tapczan 18.03.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam.Buduję dom o 3 warstwowych ścianach (pustak suporex, styropian i cegła). Na razie dom postawiony jest z pustaka. Pozostałe 2 warstwy będą dobudowane później. Zauważyłem że w niektórych ścianach było mało kleju łączącego pustaki i ściana prześwituje się na zewnątrz. Czy powinienem uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buzzer11 18.03.2014 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam. Buduję dom o 3 warstwowych ścianach (pustak suporex, styropian i cegła). Na razie dom postawiony jest z pustaka. Pozostałe 2 warstwy będą dobudowane później. Zauważyłem że w niektórych ścianach było mało kleju łączącego pustaki i ściana prześwituje się na zewnątrz. Czy powinienem uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje? Przepraszam że zapytam ale po co teraz budować o 3 warstwowych ścianach ? Dwie warstwy nie wystarczą? Tak to kiedyś budowali a teraz to tego nie widziałem już dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 18.03.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam. Buduję dom o 3 warstwowych ścianach (pustak suporex, styropian i cegła). Na razie dom postawiony jest z pustaka. Pozostałe 2 warstwy będą dobudowane później. Zauważyłem że w niektórych ścianach było mało kleju łączącego pustaki i ściana prześwituje się na zewnątrz. Czy powinienem uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje? Tak. Najlepiej jakbyś zaciągnął całe ściany. Wtedy masz pewność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 19.03.2014 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Przepraszam że zapytam ale po co teraz budować o 3 warstwowych ścianach ? Dwie warstwy nie wystarczą? Tak to kiedyś budowali a teraz to tego nie widziałem już dawno. Zdecydowałem się na ścianę 3 warstwową rozmawiając z kilkoma murarzami i po przeanalizowaniu za i przeciw wybór padł na 3 warstwy. Wracając do pytania uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 19.03.2014 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Tak. Najlepiej jakbyś zaciągnął całe ściany. Wtedy masz pewność. Całe ściany będą i tak gipsowane od środka. Chodzi o to czy w szczeliny wciskać jakiś klej do pustaków. A może beton czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 19.03.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Mialem to samo i wszystkie laczenia od zewnatrz przejechalem zaprawa cienkowarstwowa. Nie chce aby wiatr hulal mi w gniazdkach w przyszlosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.03.2014 04:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Zdecydowałem się na ścianę 3 warstwową rozmawiając z kilkoma murarzami i po przeanalizowaniu za i przeciw wybór padł na 3 warstwy. Wracając do pytania uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje? Tak w ogóle "suporex" to nie pustak. Tak offtopic, czy byli to może ci sami murarze którzy sfuszerowali murowanie ściany ? /na razie warstwy wewnętrznej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 20.03.2014 12:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 (edytowane) Rozumiem że lepiej bym to uszczelnił wciskając w szczeliny jakiś materiał. Tylko teraz jaki. Zwykły klej do pustaków wystarczy lub zaprawa cement + woda? Edytowane 20 Marca 2014 przez tapczan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.03.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Od zewnątrz - nu w lewą łapę pacę z zaprawą, w prawą kielnię i pracowicie obrzucić wszystkie szpary i wyrównać kielnią. Przyznaję ze względu na przypuszczalny rozmiar pracy praca wielka, ale jak najbardziej do wykonania. Ładnie by było gdyby wykonali ją murarze w ramach poprawki usterek Od środka przyjdzie tynkarz z pacą i dziury się stracą tak że środkiem nie ma się co przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.03.2014 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Oj tam od razu pale. Płyta ... i przekopanie ...https://www.google.pl/search?q=koparka+1m3&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aPAqU9aEEIiGywPl6oHwCw&ved=0CAoQ_AUoAg&biw=1364&bih=683#q=koparka+2m3&tbm=isch&facrc=_&imgrc=xbkXNVbASVrMFM%253A%3BP16PwwpcSDjz-M%3Bhttp%253A%252F%252Fimages04.olx-st.com%252Fui%252F16%252F47%252F03%252F1322217114_283884403_2-Zdjecia--Wynajem-Koparki-gasienicowej-VOLVO-EC210-BLC-pojlyzki-12m3.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftczew.olx.pl%252Fwynajem-koparki-gasienicowej-volvo-ec210-blc-poj-lyzki-1-2m3-iid-283884403%3B566%3B300 wykopie do warstwy nośnej, ułoży ponownie i będzie. koszt większy ale nie powiedział bym czy aż tak duży, więcej czasu zejdzie z układaniem ponownie gruntu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.03.