Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak w temacie :p Z chęcia posłuchalabym rad wielkoobszarowców 8)

U mnie, na wsi, nikt nie chce siana, więc w ramach zajęć rozluźniających po dniu pracy, grabię 30 arów i palę. Kompostownik juz sie kompletnie zapchał - więc odpada. :-?

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie robię nic :p Po skoszeniu kosą, trawka i chwasty są pięknie porozrzucane i same się ściółkują. Ale gdybym miał trawnik a la pole golfowe, to pewnie bym się tym przejmował :roll:
Majka - jest taki ciągnik , który kosi,rozdrabnia i rozrzuca , ale - uwaga=- kosztuje ...30 000 zł !!!! Ale jak masz kasę to polecam !! :lol:
nie mozna dac trawie przerosnac wetdy nie trzeba zbierac.

Ta, jest w tym pewna racja. wykoszenie nierównego terenu łaki o wielkości 30arów profesjonalna kosa spalinową zajmuje męzowi 3 wieczory. Zeby trawa nie wyrosła za duza musiałby kosic codziennie :roll:

Chyba nie takiej porady szukałam 8)

Majka, mnie koszenie 30 arów kosą spalinową (Husquarna 323R) zajmuje 4 - 5 godzin i wypalam przy tym 5 zbiorniczków mieszanki. Koszę co 2 tygodnie, sianko ściółkuję. Fakt, że to nie trawa tylko koniczyna + chwasty, ale z trawą może być tylko łatwiej. Polecam zamiast żyłki metalowe ostrze (ja mam czwórząb) - wtedy naprawdę idzie znacznie szybciej. Na pewno mąż wyrobi się w jedno popołudnie, wtedy koszenie raz na tydzień powinno wystarczyć.
Moją trawę zjadają zwierzęta z sąsiedniego gospodarstwa. Wynoszę to co skoszę na moich 500 m2 trawnika do sąsiada na wóz a tam... no nie powiem że dantejskie sceny ale chyba tym kurom, kaczkom i gęsiom smakuje to co zaniosę :D :D :D

Sądzę że trawę traktują jako sałatkę do pszenicy którą dostają jako danie główne.

Ale tak po prawdzie to czemu się dziwisz? Przecież w miejscach gdzie się kury wypuszcza to normalnie zostaje goła ziemia (nie całkiem bo upstrzona :D ), wszystko zdziobią trawa nie trawa, nie wiedziałeś o tym? Nawet jak mają żarcia pod dostatkiem. To są po prostu kury!

Witol, nasza kosa spalinowa jest profesjomalna, ma tez metalowe ostrze. A żyłke uzywamy o przekroju kwadratu. Koszenie zajmuje tyle samo czasu co Tobie, tylko, ze my mozemy zacząc to o 19.30 8) Tak mniej więcej wracamy do domu. :D
Sądzę że trawę traktują jako sałatkę do pszenicy którą dostają jako danie główne.

Ale tak po prawdzie to czemu się dziwisz? Przecież w miejscach gdzie się kury wypuszcza to normalnie zostaje goła ziemia (nie całkiem bo upstrzona :D ), wszystko zdziobią trawa nie trawa, nie wiedziałeś o tym? Nawet jak mają żarcia pod dostatkiem. To są po prostu kury!

U kur jest jeszcze jedna ciekawostka.

Kury pija a nie siusiaja natomiast kroliki do odmiany nie pija a siusiaja. Kto zrozumie o co w tej przyrodzie chodzi :wink:

Karol N

[...] nie wiedziałeś o tym?

No cóż, mieszczuch ze mnie :( A ciekawe, czy długo pociągnęłyby na samym sianie? :o Może Majka powinna wolierę jakąś zrobić i kilka niosek trzymać? Kurcze ;) sam się nad tym zastanowię, jak już zamieszkam wreszcie u siebie :)

Majka - no widzisz: kilka kur na jajka i rosół oraz parę królików na pasztet i futerko, i problem siana rozwiąże się sam ;) Zwierzaki nie obrażą się, że cały dzień będą same ;)

Ta, problem drzewek też mi sie "rozwiąże" - zwierza wszystko zjedzą :lol:

W skoszonej trawie jest sporo drobniejszej zwierzynay, dlatego kury tak sie na nia rzucają. U nas po sianokosach przylatuja stada ptakow na wyżerkę. :D

Udało mi się dogadać z pobliskim rolnikiem. Założyliśmy joint-venture :D

On dostaje moją trawę i flaszkę raz w miesiącu a ja mam święty spokój. Facet wrzuca "moje zbiory" do zbiornika z obornikiem i twierdzi że coś z tego będzie.

Czyli za odbiór siana płacisz :roll: flaszeczkę. To muszę zracjonalizować twój pomysl. Nasz dom jest polozony u zbiegu dwóch dróg, powiatowej i gminnej. Ta powiatową dojeżdża sie z koscioła do remizy. Uwaga: jest metoda na zyskiwanie "flaszeczek" - taboret, biała szmatka na nim, sloik z pekiem kwiatów polnych i pasyjka, no i .........szlaban gotowy.

:lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...