Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam przyłącze z linii napowietrznej 4 kable z słupa do budynku, na ścianie zamontowali mi licznik, dzisiaj otwieram tę skrzynkę z licznikiem i chyba jest coś nie tak.

Mógł by ktoś na to zerknąć i się wypowiedzieć???

CAM00052.jpg

Jak dla mnie to elektryk chyba coś źle połączył.

I zastanawia mnie czy zakład energetyczny podzielił mi PEN czy ten 5 kabel żółto-zielony jest tylko do picu.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wyżej już nic nie ma tylko licznik i nad licznikiem bezpieczniki , a jak bym chciał to odkręcić to się plomba zerwie i będzie później problem że ktoś grzebał.

Sieć jest TN-C pociągnięta ze słupa 4 kable. Przekrój tego kabla to trochę gruby jest, tak patrząc to 4 mm będzie miał.

Na pewno jest od picu, skoro ... "wisi w powietrzu"

Ciekawe natomiast, gdzie i do czego jest podłączony drugi koniec tej z-ż linki.

Oczywiście do odbiorcy jest kabel dolny, i tutaj "elektryk" zmoczył d...

Jaki przekrój żył mamy tego dolnego kabla, oraz jaki układ sieci tam występuje ?

Dlaczego zmoczył? Dostawca przygotował złącze umożliwiające rozdział PEN, ale elektryk z oferty nie skorzystał i rozdzielił w TG. Z zastrzeżeniem oczywiście, że na foto widzimy TN i 10mm2 Cu ;)

Przekrój tego kabla to trochę gruby jest, tak patrząc to 4 mm będzie miał.

Przekrój czy średnica? Bo to róźnica. Mierzone z izolacją czy bez?

Edytowane przez zbich70

CAM00052.jpg

Na pewno jest od picu, skoro ... "wisi w powietrzu"

Ciekawe natomiast, gdzie i do czego jest podłączony drugi koniec tej z-ż linki.

Oczywiście do odbiorcy jest kabel dolny, i tutaj "elektryk" zmoczył d...

Jaki przekrój żył mamy tego dolnego kabla, oraz jaki układ sieci tam występuje ?

Ten drugi koniec linki żółto-zielonej to jest na piętrze i jest w rozdzielni jako "N" . Ten kto to robił to ma ładnie poprzestawiane w głowie.

To teraz bym musiał kupić kabel 5x ile( jaki jest przekrój wymagany)??? I go puścić do tej rozdzielni na piętrze.

A jeżeli ten kabel od licznika żółto-zielony(zaznaczyłem go w czerwonej ramce) nie jest podłączony nigdzie, to aby zrobić sieć TN-C-S to bym go musiał podzielić pod licznikiem??

Propo budowy to było 1991 roku. A wczoraj otworzyłem skrzynkę gdy zobaczyłem że do domu w rozdzielni są tylko 4 kable. A w dzisiejszych czasach różnicówka to musi być.

A jeszcze ten kabel to sory nie przekrój tylko średnica ma 4 mm bez izolacji.

Jest to możliwe że ZK podzielił mi PEN??

Edytowane przez pablojarocin

Ten drugi koniec linki żółto-zielonej to jest na piętrze i jest w rozdzielni jako "N" .
To nie jest linka, tylko drut (mowa o dolnym kablu)

To teraz bym musiał kupić kabel 5x ile( jaki jest przekrój wymagany)??? I go puścić do tej rozdzielni na piętrze.
Nic nie musisz - najpierw sprawdź, czy rzeczywiście zasilający PEN został rozdzielony badając napięcie pomiędzy z-ż linką (górna listwy) a którąkolwiek fazą.

To nie jest linka, tylko drut (mowa o dolnym kablu)

Nic nie musisz - najpierw sprawdź, czy rzeczywiście zasilający PEN został rozdzielony badając napięcie pomiędzy z-ż linką (górna listwy) a którąkolwiek fazą.

