Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić ze skoszona trawą? - wątek zbiorczy o wykorzystaniu pokosu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie mozna dac trawie przerosnac wetdy nie trzeba zbierac.

Ta, jest w tym pewna racja. wykoszenie nierównego terenu łaki o wielkości 30arów profesjonalna kosa spalinową zajmuje męzowi 3 wieczory. Zeby trawa nie wyrosła za duza musiałby kosic codziennie :roll:

Chyba nie takiej porady szukałam 8)

Majka, mnie koszenie 30 arów kosą spalinową (Husquarna 323R) zajmuje 4 - 5 godzin i wypalam przy tym 5 zbiorniczków mieszanki. Koszę co 2 tygodnie, sianko ściółkuję. Fakt, że to nie trawa tylko koniczyna + chwasty, ale z trawą może być tylko łatwiej. Polecam zamiast żyłki metalowe ostrze (ja mam czwórząb) - wtedy naprawdę idzie znacznie szybciej. Na pewno mąż wyrobi się w jedno popołudnie, wtedy koszenie raz na tydzień powinno wystarczyć.

Sądzę że trawę traktują jako sałatkę do pszenicy którą dostają jako danie główne.

Ale tak po prawdzie to czemu się dziwisz? Przecież w miejscach gdzie się kury wypuszcza to normalnie zostaje goła ziemia (nie całkiem bo upstrzona :D ), wszystko zdziobią trawa nie trawa, nie wiedziałeś o tym? Nawet jak mają żarcia pod dostatkiem. To są po prostu kury!

Sądzę że trawę traktują jako sałatkę do pszenicy którą dostają jako danie główne.

Ale tak po prawdzie to czemu się dziwisz? Przecież w miejscach gdzie się kury wypuszcza to normalnie zostaje goła ziemia (nie całkiem bo upstrzona :D ), wszystko zdziobią trawa nie trawa, nie wiedziałeś o tym? Nawet jak mają żarcia pod dostatkiem. To są po prostu kury!

U kur jest jeszcze jedna ciekawostka.

Kury pija a nie siusiaja natomiast kroliki do odmiany nie pija a siusiaja. Kto zrozumie o co w tej przyrodzie chodzi :wink:

Karol N

Czyli za odbiór siana płacisz :roll: flaszeczkę. To muszę zracjonalizować twój pomysl. Nasz dom jest polozony u zbiegu dwóch dróg, powiatowej i gminnej. Ta powiatową dojeżdża sie z koscioła do remizy. Uwaga: jest metoda na zyskiwanie "flaszeczek" - taboret, biała szmatka na nim, sloik z pekiem kwiatów polnych i pasyjka, no i .........szlaban gotowy.

:lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...