laskim 19.03.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam, Mam jak się okazuję poważny problem z dziurą po wyburzonej stodole (pod częścią była piwnica). Dziura ma 7x6m i około 2m głębokości. Praktycznie na granicy tej dziury jest zaprojektowany nasz dom parterowy. Pytanie moje jest następujące czym to zasypać żeby było dobrze? Poniżej poglądowe zdjęcie usytuowania domu i dziury (czerwony).http://images63.fotosik.pl/778/acdb8cccad08143cm.jpg Z góry dziękuję za pomoc,Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 19.03.2014 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Witam - niczym nie zasypuj - trzeba zrobić szalunek wylać ławę i wymurować fundament schodkowy traktując poziom (- 2m) jako poziom "0" fundamentu. Po zrobieniu całości - zasypać piaskiem w warstwach i zagęścić. Ale to powinien dozorować i prowadzić kierownik budowy - zna się więc wie jak ma to zrobić sprawdzając wszelkie warunki terenowe i to co zastanie na placu budowy.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 20.03.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź. Już chciałem to zasypać i ewentualnie zrobić szerszą ławę w tym miejscu gdzie była dziura. Rozumiem że nie wylewam ławy na dnie całej dziury tylko wyjdzie ona tak jakby w kształcie odwróconej litery "L" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 20.03.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Tak właśnie coś takiego, wtedy całe otoczenie się wypełnia piaskiem i zagęszcza, potem traktuje jako grunt rodzimy.Wiadomo że jeszcze przez pewien czas ziemia po byłym budynku będzie osiadać, ale już bez negatywnego wpływu dla nowego budynku, z tym sobie poradzisz:)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laskim 20.03.2014 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ok dzięki za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts