Dżolajla 20.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam wszystkich. Właśnie rozpoczęłam budowę domu i zdecydowałam się zrezygnować z WG i zrobić WM z reku. Dom ma na parterze ok. 150m2 powierzchni do wentylowania, 3 sypialnie, 2 łazienki, gabinet, kuchnia z salonem. Możliwe, że będę chciała kiedyś zagospodarować poddasze i podłączyć je do wentylacji. Docelowo będzie miało ok 100m2, 2 pokoje i łazienkę. Jakiej mocy rekuperator powinien zostać tu użyty? Jeden Pan twierdzi, że Aeris 350 vv luxe wystarczy, ale wydaje mi się, że będzie za słaby na taką powierzchnię. Czy 450 Aerisa da radę? bo chyba 550 będzie za duża... Druga sprawa: Wysłałam prośby o wycenę do kilku firm i ceny przez nich proponowane są dość rozbieżne. Najtańszy wycenił materiały wszystkie (spiro sztywne z uszczelką) na 6000 netto + montaż 2000 netto +regulacja 500 netto. Z kolei inny, trochę droższy zaproponował 11 300 netto (spiro sztywne ale uszczelniane masą uszczelniającą) i stwierdził, że tak tanio jak ten pierwszy to się raczej nie da. Jeszcze inny zaproponował 12 800 netto Najdroższy wycenił na 29 000 netto (wariat) Ceny nie zawierają rekuperatora i sterownika Osobiście liczyłam na taką cenę jaką proponuje pierwszy, spotkałam się z nim i widać, że zna się na tym, bo rzeczowo mówił. Jednak chcę wiedzieć czy to nie jest za tanio...jako jedyny dał tak niską cenę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.03.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Kanały PE + przyzwoite reku 400m3/h to maksymalnie 8000zł z VAT 23 z bardzo dobrą centralą to 11000zł . Na kanałach izolowanych około 1500zł taniej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżolajla 20.03.2014 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 PE mnie nie interesują. Ma być spiro i najlepiej z uszczelką. Czy za kwotę podaną przeze mnie w pierwszym poście jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.03.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 PE mnie nie interesują. Ma być spiro i najlepiej z uszczelką. Czy za kwotę podaną przeze mnie w pierwszym poście jest to możliwe? Nie robi się wentylacji na takich kanałach. Są głośne maja duże opory i nie dają się czyścić w razie potrzeby.. Zehender czy J.E. Storkair zalecają PE a Brink miekkie izolowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 20.03.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Kanały PE + przyzwoite reku 400m3/h to maksymalnie 8000zł z VAT 23 z bardzo dobrą centralą to 11000zł . Na kanałach izolowanych około 1500zł taniej . Człowiek uczy się całe życie, w ubiegłym roku dostałem wstępną wycenę na rekuperator plus instalacja na rurach spiro. Reku AERIS 350 VV LUXE w cenie 27707zł. Powierzchnia użytkowa do wietrzenia ok 180m2, dom parterowy bez stropu. Dobrze że wtedy jednak sie nie zdecydowałem. Szukam dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżolajla 20.03.2014 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ale nadal nie wiem czy rekuperator Aeris 350 czy 450?Rury spiro bardziej do mnie przemawiają. Są trwalsze, sztywne i nie ma problemu z ew. czyszczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.03.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Ale nadal nie wiem czy rekuperator Aeris 350 czy 450? Rury spiro bardziej do mnie przemawiają. Są trwalsze, sztywne i nie ma problemu z ew. czyszczeniem.Tylko tych się nie czyści. Bo nie ma centralnej skrzynki , są szczeliny gdzie syf i tak wejdzie oraz są śruby czy zawory. Poza tym nie ma "cichych' średnic. Producent central radzi inne kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.03.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Tylko tych się nie czyści. Bo nie ma centralnej skrzynki , są szczeliny gdzie syf i tak wejdzie oraz są śruby czy zawory. Poza tym nie ma "cichych' średnic. Producent central radzi inne kanały.Trafiłeś dżolajla na sklepikarza. Będzie Brzęczkowski wciskał ci to co mu w sklepie zalega. Nie zwracaj na niego uwagi. Wypisuje głupoty czy ktoś tego chce czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżolajla 20.03.2014 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki za radę Tylko co z tym rekuperatorem? Może znacie kogoś godnego polecenia na pomorzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 20.03.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Zerknij do mnie do dziennika, właśnie mi montują kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.03.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki za radę Tylko co z tym rekuperatorem? Może znacie kogoś godnego polecenia na pomorzu?Z tym polecaniem to ostrożnie. Zajrzyj do: "Grupy budujące". Znajdź tam ludzi z twojej okolicy, coś na pewno ci podpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 20.03.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witaj. W Trójmieście miałem przyjemność kiedyś z firmą AWO.Bardzo solidna firma.http://www.wentylacja.pomorze.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Schatje 20.03.