Właśnie byłem na działce z miernikiem i na tym niebieskim i żółto-zielonym jest takie samo napięcie 225V.

To oznacza że mi to mi podzielili.

Skoro podzielono mi ten PEN to po co ktoś położył tam kabel 4 żyłowy i jeszcze na dodatek ten żółto-zielony do "N" dał.

I takie pytanko:

Jak chciałbym to uziemić to jak teraz?? Żadnego uziomu fundamentów nie mam.

Z tego co czytam wynika że przewód na zdjęciu to przewód dopływowy do licznika. Jeżeli mam racje to pan monter dał ciała.

Nie wiem dlaczego nie podłączyli tego od razu pod licznik. Co do zerwania plomby to wystarczy powiadomić zakład elektryczny o konieczności jej zerwania w związku z naprawą instalacji. Koszt ponownego oplombowania zależy od rejonu, u mnie to kwota 30 zł. Będzie potrzebna oświadczenie elektryka z numerem SEP

Z tego co czytam wynika że przewód na zdjęciu to przewód dopływowy do licznika. Jeżeli mam racje to pan monter dał ciała.

Nie wiem dlaczego nie podłączyli tego od razu pod licznik. Co do zerwania plomby to wystarczy powiadomić zakład elektryczny o konieczności jej zerwania w związku z naprawą instalacji. Koszt ponownego oplombowania zależy od rejonu, u mnie to kwota 30 zł. Będzie potrzebna oświadczenie elektryka z numerem SEP

Te górne kable to idą spod licznika, a te dolne to idą do mojej skrzynki na piętrze.

Te górne kable to idą spod licznika, a te dolne to idą do mojej skrzynki na piętrze.

Właśnie. Tylko niektóre liczniki miały zacisk do podłączenia przewodu ochronnego z-ż PE. Tutaj nie wiemy, w którym miejscu ta linka została podłączona, być może tylko "przechodzi" przez licznik, wraz z przewodami zasilania do licznika, i bez podłączenia do niego idzie do widocznej listwy zaciskowej. Drugi jej koniec jest natomiast spięty z przewodem PEN linii zasilającej.

I mamy coś takiego - z PEN zostały zrobione N i PE, by później ten N robił za PEN, a na końcu został rozdzielony na N "wtórny" i PE.

Dziadostwo, i tyle.

Edytowane przez elpapiotr

Twoim zdaniem elpapiotr co teraz zrobić?? Zawołać elektryka niech ściągnie ten licznik i zobaczy co tam jest i niech zrobi to tak jak powinno być.

Jaki kupić kabel żeby mi elektryk go pociągnoł do domu, jaki przekrój???

Tak. Elektryk potrzebny. Jeśli ci nawet pociągnie... kabel... to jeszcze lepiej. Najlepiej gdy zrobi ci "dobrze" i jeszcze kwity na to wystawi.

Gość grend

niezły cyrk. Nie mów ze to zrobił elektryk a nie jakaś złota raczka....

Na pewno nie ma tam 5 niebieskiej żyły ? Jezeli nie to musisz dołożyc dodatkową żyłę - najlepiej uziemić pilonem i dojechac do rozdzielni. Tą ż-z owiń niebieska taśmą i mozesz działać z różnicówką

Ewentalnie zobacz czy nie ma jakieś listwy wyrównawczej przy ogrzewaniu i do tego mozesz sie podpiąc

Edytowane przez grend

niezły cyrk. Nie mów ze to zrobił elektryk a nie jakaś złota raczka....

Na pewno nie ma tam 5 niebieskiej żyły ? Jezeli nie to musisz dołożyc dodatkową żyłę - najlepiej uziemić pilonem i dojechac do rozdzielni. Tą ż-z owiń niebieska taśmą i mozesz działać z różnicówką

Ewentalnie zobacz czy nie ma jakieś listwy wyrównawczej przy ogrzewaniu i do tego mozesz sie podpiąc

Niezła porada. Naprawdę niezła - jak na dyletanta !!