Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

YarK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 150
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja jeszcze w kwestii ogrzewania prądem szkieleciora. Sam taki użytkuję od sierpnia 2013r pow 108 m2 grzanie pradem( panele na podczerwień, maty grzewcze w łazienkach+ 2 suszarki na reczniki) + kominek z DGP - tylko taryfa G11 - czyli zwykła- 4 osoby - ciepła woda podgrzewana bojlerem Viking 100l , wentylacja grawitacyjna

Koszt prądu łączny od X do połowy III to 2200zł z czego ogrzewanie to ok 1400 zł do tego spaliliśmy ok 3m3 drewna. Łączny koszt instalacji ( grzejniki, maty i bojler nie przekroczyły 7000 zł. Niestety akumulacja w domu szkieletowym jest znikoma i ciężko byłoby to ogrzewać tylko w taryfie nocnej - takie jest moje zdanie

To ja jeszcze w kwestii ogrzewania prądem szkieleciora. Sam taki użytkuję od sierpnia 2013r pow 108 m2 grzanie pradem( panele na podczerwień, maty grzewcze w łazienkach+ 2 suszarki na reczniki) + kominek z DGP - tylko taryfa G11 - czyli zwykła- 4 osoby - ciepła woda podgrzewana bojlerem Viking 100l , wentylacja grawitacyjna

Koszt prądu łączny od X do połowy III to 2200zł z czego ogrzewanie to ok 1400 zł do tego spaliliśmy ok 3m3 drewna. Łączny koszt instalacji ( grzejniki, maty i bojler nie przekroczyły 7000 zł. Niestety akumulacja w domu szkieletowym jest znikoma i ciężko byłoby to ogrzewać tylko w taryfie nocnej - takie jest moje zdanie

1400 zl G11(57gr??) = 2500 kWh / 108 m2 = 23 kWh / 1m2/ROK do tego WG .... mission inposible

A co mam napisać, żebyś uwierzył ?

faktury za prąd płaciłem odpowiednio: VIII-IX = 300 zł ( w tym czasie ogrzewanie nie włączało się)

X-XI = 640 zł ( czyli 640-300 = 340 zł ogrzewanie

XII- I = 1065 zł ( czyli 1065 - 300 zł = 750 zł

II- 20 III stan licznika ok 600 zł - 600-300 = 300 zł

Do tego spalone w kominku 3m3 drewna tak mniej wiecej

Dom szkieletowy z nieco zmienionego projektu Z101 powierzchnia podłogi parter 8x9m na piętrze ścianki kolankowe podniesione

J

Yark nie pchaj się w kable, tylko rób wodną podłogówkę. Przy kablach jesteś skazany tylko i wyłącznie na PRĄD, dzisiaj jest jak jest, a co będzie za 5, 10 i 15 lat? Natomiast przy wodnej są większe możliwości, w sumie cała paleta od A do Z. Przy szkielecie musisz praktycznie grzać cały czas co prawda na małych mocach ale zawsze, a licznik się kręci i kręci.

A teraz z innej beczki, zmienisz plany i postanowisz sprzedać dom, jak zareagują potencjalni klienci jak powierz że masz kable grzejne? Forum obieca ci że będzie tanio. KPINA

Podsumowanie na chwilę obecną.

Kocioł elektryczny co, bufor ciepła, zbiornik dwu płaszczowy?

Parter - wodna podłogówka.

Piętro - grzejniki elektryczne/akumulacyjne?

I koszty całkowite, sezonowe c.o. i c.w.u około 3000tys zł?

Taki jest Wasz typ?

Idę o zaklad że poniżej 2000zł.

Ludzie to umieją sobie komplikować życie.Podłogówka, piece akumulacyjne, bufory, kociołki. Brakuje jeszcze solarów i PV :)

Ale kto bogatemu zabroni......

To jest szkieletor. Chce mieć na dole podłogówkę, no i dobrze. Chce wodną, no i ok. Ale na górze podłogówki nie zrobisz! I dlatego grzejniki akumulacyjne ładowane w drugiej taryfie.