Raptorek 20.03.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam Wykonałem remont swojej restauracji lecz jedna rzecz mnie niepokoi oraz nie wiem jak się za to zabrać. Chodzi mianowicie o starą cegłę z której jest zbudowana cała piwnica w której znajduje się restauracja. 2/3 lokalu jest wytynkowane lecz pozostaje 1/3 ścian/sufitów z starej sypiącej się cegły. głównie sypie się ze starych spoin pomiędzy cegłami. I tu pojawia się moje pytanie. Jak zabezpieczyć te powierzchnie przed sypaniem się ?? Czy istnieje jakiś bezbarwny matowy lakier którym mogę to pokryć ?? Chcę zaznaczyć iż jest to jakieś 60-70 m2 do zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 21.03.2014 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Raczej impregnat nie lakier. Chodzi o to żeby specyfik możliwie głęboko spenetrował i związał jak najgrubszą warstwę, a nie pokrył cieniutką nieprzepuszczalną błoną po wierzchu. Na początek trzeba usunąć to co się ewidentnie sypie, (szczotką, piaskarką, myjką ciśnieniową) Potem impregnat. Są rozmaite preparaty do impregnacji i renowacji czy to na bazie akrylu, silikonów czy krzemianów. ( Szkło wodne sodowe się nie nadaje! potasowe owszem) Efekt estetyczny może być różny, zarówno prawie neutralny jak i zmiana koloru plus nadanie szklistej powierzchni, to już zależy co chcesz osiągnąć. Cena i trwałość też bardzo różna.Przykładowe preparaty KEIM Silex-OH, Dynasil Solid, NS 200 B, Remmers KSE 100 (Steinfestiger) itd itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 23.03.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Sam impregnat może nie wystarczyć jeśli spoiny są na prawdę stare i z byle czego zrobione. Jeśli po impregnowaniu problem powróci, to trzeba będzie zebrać trochę spoin i wrzucić nowe. Zyskasz na estetyce a klienci nie będą mieli zaprawy w piwie . Później oczywiście impregnat znowu się nakłada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts