romanzc 20.03.2014 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Mam dylemat jaką zaprawę wybrać do murowania ścian metodą gospodarczą : 1. Zaprawa gotowa - cena 7-8 zł za worek 25kg.- potrzeba tylko wody i rozrobić można ponoć łopatą w taczce 2. Zaprawa rozrabiana na miejscu.- prąd z agregatu ( nie wiem ile wyniesie paliwo na całą budowę)- betoniarka jest mała 700 wat- woda ze studni- cement do wyboru z marketu nie wiem który lepszy:EKO za 8 zł z castopremium za 11 zł z castoCement murarski MC 22,5 X za 7zł z LM (cem. odra)cement budowlany CEM II /B-M (V-LL) 32,5 R za 8 zł LM (cem. odra). Jaka jest różnica w cenie na całą budowę, biorąc pod uwagę prąd z agregatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.03.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Przelicz sobie to na dajmy na to dziesięć ton zaprawy. Na jednej szali masz 400 worków gotowca po 7zł = 2800zł. Na drugiej - wywrotkę piasku do murowania za 500-700zł i z półtorej palety cementu, czyli jakieś 700-800zł. Wody w rachunku nie uwzględniam, prądu dla betoniarki też nie, bo betoniarka przyda się w jednym i w drugim przypadku, bądź w jednym i drugim przypadku zaprawę można mieszać ręcznie w taczce. Jak by nie liczyć, wychodzi połowę taniej. Cement bierz ten, który uda Ci się korzystniej kupić, biorąc pod uwagę i koszt transportu i oczywiście zwracając uwagę na to, że superokazja za pół ceny może się okazać cementem zbrylonym od stania całą zimę na powietrzu, więc przed zapłaceniem warto parę worków obrócić i pomacać, czy nie są skamieniałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 21.03.2014 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Dzięki za odpowiedz.Nie wiedziałem że jest taka różnica w cenie zaprawy:- gotowa 2800 zł- rozrabiana piasek 250 zł cement 800 zł wapno w płynie (uplastyczniacz) 100 zł razem 1150 złokoło 1650 zł mniej do gotowej zaprawy, więc wybiorę zaprawę rozrabianą na miejscu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.03.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Piasku za 250zł raczej nie kupisz. Co prawda nie wiem, jakie są ceny w twoim rejonie, ale nie przypuszczam, żeby była szansa na mniej niż dwa razy tyle. Pamiętaj, że potrzebny jest frakcjonowany piasek "do murowania", a nie zwykły piasek np. rzeczny. I jeszcze jedno, tak zupełnie na boku tematu - stare budowlane przysłowie mówi, że budowa to nie apteka i to jest naprawdę wielka i głęboka mądrość. Co prawda dobrze, że robisz takie szacunki, bo dzięki nim dokonujesz słusznych wyborów, ale widać też, że masz skłonności do liczenia wszystkiego do ostatniej złotówki, a to jest pewna droga do osiwienia w połowie budowy, a zapakowania w kaftan pod jej koniec Wyluzuj trochę, etap murowania jest naprawdę tym najprostszym i najtańszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 21.03.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 jesli masz mala swinke do jej krecenia to lepiej jest jednak robic na miejscu, jesli nie masz betoniarki to jednak rob z workow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.03.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2014 Tylko, że betoniarkę kupi za połowę różnicy w cenie między tymi wersjami, a przyda się i do innych rzeczy. A na koniec budowy ją sprzeda, odzyskując część kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanzc 27.04.2014 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2014 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.Zaprawę rozrabiam na miejscu, chociaż mam też 2 worki gotowej.Za piasek 15 Ton z transportem zapłaciłem 260 zł, betoniarkę mam małą na jedną taczkę zaprawy.Proporcje jakie stosuje:Na pracującej betoniarce wsypuje 15 łopat piachu, 1 worek cementu jak się wymiesza dolewam wodę z wapnem w płynie (9 litrów wody 100 ml wapna w płynie) całość mieszam po około 10 minutach zaprawa jest gotowa do murowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 22.05.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 a nie lepiej najpierw wodę z wapnem w płynie i potem sypać piach i cement?Jka mieszasz na sucho piasek z cementem to strasznie musi kurzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 15.06.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Ja będę budował z silki na kleju, i zaprawa będzie mi potrzebna tylko do bloczków fundamentowych więc też rozważam zakup gotowej zaprawy w workach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 24.04.2015 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Piasku za 250zł raczej nie kupisz. Co prawda nie wiem, jakie są ceny w twoim rejonie, ale nie przypuszczam, żeby była szansa na mniej niż dwa razy tyle. Pamiętaj, że potrzebny jest frakcjonowany piasek "do murowania", a nie zwykły piasek np. rzeczny. I jeszcze jedno, tak zupełnie na boku tematu - stare budowlane przysłowie mówi, że budowa to nie apteka i to jest naprawdę wielka i głęboka mądrość. Co prawda dobrze, że robisz takie szacunki, bo dzięki nim dokonujesz słusznych wyborów, ale widać też, że masz skłonności do liczenia wszystkiego do ostatniej złotówki, a to jest pewna droga do osiwienia w połowie budowy, a zapakowania w kaftan pod jej koniec Wyluzuj trochę, etap murowania jest naprawdę tym najprostszym i najtańszym. sam się zaczołem o tym przekonywać,teoretyczne wyliczenia do tych realnych mają się jak pięść do oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts