kkas12 23.03.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jak się podpina wyłącznik RCD pod uziom??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi100 23.03.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Nie podpina się źle napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 23.03.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Sorry, ale nie tylko źle, ale i bez sensu napisałeś.Myślisz podobnie jak adwersarz, który nie potrafi (bo pewnikiem nie zna) odróżnić układu TN-C-S (TN-S) od układu TT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Sorry, ale nie tylko źle, ale i bez sensu napisałeś. Myślisz podobnie jak adwersarz, który nie potrafi (bo pewnikiem nie zna) odróżnić układu TN-C-S (TN-S) od układu TT. Drogi kolego mówimy tylko o jednym układzie bo w innym układzie bezdyskusyjnie nalezy dodać uziom - co nigdy nie podważałem. Oczywiscie nie potrafię cytować wycinków z literatury i nazywać je fachowo i dlatego pewnie nigdy nie zostane guru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Jesteś pewien że różnicówka podpięta pod N i uziom który idzie z tego samego zacisku będzie poprawnie działała. Ja twierdze że nie spróbuj coś takiego zrobic zrób pomiary i wtedy podziel się tym na forum - jezeli różnicówka nie zadziała prawidłowo to mozesz mnie zjechać na forum i ja "posypię głowę popiołem" - bo to jest istota problemu Edytowane 24 Marca 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.03.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 ...bo w innym układzie bezdyskusyjnie nalezy dodać uziom... Bzdura. Uziom i GSW jest wymagana zawsze niezależnie od układu w jakim pracuje instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 24.03.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jaki powinien być przekrój kabla od tych dolnych zacisków do domu?? Nie wiem jaki kupić 5x??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi100 24.03.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jesteś pewien że różnicówka podpięta pod N i uziom który idzie z tego samego zacisku będzie poprawnie działała. Ja twierdze że nie Powiem tylko że napisałem bzdurę na pocieszenie przyznam się że zdarzyło mi się to nie pierwszy i mam nadzieje nie ostatni raz. Inne posty podtrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.03.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Jaki powinien być przekrój kabla od tych dolnych zacisków do domu?? Nie wiem jaki kupić 5x??? Po co masz kupować, skoro kabel już jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 24.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Poczytaj szanowny autorze wątku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?58421-Jaki-kabel-i-na-jakiej-g%C5%82%C4%99boko%C5%9Bci&p=6419883#post6419883Jest tam odpowiedź na Twoje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablojarocin 25.03.2014 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Po co masz kupować, skoro kabel już jest ? ja mam kabel 4 żyłowy, a chyba powinen być 5 żyłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 25.03.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Witam.Jeżeli masz kabel z żyłami o przekroju 10 mm2 Cu, nic nie "powinien" Przerobić zasilanie do/od licznika, wywalić ż-z linkę, potraktować N jako PEN i po sprawie. Ale ... wskazane, by to zrobił elektryk, na zgłoszenie we właściwym RE z podaniem przyczyny tej przeróbki. ZE się zdziwi, gdy się dowie o powyższym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 27.03.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Tak dla informacji...Wg Energi:"siec/instalację odbiorczą należy wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami; wymagany układ pracy: TN-C (WLZ) TN-S (instalacja odbiorcza)"Licznik w złączu na granicy działki.Wg projektanta za licznikiem zawsze daje się kabel 5-cio żyłowy (standard Energa) mimo, iz WLZ (TN-C). Podobno tak Energa opisuje swoją instalację, która kończy się za licznikiem na listwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 27.03.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Żaden dostawca energii prawa nie stanowi a granica ich jurysdykcji jest praktycznie w całym kraju jednakowa.Natomiast pozostaje pytanie skąd się to bierze?Proponuję przeczytać Rozporządzenie o warunkach.... i skonfrontować jego niektóre zapisy z treścią norm które owe rozporządzenie przywołuje.Treść rozporządzenia przeczy i wyklucza postanowienia tych norm.Norm powołanych!Jest to oczywisty bezsens, gdyż według rozporządzenia kabel/przewód musi zawsze posiadać oddzielone PE i N, nawet wtedy gdy odbiornik żyły N nie potrzebuje, a także wtedy gdy sieć zasilająca pracuje w układzie TT.Dlatego owe rozporządzenie jest "kulawym" aktem prawnym rodzącym absurdy i nonsensy.Jednak ani sensu, ani logiki w tych absurdach nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts