minio 20.04.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Szkoda że nie utwardzi.... płonna nadzieja a może jest jakiś niedrogi sposób na utwardzienie podmokłego terenu. Przede wszystkim wiosną, latem ziemia staje się b.twarda i mało chłonna - glina - uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 20.04.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Piasek- po prostu.. żeby rozluźnić glińsko, kora sosnowa, nawet nierozłożona, glebogryzarka lub kultywator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
minio 20.04.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Mirku - mamy nawieźć piasku, ubić. Czy taki sposób utwardzi się taka glebe? A na piasek dać ziemie a potem trawę zasiać? Naprawdę nie znam się na tym dlatego prosze o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 20.04.2006 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Nie utwardzi się, jak zgnije, to większa paciaja.. Przysypane ziemia nie zgnije. Zrobi sie kiszonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duende 20.04.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Czeka mnie niebawem pierwsza w życiu praca w moim własnym ogrodzie. Jest w nim w tej chwili około 3 tys m2 chwastów niekoszonych od 6 lat i chyba wszystkie nornice świata. Do tego trzy chałdy gruzu, którego nikt nie chce. Nie wiem od czego zacząć....Ktoś mi wspominał, że należałoby kupić Randap czy jakoś tak i spalić wszystkie chwasty a potem nawieżć ziemi (skąd mam ją wziąć? przecież nie w workach z Castoramy bo z torbami pójdę...) Laik ze mnie jeszcze ale ambitny i szybko się uczę.Macie jakieś pomysły? Zdjęcie 'ogrodu' w dzienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 20.04.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2006 Czy ogród ma być płaski, czy tarasowy?Bo z możesz:- oddać budującym - vide ogłoszenia na allegro- zagospodarować jako pagórki lub tarasy ( przykryć fizeliną ogrodniczą, zasypać ziemią urodzajną na conajmniej 1 metr, by rośliny miały obszar dla korzeni) - zapłacić i wywieźć na wysypisko Chwasty - faktycznie dobrze jest potraktować Randupem 2 x co 4 tygodnie, a potem zaorać, wybrać pozostałe korzenie ręcznie i polepszyć glebę, jesli jest to konieczne. Myślę o rozluźnieniu piaskiem, korą przekompostowaną, torfem , etc, w zależności od tego jaka jest gleba rodzima. Chodzi o to, byś miała klasyczną, lekko kwaśną ziemię dla większości nasadzeń. Stanowiska odrębne dla zasado- lub kwaśnolubnych możesz robić jako "wyspy" , w porozrzucanych miejscach ogrodu. MOżna też posiać na zielony nawóz peluszkę lub łubin ( azot) i przeorać w fazie kwitnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duende 21.04.2006 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Czy ogród ma być płaski, czy tarasowy? Bo z możesz: - oddać budującym - vide ogłoszenia na allegro - zagospodarować jako pagórki lub tarasy ( przykryć fizeliną ogrodniczą, zasypać ziemią urodzajną na conajmniej 1 metr, by rośliny miały obszar dla korzeni) - zapłacić i wywieźć na wysypisko Chwasty - faktycznie dobrze jest potraktować Randupem 2 x co 4 tygodnie, a potem zaorać, wybrać pozostałe korzenie ręcznie i polepszyć glebę, jesli jest to konieczne. Myślę o rozluźnieniu piaskiem, korą przekompostowaną, torfem , etc, w zależności od tego jaka jest gleba rodzima. Chodzi o to, byś miała klasyczną, lekko kwaśną ziemię dla większości nasadzeń. Stanowiska odrębne dla zasado- lub kwaśnolubnych możesz robić jako "wyspy" , w porozrzucanych miejscach ogrodu. MOżna też posiać na zielony nawóz peluszkę lub łubin ( azot) i przeorać w fazie kwitnienia. hanka55 dziękuję! oczywiście chciałabym uniknąć płacenia ogromnych kwot za wywóz i składowanie mojego gruzu - przy tych ilościach kwota idzie w tysiące złotych... Ogłoszenia prasowe daję od 3 miesięcy regularnie i nie ma odzewu. Dlatego Twoja propozycja założenia ogrodu tarasowego bardzo mi się podoba! Potrzebowałabym juz tylko wizji całości ogrodu, w którym marzy mi sie taki sad owocowy z drzewami i krzewami, pachnącymi i cieszącymi oczy. Sama chyba sobie z tym nie poradzę. Brak mi doświadczenia, niewiele tez ogrodów widziałam w życiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.04.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2006 Mirku - mamy nawieźć piasku, ubić. Czy taki sposób utwardzi się taka glebe? A na piasek dać ziemie a potem trawę zasiać? Naprawdę nie znam się na tym dlatego prosze o radę. Nie nawieźć i ubić tylko wymieszać z gliną celem rozlużnienia gleby i uczynienia jej bardziej przepuszczalnej i poprawienia struktury. Przecież jeśli jest sucho, to tam jest twardo! problem, jak popada. Piasek, kora po wymieszaniu z glińskiem np. glebogryzarką poprawi strukturę, można poświęcić też jeden sezon na nawozy zielone do przyorania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 23.04.2006 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Piasek, kora po wymieszaniu z glińskiem np. glebogryzarką poprawi strukturę, można poświęcić też jeden sezon na nawozy zielone do przyorania. A co mozna zrobic z piaszczysta gleba, ktora po przesuszeniu przypomina popiol, zeby poprawic jej strukture ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 23.04.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Mimo małej działki też czasem mamy problem ze skoszoną trawą. Póki co pakujemy w worki i stawiamy obok kubła ze śmieciami. Czasami uzbiera się tych worków ale zawsze przy wywozie śmieci je nam zabierają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.04.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2006 Piasek, kora po wymieszaniu z glińskiem np. glebogryzarką poprawi strukturę, można poświęcić też jeden sezon na nawozy zielone do przyorania. A co mozna zrobic z piaszczysta gleba, ktora po przesuszeniu przypomina popiol, zeby poprawic jej strukture ? A dokładnie odwrotnie- cięzka, gliniasta ziemia, torf no i kora, dobra na oba typy gleb, kompost, choćby ze skoszonej trawy i z czego się da.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 19.08.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Jak w temacie. co robicie ze skoszoną trawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 19.08.2006 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Grabimy i zbieramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.Miczurin 19.08.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 kompostuję lub ściółkuję rośliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniga 19.08.2006 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Grabimy i zbieramy ja koszę kosiarką z koszem to ten etap mam z głowy ale to są takie ilości że nie wiem co z tym robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 19.08.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 ja trawę kompostuję (trochę przywiędniętą).Jeśli potrzebujesz kompostu, to jest okazja.Możesz również wykopać głębszy dół i wrzucić tam trawę.Nie zalecam podrzucania skoszonej trawy do śmietnika, pod cudzy płot lub na taki teren.Teraz coraz częściej właściciele pilnują.Może sąsiad potrzebuje na kompost? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hos 20.08.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 a moja znajoma skoszoną swiezutaką trawkę pakuje do workow na smieci i wiezie do okolicznej stajenki i robi konikom przyjemnośc..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 20.08.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 O, to jest rozwiazanie.Jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 20.08.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 A ja jak jakiś odmieniec. Na razie nic nie robię. KOszę i zostawiam . Bo tak naprawdę to o trawniku i ogrodzie to będę myślał w przyszłym roku. Teraz mam trawę a nie trawnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roman2 20.08.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 a moja znajoma skoszoną swiezutaką trawkę pakuje do workow na smieci i wiezie do okolicznej stajenki i robi konikom przyjemnośc..... gorzej jak taka trawa zaparuje a koniki o tym nie będą wiedzieć. Trawę można podawać jedynie zupełnie świeżą, bezpośrednio po jej skoszeniu, gdyż szybko więdnie, zaparza się i fermentuje. Podana w takim stanie powoduje u koni wzdęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts