Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł kondensacyjny na propan + 100% podłogówki

misiupl

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję opinii, porad.

Dom parterowy z niemal 100% ogrzewaniem podłogowym, grzejnik-drabinka w łazience i garażu - zasilane z rozdzielaczy podłogówki.

Rur do podłogówki 1000-1200mb.

Piec kondensacyjny na propan.

Czy zasilać to bezpośrednio z pieca, czy poprzez sprzęgło? - z czym to się je, co lepsze (bo droższe to wiadomo)

Edytowane przez misiupl

policz ilość pętli razy średnio 2ltr/min, sprawdź w instrukcji kotła przepływ masowy przez kocioł czy są porównywalne, a potem sprawdź charakterystykę pompy w kotle - będziesz wiedział

Licząc jak piszesz, przy moich 14-stu pętlach żaden z kotłów małej mocy nie da rady.

Pozostaje pewnie odpowiednie sprzęgło i np. vitodens 100 19kW.

Czy sterownik pogodowy powinien być podłączony do pieca czy gdzieś jakiś zawór 3D się daje?

policz ilość pętli razy średnio 2ltr/min, sprawdź w instrukcji kotła przepływ masowy przez kocioł czy są porównywalne, a potem sprawdź charakterystykę pompy w kotle - będziesz wiedział

Jest liczenie zawyżone, moze to byc srednio 1,1 do 1,3, jezeli projekt podłogowki jest dobrze policzony. Jezeli jest zagęszczenie ponad standartowe moze tak byc ale raczej mało prawdopodobne.

Korzystając ze wzoru Vp = (P1* 860) /∆T

Vp = (19kW * 860) / 15 = 1089 [l/h] przepływ

Vp = (19 * 860) / 7 = 2334 [l/h]

Vp = (8,5 * 860) / 7 = 1044 [l/h]

Jeżeli Twoja instalacja grzewcza potrzebuje 8500W to pompa kotłowa da radę.

W podłogówce taka duża dT?. Zwykle sie przyjmuje do obliczeń i ustawia sie ok 5 oC

dT- 7 °C również może być i nie jest wcale za duża.

Przy dT- 5 °C moc przekazywana wyniesie ok 6kW przy przepływie 1066 [l/h].

Przy Vp = (6,2kW * 860) / dT- 5 °C = 1066 [l/h]

Główny problem jest taki, że inwestorzy nie zlecają obliczeń oraz projektu instalacji grzewczej a później są niepotrzebne problemy niekiedy nie do rozwiązania.

Przykład

Dwa rozdzielacze podłogówki po 9 obwodów grzewczych parter i piętro moc do przekazania 10 kW, parametry 35/30, rury dobiegowe od kotłowni do rozdzielaczy PP 25 × 4,2 średnica wewnętrzna 16,6mm.

W projekcie było rury miedziane 35 i 28 mm. W tym przypadku ewidentnie zawinił monter a inwestor ma problem.

Edytowane przez VPS

dT- 7 °C również może być i nie jest wcale za duża.

Przy dT- 5 °C moc przekazywana wyniesie ok 6kW przy przepływie 1066 [l/h].

Przy Vp = (6,2kW * 860) / dT- 5 °C = 1066 [l/h]

Główny problem jest taki, że inwestorzy nie zlecają obliczeń oraz projektu instalacji grzewczej a później są niepotrzebne problemy niekiedy nie do rozwiązania.

Przykład

Dwa rozdzielacze podłogówki po 9 obwodów grzewczych parter i piętro moc do przekazania 10 kW, parametry 35/30, rury dobiegowe od kotłowni do rozdzielaczy PP 25 × 4,2 średnica wewnętrzna 16,6mm.

W projekcie było rury miedziane 35 i 28 mm. W tym przypadku ewidentnie zawinił monter a inwestor ma problem.

Te 35 mm przy 18 obwodach to wyciąganie kasy z kieszeni inwestora, 28 mm byłoby w sam raz

Witam

Zanalzłem ten temat i pozwolę sobie podpiąc się do niego aby nie zakładac nowego wątku.

Mam pytanie dotyczące uzbrojenia rozdzielacza w kotłowni. W skócie chodzi o to czy do kotła kondensacyjnego + 100% podłogówki można bezpośrednio podłączyć rozdzielacz bez żadnych mieszaczy itp.

Instalacja wygląda następująco:

Kocioł kondensacyjny 14kW jednofunkcyjny

CWU (Boiler dwupłaszczowy)

100% podłogówki + grzejnik drabinkowy w łazience ale z grzałką elektr.

Wyrzut spalin przez ścianę.

Powierzchnia całej pogłogówki około 65 m2 (na chwilę obecną, a za pare lat dojdzie może poddasze jakies 40m2) Jednak na chwile obecną 65m2

Był u mnie 1 hydraulik na wstępną wycenę aby to wszystko pospinać i troche mi namieszał.

1. Powiedział że bedzie potrzebny jeszcze układ pompowo mieszający

2. zawórd 3D

3. i wyrzut spalin pionowy przez dach. tzn wyjście przez ścianę i dalej kolano 90stopni, prucie styropianu, w którym byłaby ukryta rura spalinowa i wyjscie ponad dach.(tłumaczył to tym że przy wyrzut przez ściane poziomy jest krótki i może zamarazć wymiennik w kotle oraz że rura z wyrzutu musi sięgac za okap dachu (czyli około 1 m wystawać)

4. Wspomniał jeszcze coś o sprzęgle - ale chyba przy takiej powierzchni to się wg mnie w ogóle mija z celem.

Pytanie czy te uwagi hydraulika były poprawne? czy chce mi poprostu wcisnąć więcej, niepotrzebnego materiału?

Dodam że do wykonania jest.

Podłączenie kotła, podpięcie CWU i podpięcie już zamontowanego rozdzielacza (który nie ma żadnych mieszczay ani zaworów 3D)

Wycena to okolo 1300 za robocizne + 2000 za materiały (rury, otulina, zawory) na pospinanie tego. O ile robocizna jest do przyjęcia to czy te 2000 nie jest mocno naciągnięte?

Pozdrawiam

podsumuję to co mam uzgodnione z moim hydraulikiem:

- piec kondensat najprawdopodobniej vitodens 100w + zasobnik

- sprzęgło i zawór 3d ze sterowaniem pogodowym

- 16 pętli podłogówki + 2 grzejniki (łazienka + okazjonalnie garaż) przed zaworem 3d

- na niewykończonym poddaszu położone rurki do 6 grzejników na przyszłość

Dzięki za szybką odpowiedź.

Co do grzejnika to raczej ozdoba ale będzie montował do niego grzałkę elektryczną i korzystał w okresach przejściowych żeby nie gonic pieca na 1 grzejnik.

Co do 2 pompy to na chwilę obecną mam nadzieję że nie bo podłogówki bedzie wstępnie 65 m2 (jakies 450 mb) , W salonie zapewniali ze pompa w kotle spokojnie da rade nawet do 1000 mb.

Noi z tym wyrzutem przez ścianę trochę mnie pocieszyłeś. Bo już wizja przekuwania sie przez strop lub dawania dluzszych rur, kolan itp mnie martwila. Ale nawet w salonie firmowym nie potrafili mi jednoznacznie odpowiedziec w ten sposób. Jedyne co mowili to własnie to że moze byc wyrzut boczny i nic sie nie dzieje. Chodzi o kotły Buderusa.

Czyli podsumowując

Śmiało moge podłącząc kocioł 1 F do rozdzielacza bez żadnych dodatkowych zaworów itp urządzeń mieszających i do tego zasobinik CWU. I do tego wszystkiego pogodówka (chociaż tutaj też mam wątpliwości czy to potrzebny gadżet i czy się sprawdzi.)

Pozdrawiam

Przepraszam że nie po kolei ale tak będzie łatwiej

2. jeżeli grzejnik w łazience będzie dobrany na parametry podłogówki to można myśleć o rezygnacji z zaworu 3drogowego mieszającego (i to warto rozważyć zamiast pchac sie w drogie rozwiązania)

1. czy jest potrzebna 2 pompa będzie można powiedzieć po sprawdzeniu oporów instalacji i wymaganych przepływów.

4. jeżeli będzie potrzebna dodatkowa pompa z pk.1 to obowiązkowe będzie tez sprzęgło, połączenie szeregowe 2 pomp bez ich odsprzęglenia, spowoduje zniszczenie jednej z pomp

3. nawet jakby wyrzut przez ścianę był najkrótszy z możliwych to wymiennika nie zamrozi, każdy dobry kocioł ma funkcję ochrony przed zamarzaniem która w najgorszym przypadku się aktywuje.

przepraszam na koniec za brutalność ale pogoniłbym tego hydraulika bo z wiedzą utknął jakieś 15 lat wstecz