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Za rury spiro i ich instalację w ubiegłym roku zapłaciliśmy ok 9000zl. Firma z Kielc instalowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.03.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Dzięki za radę Tylko co z tym rekuperatorem? Może znacie kogoś godnego polecenia na pomorzu? Reku 300m3/h przy 150-200Pa wystarczy w zupełności, większe reku daje się gdy jest gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 20.03.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Panie Tomaszu.Poprawne GWC to opory 30-40Pa.Myśli Pan,że reku z możliwością pokonania 200Pa to za mało? Aż takie opory daje poprawna instalacja wentylacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.03.2014 03:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Panie Tomaszu.Poprawne GWC to opory 30-40Pa.Myśli Pan,że reku z możliwością pokonania 200Pa to za mało? Aż takie opory daje poprawna instalacja wentylacyjna? Bardziej chodzi o wykorzystanie gwc - mały strumień małe możliwości. A opory instalacji... zakręty anemostaty - są instalacje i 200Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 21.03.2014 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Pytanie od laika do Panów: Jeden z instalatorów od którego otrzymałem wycenę tłumaczył mi że jego usługa poza tym że jest oczywiście najlepsza bo.... i tu cała litania, wspomniał o dwóch pkt które mnie zaintrygowały: 1. Projekt i wykonanie instalacji zgodne z Polskimi Normami Wentylacyjnymi i wytycznymiStowarzyszenia Polska Wentylacja nr SPW-W/I.20112. Unikalny system rozdziału powietrza poprzez stopniowanie średnicy przewodów lub ilości przewodów- Ad1. Czy nie wszyscy stosują sie do tych norm? Czy może te normy, są tak stare ze nie nadążają za współczesną tech i każdy może to sobie wpisać w ofertę lub może odwrotnie.Ad2. Gdzie jest ta unikalność? Inni lecą tą samą średnicą przewodu po całości? Proponowane rozwiązanie jest dobre czy złe? Czy ten projekt to rzeczywiście taki mus? Czemu niektórzy dają go gratis przy zakupie reku plus rury a inni doliczają np 3000zł ? Takiej kwoty nie da sie ukryć w kosztach materiałów i reku? Edytowane 21 Marca 2014 przez CzarnyIwan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.03.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Pytanie od laika do Panów: Jeden z instalatorów od którego otrzymałem wycenę tłumaczył mi że jego usługa poza tym że jest oczywiście najlepsza bo.... i tu cała litania, wspomniał o dwóch pkt które mnie zaintrygowały: 1. Projekt i wykonanie instalacji zgodne z Polskimi Normami Wentylacyjnymi i wytycznymi Stowarzyszenia Polska Wentylacja nr SPW-W/I.2011 2. Unikalny system rozdziału powietrza poprzez stopniowanie średnicy przewodów lub ilości przewodów- Ad1. Czy nie wszyscy stosują sie do tych norm? Czy może te normy, są tak stare ze nie nadążają za współczesną tech i każdy może to sobie wpisać w ofertę lub może odwrotnie. Ad2. Gdzie jest ta unikalność? Inni lecą tą samą średnicą przewodu po całości? Proponowane rozwiązanie jest dobre czy złe? Czy ten projekt to rzeczywiście taki mus? Czemu niektórzy dają go gratis przy zakupie reku plus rury a inni doliczają np 3000zł ? Takiej kwoty nie da sie ukryć w kosztach materiałów i reku? Nie na takich norm. Próbowano je wprowadzić, ale że są złe - to poszedł szum i się wycofano. Głównym oponentem wprowadzenie złych norm był producent central Zehnder i J.E Storkair. Jako takiego projektu wykonawczego się nie robi. Instalacja jest na skrzynce jest samoregulująca a ciche przepływy to V w kanałach od 2 do 5m/sek. To - Wytyczne dotyczàce instalacji wentylacji wyciàgowej mechanicznej w domu jednorodzinnym ZAL WENT/001/08/2010 chciały przeforsować rekuperatory.pl ale na szczęście producent central które sprzedają wyklucza takie instalacje i tworzenie złych norm za kasę się nie odbyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 21.03.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Oferta była od rekuperatory.pl Jestem pod wrażeniem posiadanej wiedzy, chapeau bas! Polecisz kilka firm które mogły by kompleksowo zainstalować, podłączyć zgodnie ze sztuką (by nic nie szumiało, gwizdało, bzyczało. etc.) i ew dostarczyć reku. Wszystko w cenie nie powalającej z nóg. Dom k/Pruszkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 21.03.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Oferta była od rekuperatory.pl Jestem pod wrażeniem posiadanej wiedzy, chapeau bas! Polecisz kilka firm które mogły by kompleksowo zainstalować, podłączyć zgodnie ze sztuką (by nic nie szumiało, gwizdało, bzyczało. etc.) i ew dostarczyć reku. Wszystko w cenie nie powalającej z nóg. Dom k/Pruszkowa. Mieszkam w Piastowie a reku montuję od 1989. Jeżeli interesuje Pana całość przepisów jakie chciano narzucić, a nigdy nie weszły, to mogę Panu przesłać. Przepisy te miały na celu wykluczyć z rynku konkurencje rekuperatory.pl - napisał je zresztą właściciel firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts