Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YarK

Recommended Posts

Gość Arturo72
Arturo72,

Jak to wygląda z prądem?

Dom ma już podłogówkę.

Jak osiągnąć najlepszy efekt?

Czy masz wyliczone zapotrzebowanie domu na ciepło ?

Od tego powinieneś zacząć w pierwszym poście :)

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ok napisz dlaczego chcesz pelet a nie propozycje kolegów odnośnie grzania prądem lub PC ? Może wtedy łatwiej bedzie dyskutować bo narazie to tylko taka śmieszna agitacja kolegów - ty chcesz pelet a oni za wszelką cenę chcą cie wpakować w prąd ? Wyglada to ciekawie a nawet bardzo smiesznie. :))

To może Ty jako instalator wymienisz zalety paliwa stałego w domu 90m2 w porównaniu do prądu ?

Bo samo to wygląda śmiesznie,skoro tak nie uważasz to jesteś d..a a nie instalator.

Edytowane przez Arturo72

To może Ty jako instalator wymienisz zalety paliwa stałego w domu 90m2 w porównaniu do prądu ?

Bo samo to wygląda śmiesznie,skoro tak nie uważasz to jesteś d..a a nie instalator.

Może i d..... ale to trudno powiedzieć zdania są podzielone. Ale niedawno dokładałem do kotła elektrycznego kocioł peletowy - tak sobie zażyczył klient i zyczenie spełniłem domek parterowy bez podpiwniczenia 100 parę m2 dobrze ocieplony ale bez wentylacji mechanicznej grzany przez około 3 sezony kotłem elektrycznym, rozmawiałem niedawno z klientem i są z peleciaka zadowoleni podobno koszty spadły im o około 40% a jego żona stwierdziła że wreszcie jest ciepło w domu. Z innych informacji wiem że kocioł odpala się ( automat sam się rozpali i sam się wygasi) raz na dobę na około 2-4 godziny ( kocioł moduluje mocą) Z ludzi których spotkałem na swojej drodze ogrzewających domy kotłem elektrycznym ( różne gabaryty) zdecydowana wiekszość narzekała na wysokie rachunki. Trudno to tak jednoznacznie określić.

Gość Arturo72
Może i d..... ale to trudno powiedzieć zdania są podzielone.

Dlatego też,porównaj na konkretach kosztowych zalety systemu grzewczego na pellet w stosunku do systemu grzewczego na prąd.

Dom 90m2,jeszcze nie zbudowany czyli bez komina.

Jestem ciekawy Twojego porównania.

Gość Arturo72
Co rozumiesz pod pojęciem konkrety kosztowe ????

Koszty inwestycji w jeden i drugi system,następnie koszty eksploatacji jednego i drugiego systemu,ciekawy jestem co Ci wyjdzie z tych zalet pelletu vs prądu w tym domu.

1. Ile m2 potrzeba na kotłownię wraz ze składzikiem na pellet? Takie minimum określone przepisami oraz to co nakazuje rozsądek.

2. głośność kotła na pellet - bo na ekogroszek wiadomo że nie można go wsadzić tuż k . sypialni. Dźwięk ślimaka wykończy dobry sen.

3. Koszt instalacji wraz z kotłem i kominem.

Może jak autor dostanie takie 3 krótkie odpowiedzi to mu przejdzie.

1. Ile m2 potrzeba na kotłownię wraz ze składzikiem na pellet? Takie minimum określone przepisami oraz to co nakazuje rozsądek.

2. głośność kotła na pellet - bo na ekogroszek wiadomo że nie można go wsadzić tuż k . sypialni. Dźwięk ślimaka wykończy dobry sen.

3. Koszt instalacji wraz z kotłem i kominem.

Może jak autor dostanie takie 3 krótkie odpowiedzi to mu przejdzie.

Danych na temat głosności nie posiadam ale nie jest raczej cichym urzadzeniem moge powiedziec ze z 1 m to peletowy bedzie cichszy od elektrycznego kospela - ten troche szumi niestety tak jak czajnik elektryczny