Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o sprawdzenie mojego projektu wen., przewody elastyczne

Recommended Posts

Przewody 50 są znacznie droższe od 75.

Ja bym:

- zlikwidował ilość przewodów o połowę,

- zabrał połowę nawiewów z salonu, gabinetu i pokojów - dosłownie połowę,

- wywiew w kuchni na parterze 1 lub 2 x 50, a reszta w łazience,

- likwidacja wywiewu w wiatrołapie,

- likwidacja wywiewu w korytarzu i garderobie,

- jeżeli garderoba połączona z pokojem, to likwidujemy nawiew w pokoju i dajemy w garderobie,

- w piwnicy w pralni 1szt wywiew 1x75, a nawiew gdzieś na drugim końcu piwnicy, np. w spiżarni jak u mnie.

- w garażu likwidacja wentylacji grawitacyjnej i wywiew 1x75.

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź.

Rozumiem iż są droższe, niestety będą musiały zostać 50 dla parteru. Czy nie będzie przeszkadzało w piwnicy dać nawiew na nie ogrzewaną cześć piwnicy?

Drzwi do pralni planujemy pełne z racji ogrzewania tylko tego 1 pomieszczenia.

Nawiew w garderobie zamiast pokoju to całkiem dobry pomysł, kwestia tylko przebiegu powietrza gdy drzwi z garderoby są obok drzwi na korytarz..

• Odpowiedzi 519
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie będzie przeszkadzało, bo powietrze z rekuperatora jest suche a piwnica zapewne nie będzie tak zimna żeby osiągnąć punkt rosy. Np. u mnie nieogrzewana piwnica ma 9-13 stopni i nawiew powoduje jej osuszanie. Eksperymentuję jeszcze z otwieraniem i zamykaniem dodatkowych nawiewów w piwnicy. Wygląda na to że jeden nawiew na piwnicę jest wystarczający, ale zaprojektowałem dwa.

Musisz zrobić kratkę w drzwiach pralni.

Przebiegiem powietrza z garderoby się nie martw, bo strumień z rekuperatora jest tak mały, że świeże powietrze w wyniku dyfuzji rozejdzie się po całym pokoju zanim ucieknie przez drzwi.

A czy nawiew w piwnicy nie wymusza ruchu tego chłodnego powietrza do reku i ochłodzenie powietrza z reszty domu. Sprawność takiego rozwiązania wg mnie jest wątpliwa. Nie lepiej odseparować nieogrzewaną piwnicę i zrobić w w niej wentylację grawitacyjną?

Oczywiście że wymusza i średnia temperatura nawiewu spadnie, ale co z tego? Wg mnie lepiej jest mieć trzy stopnie mniej na nawiewie oraz suchą i czystą piwnicę niż kombinować z wentylacją grawitacyjną. Przecież nie zaprojektowałeś sobie nawiewów tuż nad głową i są one zupełnie niewyczuwalne.

Tak długo jak temperatury nawiewu i piwnicy nie osiągają punktu rosy jest OK. Jeżeli jednak różnice będą powodować gdziekolwiek, np. na mostkach termicznych skraplanie się wody, to sprawa wygląda zupełnie inaczej. Skraplanie jest niedopuszczalne.

Rekuperację uruchomiłem w tym miesiącu, ale tylko nawiewy. Cały wywiew idzie przez piwnicę co spowodowało że nawiewy mają 9-13 stopni. Ta temperatura jest nieodczuwalna, bo nie wieje w ludzi. Jedyna różnica to ze musiałem zwiększyć nastawę na klimatyzatorze o 1-2° bo zauważalnie się wychłodziły pomieszczenia.

Rekuperację uruchomiłem w tym miesiącu, ale tylko nawiewy. Cały wywiew idzie przez piwnicę co spowodowało że nawiewy mają 9-13 stopni. Ta temperatura jest nieodczuwalna, bo nie wieje w ludzi. Jedyna różnica to ze musiałem zwiększyć nastawę na klimatyzatorze o 1-2° bo zauważalnie się wychłodziły pomieszczenia.

Sam potwierdzasz, że sprawność jest słaba. Policz sobie ile musisz zapłacić za permanentne ogrzewanie powietrza od 9-13 stopnie do 20-21...

Czy nie lepiej było puścić w piwnicy dwa kanały wentylacyjne (grawitacyjne) do wywiewu i w dwóch miejscach zamontować nawiew (ewentualnie wentylator kanałowy tłoczący powietrze z zewnątrz)?

Czytałem też, że niektórzy robią po prostu dwa obiegi reku z dwoma centralami. Centrala w piwnicy to najgorsza jaka może być, bo nie zależy nam na sprawności. Wspólna czerpnia i wyrzut o odpowiednio większych średnicach. W tym rozwiązaniu powietrze z części mieszkalnej nie miesza się z tym z piwnicy.

Też będę budował piwnicę i mam sporo wątpliwości w tym temacie, ale mimo wszystko dzięki za dzielenie się swoimi spostrzeżeniami ;)

Sam potwierdzasz, że sprawność jest słaba. Policz sobie ile musisz zapłacić za permanentne ogrzewanie powietrza od 9-13 stopnie do 20-21...

Czy nie lepiej było puścić w piwnicy dwa kanały wentylacyjne (grawitacyjne) do wywiewu i w dwóch miejscach zamontować nawiew (ewentualnie wentylator kanałowy tłoczący powietrze z zewnątrz)?

Czytałem też, że niektórzy robią po prostu dwa obiegi reku z dwoma centralami. Centrala w piwnicy to najgorsza jaka może być, bo nie zależy nam na sprawności. Wspólna czerpnia i wyrzut o odpowiednio większych średnicach. W tym rozwiązaniu powietrze z części mieszkalnej nie miesza się z tym z piwnicy.

Też będę budował piwnicę i mam sporo wątpliwości w tym temacie, ale mimo wszystko dzięki za dzielenie się swoimi spostrzeżeniami ;)

Nie wiem skąd wyciągasz dane o sprawności? Przecież nie podałem temperatury wywiewu!

Sprawność policzyłem i osiągam 80-85%.

Wywiew przez stare kanały wentylacyjne jest w planach. Po prostu jeszcze tego nie zrobiłem i uruchomiłem niekompletną instalację. To nie ma przecież znaczenia w kontekście dyskusji. Nie będzie żadnej wentylacji grawitacyjnej w piwnicy z tego powodu, że szkoda marnować ciepło oraz zbyt dużej wilgotności. Docelowo będzie 8 nawiewów w pomieszczeniach ogrzewanych i 2 w piwnicy.

Centrala w piwnicy nie różni się niczym od centrali na strychu poza tym że przewody wychodzą nieco dłuższe. U mnie dla bliźniaka piętrowego wychodzi średnio 10m na nawiew.

Teza o tym że centrala w piwnicy ma cokolwiek wspólnego ze sprawnością jest błędna. Zastosowanie dwóch rekuperatorów to już zupełny bezsens.

Jeśli zastosujemy 4 nawiewy w pomieszczeniu ogrzewanym do 22° to typowa temperatura nawiewu przy 80% sprawności i średniej na zewnątrz +3° wyniesie 18°. Jeżeli do tych 4 nawiewów dodamy 1 nawiew w nieogrzewanej piwnicy o temperaturze 10°, to średnia temperatura wywiewu wyniesie 19,6° a nawiewu 16,3°. Czyli stracimy dwa stopnie. Jak dla mnie to warto tyle dać za suchą piwnicę. Poprzednio jej osuszanie osuszaczem sprężarkowym to około 1000 kWh rocznie.

Jeśli po założeniu klimatyzacji kanałowej zacznę ogrzewać piwnicę, to wentylacja grawitacyjna zupełnie traci sens.

Czytałem ... widać niedokładnie :rolleyes:

Długości rur rozumiem że chodzi o różnice między nawiewem i wywiewem ? Problem jest taki, że nie za bardzo mam jak przenieść skrzynkę rozdzielczą na drugą stronę domu (w sensie gdzieś nad salon)

Odnośnie wywiewów to chodzi o wiatrołap i pom. gospodarcze ? czy coś innego jest nie tak ?

Pomimo wielu różnych opinii i analizowania za i przeciw jednak w wiatrołapie chciałbym mieć ten wyciąg. Wiatrołap będzie ogrzewany, podłogówka.

W pomieszczeniu gospodarczym raz że będą spore zyski zyski ciepła od rozdzielaczy i zasobnika i niech sobie to idzie na reku i się częściowo odzyska a dwa to będzie pomieszczenie na różne "brudne" rzeczy i też chciałbym je mieć wentylowane.

//edycja

chociaż byłoby rozwiązanie, tylko musiałbym w jednym miejscu od skrzynki rozdzielczej do centrali przejść na kanał płaski 220x90. Jest to dopuszczalne ?

