Tomasz Brzęczkowski 26.05.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 I też natknęłam się na ten problem. Będzie kocioł kond. z zamknięta komorą spalania i kominek w salonie z czerpnią z zewnątrz oraz wm+reku. Instalator mnie straszy, że MUSI być kanał wentylacyjny w kotłowni, bo jest gaz i do kominka też. Straszy mnie, że mi nikt tego odbierze i że jak kocioł gazowy się popsuje albo wentylacja mechaniczna to może być to niebezpieczne. Ale przeciez komora spalania jest zamknięta to gdzie i jak się ma to ulatniać? ;p Nie ma nigdzie w przepisach słowa o kanale, a o wentylacji. Kotłownia z kotłem kondensacyjnym, ma mieć wentylacje. Nie jest wyszczególnione jaką. Może być i z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 31.03.2015 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Odkopie temat bo mam taki sam problem.W salonie będzie kominek a za sianą łazienka z piecem kondensacyjnym z zamkniętą komora spalania.Robię na 100% WM z reku i teraz jak to trzeba rozwiązać najlepiej? W projekcie mam jeden komin z 2 kanałami i po bokach każdego kanały 2 kanały wentylacyjne.... Prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 31.03.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Odkopie temat bo mam taki sam problem.W salonie będzie kominek a za sianą łazienka z piecem kondensacyjnym z zamkniętą komora spalania.Robię na 100% WM z reku i teraz jak to trzeba rozwiązać najlepiej? W projekcie mam jeden komin z 2 kanałami i po bokach każdego kanały 2 kanały wentylacyjne.... Prosze o rade. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?185507-Kominiarz-nie-odbierze W powyższym wątku jest wszystko jasne. A kominiarzy straszących, że jak będą chcieli, to mogą nie odebrać należy zignorować i znaleźć innego, który po prostu stosuje się do przepisów i czyta je ze zrozumieniem, bez względu na to, czy mu się podobają, czy może wolałby uchwalić inne. Nawet gdyby takowy się znalazł w znacznej odległości, to przywiezienie go na budowę wyjdzie zapewne taniej niż stawianie niepotrzebnego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ronifcb 01.04.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 OK czyli trochę mam rozjaśniony temat.W takim razie przy WM nie powinienem mieć żadnego komina z wentylacja grawitacyjna? Robię tylko pojedynczy komin pod kominek ,a powietrze doprowadzam pod podłogą bezpośrednio do kominka ? Co do pieca gazowego kondensacyjnego mogę dać rure taka specjalną przez sciane tylko? Wtedy tylko miałbym jeden komin spalinowy do kominka.... Jeszcze pozostaje kwestia okapu.Czy najlepszą i zarazem najrozsądniejszą sprawą bedzie okap z pochłaniaczem i obiegiem zamkniętym ?Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 01.04.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Tak, jeżeli jest kominek z wkładem zamkniętym. Wyprowadzenie spalin przez ścianę w domu jednorodzinnym jest dozwolone dla kotłów do 21 kW. Niemniej, to akurat nie jest idealne, bo ilość spalin i pary wodnej jest spora. Na pewno może to działać negatywnie na elewację w pobliżu. Więc może lepiej tutaj nie oszczędzać na kominie i wypuścić to dachem, jeżeli jest taka możliwość. Okap z pochłaniaczem bez zewnętrznego wywiewu jest najprostszym i całkiem skutecznym rozwiązaniem. Dobrze mieć blisko w kuchni regulator WM, którą można chwilowo podkręcić, kiedy zapachy kuchenne tego wymagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 01.04.2015 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Tak, jeżeli jest kominek z wkładem zamkniętym. Wyprowadzenie spalin przez ścianę w domu jednorodzinnym jest dozwolone dla kotłów do 21 kW. Niemniej, to akurat nie jest idealne, bo ilość spalin i pary wodnej jest spora. Na pewno może to działać negatywnie na elewację w pobliżu. Więc może lepiej tutaj nie oszczędzać na kominie i wypuścić to dachem, jeżeli jest taka możliwość. Okap z pochłaniaczem bez zewnętrznego wywiewu jest najprostszym i całkiem skutecznym rozwiązaniem. Dobrze mieć blisko w kuchni regulator WM, którą można chwilowo podkręcić, kiedy zapachy kuchenne tego wymagają. Gwoli uzupełnienia. Warto zainstalować w kuchni czujnik jakości powietrza spięty ze sterownikiem. W momencie lekkiego zadymienia czy zwiększonego zaparowania reku włącza się na najwyższe obroty i skutecznie przewietrza pomieszczenie. Działa to na tyle skutecznie że zapomniałem o manualnym podkręcaniu reku na wyższe obroty. Czujnik u mnie współpracuje z Renoventem Excellentem Large poprzez sterownik IB-Tron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts