Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prysznic w sypialni/ Szklana ściana (bok prysznica) a sposób uszczelnienia. PROŚBA

cyrpys

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem - Chciałbym mieć przeszkloną ścianę prysznica (do sypialni) - na rysunku szyba (1,4x2,2) jest oznaczona kolorem zielonym.

Mam pytanie jak ją zamontować - pod prysznicem naturalnie płytki, w sypialni deska dębowa. Potrzebuję szczelnej konstrukcji, że uniknąć wlania się wody na deski w sypialni. Ma ktoś może pomysł w jaki sposób to zamontować?

Dziękuję,

C

lazienka.jpg

Oj wiele trzeba wziąć pod uwagę w takim przypadku. Samo lanie się wody na płytki podczas kąpieli to jedno, a wilgoć z parującej wody i spływanie wody z ciała podczas wychodzenia z pod prysznica to drugie. Na ścianie na pewno folia w płynie plus obowiązkowo taśmy w narożach. Przydało by się zrobić to samo na podłodze, ale jeżeli nie jest to deska typu parkiet a lita deska podłogowa na legarach, będzie trudniej. płytki z fugą epoksydową lub dobrą nie przepuszczającą wody. Na pewno silikon na połączeniach ze ścianami. Do tego mocna wentylacja.

Na wszelki wypadek uszczegóławiając:

Z prysznica wychodzi się do łazienki (na płytki). Szyba od strony sypialni ma być naturalnie nieruchoma - tylko stanowić bok prysznica. Wejście do prysznica będzie niezamykane (szer 90cm, wysokość 2,2m). W prysznicu planowany jest wyciąg mechaniczny.

Na podłodze w sypialni jest deska typu parkiet. Zastanawiam się nad sposobem montażu samej szyby (w czym ją osadzić i jak się upewnić, że nie będzie przeciekać (bo zniszczy parkiet). Czy silikon wytrzyma lata?

Dziękuję serdecznie za rady!

Edytowane przez cyrpys

Sama szyba to nie problem, będzie startować (u dołu) od jakiegoś profilu, jego szczelne posadowienie na krawędzi płytek nie jest żadnym problemem. Bardziej bym się obawiał o ten parkiet dalej. Z otwartego prysznica zawsze będzie trochę chlapać, dochodzi para, wysoka wilgotność... czarno to widzę.

lazienka_1.jpg

Witam,

prysznic będzie od góry zabudowany (i będzie posiadał jak już wspomniałem wyciąg mechaniczny), więc górą się woda nie wydostanie, że z otwartego prysznica do łazienki będzie troche wody chlapać to jest dla mnie naturalne, ale nie jest to problemem.

Problem jest z zamocowaniem szyby przy podłodze.

Dodałem jeszcze opis do rysunku.

Pozdrawiam,

Profil kupisz sobie tu np. http://www.interfit.pl

Ale ... silikon to jedno ale pod profil daje się specjalną przekładkę jako pierwotne uszczelnienie. Silikon jest uszczelnieniem wtórnym. po jakimś czasie użytkowania silikon wymienia się bo jest zużyty.

W.g mnie najlepiej jak przed położeniem płytek zamontuje się profil a dopiero do niego płytki. Fuga przy profilu obowiązkowo epoksydowa a dopiero na to silikon.

Pamiętaj o umocowaniu szyby po przeciwnej stronie profila :)

Szkło hartowane, grubość 8 mm przy tym rozmiarze.

Edytowane przez Charlie

Profil kupisz sobie tu np. http://www.interfit.pl

Ale ... silikon to jedno ale pod profil daje się specjalną przekładkę jako pierwotne uszczelnienie.

O, a to coś nowego dla mnie (nie jestem fachowcem), możesz pokazać, jak taka przekładka wygląda?

W.g mnie najlepiej jak przed położeniem płytek zamontuje się profil a dopiero do niego płytki. Fuga przy profilu obowiązkowo epoksydowa a dopiero na to silikon.

Proponowałem profil na płytkach właśnie ze względu na lepszą szczelność takiego połączenia (profil na gładkiej, szczelnej i sztywnej powierzchni), przynajmniej tak mi się wydawało. Mówisz, że postawienie profila na wylewce o doszczelnianie jego boku będzie lepsze?