Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

usztywnienie brodzika

chojnypl

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem...

W lipcu kupiłem mieszkanie. W łazience posiadam kabinę HEALTH oraz brodzik SCHEDPOL akrylowy. Co do brodzika to nie na 100% ale wydaje mi się że to ich produkt. Ostatnio zauważyłem problem ze na środku brodzik zaczyna się "zapadać". Wydaje mi się że jest on na nóżkach a nie na styropianie jak to teraz robią. Sądzę że ma ok 5 lat. W jednym miejscu gdy stoję to słychać tak dźwięk jakby zaczął pękać. I tu moje pytanie, ponieważ nie chciałbym go demontować itp, to już ostateczność . Myślałem czy by nie zrobić w nim z boku od zewnątrz małej dziurki i wprowadzić pod niego piankę montażową co mogłoby rozwiązać problem. Może macie jakieś inne pomysły, doświadczenia. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Najlepszym sposobem byłby oczywiście demontaż ale wiąże się to z dodatkowymi wydatkami przy ponownym wykończeniu. Pianka nie jest najlepszym wyjściem, bo nie masz kontroli gdzie i jak się rozpręży (nie wiem jaki masz brodzik - wysoko czy nisko nad posadzką).

1. wrzuć jakąś fotkę brodzika i wymiary. Przede wszystkim ile od dna brodzika do posadzki.

2. jaki rozmiar brodzika (80-ka czy 90-ka)

3. czym masz wykończony brodzik? Glazura czy stoi on luźno i wykończony jest tylko silikonem?

4. jakie jest to pękanie? Nie leje lub nie przesącza się woda na posadzkę?

u moich teściów był brodzik z jednego z sieciowych marketów budowlanych, oczywiście chińszczyzna jakaś, pękł i zrobiła się dziura na środku, dno było tak cienkie że poprostu nie wytrzymało ciężaru człowieka o wadze 75 kg. Ja osobićie kupiłem brodzik z sanplastu który był dużo dużo grubszy od tej chińszczyzny i przy stawaniu ani drgnie.

Można spróbować wpuścić piankę pu pod brodzik, będzie stabilniej

Brodzik 80x80

Wysokość całego 17cm, głębokość ok 7cm więc ok 10cm jest od dna do posadzki. Nie leje się jeszcze i nawet nie przesącza ale jest tak dźwięk jakby puszczało to włókno.... Najłatwiej byłoby dać piankę,wtedy nie będzie się uginał DSC_0135.jpgDSC_0136.jpg

spróbuję ale czy brodziki z nóżkami mają maskownice?? bo te na styropianie na pewno a te z nóżkami??

i niestety... próbowałem, odginałem pod listwą kabiny i gdy odginam to idzie w moją stronę ale idzie cała ścianka, nie odchodzi nic niestety

Edytowane przez chojnypl

Kurczę , dopiero teraz się przyjrzałem dokładnie ...ten brodzik jest na 99% z podstawa styropianową .....a ugina się i trzeszczy bo ten magik który go montował miał problem z umiejscowieniem syfonu i na bank masz pod spodem za dużo wycięte tej podstawy ...obawiam się że czeka Cię demontaż całkowity i kombinowanie co dalej zrobić

Piankowanie nic nie da, poza spustoszeniem w hydraulice. Nawet pianka niskorozprężna przestawi syfony i inne elementy hydrauliczne pod brodzikiem. Tak czy siak demontaż gwarantowany. Lepiej jest zdjąć drzwi, odciąć silikon i dołączyć rury od spodu brodzika. Wrzucasz coś pod dno, sprawdź od razu odpływ wody czy wszystko jest ok. Montujesz brodzik + silikon i składasz wszystko w całość. Innej drogi nie ma jeśli chcesz ten brodzik użytkować jeszcze jakiś czas.

Przy zmianie brodzika czeka Cię sztukowanie glazury, chyba że trafisz taki sam rozmiar i kształt.

to chyba zostawię i poczekam aż pęknie... a co do montażu to możliwe że coś zrobili źle, wg nie jestem pewien ale u mnie w bloku i mieszkaniu odpływ jest w rogu a tu źle dobrany brodzik i od syfonu idzie rura pod całym brodzikiem... mimo wszystko dzięki za pomoc:)

to chyba zostawię i poczekam aż pęknie... a co do montażu to możliwe że coś zrobili źle, wg nie jestem pewien ale u mnie w bloku i mieszkaniu odpływ jest w rogu a tu źle dobrany brodzik i od syfonu idzie rura pod całym brodzikiem... mimo wszystko dzięki za pomoc:)

Więc tak jak pisałem wyżej , po prostu aby zmieścić syfon i pewnie 50tkę PCVkę majsterek wyciął za dużo pod spodem ...