pablojarocin 20.03.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam. Mam przyłącze z linii napowietrznej 4 kable z słupa do budynku, na ścianie zamontowali mi licznik, dzisiaj otwieram tę skrzynkę z licznikiem i chyba jest coś nie tak. Mógł by ktoś na to zerknąć i się wypowiedzieć??? Jak dla mnie to elektryk chyba coś źle połączył. I zastanawia mnie czy zakład energetyczny podzielił mi PEN czy ten 5 kabel żółto-zielony jest tylko do picu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 20.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Na pewno jest od picu, skoro ... "wisi w powietrzu"Ciekawe natomiast, gdzie i do czego jest podłączony drugi koniec tej z-ż linki.Oczywiście do odbiorcy jest kabel dolny, i tutaj "elektryk" zmoczył d...Jaki przekrój żył mamy tego dolnego kabla, oraz jaki układ sieci tam występuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi100 20.03.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Możesz zrobić zdjęcie z większej odległości. Jak dla mnie u góry to pokrywa z C52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 21.03.2014 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Wyżej już nic nie ma tylko licznik i nad licznikiem bezpieczniki , a jak bym chciał to odkręcić to się plomba zerwie i będzie później problem że ktoś grzebał. Sieć jest TN-C pociągnięta ze słupa 4 kable. Przekrój tego kabla to trochę gruby jest, tak patrząc to 4 mm będzie miał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 21.03.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Na pewno jest od picu, skoro ... "wisi w powietrzu" Ciekawe natomiast, gdzie i do czego jest podłączony drugi koniec tej z-ż linki. Oczywiście do odbiorcy jest kabel dolny, i tutaj "elektryk" zmoczył d... Jaki przekrój żył mamy tego dolnego kabla, oraz jaki układ sieci tam występuje ? Dlaczego zmoczył? Dostawca przygotował złącze umożliwiające rozdział PEN, ale elektryk z oferty nie skorzystał i rozdzielił w TG. Z zastrzeżeniem oczywiście, że na foto widzimy TN i 10mm2 Cu Przekrój tego kabla to trochę gruby jest, tak patrząc to 4 mm będzie miał. Przekrój czy średnica? Bo to róźnica. Mierzone z izolacją czy bez? Edytowane 21 Marca 2014 przez zbich70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dlaczego zmoczył? Dostawca przygotował złącze umożliwiające rozdział PEN, ale elektryk z oferty nie skorzystał i rozdzielił w TG. Z zastrzeżeniem oczywiście, że na foto widzimy TN i 10mm2 Cu Zmoczył dlatego, że u niego PEN to barwa z-ż ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 21.03.2014 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Zmoczył dlatego, że u niego PEN to barwa z-ż ! Nie wiemy kiedy to było wykonane. Wiemy, że dziś autor otworzył skrzynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Nie wiemy kiedy to było wykonane. Wiemy, że dziś autor otworzył skrzynkę. Patrząc na muchę i pająka rzeczywiście nie wiemy ;)od kiedy nie żyją. A skrzynkę otworzył ... wczoraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 21.03.2014 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 (edytowane) Na pewno jest od picu, skoro ... "wisi w powietrzu" Ciekawe natomiast, gdzie i do czego jest podłączony drugi koniec tej z-ż linki. Oczywiście do odbiorcy jest kabel dolny, i tutaj "elektryk" zmoczył d... Jaki przekrój żył mamy tego dolnego kabla, oraz jaki układ sieci tam występuje ? Ten drugi koniec linki żółto-zielonej to jest na piętrze i jest w rozdzielni jako "N" . Ten kto to robił to ma ładnie poprzestawiane w głowie. To teraz bym musiał kupić kabel 5x ile( jaki jest przekrój wymagany)??? I go puścić do tej rozdzielni na piętrze. A jeżeli ten kabel od licznika żółto-zielony(zaznaczyłem go w czerwonej ramce) nie jest podłączony nigdzie, to aby zrobić sieć TN-C-S to bym go musiał podzielić pod licznikiem?? Propo budowy to było 1991 roku. A wczoraj otworzyłem skrzynkę gdy zobaczyłem że do domu w rozdzielni są tylko 4 kable. A w dzisiejszych czasach różnicówka to musi być. A jeszcze ten kabel to sory nie przekrój tylko średnica ma 4 mm bez izolacji. Jest to możliwe że ZK podzielił mi PEN?? Edytowane 21 Marca 2014 przez pablojarocin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 21.03.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Ten drugi koniec linki żółto-zielonej to jest na piętrze i jest w rozdzielni jako "N" . To nie jest linka, tylko drut (mowa o dolnym kablu) To teraz bym musiał kupić kabel 5x ile( jaki jest przekrój wymagany)??? I go puścić do tej rozdzielni na piętrze. Nic nie musisz - najpierw sprawdź, czy rzeczywiście zasilający PEN został rozdzielony badając napięcie pomiędzy z-ż linką (górna listwy) a którąkolwiek fazą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 21.03.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 aby zrobić sieć TN-C-S to bym go musiał podzielić pod licznikiem?? Zamierzasz to robić samodzielnie, czy zatrudnisz elektryka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 21.03.2014 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 To nie jest linka, tylko drut (mowa o dolnym kablu) Nic nie musisz - najpierw sprawdź, czy rzeczywiście zasilający PEN został rozdzielony badając napięcie pomiędzy z-ż linką (górna listwy) a którąkolwiek fazą. Właśnie byłem na działce z miernikiem i na tym niebieskim i żółto-zielonym jest takie samo napięcie 225V. To oznacza że mi to mi podzielili. Skoro podzielono mi ten PEN to po co ktoś położył tam kabel 4 żyłowy i jeszcze na dodatek ten żółto-zielony do "N" dał. I takie pytanko: Jak chciałbym to uziemić to jak teraz?? Żadnego uziomu fundamentów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 21.03.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 I takie pytanko: Jak chciałbym to uziemić to jak teraz?? Żadnego uziomu fundamentów nie mam. Zadajesz kolejne pytania a nie odpowiedziałeś na wcześniejsze skierowane do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi100 22.03.2014 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Z tego co czytam wynika że przewód na zdjęciu to przewód dopływowy do licznika. Jeżeli mam racje to pan monter dał ciała. Nie wiem dlaczego nie podłączyli tego od razu pod licznik. Co do zerwania plomby to wystarczy powiadomić zakład elektryczny o konieczności jej zerwania w związku z naprawą instalacji. Koszt ponownego oplombowania zależy od rejonu, u mnie to kwota 30 zł. Będzie potrzebna oświadczenie elektryka z numerem SEP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 22.03.2014 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Z tego co czytam wynika że przewód na zdjęciu to przewód dopływowy do licznika. Jeżeli mam racje to pan monter dał ciała. Nie wiem dlaczego nie podłączyli tego od razu pod licznik. Co do zerwania plomby to wystarczy powiadomić zakład elektryczny o konieczności jej zerwania w związku z naprawą instalacji. Koszt ponownego oplombowania zależy od rejonu, u mnie to kwota 30 zł. Będzie potrzebna oświadczenie elektryka z numerem SEP Te górne kable to idą spod licznika, a te dolne to idą do mojej skrzynki na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Te górne kable to idą spod licznika, a te dolne to idą do mojej skrzynki na piętrze. Właśnie. Tylko niektóre liczniki miały zacisk do podłączenia przewodu ochronnego z-ż PE. Tutaj nie wiemy, w którym miejscu ta linka została podłączona, być może tylko "przechodzi" przez licznik, wraz z przewodami zasilania do licznika, i bez podłączenia do niego idzie do widocznej listwy zaciskowej. Drugi jej koniec jest natomiast spięty z przewodem PEN linii zasilającej. I mamy coś takiego - z PEN zostały zrobione N i PE, by później ten N robił za PEN, a na końcu został rozdzielony na N "wtórny" i PE. Dziadostwo, i tyle. Edytowane 22 Marca 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 22.03.2014 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Twoim zdaniem elpapiotr co teraz zrobić?? Zawołać elektryka niech ściągnie ten licznik i zobaczy co tam jest i niech zrobi to tak jak powinno być.Jaki kupić kabel żeby mi elektryk go pociągnoł do domu, jaki przekrój??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 22.03.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Twoim zdaniem elpapiotr co teraz zrobić?? Zawołać elektryka niech ściągnie ten licznik i zobaczy co tam jest i niech zrobi to tak jak powinno być. Jaki kupić kabel żeby mi elektryk go pociągnoł do domu, jaki przekrój??? Tak. Elektryk potrzebny. Jeśli ci nawet pociągnie... kabel... to jeszcze lepiej. Najlepiej gdy zrobi ci "dobrze" i jeszcze kwity na to wystawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) niezły cyrk. Nie mów ze to zrobił elektryk a nie jakaś złota raczka....Na pewno nie ma tam 5 niebieskiej żyły ? Jezeli nie to musisz dołożyc dodatkową żyłę - najlepiej uziemić pilonem i dojechac do rozdzielni. Tą ż-z owiń niebieska taśmą i mozesz działać z różnicówkąEwentalnie zobacz czy nie ma jakieś listwy wyrównawczej przy ogrzewaniu i do tego mozesz sie podpiąc Edytowane 22 Marca 2014 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 niezły cyrk. Nie mów ze to zrobił elektryk a nie jakaś złota raczka.... Na pewno nie ma tam 5 niebieskiej żyły ? Jezeli nie to musisz dołożyc dodatkową żyłę - najlepiej uziemić pilonem i dojechac do rozdzielni. Tą ż-z owiń niebieska taśmą i mozesz działać z różnicówką Ewentalnie zobacz czy nie ma jakieś listwy wyrównawczej przy ogrzewaniu i do tego mozesz sie podpiąc Niezła porada. Naprawdę niezła - jak na dyletanta !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts