Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- do 2 przewodowych skrzynek rozprężnych wystarczający jest anemostat 125

- 9 N i 7 W będzie poprawnie

- wywiew w korytarzu zbędny

- obie wydajności będą wystarczające, do przewietrzania służą okna.

- nie da się wykonać tak wentylacji by pracowała dobrze i cicho w tak szerokim zakresie. Zawsze na maksymalnych prędkościach będzie szumieć.

- wyliczenia swoje, w rzeczywistości wszystko się wyrówna

Do poprawy:

- przenieść jeden z wywiewów z kuchni do łazienki.

Dzięki za odpowiedź.

Wprowadziłem modyfikacje w projekcie korzystając z Twoich wskazówek

- usunąłem jeden wywiew z kuchni 40m3

- wzmocniłem wyciąg w łazienkach o 20m3 każdy

- dodałem po jednym kanale 75(63) w łazienkach

Teraz wygląda to tak, że jest 9 punktów nawiewnych i 7 wywiewnych rozumiem, że nie trzeba się tym przejmować?

Pozdrawiam

Obliczenia.jpg

rozrowadzenie.jpg

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odpowiedź.

Wprowadziłem modyfikacje w projekcie korzystając z Twoich wskazówek

- usunąłem jeden wywiew z kuchni 40m3

- wzmocniłem wyciąg w łazienkach o 20m3 każdy

- dodałem po jednym kanale 75(63) w łazienkach

Teraz wygląda to tak, że jest 9 punktów nawiewnych i 7 wywiewnych rozumiem, że nie trzeba się tym przejmować?

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]373986[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]373988[/ATTACH]

Ja raczej daje 1 więcej na wywiew niż odwrotnie. Ja na pewno nie zrobiłbym 7/9.

Pozdrawiam

Oczywiście, że nie.Tak wyszło, bo masz tylko 1 łazienkę i nie masz pomieszczeń typu pralnia.

Jeśli długości przewodów są w miarę dobrane do przepływów to nic nie przeszkadza.

7 wywiewów to maksymalny (ale wciąż cichy) przepływ na poziomie 385 m3/h.

To wystarczająco jak na jednorodzinny dom.

...Jeśli długości przewodów są w miarę dobrane do przepływów to nic nie przeszkadza.

7 wywiewów to maksymalny (ale wciąż cichy) przepływ na poziomie 385 m3/h.....

Jakoś nie mogę załączyć większych obrazków :( W projekcie są dwie łazienki i toaleta (czerwony, czerwony, żółty).

Zastanawiam się czy w takim przypadku nie rozdzielić wywiewów 70m3 w łazienkach na ~2x35m3, umieszczając je np. nad prysznicem i wanną. Powinno być wtedy ciszej przy max wydajności. Inna sprawa że przy przewietrzaniu łazienka prawdopodobnie będzie wolna, więc może mija się to z celem.

Rekuperator mogę umieścić w dowolnym miejscu na poddaszu, ale zawsze odległości pomiędzy rekuperatorem a poszczególnymi anemostatami będą się znacznie różnić. Mogę spróbować wyrównać długości przewodów odpowiednim rozmieszczeniem skrzynek rozprężnych.

Jak poprawnie dobrać/obliczyć długość przewodów do przepływów? Czy "ogólnie" trzeba stosować większą łączną średnicę im większa długość przewodów?

Pozdrawiam

Witam szanowne grono

Czy mógłbym prosić o pochylenie się nad moim pomysłem na rozmieszczenie instalacji przewodów i punktów nawiewno wywiewnych w takim to oto domku jednorodzinnym parterowym, jaki rekuperator dobrać, ewentualny pomysły co dodać co zmienić, usytuowanie czerpni wyrzutni. Instalacja w zamierzeniu oparta na przewodach elastycznych fi 75 w połączeniu ze skrzynkami rozdzielczymi. Obecnie jestem na etapie zasypanych piaskiem fundamentów, w kotłowni jest zrobione przejście pod fundamentowe rura fi200 pod ewentualne GWC.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

wentylacja  domu.jpg

wymiana 2.jpg

Edytowane przez Zetros
zawartość

witam,

dostałem projekt wentylacji do mojego domu wraz z wyceną liczba mieszkańców 2+2. Proszę o weryfikację, ponieważ wydaje mi się ciut za dużo. Wrzucam też wycenę i proszę o opinie, które z elementów instalacyjnych są zbędne, albo jest ich za dużo, wydawało mi się, że materiały będę mnie kosztowały ok 2000-2500 zł, a z wyceny wynika ponad 3500 zł. Ewentualnie co pozmieniać.

