janek_0909 18.03.2014 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Witam kolegów i proszę o poradę. Budowa dotyczy domu na którym jest wysoki poziom wód gruntowych (dom bez piwnicy). Musze wykonać porządną izolację pozioma pomiędzy sianą fundamentową i ścianami nośnymi (porotherm).Chciałbym dać 2x papę termozgrzewalną (podkładową – bez posypki). Myślę tutaj np. o swisspor bikutop G200 S40, bikutop 200 pv200 S40, silny Werner PYE PV200 S40 czy inna o tych parametrach. Mam jednak pytanie: położenie papy o grubości 0.4 mm w miejscach łączenia (na zakład np. w rogach będzie powodowało), że grubość papy będzie 0.4 mm * 4 = 1,6 cm.Pytanie w związku z tym, czy nie będzie tak, że w niektórych miejscach po jakimś czasie ściana będzie osiadać i pękać ? Przecież to aż 1,6 cm wyżej w rogach niż w innych miejscach, gdzie będzie 0,8 mm. Dodam, że buduję na zaprawie cementowo-wapiennej. Czy faktycznie jest się czym martwić?I jeszcze pytanie z tym pap podkładowych czy ważne jest że jest typu SBS? I jeszcze zapytam, czy posypka ma tutaj znaczenie. Z tego co mi wiadomo jest zupełnie niepotrzebna i tylko przeszkadza. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_0909 19.03.2014 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Naprawdę nikt nic nie podpowie. Czy mam uznać że nie wiecie czy wiecie ale nie powiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 01.04.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Naprawdę nikt nic nie podpowie. Czy mam uznać że nie wiecie czy wiecie ale nie powiecie? Daj zwykłą papę podkładową oczywiście bez posypki. Będzie cieńsza i ściany nie będą osiadały w narożach. możesz też dać folię pod ściany. Ona też nie osiądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts