Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Viessmann Vitodens 200 czy Buderus Logamax GB162

rmickey

Recommended Posts

Witam serdecznie,

znawców tematu proszę o pomoc w podjęciu decyzji o wyborze kotła gazowego i odpowiedzi na poniższe pytania.

Ale w pierwszej kolejności parę informacji o domu.

Nowo wybudowany dom dobrze ocieplony. Powierzchnia mieszkalna 154m2 + ogrzewany garaż 34m2 i kotłownia 7m2. Na parterze podłogówka w przedsionku, holu, wc i kuchni oraz grzejniki w salonie i jadalni. Na piętrze podłogówka w 2 łazienkach i grzejniki w pokojach. W sumie podłogówki jest na ok. 43m2.

1. Do wyboru mam 2 kotły jak w temacie, czyli Viessmann Vitodens 200 i Buderus Logamax GB162? Który piec polecacie? Zależy mi szczególnie na długiej i bezawaryjnej pracy oraz niskich kosztach eksploatacyjnych, jak każdemu :)

Zestaw oparty na Viessmann'ie jest trochę droższy (1700 zł), ale przy całkowitym koszcie kotłowni nie jest to duża różnica.

2. Jaka moc kotła będzie optymalna? Jedni twierdzą, że 15kW jest wystarczające, drudzy że biorąc pod uwagę zapotrzebowanie na ciepło trzeba dać 24kW.

3. Ostatnie pytanie dotyczy instalacji. Znowu dwie propozycje. Pierwsza to dwie grupy pompowe (osobno do podłogówki i grzejników) i 2 sterowniki. Drugi hydraulik poleca tylko jedną grupę pompową i jeden sterownik do grzejników, a na podłogówce ustawiona byłaby stała temperatura (jakiś zawór). Oszczędność kasy na drugim zestawie grupy pompowej i sterownika do podłogówki. Twierdzi, że przy tak niewielkiej ilości podłogówki nie ma sensu wydawać kasy na grupę pompową i sterownik. Dal mnie, jako laika, ma to sens, ale...

Pozdrawiam

Nie jestem fachowcem, ale użytkownikiem. Mam GB162 15kw, dom wybudowany w miarę ciepły, ale nie pasywny. Powierzchnia ogrzewana to około 160m2. Garaż i kotłownie mam nieogrzewane. Mniej więcej 50m2 podłogówki.

Co do mocy, nie mam wątpliwości że jest wystarczająca - piec tej zimy nigdy nie grzał wody do zasilania grzejników więcej niż 47* C. To znaczy że jest jeszcze spooooro zapasu mocy. Abstrachuję już od faktu, że znaczną większość zimy pracował w okolicach trzydziestu kilku do czterdziestu (dodatkowo dogrzewamy też kominkiem, więc piec zmniejsza temperaturę zasilania)

Piecem steruje RC35 z modułem MM10, do tego jedna grupa pompowa, również buderusa. Sterownik + grupa pompowa ustawiają zasilanie na podłogówce o odpowiedniej temperaturze, a na grzejnikach o odpowiednio wyższej, adekwatnie do aktualnej temperatury na zewnątrz, wewnątrz oraz parametrów budynku (krzywa grzewcza + inne parametry)

Jak dla mnie to rozwiązanie nie ma wad. Jestem z pieca zadowolony. Użytkowanie wydaje mi się dość ekonomiczne, ale ja nie mam porównania.

Sterownik jest przejrzysty i łatwo się konfiguruje. Sporo możliwych programów i opcji.

Dodatkowo ma fajne funkcje typu: przerwa, party, urlop, które w kilka kliknięć w prosty sposób umożliwiają na tymczasowe zmiany nastaw. Ogólnie bym polecił, choć nie jest to najtańsza konstrukcja:-)

To ,że grzał z temperaturą 47 * to nie dowód ,że jest nadmiar mocy.Może pracować na 100% ale osiągnąć 30 *C bo odbiór jest większy niż podaż.NP 1000 grzejników do małego kociołka

Podłogówka dobrze działająca to pompa i mieszacz np3 drogowy.Najlepiej pompa elektroniczna .

Można zrobić ,żeby grzejniki pracowały na pompie kotła , a podłogówka na drugiej.

Najczęściej robi się ze zwrotnicą .czyli pompa do grzejników ,pompa do podłogówki i pompa w kotle.Ale to przesadnie drogo ,niepotrzebnie ,i droga eksploatacja.

Reasumując .Powinna być pompa dla podłogówki , ale zawór mieszający może być z ręczną nastawą.

Dzięki za odpowiedzi :)

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zasobnik cwu 120l wystarczy czy lepiej wziąć 160l? W domu będą mieszkać 3 osoby, za jakiś czas może 4 :)

Zestaw Buderusa jaki mi zaproponowano:

- Logamax plus GB 162-15 v3

- zasobnik cwu o pojemności 120l.

- sterownik RC 35

- Sprzegło hydrauliczne

- Grupa pompowa obiegu grzewczego z pompą obiegową

- Pompy cyrkulacyjna Grundfoss

- wykonanie jednej grupy pompowej oraz układ obniżającdgo temperaturę na ogrzewaniu podłogowym poprzez zawór regulacyjny ESBE

Pozdrawiam

Pytasz o zasobnik .

Dowiedz się ile czasu trwa zagrzanie wody w zbiorniku (jaka jest jego wydajność np godzinowa.

Nawet jedna osoba może zużyć 300 litrów na jedna kąpiel. Duża wanna.

Ile masz łazienek i czy wszyscy jednocześnie uruchomią pobór wody ,czy kolejno wezmą prysznic.

Mam 2 łazienki i zakładam, że w tej samej chwili będzie używana ciepła woda (prysznic + wanna).

Bardziej mnie jednak interesuje Wasza opinia odnośnie zaproponowanego zestawu i ilość grup pompowych u kładu do podłogówki.

• 2 weeks później...

witajcie,

nam takze zaproponowany budurusa 525kw mamy nastepujace grzejniki

vc33/300/1800 2sztuki

vc22/500/1000 2szr

vc22/500/1200 2szt

vc 22/600/600 1szt

vc 22/600/1200 1szr

vc 22/600/1400 2szt

do tego ok 120m podlogowki

zasobnik su160

grupa pompowa z mieszaczem pmpla kl a modul mm10

i pomga hrzejnikowa pompla kl a

nie wiem czy to wystarczy byscie mogli wyrazic swoja opinie.

dom ma powierzchnie 281m2.

beda mieszkaly narazie 4 osoby i wydaje mi sie ze troszke maly zasobnik...

lazienki sa trzy. jedna z duza wanna+prysznic, w jednej mniejsza wanna a w trzeciej prysznic

• 5 months później...

Szanowny Panie,

W typowym budownictwie jednorodzinnym najczęściej stosuje się zasobniki o pojemności 120l. W przypadku większej wanny, baterii z większym przepływem wody czy deszczownic rekomendowałbym zasobnik większy tj. o pojemności 160l. W przypadku dalszych pytań - zapraszam. Chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Szanowny Panie,

W typowym budownictwie jednorodzinnym najczęściej stosuje się zasobniki o pojemności 120l. ...

Wy Konsultanci to marketing macie opanowany że hoho.. tylko wiedzy braknie

W typowym budownictwie jednorodzinnym najczęściej stosuje się zasobniki o pojemności dostosowanej do ilości osób, ilości łazienek czyli jednoczesnego poboru, wielkości wanny jeśli istnieje, źródła ciepła - solary jeśli zamontowane i jeszcze kilku innych rzeczy i to wcale nie znaczy, że typowy to 120ltr

• 1 month później...
Wy Konsultanci to marketing macie opanowany że hoho.. tylko wiedzy braknie

W typowym budownictwie jednorodzinnym najczęściej stosuje się zasobniki o pojemności dostosowanej do ilości osób, ilości łazienek czyli jednoczesnego poboru, wielkości wanny jeśli istnieje, źródła ciepła - solary jeśli zamontowane i jeszcze kilku innych rzeczy i to wcale nie znaczy, że typowy to 120ltr

Z jednej strony masz rację bo według mnie nie ma czegoś takiego jak typowe budownictwo. Budynek budynkowi nie równy:) Ale z drugiej strony skoro konsultant Buderusa tak pisze to raczej nie są dane wyssane z palca i jest to oparte na jakichś danych.