wrk 20.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Witam, Bardzo proszę o podpowiedź - jakie są możliwości uszczelnienia kanału kominowego (wentylacyjnego) murowanego z cegły? Sprawa dotyczy mieszkania na parterze czteropiętrowej kamienicy. Kanał wentylacyjny jest podłączony wyłącznie do tego, jednego mieszkania. Z góry dzięki za rady,Wrk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.03.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witam, Bardzo proszę o podpowiedź - jakie są możliwości uszczelnienia kanału kominowego (wentylacyjnego) murowanego z cegły? Sprawa dotyczy mieszkania na parterze czteropiętrowej kamienicy. Kanał wentylacyjny jest podłączony wyłącznie do tego, jednego mieszkania. Z góry dzięki za rady, Wrk. rękaw aluminium "Alufol" - ew. szlamowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 23.03.2014 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 rękaw aluminium "Alufol" - ew. szlamowanie Dzięki za informację. Poczytałem już o obu tych sposobach, ale to są koszty minimum 100zł/mb (Alufol z robocizną), a szlamowanie jeszcze drożej. Czy można użyć kanału ocynkowanego spiro (np. takiego http://domwent.pl/pl/p/RURA-kanal-SPIRO-ocynk-100-3mb/30 ) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 23.03.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dzięki za informację. Poczytałem już o obu tych sposobach, ale to są koszty minimum 100zł/mb (Alufol z robocizną), a szlamowanie jeszcze drożej. Czy można użyć kanału ocynkowanego spiro (np. takiego http://domwent.pl/pl/p/RURA-kanal-SPIRO-ocynk-100-3mb/30 ) ? Możesz, ale nie DN100 Komin wentylacyjny powinien mieć powierzchnię min. 160cm2 jak wejdzie taka będzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 25.03.2014 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Możesz, ale nie DN100 Komin wentylacyjny powinien mieć powierzchnię min. 160cm2 jak wejdzie taka będzie OK A jeżeli zdecyduję się na wentylację mechaniczną, to powierzchnia może być mniejsza niż 160cm? Przy okazji, czy w lokalach użytkowych jest wymóg używania wentylacji mechanicznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.03.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 A jeżeli zdecyduję się na wentylację mechaniczną, to powierzchnia może być mniejsza niż 160cm? Przy okazji, czy w lokalach użytkowych jest wymóg używania wentylacji mechanicznej ? 160 cm2 to wymóg dla WG Odpowiadając na drugie pytanie, to zależy ... jakie są wytyczne np. sanepidu i jaka jest kubatura W przypadku niewielkich pomieszczeń można się wspomagać wentylatorem mechanicznym pamiętając, że nadal jest to wentylacja grawitacyjna. W przypadku dużej kubatury i wymogu w zależności od pomieszczenia kilkukrotnej wymiany / h zwykła kratka WG sobie nie poradzi i wówczas trzeba robić WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrk 25.03.2014 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 160 cm2 to wymóg dla WG Odpowiadając na drugie pytanie, to zależy ... jakie są wytyczne np. sanepidu i jaka jest kubatura Rozumiem. W takim razie możliwość użycia kanałów poniżej 160cm2 zależy od definicji "wentylacji mechanicznej"... >Definicja wentylacji mechanicznej >Wentylacja wywiewna – wyciągowa polega na tym, że powietrze jest czerpane z pomieszczeń wentylowanych przez wentylator wytwarzający podciśnienie. Czyli jeżeli użyję "wentylator wytwarzający podciśnienie" to specjalista jest mi w stanie wyliczyć jaką rurę (odpowiednio mniejszą) mogę użyć... Mam cichą nadzieję, że w końcu to zrozumiałem Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts