Gość grend 22.03.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Niezła porada. Naprawdę niezła - jak na dyletanta !! Wiem ze w przepisach to jest zabronione ale tak naprawde nie ma przeciwskazań do dołączenia się do uziemienia z ogrzewania. Czym sie różni uziemienie prowadzone z rozdzielni do ziemi i wbite obok z rozdzielni do ogrzewania ??? Zastosowanie jest to samo tylko to jest ogrzewanie a to elektryczność a mają za zadanie zwiększony potencjał wyprowadzać do ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2014 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jestem pod wrażeniem. Ogromnym.Jak wygląda uziemienie z ogrzewania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jestem pod wrażeniem. Ogromnym.Jak wyglada uziemienie z energetyki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Co mnie lub Ciebie może obchodzić uziemienie z energetyki ?Ty masz się martwić uziemieniem budynku, to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jestem pod wrażeniem. Ogromnym.Jak wyglada uziemienie rozdzielni elektrycznej - to miałem na mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 22.03.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jestem pod wrażeniem. Ogromnym. Jak wyglada uziemienie rozdzielni elektrycznej - to miałem na mysli Nijak. Rozdzielnicy się nie uziemia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Nijak. Rozdzielnicy się nie uziemia uziemia się budynek a jak uziemiasz- terez sie tego nie robi - ale kiedyś instalacje grzewcza to co wtedy uziemiasz ? budynek ? Teraz produkujesz kolejne posty a nawet nie napisałeś poza rzucaniem goownem czym różni się uziemienie od ogrzewania z elektrycznym - dajmy sobie spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi100 22.03.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Z tą listwą to lekka przesada. Co do różnicy w uziemieniach to proponuje zrobić pomiary aby sobie odpowiedzieć na to pytaniePróbowałeś miernikiem sprawdzić wartość napięcia między fazą a N i fazą a PEN podejrzewam że odczyt będzie ten sam i oba przewody są wpięte w ten sam zacisk. Nie ma co kombinować tylko wołać jakiegoś elektryka i dorobić uziom. Edytowane 22 Marca 2014 przez Mefi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 23.03.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) a nawet nie napisałeś poza rzucaniem goownem czym różni się uziemienie od ogrzewania z elektrycznym - dajmy sobie spokój. To Ty nie napisałeś, chociaż sam wprowadziłeś jakieś pojęcie, jakiegoś uziemienia ogrzewania... [moderowano]. Czlowieku, przestań robić ludziom wodę z mózgu [moderowano]. Nie masz pojęcia o czym piszesz, nie rozumiesz tego, stosujesz jakieś wynalazki, [moderowano] Edytowane 23 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 23.03.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 No już bez przesady.Może widział szkołę ... z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UmyjWiate 23.03.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jestem pod wrażeniem. Ogromnym. Jak wygląda uziemienie z ogrzewania ? ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Z tą listwą to lekka przesada. Co do różnicy w uziemieniach to proponuje zrobić pomiary aby sobie odpowiedzieć na to pytanie Próbowałeś miernikiem sprawdzić wartość napięcia między fazą a N i fazą a PEN podejrzewam że odczyt będzie ten sam i oba przewody są wpięte w ten sam zacisk. Nie ma co kombinować tylko wołać jakiegoś elektryka i dorobić uziom. w momencie prowadzenia sieci te wyprowadzenie ż-z sie jeszcze dodatkowo uziemia w zaleznosci od przekroju i metrów. Charakterystyka różnicówek.... Przykład jedna różnicówka 300ma i druga 300 mA oddalona o 80 metrów dwóch róznych firm - wyrzuca druga w kolejnosci.... Jezeli ktoś chce działać wdług papierologi to powinien być uziom - jednak praktyka to moze zweryfikować i faktyczne uziemienie to bedzie na ż-z w kablu zasilającym i tyle do tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) To Ty nie napisałeś, chociaż sam wprowadziłeś jakieś pojęcie, jakiegoś uziemienia ogrzewania... [moderowano]. Czlowieku, przestań robić ludziom wodę z mózgu [moderowano]. Nie masz pojęcia o czym piszesz, nie rozumiesz tego, stosujesz jakieś wynalazki, [moderowano] kolejny guru - coś bardziej konkretnego ??? Edytowane 23 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.03.