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Oj tam od razu pale. Płyta ... i przekopanie ...https://www.google.pl/search?q=koparka+1m3&espv=210&es_sm=122&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aPAqU9aEEIiGywPl6oHwCw&ved=0CAoQ_AUoAg&biw=1364&bih=683#q=koparka+2m3&tbm=isch&facrc=_&imgrc=xbkXNVbASVrMFM%253A%3BP16PwwpcSDjz-M%3Bhttp%253A%252F%252Fimages04.olx-st.com%252Fui%252F16%252F47%252F03%252F1322217114_283884403_2-Zdjecia--Wynajem-Koparki-gasienicowej-VOLVO-EC210-BLC-pojlyzki-12m3.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftczew.olx.pl%252Fwynajem-koparki-gasienicowej-volvo-ec210-blc-poj-lyzki-1-2m3-iid-283884403%3B566%3B300 wykopie do warstwy nośnej, ułoży ponownie i będzie. koszt większy ale nie powiedział bym czy aż tak duży, więcej czasu zejdzie z układaniem ponownie gruntu ... Czy zauważyłeś forumowiczu o nicku napisanym w jakimś dziwnym alfabecie - wartość funkcji "zwierciadło wody" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 20.03.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dobrze by było, jednak przeciąganie po licu tak jak proponują wyżej nie jest rozwiązaniem i jeżeli nie chcesz się bawić, w pracochłonne całkowite uzupełnianie braków to bym zostawił i się tym nie przejmował, zwłaszcza że masz ścianę trójwarstwową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 21.03.2014 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Zrobiłem zdjęcia żeby pokazać jak to wygląda ze środka. Celowo nie włączałem lampy błyskowej (lepiej widać światło z zewnątrz). Niestety jakość jest słaba bo robiłem telefonem. Ubytki widać po powiększeniu zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 19.05.2014 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Czy jeśli z zewnątrz kielnią zakleję szczeliny między suporeksem i składnikiem zaprawy oprócz cementu i piasku będzie wapno to jak dam na to styropian to nie odparuje on z czasem z powodu dodania wapna do zaprawy? Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi. Słyszałem że styropian potrafi "znikać" gdy zetknie się z niektórymi substancjami. Czy zaprawa cement wapno piasek woda będzie bezpieczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 19.05.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 u mnie murowali na klej i piórowpustjednak gdy docinali pustaki to musieli dawać spoine pionową i też znalazłem kilka prześwitówwziąłem pistolet z pianką niskoprężną i cienką koncówką i po sprawietylko ja mam ścianę 2W a warstwę zewnętrzną masz ze zwykłej cegły? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 19.05.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 a jak budują na zwykła zaprawę to styropian nie znika.Z wapnem chyba nie wchodzi w reakcje. Bardziej to tyczy jakiś rozpuszczalników.Na szczeliny albo pianka albo zaprawa cienkowarstwowa i szpachlem kleić.Zaprawa cementowo-wapienna chyba i tak odpadnie bo za cienko będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 19.05.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Miałem podobny problem, kupilem najlepszą pianke jaka byla jak poszło to przewodami wyszła potem szpachla siatka i dalej stawiamy. Mnie napewno przeżyje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tapczan 20.05.2014 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 a warstwę zewnętrzną masz ze zwykłej cegły? Z klinkierowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netcom 20.05.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 U mnie też w ścianie były takie prześwity, ale ja cierpliwie czekałem, czekałem, ąż nadszedł czas tynkowania wewnątrz i te prześwity w cudowny sposób zniknęły.Szczeliny co prawda dalej są obecne od zewnętrznej strony ściany, lecz po przyklejeniu styropianu już ich nie będzie widać.A styropian będę kleił po całości, a nie jakieś tam placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 13.06.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Witam. Buduję dom o 3 warstwowych ścianach (pustak suporex, styropian i cegła). Na razie dom postawiony jest z pustaka. Pozostałe 2 warstwy będą dobudowane później. Zauważyłem że w niektórych ścianach było mało kleju łączącego pustaki i ściana prześwituje się na zewnątrz. Czy powinienem uzupełnić braki kleju wciskając między pustaki w miejscach gdzie ściana się prześwituje? nie zamierzazs tych scian od srodka tynkowac? Przeciez bedziesz miec jeszcez 2 warstwy, zewnetrzna dosc szczelna (estetyka) to po co robic dodatkowa prace z zaciapywaniem dziur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts