Greengaz 23.03.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Wydaje mi się, że temat został wyczerpany w pierwszych kilku wpisach.Reszta to "jak zwykle";). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 23.03.2014 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 pellet to ekologiczne rozwiązanie. Jak wybierzesz dobrej jakości pelet to nie będziesz narzekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jak wybierzesz dobrej jakości pelet to nie będziesz narzekać. Wystarczy poczytać tematy, tu na FM, o jakości pelletu. I jeszcze raz. Zapoznaj się z wątkiem od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.03.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To samo można też powiedzieć o jakości gazu płynnego. Sam wiesz jak to jest chociaż rynek peletu już się normuje i już jest dużo peletu przyzwoitej jakości z małych zakłądów w przyzwoitej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 no to już lepiej. o PC do cwu zapomniałeś Ależ nie. Do CO również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Szanowni Koledzy,1. Gazu nie ma i nie będzie w pobliżu działki.2. Parter - wszędzie podłogówka, piętro kaloryfery.3. Jeśli nie pellet, to co? Jaki jest koszt tej pompy ciepła dla 90mkw?4. Prąd? Dużo gadania, strasznie mało konkretów.Ja, bardzo proszę o rzeczowe podpowiedzi, informacje, argumenty.Ja, na prawdę jestem otwarty na wszelkie propozycje, ale jestem zielony, czego nie ukrywam... dlatego prosiłem o pomoc. Panowie, Panie - co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Szanowni Koledzy, 1. Gazu nie ma i nie będzie w pobliżu działki. 2. Parter - wszędzie podłogówka, piętro kaloryfery. 3. Jeśli nie pellet, to co? Jaki jest koszt tej pompy ciepła dla 90mkw? 4. Prąd? 2. Masz już czy planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Napisałem ci, do "szkieletora" rozważ ogrzewanie nadmuchowe, za pomocą pompy ciepła powietrze-powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 I podłącze to do podłogówki, kaloryferów?Skąd ciepła woda? Nie znam się na tym w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 I podłącze to do podłogówki, kaloryferów? Skąd ciepła woda? Nie znam się na tym w ogóle. Nie, nadmuch masz kierowany do poszczególnych pomieszczeń. Jest to delikatny strumień powietrza, to nie są przeciągi Poszukaj użytkownika igor1, ma taki system. Odnośnie CWU. Ilu was będzie mieszkać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 YarK.Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło. Powinieneś mieć w projekcie. Od tego należy zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 2 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To zapytanie - nadal aktualne Szanowni Koledzy, 1. Gazu nie ma i nie będzie w pobliżu działki. 2. Parter - wszędzie podłogówka, piętro kaloryfery. 3. Jeśli nie pellet, to co? Jaki jest koszt tej pompy ciepła dla 90mkw? 4. Prąd? Dużo gadania, strasznie mało konkretów. Ja, bardzo proszę o rzeczowe podpowiedzi, informacje, argumenty. Ja, na prawdę jestem otwarty na wszelkie propozycje, ale jestem zielony, czego nie ukrywam... dlatego prosiłem o pomoc. Panowie, Panie - co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Szanowni Koledzy, 1. Gazu nie ma i nie będzie w pobliżu działki. 2. Parter - wszędzie podłogówka, piętro kaloryfery. 3. Jeśli nie pellet, to co? Jaki jest koszt tej pompy ciepła dla 90mkw? 4. Prąd? Dużo gadania, strasznie mało konkretów. Ja, bardzo proszę o rzeczowe podpowiedzi, informacje, argumenty. Ja, na prawdę jestem otwarty na wszelkie propozycje, ale jestem zielony, czego nie ukrywam... dlatego prosiłem o pomoc. Panowie, Panie - co proponujecie? Taki dom,jeśli jeszcze będzie dobrze ocieplony to mógłbyś zagrzać i falerką Nie wchodź za żadne skarby w paliwa stałe,jeśli możesz to wyrzuć nawet komin z projektu. Jeśli możesz to zmień grzejniki na wodną podłogówkę. Najtańsze rozwiązanie to grzanie bezpośrednio prądem,koszt Kospela,czyli takiego ustrojstwa do grzania to ok.2,5tys.zł i nie potrzebujesz do tego komina,w takim domku nie sądzę,że będzie mieszkało dużo osób także cwu grzej bojlerem,przy c.o+cwu wykorzystaj II taryfę. Rachunki ? Zakładając,że dom dobrze ocieplisz to zejdziesz z zapotrzebowaniem do 40-50kWh/m2/rok co przy takim metrażu daje zużycie na ogrzewanie 90*40/50=3600-4500kWh a cwu dla 2 osób ok.3000kWh czyli masz w sumie 6600-7500kWh.Cena kWh w II taryfie to ok.0,33zł czyli rocznie za c.o+cwu zapłacisz 2100-2475zł. Jeśli kasa pasuje wchodź w to,jeśłi chcesz taniej to: Koszt powietrznej pompy do takiego domu to ok.12tys.zł+zasobnik ok.2tys.zł+montaż ok.3tys.zł czyli w sumie ok.17tys.zł i tutaj także nie potrzebujesz komina.Rachunki to 2100-2475/3=700-825zł Edytowane 23 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.03.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 2 osoby Grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jeżeli miałbyś polecić kocioł na pellet, to jaki?I jakie ogrzewanie wody użytkowej latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Jeżeli miałbyś polecić kocioł na pellet, to jaki? Zapomnij o paliwie stałym,każde rozwiązanie tego typu będzie o wiele droższe w Twoim domu niż np.grzanie prądem jak Ci pokazałem na liczbach. Do cwu bojler przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Uparty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Arturo72, Jak to wygląda z prądem?Dom ma już podłogówkę.Jak osiągnąć najlepszy efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.03.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ok napisz dlaczego chcesz pelet a nie propozycje kolegów odnośnie grzania prądem lub PC ? Może wtedy łatwiej bedzie dyskutować bo narazie to tylko taka śmieszna agitacja kolegów - ty chcesz pelet a oni za wszelką cenę chcą cie wpakować w prąd ? Wyglada to ciekawie a nawet bardzo smiesznie. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts