Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pozioma pomiędzu ścianą fundamentową a ścianą nośną (wątpliwości)

janek_0909

Recommended Posts

Witam kolegów i proszę o poradę.

Budowa dotyczy domu na którym jest wysoki poziom wód gruntowych (dom bez piwnicy). Musze wykonać porządną izolację pozioma pomiędzy sianą fundamentową i ścianami nośnymi (porotherm).

Chciałbym dać 2x papę termozgrzewalną (podkładową – bez posypki). Myślę tutaj np. o

swisspor bikutop G200 S40, bikutop 200 pv200 S40, silny Werner PYE PV200 S40 czy inna o tych parametrach. Mam jednak pytanie: położenie papy o grubości 0.4 mm w miejscach łączenia (na zakład np. w rogach będzie powodowało), że grubość papy będzie 0.4 mm * 4 = 1,6 cm.

Pytanie w związku z tym, czy nie będzie tak, że w niektórych miejscach po jakimś czasie ściana będzie osiadać i pękać ? Przecież to aż 1,6 cm wyżej w rogach niż w innych miejscach, gdzie będzie 0,8 mm. Dodam, że buduję na zaprawie cementowo-wapiennej. Czy faktycznie jest się czym martwić?

I jeszcze pytanie z tym pap podkładowych czy ważne jest że jest typu SBS? I jeszcze zapytam, czy posypka ma tutaj znaczenie. Z tego co mi wiadomo jest zupełnie niepotrzebna i tylko przeszkadza. Dzięki za pomoc.

• 2 weeks później...