Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YarK

Recommended Posts

W XX wieku też był taki okres kiedy ogrzewanie budynków paliwami stałymi to był przeżytek, wszyscy wywalali kotły weglowe i montowali olejowe, gazowe itd a po jakmś czasie nawet nie był to długi okres wszyscy wracali do węgla i ogrzewali węglem. Masz rację ogrzewanie peletem też zajmuje czas - jechać może nie trzeba bo przywiozą ale popracować przy tym trzeba.

Jesteś orędownikiem wkładania do NOWO BUDOWANYCH domów kotłów na paliwa stałe?

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesteś orędownikiem wkładania do NOWO BUDOWANYCH domów kotłów na paliwa stałe?

Na to wygląda. Koszt budowy 1 m2 w małym domu jest większy niż w większym. Naprawdę szkoda miejsca na komin, skład opału i takie tam. Dla małego domu albo prąd (lub pompa ciepła), albo gaz. Innego wyjścia nie ma ;). Ile tak w ogóle kosztuje 1 kWh z pelletu?

Nie koniecznie system grzewczy należy zsotoswać wg potrzeb użytkownika czasem pelet czasem gaz czasem PC a jeszcze w innym przypadku ogrzewanie czysto elekryczne. Jestem przeciwnikiem stereotypów.

A nie uważasz, że najczęściej to jest tak, że nowi inwestorzy po prostu nie mają bladego pojęcia o systemach grzewczych?

Edytowane przez Liwko

No oczywiście. Ale duża cześć doradców też nie albo nie chce mieć. Zobacz wypowiedzi akurat w tym wątku - człowiek zadał konkretne pytanie a tu zamiast doradzania wprowadzacie tylko mętlik w głowie człowiekowi. I tak jest praktycznie w każdym wątku gdzie ktoś pyta o pelet lub inne paliwa.

No oczywiście. Ale duża cześć doradców też nie albo nie chce mieć. Zobacz wypowiedzi akurat w tym wątku - człowiek zadał konkretne pytanie a tu zamiast doradzania wprowadzacie tylko mętlik w głowie człowiekowi. I tak jest praktycznie w każdym wątku gdzie ktoś pyta o pelet lub inne paliwa.

Mętlik??? Może chcemy mu bezinteresownie pomóc żeby nie popełnił takiego błędu?

Mnie nie cieszy jak ktoś utrudnia sobie i innym życie, ciebie najwyraźniej tak. Ciekawe dlaczego...

Ja odpowiedź znam, inni niech wydedukują.

To czy ktoś popełnia błąd okazuje się dopiero po kilku latach, ja nie utrudniam ludziom życia. Jeśli znasz odpowiedź to się ciesz. Ja jestem tylko instalatorem i mi jest wszystko jedno czy montuję kotły na pelet gaz olej czy PC, czy w jednym roku montuje kotły na wegiel a za pare lat wywalam te kotły i montuje cos innego to mi jest wszystko jedno. Ale lubie indywidualne podejście do tematu a nie stereotypy.

od 600-1100 zł tona z kalorycznoscia tez różnie od 16 - 20 Mj/kg. Z kosztami tez bedzie róznie duzo tu też zalezy od kotła - jego konstrukcji sterowania itd.

To powinno już wystarczająco odstraszyć od paliw stałych.

Cena tak lub siaka, kaloryczność taka lub siaka, koszty takie czy siakie itd. Budujemy dom żeby w nim mieszkać i wypoczywać, a nie żeby się z nim p...ć

No mamy wypoczywać. A co dziwisz się że pelet za 650-700 bedzie miał kaloryczność 16-17 a pelet za 900-1000 bedzie miał 18-20 to chyba nic dziwnego ??? Pelet powstaje z różnych gatunków drewna i bedzie miał różną kaloryczność w grę tu też wchodzi proces produkcyjny peletu - np rodzaj dosuszania trociny itd.

od 600-1100 zł tona z kalorycznoscia tez różnie od 16 - 20 Mj/kg. Z kosztami tez bedzie róznie duzo tu też zalezy od kotła - jego konstrukcji sterowania itd.

Zakładając sprawność kotła 90% + 600 zł za tonę 20 MJ/kg (bardzo optymistyczne założenie) wychodzi mi że wg OZC zużyłbym jedną tonę, a prądu do ogrzania mojego domu grzałką elektryczną za 1500 zł. Do tego CWU. mnie się nie opłaca mimo że grzać mam prądem. w małym domu o wiele bardziej się opłaca powietrzna pompa ciepła. kotłownia wyjdzie pewnie taniej a w eksploatacji podobnie.

No mamy wypoczywać. A co dziwisz się że pelet za 650-700 bedzie miał kaloryczność 16-17 a pelet za 900-1000 bedzie miał 18-20 to chyba nic dziwnego ??? Pelet powstaje z różnych gatunków drewna i bedzie miał różną kaloryczność w grę tu też wchodzi proces produkcyjny peletu - np rodzaj dosuszania trociny itd.

Tylko po co nam to wszystko??? System powinien sam zadecydować kiedy ma zacząć się grzanie a kiedy zakończyć. Za grzanie, tak jak w bloku, powinniśmy dostać rachunek i tyle. Koniec tematu.

no różnie to jest niektórym opłaca się grzać prądem innym PC jeszcze innym gazem a jeszcze innym peletem lub węglem. Co jest istotne to to żeby odpowiednio dobrać system grzewczy do swoich potrzeb i dobrać odpowiedniego wykonawcę systemu żeby odpowiednio go zainstalował bo każdy system żeby był efektywny ma swoje wymagania. No u mnie są takie osiedla gdzie jest sieć cieplna i tam wpinasz się do sieci i masz wszystko gdzieś dostajesz rachunek i tyle wcale nie taki wysoki jak to się czasem wydaje. A tak jak napisałem wcześniej był taki fajny okres gdzie nie opłacało się bawić w wegiel był gaz był olej całkiem tani i był boom na takie rozwiązania pamiętam jak ludzie się śmiali że kotły węglowe to przeżytek i lądowało to wszystko na złomie i parę latek później bum i kotły węglowe wracały bardzo szybko do łask i były dostawiane obok kotłów gazowych i olejowych - niestety łaska Pańska na pstrym koniu jeździ - mam nadzieję że tym razem nie bedzie podobnie na rynku powinny być różne rozwiązania i różne systemy wtedy nie bedzie takich szalonych skoków cenowych na konkretne paliwa.

czego ty chcesz oni to krytykują bo nie wiedzą co piszą pellet znaja tylko z ekranu monitora.

ja na codzień pale węglem. Ale mam 250m2 gdybym miał 90 nawet bym się nie zastanawiał. wiadomo na tak mały metraż można lepiej. pompa ciepła, duża powierzchnia kolektorów próżniowych, rekuperator gwc itd ale to wszystko drogie jest na etapie inwestycji.

Kolega pisał że jakiś tam kociol ma ale buduje nowy dom. Kociol może zabrac wymieni tylko palnik i ma za 4500zl kociol na pellet.

zwłaszcza ze to nowy dom gdzie będzie dobrze zaizolowany termicznie wszystko to przemawia za pelletem. Rób jak najwięcej podlogowki wypróbuj to do bufora dodasz jakiś kolektor i będziesz zadowolony.

zwłaszcza ze to nowy dom gdzie będzie dobrze zaizolowany termicznie wszystko to przemawia za pelletem. Rób jak najwięcej podlogowki wypróbuj to do bufora dodasz jakiś kolektor i będziesz zadowolony.

Liczyłeś ile takie coś kosztować może? I do tego może jeszcze ogniwo PV i pompa ciepła do CWU? :D