Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Profil veka- potrójna szyba czy tak można?

Recommended Posts

Witam stoję przed wyborem okien do mojego domu. Zrobiłem objazd po częstochowskich salonach i podjąłem decyzję że będzie to profil veka perfectline i pakiet dwóch szyb. Ale w jednym salonie sprzedaży pan zaproponował mi do tego profilu szklenie trzyszybowe. Mam pytanie czy ten profil może mieć trzy szyby i czy ktoś z was ma takie okna.

Dla mnie jest to optymalny wybór cena-ciepłota tylko czy ten profil nie będzie za bardzo osłabiony i czy coś złego nie będzie się działo z tymi oknami.

Nic się nie będzie działo z poprawnie wykonanym i zamontowanym oknie!

Zastanawiam się kto rozsiewa takie brednie? :rolleyes:

Wielokrotnie było powtarzane, że za statykę okna odpowiada przede wszystkim wzmocnienie skrzydła czy słupka a ono mało kiedy jest słabsze od tego w profilach +80 mm. Tam szerokość zabudowy zwiększa przede wszystkim 10 czy 20 mm samego "plastiku" z dodatkowymi przegródkami, które nie polepszają jego sztywności.

Pomijam dodatkowe wzmacniacze, np. w rodzaju wklejonej szyby w skrzydło.

Przecież już w profilach trzykomorowych o głębokości 60 mm stosowano pakiety trzyszybowe, dwukomorowe kiedy szkło termofloat nie było powszechne lub tzw. antywłamaniowe, czyli 44,4/16a/4t, które miało taką sama wagę jak obecne trzyszybowe, dwukomorowe.

Nic się nie będzie działo z poprawnie wykonanym i zamontowanym oknie!

Zastanawiam się kto rozsiewa takie brednie? :rolleyes:

Wielokrotnie było powtarzane, że za statykę okna odpowiada przede wszystkim wzmocnienie skrzydła czy słupka a ono mało kiedy jest słabsze od tego w profilach +80 mm. Tam szerokość zabudowy zwiększa przede wszystkim 10 czy 20 mm samego "plastiku" z dodatkowymi przegródkami, które nie polepszają jego sztywności.

Pomijam dodatkowe wzmacniacze, np. w rodzaju wklejonej szyby w skrzydło.

Przecież już w profilach trzykomorowych o głębokości 60 mm stosowano pakiety trzyszybowe, dwukomorowe kiedy szkło termofloat nie było powszechne lub tzw. antywłamaniowe, czyli 44,4/16a/4t, które miało taką sama wagę jak obecne trzyszybowe, dwukomorowe.

Nikt nic nie rozsiewa ja się tylko pytam czy takie rozwiązanie będzie dobre

No właśnie nie znam tego producenta, nazywa się TP okna ze śląska mają salon sprzedaży w Częstochowie, zna ich ktoś.

Dla mnie mało znany producent (ale na stronie veki istnieje, jest z Częstochowy z ul. Dmowskiego 1) więc się nie wypowiem czy produkuje ok czy też nie. Poproś ich o certyfikaty, kartę gwarancyjną oraz instrukcję montażu okien. To ich trochę zweryfikuje.