Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chowanie rur do prysznica

dominikk23

Recommended Posts

Witam

kupiłem mieszkanie i potrzebuję zrobić remont łazienki. Załączam zdjęcie mojej łazienki do której mam dwa pytania:

1. Po prawej stronie zaznaczyłem miejsce gdzie trzeba przedłużyć 'rury' dla przyszłego prysznica

2. Po lewej stronie miejsce gdzie znajdować się będzie umywalka

20140314_122637.jpg

Pytania:

- Muszę przedłużyć rury do prysznica i potem zamontować w tym miejscu baterię dla prysznica. Ponieważ nie mam możliwości schowania tych rur w ścianie więc domyślam się że muszę zrobić drugą ściankę grubości kilku centymetrów w której schowam te rury. Jeśli mam rację to jak ma być zrobiona taka ścianka?

- Co muszę zrobić aby podłączyć umywalkę do takich rur? Nigdy nie miałem jeszcze mieszkania w stanie developerskim:-) Pytam czy mogę bezpośrednio do tego podłączyć zawór czy trzeba jeszcze wcześniej położyć normalne metalowe rury? Jeśli zatrudniał będę hydraulika to co mam mu powiedzieć?

Przy okazji:

- Widziałem w sieci porady aby w łazience położyć coś w rodzaju folii w płynie aby uszczelnić podłogę i ściany. Czy faktycznie

ma to sens czy jest to niepotrzebne? Czy przyklejone do tego płytki podłogowe będą się dobrze trzymać?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Bateria umywalkowa w większości rozwiązań wystaje z otworu w umywalce i jest podłączana za pomocą elastycznego wężyka z dodatkowym zaworkiem, który jest wkręcony w rurę, te zaworki mają gwint zewnętrzny 1/2 (od strony wlotu, a za zaworem, ale przed wylotem filtr, aby chronić baterię, przed jakimiś śmieciami (np. rdza), które idą rurami. Zaworek, wężyk itp ukryte są w szafce, jak również pionowe kawałki rur ukryte są w szafce podumywalkowej. W przypadku prysznica, pogadaj z gościem, co Ci będzie robił łazienkę, może da się wkuć, może da cieńsze rury i warstwę karton-gipsu pod płytki, może jakiś panel prysznicowy, aby to ukryć. Robienie dodatkowej ścianki - można, ale IMHO szkoda miejsca.

Szukaj gościa, co Ci zrobi całą łazienkę, a nie jeden od płytek, drugi od rurek itp. Jednemu płacisz, jeden ma pomysły, jeden odpowiada. On oczywiście może mieć swojego człowieka, ale wiadomo, kto za całość odpowiada. Podłączenie dwóch baterii to nie jest wielka hydraulika, by trza było specjalistę zatrudniać.

Dla mnie ta folia w płynie w dużej mierze przesadne rozwiązanie. W zeszłym roku wkuwałem u siebie rury w ścianę z żelbetonu (dziękuję sąsiadom za wyrozumiałość) i tylko złapałem je w uchwyty i obleciałem pianką. Na to trochę cementu i glazura. Odpukać trzyma się do dziś i nic kompletnie nie dzieje się co dziać się nie powinno.

P.S. tak jak koledzy wyżej radzą - sprawdź czy na pewno będziesz mógł schować rury w ścianie i czy czasem nie będziesz miał gdzieś komina po drodze.