mercii85 18.09.2017 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 (edytowane) Witam Z ciekawością przeczytałem większość wątków dotyczących projektów rekuperacji. W tym roku planują rozprowadzenie instalacji wg wykonanego przeze mnie projektu. Bardzo proszę Was o opinie. Dom ok 150m2 powierzchni użytkowej + garaż + kotłownia. Garaż i kotłowania z własną wentylacją grawitacyjną, szczelnie odzielone od pozostałych pomieszczeń. Ilość mieszkańców : 3 osoby + być może jeszcze jedna. Rekuperator : na ten moment Kinect 250. Wydajność max 290 m3/h, zamontowany na strychu. Czerpnia i wyrzutnia w przeciwległych ścianach szczytowych. Poniżej projekt rozmieszczenia anemtostatów, skrzynek i rekuperatora. parter: piętro : (pomieszczenie nad garażem będzie podzielone na sypialnią i garderobę, pomieszczenie bezpośrednio pod rekuperatorem to pralnia) Wyliczenia dla kanałów DN75 Wyliczenie dla kanałów DN63 Z góry dziękuje za pomoc Edytowane 18 Września 2017 przez mercii85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 19.09.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 (edytowane) Jestem na podobnym etapie i podobny projekt wentylacji stworzyłem, więc pozwolę sobie skomentować na podstawie rad jakie ja otrzymałem.-w pralni lepiej dać nawiew a nie wywiew - nawiewane powietrze jest świeże i suche, pranie lepiej suszyć nawiewanym powietrzem a nie zużytym.-dołożyłbym trzeci wywiew w łazience celem zbilansowania powietrza nawiewanego do pralni-wywiew w garderobie tez warto przemysleć - czy chcesz wentylować ubrania zużytym, wilgotnym powietrzem. w sypialni zamiast 2 nawiewów i 1 wywiewu w garderobie rozważ: 1 nawiew w sypialni i 1 w garderobie. Edytowane 19 Września 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercii85 19.09.2017 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Jestem na podobnym etapie i podobny projekt wentylacji stworzyłem, więc pozwolę sobie skomentować na podstawie rad jakie ja otrzymałem. -w pralni lepiej dać nawiew a nie wywiew - nawiewane powietrze jest świeże i suche, pranie lepiej suszyć nawiewanym powietrzem a nie zużytym. -dołożyłbym trzeci wywiew w łazience celem zbilansowania powietrza nawiewanego do pralni -wywiew w garderobie tez warto przemysleć - czy chcesz wentylować ubrania zużytym, wilgotnym powietrzem. w sypialni zamiast 2 nawiewów i 1 wywiewu w garderobie rozważ: 1 nawiew w sypialni i 1 w garderobie. Fleszu1 dziękuje za odpowiedź i sugestię. Jeżeli chodzi o pralnię to raczej zastosuje wywiew. Nie chciałbym aby wilgotne powietrze z pralni hulało mi po piętrze. Wychodzę z założenia że jest to pomieszczenie mokre i tam powinno się zastosować wywiew. Aczkolwiek Twoje argumenty są jak najbardziej słuszne co sprawi że jeszczę przemyślę temat. Z garderoba mam o tyle problem że razem z sypialnią znajdują się na pół piętrze i nie wiem czy swobodnie mogę bilansować to powietrze z pomieszczeniami na pełnym piętrze. Z dwojga złego wybrałem wywiew w garderobie zamiast w sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.09.2017 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2017 Fleszu1 dziękuje za odpowiedź i sugestię. Z garderoba mam o tyle problem że razem z sypialnią znajdują się na pół piętrze i nie wiem czy swobodnie mogę bilansować to powietrze z pomieszczeniami na pełnym piętrze. Z dwojga złego wybrałem wywiew w garderobie zamiast w sypialni. Mam dokładnie tak samo. zrobiłem wywiew. Jeszcze nie mieszkam więc wstrzymam się z opinią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 04.10.2017 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2017 (edytowane) Jestem na podobnym etapie i podobny projekt wentylacji stworzyłem, więc pozwolę sobie skomentować na podstawie rad jakie ja otrzymałem. -w pralni lepiej dać nawiew a nie wywiew - nawiewane powietrze jest świeże i suche, pranie lepiej suszyć nawiewanym powietrzem a nie zużytym. -dołożyłbym trzeci wywiew w łazience celem zbilansowania powietrza nawiewanego do pralni -wywiew w garderobie tez warto przemysleć - czy chcesz wentylować ubrania zużytym, wilgotnym powietrzem. w sypialni zamiast 2 nawiewów i 1 wywiewu w garderobie rozważ: 1 nawiew w sypialni i 1 w garderobie. Witam, Czy zastanawiał się Pan już nad wyborem producenta rekuperatora? Zachęcam do zapoznania się z rekuperatorem AerastarComfort marki Junkers, który jest dostępny w trzech rozmiarach. Nominalne przepływy powietrza, wynoszą: 140 m3/h, 230 m3/h oraz 350 m3/h. Urządzenie cechuje wysoka efektywność odzysku ciepła, nawet do 90%. Moderowano. W razie pytań, pozostaję do dyspozycji Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Edytowane 4 Października 2017 przez Tomaszs131 Reklama niezgodna z regulaminem PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.10.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Mam dokładnie tak samo. zrobiłem wywiew. Jeszcze nie mieszkam więc wstrzymam się z opinią... Nie lepiej zwiększyć ilość/średnicę wywiewów w łazienkach zamiast przepuszczać zużyte powietrze przez czyste pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.10.2017 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Nie lepiej zwiększyć ilość/średnicę wywiewów w łazienkach zamiast przepuszczać zużyte powietrze przez czyste pomieszczenia? faktycznie, niesamowicie brudne i zużyte powietrze będzie wychodziło z sypialni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.10.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 faktycznie, niesamowicie brudne i zużyte powietrze będzie wychodziło z sypialni... Nie szkoda tak czystego i świeżego powietrza wypuszczać od razu na zewnątrz? Nie lepiej przedtem przewietrzyć nim łazienkę albo kuchnię? Czy w łazience występują przeciągi w wyniku WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.10.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 wszystko wyjdzie w praniu. Myślę że łazienki i kuchnia będą wystarczająco przewietrzane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.10.2017 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Umieszczając wywiew tylko w łazience zamiast w garderobie można zmniejszyć prędkość wentylatorów i zaoszczędzić energię przy tym samym, wystarczającym stopniu przewietrzania. Po co wydawać więcej pieniędzy na energię, jeśli można mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.10.2017 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 garderoba musi być wentylowana. nieważne czy przez wywiew czy nawiew. Usuwając wywiew muszę wstawić nawiew przez co zmniejszę wentylację pokoi.... i właśnie wtedy będę musiał zwiększyć prędkość centrali... chyba nie ma złotego środka. po prostu trzeba sprawdzić to organoleptycznie. Jak nie czuć zaduchu, nie ma wilgoci to znaczy ze dana konfiguracja się sprawdza. jeszcze nie mieszkam ale wentylacja działa na 30%. Nie czuć zaduchu, wilgotność w pomieszczeniach od 50-55 %. Kleje listwy przypodłogowe i zaraz po przyklejeniu czuć ten nieprzyjemny zapach kleju....po pewnym czasie kompletnie nic nie czuć więc wentylacja działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.10.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 garderoba musi być wentylowana. nieważne czy przez wywiew czy nawiew. Usuwając wywiew muszę wstawić nawiew przez co zmniejszę wentylację pokoi.... i właśnie wtedy będę musiał zwiększyć prędkość centrali... chyba nie ma złotego środk Usuwając wywiew z garderoby nie musisz wstawiać nawiewu i wentylacja dla pokoi pozostaje bez zmian. Mieszkasz w garderobie albo trzymasz w niej ziemniaki? Czym Ci śmierdzi garderoba że trzeba wywiewać zapachy? U mnie przy wentylacji grawitacyjnej też momentalnie wszystkie kleje przestają być odczuwalne. Za to w łazience ciągle dostarczamy duże ilości wilgoci, którą trzeba usuwać. Pytam bo też chcę u siebie wprowadzić poprawki na ostatnią chwilę, a nie widzę sensu pewnych pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 06.10.