B566%3B300 wykopie do warstwy nośnej, ułoży ponownie i będzie. koszt większy ale nie powiedział bym czy aż tak duży, więcej czasu zejdzie z układaniem ponownie gruntu ...

Oj tam od razu pale. Płyta ... i przekopanie ...https://www.google.pl/search?q=koparka+1m3&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aPAqU9aEEIiGywPl6oHwCw&ved=0CAoQ_AUoAg&biw=1364&bih=683#q=koparka+2m3&tbm=isch&facrc=_&imgrc=xbkXNVbASVrMFM%253A%3BP16PwwpcSDjz-M%3Bhttp%253A%252F%252Fimages04.olx-st.com%252Fui%252F16%252F47%252F03%252F1322217114_283884403_2-Zdjecia--Wynajem-Koparki-gasienicowej-VOLVO-EC210-BLC-pojlyzki-12m3.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftczew.olx.pl%252Fwynajem-koparki-gasienicowej-volvo-ec210-blc-poj-lyzki-1-2m3-iid-283884403%3B566%3B300 wykopie do warstwy nośnej, ułoży ponownie i będzie. koszt większy ale nie powiedział bym czy aż tak duży, więcej czasu zejdzie z układaniem ponownie gruntu ...

Czy zauważyłeś forumowiczu o nicku napisanym w jakimś dziwnym alfabecie - wartość funkcji "zwierciadło wody" ?

• 1 month później...

Czy jeśli z zewnątrz kielnią zakleję szczeliny między suporeksem i składnikiem zaprawy oprócz cementu i piasku będzie wapno to jak dam na to styropian to nie odparuje on z czasem z powodu dodania wapna do zaprawy?

Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi. Słyszałem że styropian potrafi "znikać" gdy zetknie się z niektórymi substancjami. Czy zaprawa cement wapno piasek woda będzie bezpieczna?

u mnie murowali na klej i piórowpust

jednak gdy docinali pustaki to musieli dawać

spoine pionową i też znalazłem kilka prześwitów

wziąłem pistolet z pianką niskoprężną i cienką koncówką i po sprawie

tylko ja mam ścianę 2W

a warstwę zewnętrzną masz ze zwykłej cegły?

pozdrawiam

a jak budują na zwykła zaprawę to styropian nie znika.

Z wapnem chyba nie wchodzi w reakcje. Bardziej to tyczy jakiś rozpuszczalników.

Na szczeliny albo pianka albo zaprawa cienkowarstwowa i szpachlem kleić.

Zaprawa cementowo-wapienna chyba i tak odpadnie bo za cienko będzie.

U mnie też w ścianie były takie prześwity, ale ja cierpliwie czekałem, czekałem, ąż nadszedł czas tynkowania wewnątrz i te prześwity w cudowny sposób zniknęły.

Szczeliny co prawda dalej są obecne od zewnętrznej strony ściany, lecz po przyklejeniu styropianu już ich nie będzie widać.

A styropian będę kleił po całości, a nie jakieś tam placki.

• 4 weeks później...
Witam.

nie zamierzazs tych scian od srodka tynkowac?

Przeciez bedziesz miec jeszcez 2 warstwy, zewnetrzna dosc szczelna (estetyka) to po co robic dodatkowa prace z zaciapywaniem dziur?