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Konkretne jest to, że usilnie udowadniasz iż Twa wiedza jest znikoma by udzielać rad na forum.Innymi słowy robisz wodę z mózgu innym osobom.Dlatego proszę admina by ze szczególną uwagą traktował Twe posty. Edytowane 23 Marca 2014 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Kiedyś w XX wieku instalacja ogrzewania i instalacja wodna była ze stali. W tym momencie w kotłowni była listwa uziemiajaca która była uziemiana przez np bednarkę. Teraz pytanie do guru. Co było wtedy uziemione: jakieś 3 literki moze to był uziemiany budynek ??? Nie wiem może ktos podpowie jak trzeba to nazywać aby byc fachowcem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Konkretne jest to, że usilnie udowadniasz iż Twa wiedza jest znikoma by udzielać rad na forum. Innymi słowy robisz wodę z mózgu innym osobom. Dlatego proszę admina by ze szczególną uwagą traktował Twe posty. konkretnie w czym jest problem ??? [moderowano] Już ustaliliśmy że papiery mówią aby uziemić rozdzielnię (ups przepraszam budynek) Na moje pytanie czym różni się takie uziemienie od uziemienia ż-z obecnie od forumowych guru się tego nie dowiedziałem. To mamy jeden przykład nazwijmy kompetencyjny - co jeszcze się nie podobało w moich wypowiedziach ???? że usilnie starałem sie dowiedzieć od forumowego guru dlaczego Tauron rząda dołacza 4 x ? co okazało sie później wierutną bzdurą .... Czekam Edytowane 23 Marca 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To moze forumowe guru powiedzą oblicza gdzie bedzie nazwijmy to "szybsze" uziemieniePrzykład 1 - linka 10kwadrat długosci 10 metrów połączona z bednarką 10 mm2 o długosci 15 metrów - wartość uziemienia 25 omPrzykład 2 - żyła 10 kwadrat dołaczone do żz w szafce doziemionej o długości 30 metrów. Wartość uziemienia 1 omCzekamDla bardziej zaawansowanych bierzemy charaktegystyke producentów różnicówek i bezpieczników 2 producentów Shrak (nie wiem czy tak sie pisze- tak mówie przy zakupie) i legrand (tak chyba sie pisze) powiedzmy 40 A i B16 (mam nadzieje że nie musze to bardziej objasniać co to jest itd) i pytanie w którym przypadku szybciej "wywali"Charaktarestyki na stronach producentówCzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 23.03.2014 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To moze forumowe guru powiedzą oblicza gdzie bedzie nazwijmy to "szybsze" uziemienie Najszybsze uziemienie wystąpi wtedy, gdy szybko wskoczysz do wykopu i operator koparki szybko cię zasypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 23.03.2014 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam.Nie wiem co koleś piszę że mam sobie uziemienie z ogrzewania zrobić??? Bardzo ciekawe, tylko szkoda że budynek jest w stanie surowym zamkniętym. Brak jakiekolwiek ogrzewania na razie.A z tego co mi wiadomo to ogrzewanie będę miał w systemie PEX, a to chyba z plastiku jest raczej.A po drugie to wezmę się umówię z elektrykiem i sam zobaczy o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi100 23.03.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jezeli ktoś chce działać wdług papierologi to powinien być uziom - jednak praktyka to moze zweryfikować i faktyczne uziemienie to bedzie na ż-z w kablu zasilającym i tyle do tematu Jesteś pewien że różnicówka podpięta pod N i uziom który idzie z tego samego zacisku będzie poprawnie działała. Ja twierdze że nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts