Lapeno 16.06.2014 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Witam serdecznie, MAm te same wątpliwości. U mnie dom w technologii Solbet 600 + styropian. Chodzi mi o to, że też mam szpary ścianach nośnych. Zauważyłem je już jakiś czas temu, ale wykonawca twierdzi, że to nic istotnego – przecież przyjdzie ocieplenie od zewnątrz, tynk od środka. Szpary występują zwłaszcza na łączeniach poziomych. Tłumaczenia wykonawcy wziąłem za dobrą monetę, ale w sobotę miałem teścia na budowie (inż. budownictwa dróg i mostów) który też na zwrócił uwagę i mocno „podkręcił” temat – zwłaszcza pod kątem potencjalnych mostków termicznych. Rozmawiałem dzisiaj z doradcą technicznym (infolinia Solbetu) który stwierdził, że to błąd sztuki i wykonawca powinien dopilnować, żeby nie było szpar w spoinach pionowych i poziomych. Mogę wręcz negocjować cenę usługi. Jak to jest Waszym zdaniem? Zadręczać się? Dom ma się nie rozpaść, ale zaczynam schizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fox503 17.06.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Są dwa sposoby: pierwszy to wciśnięcie z pacą zaprawy cienkowarstwowej z obydwu stron - problemem jest fakt, że wciśnie się jedynie na głębokość kilku centymetrów drugi wygodniejszy to pianka PUR niskoprężna i wtłoczenie piany w szczeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts