Gość Arturo72 23.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Arturo72, Jak to wygląda z prądem? Dom ma już podłogówkę. Jak osiągnąć najlepszy efekt? Czy masz wyliczone zapotrzebowanie domu na ciepło ? Od tego powinieneś zacząć w pierwszym poście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Po raz trzeci. Jakie zapotrzebowanie na ciepło masz w projekcie.Nawiasem mówiąc to Twój dom stoi, czy dopiero jest w fazie projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Ok napisz dlaczego chcesz pelet a nie propozycje kolegów odnośnie grzania prądem lub PC ? Może wtedy łatwiej bedzie dyskutować bo narazie to tylko taka śmieszna agitacja kolegów - ty chcesz pelet a oni za wszelką cenę chcą cie wpakować w prąd ? Wyglada to ciekawie a nawet bardzo smiesznie. ) To może Ty jako instalator wymienisz zalety paliwa stałego w domu 90m2 w porównaniu do prądu ? Bo samo to wygląda śmiesznie,skoro tak nie uważasz to jesteś d..a a nie instalator. Edytowane 23 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Dlaczego pellet?Bo mam pojęcie tylko o paliwach stałych, a eko-groszek to syf, stąd pellet. Prąd? Czyste grzanie, ale czy finansowo wyrobię?Jutro sprawdzę jakie jest zapotrzebowanie na ciepło wg. projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 23.03.2014 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Czt podłogówka nie przeszkadza w tym całym ogrzewaniu prądem?Nie powinny to być hmmm kable grzejne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Może być podłogówka wodna, kocioł elektryczny + zasobnik - drożej.Kable pod wylewka - taniej.PC pw + podłogówka - jeszcze taniej /w eksploatacji/. Edytowane 23 Marca 2014 przez Greengaz PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.03.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To może Ty jako instalator wymienisz zalety paliwa stałego w domu 90m2 w porównaniu do prądu ? Bo samo to wygląda śmiesznie,skoro tak nie uważasz to jesteś d..a a nie instalator. Może i d..... ale to trudno powiedzieć zdania są podzielone. Ale niedawno dokładałem do kotła elektrycznego kocioł peletowy - tak sobie zażyczył klient i zyczenie spełniłem domek parterowy bez podpiwniczenia 100 parę m2 dobrze ocieplony ale bez wentylacji mechanicznej grzany przez około 3 sezony kotłem elektrycznym, rozmawiałem niedawno z klientem i są z peleciaka zadowoleni podobno koszty spadły im o około 40% a jego żona stwierdziła że wreszcie jest ciepło w domu. Z innych informacji wiem że kocioł odpala się ( automat sam się rozpali i sam się wygasi) raz na dobę na około 2-4 godziny ( kocioł moduluje mocą) Z ludzi których spotkałem na swojej drodze ogrzewających domy kotłem elektrycznym ( różne gabaryty) zdecydowana wiekszość narzekała na wysokie rachunki. Trudno to tak jednoznacznie określić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.03.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Może być podłogówka wodna, kocioł elektryczny + zasobnik - drożej. Kable pod wylewka - taniej. PC pw + podłogówka - jeszcze taniej /w eksploatacji/. OOOO ciebie tez przekabacili na ogrzewanie prądem ???? Bo myślałem że jesteś od gazu płynnego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Może i d..... ale to trudno powiedzieć zdania są podzielone. Dlatego też,porównaj na konkretach kosztowych zalety systemu grzewczego na pellet w stosunku do systemu grzewczego na prąd. Dom 90m2,jeszcze nie zbudowany czyli bez komina. Jestem ciekawy Twojego porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.03.2014 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Co rozumiesz pod pojęciem konkrety kosztowe ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Byłoby nieuczciwe proponowanie rozwiązania na propan do domu gdzie bez problemu można uzyskać poniżej 7 000 kWh/rok z CWU. Zobaczymy co jutro odpowie YarK. Prognozuje - dopiero się zacznie . Jeśli powyżej 15 000 kWh startuje do zawodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.03.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Co rozumiesz pod pojęciem konkrety kosztowe ???? Koszty inwestycji w jeden i drugi system,następnie koszty eksploatacji jednego i drugiego systemu,ciekawy jestem co Ci wyjdzie z tych zalet pelletu vs prądu w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.03.2014 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 1. Ile m2 potrzeba na kotłownię wraz ze składzikiem na pellet? Takie minimum określone przepisami oraz to co nakazuje rozsądek. 2. głośność kotła na pellet - bo na ekogroszek wiadomo że nie można go wsadzić tuż k . sypialni. Dźwięk ślimaka wykończy dobry sen.3. Koszt instalacji wraz z kotłem i kominem. Może jak autor dostanie takie 3 krótkie odpowiedzi to mu przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.03.2014 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 koszty inwestycyjne bedą wyższe i to jest bezdyskusyjne.A ja osobiście produkuję cwu dla 3 osób elektrycznie 3 osoby zamieszkują dom i wcale to tak tanio to niestety nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.03.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 1. Ile m2 potrzeba na kotłownię wraz ze składzikiem na pellet? Takie minimum określone przepisami oraz to co nakazuje rozsądek. 2. głośność kotła na pellet - bo na ekogroszek wiadomo że nie można go wsadzić tuż k . sypialni. Dźwięk ślimaka wykończy dobry sen. 3. Koszt instalacji wraz z kotłem i kominem. Może jak autor dostanie takie 3 krótkie odpowiedzi to mu przejdzie. Danych na temat głosności nie posiadam ale nie jest raczej cichym urzadzeniem moge powiedziec ze z 1 m to peletowy bedzie cichszy od elektrycznego kospela - ten troche szumi niestety tak jak czajnik elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.03.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 obok mnie postawili dla domki szkieletowe ogrzewane gazem płynnym. przy małej akumulacyjności to też dobre rozwiązanie, ale wszystko zależy od kosztu instalacji, kosztu 1 kWh i przede wszystkim od OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 24.03.2014 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam, Udało mi się uzyskać skany z projektu. Czy teraz jesteście mi konkretnie w stanie coś doradzić? Obliczyć? Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.03.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Byłoby nieuczciwe proponowanie rozwiązania na propan do domu gdzie bez problemu można uzyskać poniżej 7 000 kWh/rok z CWU. Bingo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.03.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Byłoby nieuczciwe proponowanie rozwiązania na propan do domu gdzie bez problemu można uzyskać poniżej 7 000 kWh/rok z CWU. . Rzetelny sprzedawca - gatunek wymierający:) Trzeba Cię objąć ochroną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 24.03.2014 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Które wskaźniki są dla mnie ważne?Ciemnogród totalny jeśli chodzi o te wszystkie parametry.PROPOZYCJI BRAK... Wiec jakie to zapotrzebowanie ma mój domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts