Liwko 25.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Bo ? Bo szkielet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.03.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Ale na górze podłogówki nie zrobisz! I . Dobrym rozwiązaniem może być podłogówka system U......... Rurki układasz w matach położonych na np. płytach OSB i na tym bezpośrednio układasz np. płytki. Waga tego systemu nieporównywalnie niższa od tradycyjnej podłogówki, poza tym znacznie mniejsza bezwładność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.03.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Dobrym rozwiązaniem może być podłogówka system U......... Rurki układasz w matach położonych na np. płytach OSB i na tym bezpośrednio układasz np. płytki. Waga tego systemu nieporównywalnie niższa od tradycyjnej podłogówki, poza tym znacznie mniejsza bezwładność Ale jest jeden minus. Brak (bardzo słaba) akumulacja i nici z II taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.03.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Ale jest jeden minus. Brak (bardzo słaba) akumulacja i nici z II taryfy. Tak, to prawda. Albo rybki, albo akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.03.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Różnica to dokładnie cena droższej instalacji. Jeśli ją przełoży na klienta to nie ma problemu. Ale czy w ogóle planuje sprzedać? Bo jeśli tak to nieruchomości na sprzedaż zazwyczaj buduje się wg. zupełnie innych (pseudo) standardów. Jak moze byc róznica ceną drozszej instalacji? czyzby ta tansza kosztowała 0 zł, gdzie mozna spotkac instalacje za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Arturo i reszta, co Wy na to wszytsko? Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do grzejników akumulacyjnych. Jeśli byłoby to możliwe,chodzi o strop,to na całej powierzchni domu pyknąłbym wodną podłogówkę z piecykiem typu Kospel,nawet w szkieletorze potrafi kumulować ciepło. Jeśli strop będzie drewniany to dowiedziałbym się czegoś więcej na temat ogrzewania nadmuchowego w całym domu przez pompę ciepła p-p,nawet w G11 bo COP zrobi swoje,cwu w tym wypadku z bojlera,dla 2 osób nie wyjdą mega koszty. Nie mieszałbym wodnej podłogówki z piecykami akumulacyjnymi. Nie wiem niestety jakie są koszty pompy p-p bo to nie są zwykłe klimatyzatory,trzeba byłoby się zorientować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.03.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Osobiście jestem sceptycznie nastawiony do grzejników akumulacyjnych. Masz powód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Masz powód ? Nie,piszę tylko własne,niczym nie poparte wrażenie. Ja bym sobie takich grzejników nie sprawił ale na elektrycznym jest kurt bodajże z nimi i żyje jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 To są takie "zwykłe" ale lepsze bo pracujące bez żadnego wspomagania grzałkami nawet od -25stC. O to właśnie mi chodzi,zapewne za to "lepszością" idzie również większa cena niż te "zwykłe",dlatego też trzeba by było się zorientować ile i po ile Nawet jakby te "zwykłe" w "zwykłej" cenie byłyby nawet z grzałką zdolne pracować do -25st.C to jest to warte zastanowienia się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 -15stC na znakomitą większość sezonu powinno wystarczyć; wydajność do tego domku też; 2.334zł: www.kupklimatyzator.pl/produkt/91_DAIKIN_FTXN35L9__RXN35L9_EASY_INWERTER/#zamknij Pytanie,co poza tą znakomitą większością sezonu bo grzałki w nim nie widzę,po drugie sądzę,że przy tych -15st.C ma tylko 1,3kW mocy grzewczej a to będzie mało,chyba,że kilka takich. Aczkolwiek jest to ten kierunek o jakim myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YarK 26.03.2014 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Nadal nie wiem, jak najlepiej rozwiazac góre...Kospel patrze, patrze....i nawet dobrze to wyglada.....Hmm, ale zakładac do tego jakis bufor ciepla, czy zwykly dwu plaszcz z wezownica, czy jakis bojler po prostu.... Hmm, a grzejniki na podczerwien u góry albo zwykle elektryczne, to wyjdzie drogo, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.03.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Hmm, a grzejniki na podczerwien u góry albo zwykle elektryczne, to wyjdzie drogo, co? Skoro na dole będziesz miał bufor w postaci podłogówki, będziesz mógł go ładować w II taryfie. A co z tymi zwykłymi grzejnikami u góry? Musisz przemyśleć, albo dwie taryfy i grzanie w II, albo jedna G11 i grzanie czym chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.03.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Mozna na dole miec podłgówkę, na górze przewymiarowane grzejniki, wszystko zasilane z bufora grzanego wyłacznie II taryfą, bufor moze miec węzownicę przepływową cwu i mamy 3 w 1. 1) kocioł elektryczny - grzałki w buforze2) bufor dla ogrzewania w II taryfie3) zasobnik cwu w II taryfie.Po co komplikowac taką instalację, jeden bufor, jedna pompa obiegowa (lub dwie w przypadku oddzielnego sterowania temp na kazdej kondygnacji), regulator ładowania bufora i to wszystko. Oczywiscie są jeszcze elementy hydrauliczne takie jakie sa w kazdej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.03.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 "Ogrzewanie PELLET"Cholewcia, nigdy bym się nie domyślił, że to chodzi o pompy.Wasza inteligencja przekracza moją o lata świetlne, nie mówiąc już o jakiejś zwykłej inteligencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.03.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 "Ogrzewanie PELLET" Cholewcia, nigdy bym się nie domyślił, że to chodzi o pompy. Wasza inteligencja przekracza moją o lata świetlne, nie mówiąc już o jakiejś zwykłej inteligencji. Nie wszyscy mówią o pompach, to taka specyfika tego forum ze dyskusja meandruje obok głownego tematu watku, czasami ktos zadaje pytanie nie w tym wątku co powinien. Wracając do pomp ja wspominałem jedynie o obiegowych które w kazdej wodnej instalacji muszą byc, takze przy ogrzewaniu pelletem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 26.03.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Nie wszyscy mówią o pompach, to taka specyfika tego forum ze dyskusja meandruje obok głownego tematu watku, czasami ktos zadaje pytanie nie w tym wątku co powinien. Wracając do pomp ja wspominałem jedynie o obiegowych które w kazdej wodnej instalacji muszą byc, takze przy ogrzewaniu pelletem Nie miałem na myśli Ciebie, tylko Arturo- i Lewko-podobnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.03.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 (edytowane) Zawijan pewnie nie wiedziałeś że tacy fachmani są na forum Arturo i liwko znają się na wszystkim, pellet, węgiel, kable a już PCi to skrzywienie zawodowe chyba. Takich dwóch potrafi zalać spamem całe forum. Edytowane 26 Marca 2014 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 26.03.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 "Ogrzewanie PELLET" Cholewcia, nigdy bym się nie domyślił, że to chodzi o pompy. Wasza inteligencja przekracza moją o lata świetlne, nie mówiąc już o jakiejś zwykłej inteligencji. sam autor wątku jest zainteresowany także innymi możliwościami, więc o co chodzi? ma stworzyć nowy wątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.03.2014 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Wątków tematycznych jest tyle że niema takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.03.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2014 Mozna na dole miec podłgówkę, na górze przewymiarowane grzejniki, wszystko zasilane z bufora grzanego wyłacznie II taryfą, Może, ale to jest raptem 90m2. Nie szkoda miejsca na spory bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts