Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
Sorry, ale nie tylko źle, ale i bez sensu napisałeś.

Myślisz podobnie jak adwersarz, który nie potrafi (bo pewnikiem nie zna) odróżnić układu TN-C-S (TN-S) od układu TT.

Drogi kolego mówimy tylko o jednym układzie bo w innym układzie bezdyskusyjnie nalezy dodać uziom - co nigdy nie podważałem. Oczywiscie nie potrafię cytować wycinków z literatury i nazywać je fachowo i dlatego pewnie nigdy nie zostane guru.

Gość grend
Jesteś pewien że różnicówka podpięta pod N i uziom który idzie z tego samego zacisku będzie poprawnie działała.

Ja twierdze że nie

spróbuj coś takiego zrobic zrób pomiary i wtedy podziel się tym na forum - jezeli różnicówka nie zadziała prawidłowo to mozesz mnie zjechać na forum i ja "posypię głowę popiołem" - bo to jest istota problemu

Edytowane przez Jarek.P

Jesteś pewien że różnicówka podpięta pod N i uziom który idzie z tego samego zacisku będzie poprawnie działała.

Ja twierdze że nie

Powiem tylko że napisałem bzdurę na pocieszenie przyznam się że zdarzyło mi się to nie pierwszy i mam nadzieje nie ostatni raz.

Inne posty podtrzymuje

Witam.Jeżeli masz kabel z żyłami o przekroju 10 mm2 Cu, nic nie "powinien"

Przerobić zasilanie do/od licznika, wywalić ż-z linkę, potraktować N jako PEN i po sprawie.

Ale ... wskazane, by to zrobił elektryk, na zgłoszenie we właściwym RE z podaniem przyczyny tej przeróbki.

ZE się zdziwi, gdy się dowie o powyższym :)

Tak dla informacji...

Wg Energi:

"siec/instalację odbiorczą należy wykonać zgodnie z obowiązującymi przepisami; wymagany układ pracy: TN-C (WLZ) TN-S (instalacja odbiorcza)"

Licznik w złączu na granicy działki.

Wg projektanta za licznikiem zawsze daje się kabel 5-cio żyłowy (standard Energa) mimo, iz WLZ (TN-C). Podobno tak Energa opisuje swoją instalację, która kończy się za licznikiem na listwie.

Żaden dostawca energii prawa nie stanowi a granica ich jurysdykcji jest praktycznie w całym kraju jednakowa.

Natomiast pozostaje pytanie skąd się to bierze?

Proponuję przeczytać Rozporządzenie o warunkach.... i skonfrontować jego niektóre zapisy z treścią norm które owe rozporządzenie przywołuje.

Treść rozporządzenia przeczy i wyklucza postanowienia tych norm.

Norm powołanych!

Jest to oczywisty bezsens, gdyż według rozporządzenia kabel/przewód musi zawsze posiadać oddzielone PE i N, nawet wtedy gdy odbiornik żyły N nie potrzebuje, a także wtedy gdy sieć zasilająca pracuje w układzie TT.

Dlatego owe rozporządzenie jest "kulawym" aktem prawnym rodzącym absurdy i nonsensy.

Jednak ani sensu, ani logiki w tych absurdach nie ma.