Pozdrawiam

Projekt Wentylacji 1.jpg

Opis wentylacji.jpg

Wycena 2.jpg

Wycena reku.jpg

Edytowane przez meczesiu
Witam szanowne grono

Czy mógłbym prosić o pochylenie się nad moim pomysłem na rozmieszczenie instalacji przewodów i punktów nawiewno wywiewnych w takim to oto domku jednorodzinnym parterowym, jaki rekuperator dobrać, ewentualny pomysły co dodać co zmienić, usytuowanie czerpni wyrzutni. Instalacja w zamierzeniu oparta na przewodach elastycznych fi 75 w połączeniu ze skrzynkami rozdzielczymi. Obecnie jestem na etapie zasypanych piaskiem fundamentów, w kotłowni jest zrobione przejście pod fundamentowe rura fi200 pod ewentualne GWC.

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.

[ATTACH=CONFIG]374249[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]374250[/ATTACH]

Ile osób, jaki duży dom?

na wstępie czerpnia od północy a wyrzut najlepiej w dachu.

zdecydowanie wzmocnić wentylację łazienki.

witam,

dostałem projekt wentylacji do mojego domu wraz z wyceną liczba mieszkańców 2+2. Proszę o weryfikację, ponieważ wydaje mi się ciut za dużo. Wrzucam też wycenę i proszę o opinie, które z elementów instalacyjnych są zbędne, albo jest ich za dużo, wydawało mi się, że materiały będę mnie kosztowały ok 2000-2500 zł, a z wyceny wynika ponad 3500 zł. Ewentualnie co pozmieniać.

Pozdrawiam

[ATTACH=CONFIG]374366[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]374367[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]374369[/ATTACH]

Łazienka powinna mieć mocniejszą wentylację. Co będzie w pomieszczeniu gospodarczym? Po co te tłumiki? Jakie znowu przepustnice? Kto to wymyślił...

Możesz wyjaśnić dlaczego tak robisz .?

Wywiew lubi się "zwężać" z czasem chyba że filtry założymy przy anemostatach ale wiadomo opory też wzrosną. Poza tym łatwiej "dmuchać" niż wciągać :) To tak pokrótce. Zwykle robię po równo 8/8 9/9 12/12.

Łazienka powinna mieć mocniejszą wentylację. Co będzie w pomieszczeniu gospodarczym? Po co te tłumiki? Jakie znowu przepustnice? Kto to wymyślił...

Kupiłem projekt i od razu dostałem taką wycenę. Jestem samorobem i dopiero teraz zagłębiam temat wentylacji, ale się na tym nie znam. Zamiast tych tłumików co zastosować? A te przepustnice wywalić? W pomieszczeniu gospodarczym jest piec gazowy. Zamiast grawitacyjnej chce zastosować mechaniczną.

Edytowane przez meczesiu
Wywiew lubi się "zwężać" z czasem chyba że filtry założymy przy anemostatach ale wiadomo opory też wzrosną. Poza tym łatwiej "dmuchać" niż wciągać :) To tak pokrótce. Zwykle robię po równo 8/8 9/9 12/12.

A co jeśli nie ma jak dać po równo tak jak u mnie? Czy wtedy dać na wywiewie większe średnice przewodów, aby zrekompensować " zwężanie" ?

Pozdr

Ile osób, jaki duży dom?

na wstępie czerpnia od północy a wyrzut najlepiej w dachu.

zdecydowanie wzmocnić wentylację łazienki.

Witam

powierzchnia użytkowa domu bez kotłowni około 130m2 mieszkańcy 5 osób 2+3. wszystkie narysowane wywiewy zawierają po dwa przewody 75mm. czy w łazience robić drugi anemostat czy podłaczenie 3 przewodów 75 do anemostatu. jakie robić wyjście wyrzutni na dachu, czy nie będzie się w zimie przewód pionowy zaladzał??

Dokladajac więcej na wywiew zmniejszasz prędkość w przewodach dlatego właśnie się zwezaja moim zdaniem wywiewnych powinno być mniej i tylko w łazienkach i kuchni nawet kosztem większego hałasu

Ale z drugiej strony to te przewody są antybakteryjne antystatyczne i nie trzeba ich czyscic to jak to w końcu jest.?

Edytowane przez romano78
Dokladajac więcej na wywiew zmniejszasz prędkość w przewodach dlatego właśnie się zwezaja moim zdaniem wywiewnych powinno być mniej i tylko w łazienkach i kuchni nawet kosztem większego hałasu

Ale z drugiej strony to te przewody są antybakteryjne antystatyczne i nie trzeba ich czyscic to jak to w końcu jest.?

Nie jedną wentylację popełniłem i problemów z nią nie ma żadnych. Zasada prosta dajemy tyle samo rur na nawiew co na wywiew. Tak przewody są anty :)

Nie jedną wentylację popełniłem i problemów z nią nie ma żadnych. Zasada prosta dajemy tyle samo rur na nawiew co na wywiew. Tak przewody są anty :)

A co jeśli nie ma jak dać po równo tak jak u mnie? Czy wtedy dać na wywiewie większe średnice przewodów, aby zrekompensować " zwężanie" ?

Pozdr :o

Witam proszę o pomoc w rozmieszczeniu przewodów peflex,który wariant będzie bardziej prawidłowy.Dom parter 150 m2 wentylacji rodzina 2+2.

Rekuperator w garażu przewody na stopie monolitycznym,przykryte wełną.

Wariant 1

img011.jpg

Wariant 2

img012.jpg

Pytanie czy wentylować pomieszczenia bez okien takie jak spiżarka,tzw.graciarnia,za jakiś czas czy jakis grzyb się nie pojawi,ogrzewany bedzie caly dom podłogówka.

Zastanawiam się nad wiatrołapem,będzie ogrzewany,ale tam w ciągu dnia drzwi będą otwierane kilkanaście razy.

Prosze o rade jak to rozmieścić.

Dziękuje i Pozdrawiam.

Witam. Prośba do kolegów o sprawdzenie i podpowiedzenie co do projektu rekuperacji. Dom 145 m2, użytkowe poddasze, kubatura ok 470 m3, liczba osób 3-4.

Poniżej rzut parteru, poddasza oraz tabelka z wyliczeniami. System chce zrealizować o kanały typu peflex termokontrol.

Parter.jpg

Pietro.jpg

REKUEXEL.jpg

Z góry dziękuje za wszelkie uwagi i sugestie.

Pozdrawiam.

Paweł.

Witam proszę o pomoc w rozmieszczeniu przewodów peflex,który wariant będzie bardziej prawidłowy.Dom parter 150 m2 wentylacji rodzina 2+2.

Rekuperator w garażu przewody na stopie monolitycznym,przykryte wełną.

Wariant 1

[ATTACH=CONFIG]374881[/ATTACH]

Wariant 2

[ATTACH=CONFIG]374882[/ATTACH]

Pytanie czy wentylować pomieszczenia bez okien takie jak spiżarka,tzw.graciarnia,za jakiś czas czy jakis grzyb się nie pojawi,ogrzewany bedzie caly dom podłogówka.

Zastanawiam się nad wiatrołapem,będzie ogrzewany,ale tam w ciągu dnia drzwi będą otwierane kilkanaście razy.

Prosze o rade jak to rozmieścić.

Dziękuje i Pozdrawiam.

Proszę o rozpiskę:

wywiewy

nazwa pomieszczenia ilość przewodów

nawiewu

nazwa pomieszczenia ilość przewodów

będzie mi łatwiej i szybciej pomóc