Ifarrg 17.01.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Ilość kanałów nawiewnych nie zwiększa wentylacji. do 400-tki suma nawiewów to maksymalnie 320 cm2 ( przy większości central wystarczy 240 cm2) Tak jak wyjścia z najmocniejszych 400-tek. Natomiast wywiewy poza łazienkami, czynią zbilansowanie wentylacji niemożliwym. Do łazienek musi być po 3 kanały. Odradzałbym wiatrołap, Tam nikt nie będzie przebywał, a "zabierze" sporo powietrza łazience. Ale to może lepiej debrać jeden wyciąg z kuchni i wrzycić go do łazienki? C myslisz też o tym, żeby koło pomieszczenia koło łazienki dać nanwiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Ale to może lepiej debrać jeden wyciąg z kuchni i wrzycić go do łazienki? C myslisz też o tym, żeby koło pomieszczenia koło łazienki dać nanwiew? Wentylacja jest dla ludzi, nawiewy daje się w pokojach. Wywiewy głównie w łazienkach i w mniejszym stopniu w kuchni. Stosuje się czasem taki rozdzielacz Ma on siłownik sterujący zaworem 20%/80% Gdy nic nie gotujemy większość powietrza wywiewna jest przez łazienki, gdy gotujemy w kuchni - przełącznik czasowy przesuwa zawór na 80% kuchnia a 20% łazienki. Chodzi, by nie zwiększać wentylacji w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 17.01.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Panie Tomaszu zaciekawił mnie Pan z ta przepustnicą. Gdzie takie coś można dostać i jaki koszt. Może sprawdziło by się u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2015 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Panie Tomaszu zaciekawił mnie Pan z ta przepustnicą. Gdzie takie coś można dostać i jaki koszt. Może sprawdziło by się u mnie. Jest to sterowane przełącznikiem z kuchni, nie z centrali, najlepiej to wykonać samemu. Ja kupowałem to we Francji. Może Pan też dać anemostat sterowany silniczkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2015 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Może to być zwykła przepustnica za 60 zł + siłownik, ale trzeba w niej zmodyfikować przysłonę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.01.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Może to być zwykła przepustnica za 60 zł + siłownik, ale trzeba w niej zmodyfikować przysłonę. Zmodyfikować przepustnicę i zdemontować, potem zamontować w trójniku? To nie lepiej siłownik w trójniku od razu zamontować, po co wyjmować go z przepustnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.01.2015 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Przysłona w trójniku jest szczelna, a trzeba ją o-bezszczelnić na 20%. W rękach tego jeszcze nie miałem, więc nie gwarantuje, że to rozbieralne, ale rozczelnić zawsze się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlur 18.01.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Witam. Proszę o zweryfikowanie poprawności obliczeń i projektu wentylacji mechanicznej -dom parterowy 104m2 -3 zamieszkujące osoby -rekuperator umieszczony na strychu -system kanałów 50/43mm pe-flex Obliczenia są dla prędkości od 1,5 do 6m/s - proszę o porade jakie prędkości powinny być na poszczególnych biegach reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyralek 19.01.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, Ja również będę bardzo wdzięczny za sprawdzenie wentylacji mechanicznej. - Dom z poddaszem, - 4 osoby - rekuperator w garderobie na poddaszu (składam z klingenburg GS25-350) - kanały pe-flex, 72/63, pod podłogówką, - parter nawiew/wywiew w suficie - poddasze nawiew/wywiew w ścianie, 1m nad podłogą. http://i841.photobucket.com/albums/zz334/tyralek/dom/obliczenia_zpsc46b55f2.png http://i841.photobucket.com/albums/zz334/tyralek/dom/wentylacja_lt_zpsf1df25ec.jpg Pozdrawiam, Tyralek Edytowane 19 Stycznia 2015 przez tyralek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 20.01.2015 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 - poddasze nawiew/wywiew w ścianie, 1m nad podłogą. Tyralek czemu tak ? należy wyciągać powietrze pod samym sufitem i tak samo powinno się nawiewać. Nie masz możliwości montażu anemostatów wywiewnych w podwieszanym suficie na poddaszu ? ( i tak pewnie będziesz robił taki sufit więc dlaczego nie ukryć tam kanałów ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyralek 20.01.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 czemu tak ? Bo jak już daję kanały w podłogę z parteru, to chciałem dać również te z poddasza. jednocześnie mam jedną skrzynke rozprężna. należy wyciągać powietrze pod samym sufitem i tak samo powinno się nawiewać. Nie masz możliwości montażu anemostatów wywiewnych w podwieszanym suficie na poddaszu ? ( i tak pewnie będziesz robił taki sufit więc dlaczego nie ukryć tam kanałów ? ) A jest ku temu jakiś sensowny powód? I tak różnica temperatur powietrza powinna dać radę ? Wydaje mi się jak dołożę/przełożę wyciąg do sufitu w łazience, to powinno wystarczyć? Pozdrawiam, tyralek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 20.01.2015 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 (edytowane) porozmawiaj z jakimś kumatym instalatorem. Za długo by pisać. Generalnie ja w swoim domu nigdy bym tak nie zrobił. Jak już płacisz pieniądze to wymagaj żeby było zrobione dobrze. Możesz mieć jedna skrzynkę na dwa piętra ale anemostaty na poddasze i tak dać w sufit ( puścić rury w skosach). Powietrze przy suficie jest zawsze najcieplejsze = najwięcej ciepła odzyskasz nie piszę już o komforcie użytkowania. Po co masz wyciągać z wysokości 1 metra i tam wtłaczać skoro na górze i tak będziesz miał to samo ''stare'' powietrze przemieszane tylko tyle co naturalnym jego ruchem. Jeśli wtłoczysz na wysokości 1metra świeże powietrze to ono z zasady opadnie w dół ( no chyba że będzie cieplejsze niż otoczenie).Wentylacje mechaniczną w domu moim zdaniem robi się dla komfortu ! Dla mnie komfort użytkowania ( przebywania w takim pomieszczeniu) jest na pierwszym miejscu, później oszczędności a na końcu koszty. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez MatixL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyralek 20.01.2015 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2015 Wentylacje mechaniczną w domu moim zdaniem robi się dla komfortu ! Zgadzam się z konkluzją. Przemyślę sprawę. Pozdrawiam, tyralek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tyralek 21.01.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Drogi MatixL, Generalnie ja w swoim domu nigdy bym tak nie zrobił. Zgodnie z twoją radą przeniosłem anemostaty na poddaszu w sufit. 1. Dodałem wywiew w łazience, teraz mam 7 nawiewów i 7 wywiewów. czy ma to sens? 2. kładąc rury pod podłogą, nie martwiłem się "skraplaniem" wody na rurach. Rozumiem że kanały w ścianie i suficie muszę ocieplić (mowie o poddaszu). Pozdrawiam, tyralek http://i841.photobucket.com/albums/zz334/tyralek/dom/obliczenia_zpsrrco8nej.png http://i841.photobucket.com/albums/zz334/tyralek/dom/wentylacja_lt_zpsxuejcprt.jpg Edytowane 22 Stycznia 2015 przez tyralek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kardons26 29.01.2015 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Co myślicie o mojej wentylacji dom podobny do tego http://www.dobredomy.pl/projekt/numeriuszII/ a w załączniki moje wyliczenia i koncepcja rozprowadzenia kanałów. Założenia : Rekuperator w garażu i skrzynki rozdzielcze od których dół jest rozprowadzany za pomocą systemu pe-flex, a do góry obok komina sztywne rury spiro a na poddaszu skrzynki rozdzielcze i trasport powietrza za pomocą pomocą giętkich spiro lub tak jak na dole systemu pe-flex ale jeszcze się zastanawiam i z poddasza też rozprowadzenie nad pokojami nad garażem. Co tu jeszcze pozmieniać, dzięki z góry za pomoc ps. na dole garderoba to będzie moja pralnia z suszarnią + miejsce pod schodami nad garażem będzie w jednym rogu łazieńka drugi róg garderoba a te największe pomieszczenie pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 07.02.2016 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dzień dobryproszę o pomoc do jednego anemostatu prowadzimy 2 czy 3 kanały fi63? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 07.02.2016 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 Dzień dobry proszę o pomoc do jednego anemostatu prowadzimy 2 czy 3 kanały fi63? To jest uzależnione od bilansu. Czasami wystarczy 1 szt, a czasami 4 szt. !! Stosowanie zawsze 2 szt jest dużym błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kyniek123 07.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 W innym wątku poruszałem już temat mojej wentylacji mechanicznej. Mam nadal wątpliwości, dotyczące strefy salon wysoki 7m i antresola. Wstawiam trzy wersje które biorę pod uwagę. Proszę o komentarze, porady, która wersja jest lepsza i dlaczego. Może jest lepsze rozwiązanie niż przedstawiam poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 09.02.2016 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 A kominek planujesz?Czy antresola otwarta?Jaka jest wielkość domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.02.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Pierwsza i trzecia koncepcja jest poprawna.Nie odczujesz jakiejkolwiek różnicy między tymi dwoma rozwiązaniami.Pierwsza koncepcja jest wystarczająca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts