Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić ze skoszona trawą? - wątek zbiorczy o wykorzystaniu pokosu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Majka a moze kosiarka z mulczowaniem tzn z rozdrabnianiem takim ze potem sama sie rozklada, kozysci dwie: po pierwsze nie musisz zbierać bo zostaje tam gdzie rosła tylko w formie rozdrobnionej i sama sie rozklada a dodatkowo ogranicza pobór wody bo ogranicza parowanie.

Alternatywnym wyjsciem jest koza. strzyze równo z gleba i wytwarza nawóz niestety strzyze wszystko , krzaki trawe itd tak ze trzeba ograniczniki stosowac.

• 4 weeks później...

Jak w temacie... Mamy działkę prawie 30a, na kawałku jest budowa, a reszta to trawka. No i trza ją kosić... No i co z nią robić? Kompostownik odpada, bo musiałby mieć konkretne rozmiary, a poza tym - nie mamy do czego używać potem tego kompostu.

Czy jakiś geniusz wymyślił może urządzenie do neutralizacji tego czegoś zielonego?? Byle to duże było i wydajność miało sporą.

Ratujcie, bo sąsiedzi nas wyklną i doniosą gdzieś na nas, bo jak do tej pory wywalamy to trawsko po prostu w wąwóz biegnący wzdłuż naszej działki :oops: , ale niestety jeżdżą tamtędy małorolni na swoje pola.

Jak w temacie... Mamy działkę prawie 30a, na kawałku jest budowa, a reszta to trawka. No i trza ją kosić... No i co z nią robić? Kompostownik odpada, bo musiałby mieć konkretne rozmiary, a poza tym - nie mamy do czego używać potem tego kompostu.

Czy jakiś geniusz wymyślił może urządzenie do neutralizacji tego czegoś zielonego?? Byle to duże było i wydajność miało sporą.

Ratujcie, bo sąsiedzi nas wyklną i doniosą gdzieś na nas, bo jak do tej pory wywalamy to trawsko po prostu w wąwóz biegnący wzdłuż naszej działki :oops: , ale niestety jeżdżą tamtędy małorolni na swoje pola.

Odczep sie od małorolnych :lol: :lol:

A trawe wysusz i pal ile wlezie :lol: tylko nie na ognisku :wink:

cha cha cha

Robi uchwyciłeś sedno - pozdro :D

wysusz i pal bo na drodze taka trawa powoduje slizgawke taką jak gołoledź w zimie

ale Baru

- nie koniecznie kompostownik musi miec duze rozmiary

wystarczy Ci wykop 3x3 m na głebokość 20 cm wyłozony folia (lub jakas niecka - zagłebienie terenowe)

i

jak polejesz trawe woda ... zobaczysz, że w mgnieniu oka zmiejsza swoja objetość do tego lekko przyprusz ziemia i włoż dzzownice ... i wcale to nie musi byc kalifornijska

- wystarczy krajowa ...

kompost wykorzystasz jak bedziesz sadzić drzewa czy iglaki - mówie Ci dziewczyno ...:wink:

poza tym bedziesz miała ( jak sie wprowadzisz) zawsze w domu jakiś obierki ziemniaków, skórki z cytryny, fusy z kawy, skorupki jajek, makulatura, trociny itp. i łatwiej Ci to bedzie skompostowac niż wywozic na śmietnik

no i popatrz ... teraz znów Rbit bierze Cie za faceta jak my z januszkiem onegdaj ..:wink:

Rbit przepros Baru - bo to sliczne dziewcze a nie facet !

:D:D:D

Ja tam do nich osobiście nic nie mam, ale dopóki nie zaczęliśmy budowy, w/w wąwóz służył okolicznym m... jako śmietnik. Czego tam nie można było znależć... Ale trawa im nagle przeszkadza. I to właśnie jest mega-wkurzające. Jak kiedyś paliliśmy - ktoś baaardzo usłużny zadzwonił gdzie trzeba i przyjechali... chłopcy-radarowcy. Dobrze, że już się sfajczyło i jak przyjechali to biedaki krążyli i nie znaleźli winnego.

Baru - widziałaś moją działkę - trawki trochę jest. A jeżeli jeszcze dodasz do tego trawkę z działki sąsiadki (poprzedniej właścicielki mojej) robi się całkiem sporo (no, bo rozumiesz - przecież u mnie jest budowa :evil: można sobie wywalać wszystko :-? ). Namiętnie więc ją palę. Wysuszam, wykonuję malutkie ognisko i po troszku dosypuję. Dymu nie ma wcale. Pierwsze palenie wykonałam z wilgotnej i też mnie odwiedzili "niebiescy".

mnie tez kiedyś zlapali jak wypalałem wierzbe która była dopiero co ścięta i przykryła gruba na pól metra warstwa galezi dzialke (300m) która porzadkowalem. Nie wiem, kto ale chyba sasiedzi wezwali ( wcale im sie nie dziwie bo bo dym jak z dobrego pozaru szedł). na szczescie skończyło sie na upomnieniu a w miejscu po drzewie stoi dom.

• 1 month później...

Prosze o wpisywanie w maksymalnie 1 linijce sposóbów utilizacji trawy po koszeniu. Najlepiej tak aby ostatni mail zawsze zawierał pełną listę.

1) Kompostowanie

2) Suszenie i palenie

3) Koza, króliki itp

4) wywóz samodzielny do (sąsiada, rolnik, las, łaka itp)

5) rozdrobnienie na trawniku

6) wywóz zorganizowany zewn (rolmik, MPO)