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Usuwając wywiew z garderoby nie musisz wstawiać nawiewu i wentylacja dla pokoi pozostaje bez zmian. Mieszkasz w garderobie albo trzymasz w niej ziemniaki? Czym Ci śmierdzi garderoba że trzeba wywiewać zapachy? U mnie przy wentylacji grawitacyjnej też momentalnie wszystkie kleje przestają być odczuwalne. Za to w łazience ciągle dostarczamy duże ilości wilgoci, którą trzeba usuwać. Pytam bo też chcę u siebie wprowadzić poprawki na ostatnią chwilę, a nie widzę sensu pewnych pomysłów. jak chcesz zostawić garderobę bez wentylacji,ok. Twoja sprawa. źródeł nieprzyjemnych zapachów w garderobie jest co najmniej kilka. np. powąchaj nowozakupione buty...rób jak uważasz, ja dałem wywiew. na razie nie widzę minusów takiego rozwiązania.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.10.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Wszystkie moje nowo zakupione buty bardzo ładnie pachną. Zapach ten dość szybko znika. Nie mam pojęcia co może śmierdzieć w garderobie. Jeśli bym miał coś tam wentylować to tylko nawiewem, żeby ubrania świeżo pachniały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 07.10.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2017 Witam Mam kilka pytań do stałych bywalców forum i do specjalistów którzy znają się na tym co robią. Udało mi się szczęśliwie zakończyć instalację WM i dwa dni temu "odpaliłem" airpacka 300H po czym to zanotowałem takie dane jak na zdjęciach poniżej (nie są to oszałamiające wyniki). Instalacja w domu 165m2, 10 rur fi 75mm na nawiewie i 7 rur fi 75mm na wywiewie. udało mi się wyregulować stały wydatek na wszystkich anemostatach nawiewnych i wywiewnych 2,1 m/s przy wydajności instalacji na 30% ( na zdj wydajność nocna 25%). Czy można coś zmienić i ci można zmienić by podwyższyć sprawność instalacji? zdj. z panelu Air ++poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 08.10.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2017 Pomiarów prędkości dokonałem za pomocą skonstruowanego na szybko przyrządu (podpatrzyłem na jakimś blogu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 13.10.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2017 witam Czy ktoś z was ocieplał dodatkowo reku na nieogrzewanym poddaszu/strychu ? bo ja mam zamiar docieplić go styrodurem o gr. 2cm, nie tak coby go obklejać a szybkodemontowalnymi wyciętymi na wymiar elementami spiętymi na taśmę/rzep tak żeby był do niego łatwy dostęp. Mam też zamiar docieplić przewód Sondeco (izolowany) co idzie do skrzynek rozprężnych (wełną PAROC HVAC Lamella o gr 50mm). Nie wiem tylko czy jest sens docieplać czerpnię i wyrzutnię dodatkowo bo jest poprowadzona przewodem spiro Sondeco fi 200mm z 2,5 cm ociepleniem wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 16.10.2017 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 ja ocieplałem ale mój strych na razie nie jest w ogóle ocieplony więc wykorzystałem styropian 15cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 16.10.2017 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2017 Witam Dowiedziałem się odnośnie montażu modułu CF że można spokojnie samemu taką operację przeprowadzić i nie jest jakoś specjalnie skomplikowana. Mam jednak pytanie bo do kalibracji po zamontowaniu potrzebne będzie wprowadzenie maksymalnych wydatków/przepływów na nawiewie i wywiewie z projektu instalacji, ja sam projektowałem instalację i mam zrobioną tak że na nawiewie i wywiewie mam równo po 10 kanałów/rur fi 75mm i czy w związku z tym przyjmuję 10 x 31,15 m3/h czyli wychodzi po 310 m3/h wywiew i nawiew, czy dobrze to sobie oszacowałem ?z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
17jan 20.10.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2017 To już poprawiony projekt i mam nadzieje, że finalny Nie szkodzi, że ogólna ilość wyciąganego powietrza to 300m3 a nawiewanego 270m3? Myślę, że poprzykręcam anemostaty np. w garderobie i się zrównoważy [ATTACH=CONFIG]251036[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]251037[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]251038[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]251039[/ATTACH] Odwrotnie zrób 300m3 nawiewu a 270m3 wywiewu. Pozdr. Janek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts