Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można by taki czujnik założyć na kabel podłączeniowy indukcji:

https://nettigo.pl/products/bezinwazyjny-czujnik-natezenia-pradu-ac-max-30a

ale potem trzeba z tym sygnałem coś zrobić, czyli jakoś podłączyć do sterownika rekuperatora, który na tej podstawie uruchamiałby wyższy bieg. Tylko co może taki komercyjny rekuperator, tego nie wiem.

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ciekawy pomysł. A może zamiast podkręcać obroty reku i wciągać do niego syf z gotowania jednak zrobić bezpośredni wyciąg przez sufit i na dachu jakiś wentylatorek wyciągowy? Wtedy można by użyć tego czujnika do jego chwilowego włączania w trakcie gotowania. Tylko jaką moc musiałby mieć taki dodatkowy wyciąg? A może przesadnie obawiam się syfu w reku? Mam teraz w mieszkaniu piec gazowy i wiem, jak wszystko jest upieprzone takim "tłustym kurzem" - wentylator w okapie szlag trafił po jakichś 2-3 latach...
Czyli praktycznie nie ma przeciwwskazań, żeby zamiast okapu po prostu podłączyć dodatkowy anemostat nad kuchenką normalnie do reku? Ewentualnie dać okap, ale też podłączony do WM z reku? Tylko co ze zwiększeniem mocy wentylacji w czasie gotowania? Czy olać i niech cały czas zasysa tak samo?
Ja olewam, ale o tym czujniku sobie pomyślę. No i nie mam okapu, tylko szafkę nad indukcją i chyba jednak okap zamontuję - bez silnika, za to z dużym filtrem i niech przez niego ciągnie. Przede wszystkim wilgoć tą szafkę psuje i w związku z małą rozbudową mebli kuchennych wykorzystam ją na drugiej ścianie. Tobie więc polecam jakiś najtańszy okap wybebeszyć z silnika i podpiąć ładną rurą do anemostatu.
Ja olewam, ale o tym czujniku sobie pomyślę. No i nie mam okapu, tylko szafkę nad indukcją i chyba jednak okap zamontuję - bez silnika, za to z dużym filtrem i niech przez niego ciągnie. Przede wszystkim wilgoć tą szafkę psuje i w związku z małą rozbudową mebli kuchennych wykorzystam ją na drugiej ścianie. Tobie więc polecam jakiś najtańszy okap wybebeszyć z silnika i podpiąć ładną rurą do anemostatu.

Od kilku już lat użytkuję (dość intensywnie) kuchnię bez okapu, ale z WM i czujnikiem jakości powietrza nad płytą. Czujnik połączony jest kablem ze sterownikiem umieszczonym w innym miejscu. W razie jakiegoś zadymienia/zaparowania w kuchni, czujnik przekazuje sygnał do sterownika, uruchamiając najwyższy bieg. Reku pracuje na pełnej mocy dopóty, dopóki zadymienie/zaparowanie nie minie. Co prawda nie posiadam okapu, ale kuchenne szafki w żaden sposób nie ucierpiały.

Ten czujnik powietrza (air quality sensor) jest zupełnie inny niż ten z linku powyżej, wygląda jak latający mini talerz.

Z takim okapem wpiętym jako anemostat wywiewnym, może być jeszcze lepiej, warto spróbować.

Witam,

Zbliżam się do montażu instalacji wentylacji mechanicznej, narysowałem przykładowy projekt, czy może go ktoś przeanalizować??

z góry dziękuje :yes:[ATTACH=CONFIG]385378[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]385379[/ATTACH]

W łazienkach dajemy mocniejsze wywiewy. Do garderoby nie dawałbym nic. Względnie nawiew i to lekki. Nie robimy wyciągu z korytarzu u góry. W twoim projekcie wentylacja najważniejszych pomieszczeń, czyli łazienek jest osłabiona. Inna sprawa ile osób będzie mieszkać w domu? Jaki rekuperator?