// edycja nr 2

Czy tak będzie lepiej?

ktl-wentylacja-obliczenia-v2x.jpg

ktl-projekt-wentylacji-v2x.jpg

Edytowane przez ktl

Błędy są ewidentne. Z tego rysunku jasno wynika, że nie zadałeś sobie trudu przeczytania choćby jednego wątku z tego działu forum i chcesz żeby to ktoś za Ciebie zrobił. :)

Rozumiem, że wszystko jest wg Ciebie do bani? Podejrzewam, że błędy to zbyt długie przewody od nawiewu, źle policzone zapotrzebowanie na powietrze, jednak to uśrednilem ze względu na liczbę osób w pomieszczeniu.

Wątek śledzę cały czas ale niestety nie ma w nim jasnej instrukcji do stworzenia projektu rozprowadzenia rur więc dopytuję o co mogę.

Edytowane przez buyt

Mógł byś zdradzić w jakim programie rysowałes rzuty? Niestety mój kierownik jest zwolennikiem starej szkoły i nie ma szans adaptacji w pdf uzyskać. Musze sam cos wymyślić. Moze wtedy bedzie to wszystko przejrzyście wyglądało.

Ja w swojej instalacji tez mam 2 średnice rur. Od tygodnia szukam informacji czy bedzie to naprawdę ciężko wyregulować. Zastanawiam się nad zakupem projektu w innej firmie w celu porównania.

6m i 24m to znaczna różnica. Cztery razy różnią się długością, a oporem to nie wiem? Zgaduję... 16 razy?

Nie wiem o co chodzi z tymi brudnymi i śmierdzącymi rzeczami. U mnie czasem śmierdzi pielucha czy coś w śmietniku i jeśli nawet okap kuchenny 700m3/h nie pomaga to jak ma wystarczyć rekuperacja 100m3/h na cały dom? Trzeba usunąć źródło smrodu i problem znika. Brudne ubrania nie śmierdzą, a jeśli śmierdzą to chyba pora je wyprać a nie aromatyzować nimi dom?

Co Wy trzymacie w tych wiatrołapach? Zgniłe kartofle?

Nie wiem czy to odpowiedź do mnie czy nie.

Ja pisałem o "brudnych" rzeczach w pomieszczeniu gospodarczym więc może do mnie. Nie o brak higieny może chodzić, każdy najlepiej zna swoje potrzeby i w miarę możliwości próbuje dopasować do tego swój dom.

U mnie w pomieszczeniu gospodarczym mogą się znaleźć różne farby i lakiery, czasami będę tam majsterkował (przynajmniej do czasu jak powstanie kiedyś wolnostojący garaż), będzie tam stał wilgotny mop (przyznaję, że nie piorę go po każdym użyciu co może być niehigieniczne i generować zapachy), przypuszczam, że będzie tam ciepło (zyski od rozdzielaczy, zasobnik) to podejrzewam, że żona może zechcieć wstawić tam suszarkę z niedużym praniem ... dlatego miedzy innymi chcę tam mieć wyciąg.

Odnośnie wiatrołapu u kilku znajomych w wiatrołapie czasami nocuje pies. Nie mogę wykluczyć, że i u mnie tak będzie więc wolę się zabezpieczyć ... dlatego chciałbym też mieć wyciąg.

Czy moje założenia są tak absurdalne, że ta wentylacja nie będzie działała ?

Długości przewodów, ok zgodzę się, w związku z trudnościami technicznymi (które okazały się nie być trudnościami) wyszło jak wyszło. Poprawiłem się, z tym że nie wiem czy to była wypowiedź skierowana do mnie, u mnie rozrzut był 2 - 13 przy nawiewach i 2 - 4 przy wyciągach.

pe-flex / 18 metrów (więcej nie ma w tabeli producenta więc zakładam, że dłuższych nie należy stosować) --> opór 31 Pa przy 2 m/s i 24 m3/h

przy 2 metrach -> opór 7 Pa przy 2 m/s i 24m3/h

różnica w stracie ciśnienia 4,5 krotna

Też miałem takie różnice na początku. Po kilku miesiącach projektowania wszystkie długości mi się wyrównały do 9 m. Rekuperator w piwnicy będzie wentylował parter, piwnicę i piętro.

U siebie dla wiatrołapu i nieprzewidzianych sytuacji przewidziałem dwa dodatkowe króćce w skrzynce rozdzielczej. Będą zaślepione.

• 2 weeks później...
Na pewno nie Onyx... Leje, problemy ze sterownikiem. Sam go miałem więc dobrze go znam. Nie raz pisałem o nim, a najbardziej irytujący jest psujący się sterownik średnio po 2-3 miesiącach pracy...

Co w takim razie polecasz? Kinetic też cieknie, to samo ponoć brink. Jaki system kanałów podposadzkowych 63mm polecasz?