W łazienkach dajemy mocniejsze wywiewy. Do garderoby nie dawałbym nic. Względnie nawiew i to lekki. Nie robimy wyciągu z korytarzu u góry. W twoim projekcie wentylacja najważniejszych pomieszczeń, czyli łazienek jest osłabiona. Inna sprawa ile osób będzie mieszkać w domu? Jaki rekuperator?

Witam,

Czerwone są to wyciągi natomiast niebieskie nawiewy, przepraszam zapomniałem dodac.

Osób 4-5, rekuperator jeszcze nie wybrany (odległy temat) :p

Witam

Przymierzam się do wykonania reku w moim nowo budowanym domu. Na razie jestem na etapie projektów. Schemat załączam poniżej.

Sądzę że powinienem się zmieścić w wydajności około 350 m3. Planuje kupić Dospela 400.

Policzyłem to tak:

Ilość osób 3-4

Parter

Spiżarnia wiatrołap pomieszczenie gospodarcze -15

Kuchnia -50

Salon +65

Gabinet +20

Łazienka -30

Poddasze:

Pokój +30

Pokój +30

Sypialnia +40

Łazienka-50

Suszarnia -50

Garderoba -50

Rekuperator planuje dać na strychu mniej więcej pod skrzynkami rozdzielczymi. Skrzynki dwie na każdym poziomie.

Problem mam jakie dać przekroje przewodów PE. Niestety pomieszczenia w projekcie mam dość niskie i nie chciał bym jeszcze podwieszać sufitów. Podłoga też nie pasuje mi żeby była podniesiona na piętrze(będzie pompa ciepła więc wszędzie podłogówka która już podnosi podłogi) . Wstępnie chciałbym przeprowadzić kanały w stropie Terriva. Natomiast na poddaszu podwieszę do jętek.

Czy dobrze to rozplanowałem??

31bfe2ae9520946fa29653f1d26c7f1f.jpg

Witam,

Mam takie czysto teoretyczne pytanie. Posiadam dwa pdobne projekty wentylacji dla mojego domu. Z tym, że w przypadku jednego odcinek w rurach spiro (od reku) do skrzynek ma jedynie 1.5m, a reszta leci rurami elastycznymi (pod stropem). Natomiast w przypadku drugiego, rury spiro podciągniete są od kotłowni, na strych i dopiero tam znajdują się skrzynki, w przypadku tego projektu całkowita długość przewodów spiro między reku, a skrzynkami jest dużo większa, a kanałów elestycznych trochę mniej... Jednakże, nie w tym rzecz. Jakie będzie najbardziej optymalne rozwiązanie w tym przypadku i co na to wpłynie? Czy w pierwszym przypadku mogę liczyć na większe opory na rurach, oraz bardziej cichą wentylację? Czy taki mankament niczym szczególnym się nie wyróżni w przypadku funkcjonowania całej wentylacji?

Witam,

Mam takie czysto teoretyczne pytanie. Posiadam dwa pdobne projekty wentylacji dla mojego domu. Z tym, że w przypadku jednego odcinek w rurach spiro (od reku) do skrzynek ma jedynie 1.5m, a reszta leci rurami elastycznymi (pod stropem). Natomiast w przypadku drugiego, rury spiro podciągniete są od kotłowni, na strych i dopiero tam znajdują się skrzynki, w przypadku tego projektu całkowita długość przewodów spiro między reku, a skrzynkami jest dużo większa, a kanałów elestycznych trochę mniej... Jednakże, nie w tym rzecz. Jakie będzie najbardziej optymalne rozwiązanie w tym przypadku i co na to wpłynie? Czy w pierwszym przypadku mogę liczyć na większe opory na rurach, oraz bardziej cichą wentylację? Czy taki mankament niczym szczególnym się nie wyróżni w przypadku funkcjonowania całej wentylacji?

Zrób tak, żeby potem było to łatwo obudować. W przypadku domu jednorodzinnego trudno coś mocno zepsuć, więc się nie przejmuj za bardzo projektem, tylko pilnuj wygody i piętnuj duże babole przy wykonaniu. Za piątkę ktoś z doświadczeniem może Ci zrobić całość bez reku, więc nie szukaj zbyt daleko.

• 2 weeks później...

Wstępnie rekuperator AirPack 300h, ludzi 2 (4-5 w planie)

przesyłam poprawiony projekt, proszę o ocenę,

Pozdrawiam

;)

rekuperator poddasze2.jpgrekuperator parter2.jpg

Edytowane przez komuna1991
  • 3 weeks później...

Widzę że na tym forum jest kilku dobrych fachowców w związku z tym mam ogromną prośbę o sprawdzenie z grubsza schematu mojej instalacji którą planuję wykonać sam za jakieś 2 m-ce. Problem w tym że będę wykonywał instalację WM w domu w którym mieszkam od 5 lat i jest już wykończny

W domu zamieszkują 2+1 (może będzie 2+2) 165 m2 pow. użytkowej

PARTER

1. Wiatrołap 3,76 - nawiew 1x75mm

2. Spiżarnia 1,68 - Brak

3. Kuchnia 11,08 - wywiew 2 x 75mm (w kuchni okap z wyjściem na dach)

4. Salon 31,12 - nawiew 3 x 75mm (1x75 + 2x75)

5. Schody 3,59 - brak

6. Hol 10,23 - brak

7. WC 2,00 - wywiew 1 x 75mm

8. Łazienka 6,00 - wywiew 2 x 75mm

9. Kotłownia 6,50 - brak (w kotłowni piec gazowy kondensacyjny)

10. Sypialnia 17,40 - nawiew 2x75mm

Parter: suma nawiewów 6 x 75mm, suma wywiewów 5 x 75mm

PODDASZE

1. Hol i schody 10,52 - brak

2. Pralnia 3,08 - nawiew 1x75mm

3. Łazienka 8,00 - wywiew 3 x 75mm

4. Pokój 12,98 - nawiew 1x75mm

5. Pokój 11,75- nawiew 1x75mm

6. Pokój 16,36- nawiew 1x75mm

7. Garderoba 4,36 - brak

Parter: suma nawiewów 4 x 75mm, suma wywiewów 3 x 75mm

Całość będzie rozprowadzona ze stychu nad poddaszem użytkowym poprzez skrzynki rozdzielające tylko pytanie czy ilość wszystkich nawiewów i wywiewów jest w porządku: 10 nawiewów na 8 wywiewów ?

Reku jeszcze nie wybrany, myślę że taki 350 m3/h wystarczy - może coś polecicie w granicach 6-8 tys.- coś cichego w miarę oszczędnego.

Iinstalacja na przewodach elastycznych 75mm (63mm) raczej antybakteryjnych.

Rekuperator planuję na poddaszu-strychu ocieplonym nieogrzewanym.

Czy można wyzutnię podpiąć pod dwa kominki wentylacyjne w dachu (dachówka) o srednicy fi 100mm np poprzez trójnik bo mam takie kominki wentylacyjne (odpowietrrzające) .-zdj na dole postu.

Mam plan zlikwidować wyprowadzenie z okapu na dach a tymi rurami (kanalizacyjne fi 100) poprowadziłbym kanały elastyczne wywiewne z kuchni (do okapu włożyłbym filtry węglowe-nie gotuje się u nas zbyt często).

Jakiej firmy rrury pe-flex antybakteyjne polecacie czy to bez różnicy?

Czy czepnię dać w ścianie na północ (poziomo) czy mogę wpiąć do dwóch odpowietrrzeń w dachu fi 100 (takie jak na zdj pod postem) ? nie ukrywam że byłoby mi łatwiej bo i tak będę miał dość demolki żeby ze stychu poprowadzić kanały na parter przez pomieszczenia poddasza

poniżej schemat rozmieszczenia nawiewów i wywiewów i odpowietzenie na dachu:

Załączone zdjęcia Z

parter.jpg

poddasze.jpg

images.jpg

Edytowane przez siloj

Proszę o uwagi do mojego postu powyżej, miele widziane uspawnienia a także wskazanie błędów. Dodam że WM interesuję się od miesiąca więc jestem laikiem ale myślę że ogarnę temat z Waszą pomocą.

z góry dzięki

Pozdr

Edytowane przez siloj