Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa ramy przestrzennej rurowej ze sztywnego PVC (PCW)

Gość twain

Recommended Posts

Gość twain

Witam,

chciałbym zbudować próbną ramę przestrzenną wykonaną z rurek PVC. Docelowo konstrukcja ma być wykonana ze stali, jednak póki co prawdopodobnie tańsze, szybsze będzie jej wykonanie z tego właśnie materiału. Po co rama próbna? Ano cel jest taki, aby zbudować auto, jednak warto wcześniej ulokować w nim na próbę wszystkie elementy, przestawiać, zmieniać koncepcje w miarę potrzeb.

Stąd wynika moje pytanie: jak trwałe jest połączenie rur ze sztywnego PVC (używanego do elektroinstalacji) ? Czy lepiej połączyć to klejem czy też techniką zgrzewania?

Dodatkowa informacja: Niektóre połączenia mają charakter wieleelementowy (styk 3-5 rur w jednym miejscu). Rury mają średnicę zewnętrzną 22mm i grubość 1-1,5mm.

Nie mam obecnie możliwości sprawdzenia trwałości takiego połączenia. Projekt jest realizowany przez studentów, stąd też ograniczone fundusze i możliwości testu - zamawianie części trwa długo, w razie pomyłki zostaniemy z dużą ilością niepotrzebnego nam materiału i dziekan na pewno tego nie pochwali:D

Być może PVC to zły wybór, powinniśmy się zdecydować na coś innego? Powinno być tanie, szybkie w łączeniu, z możliwością wprowadzania poprawek.

Za odpowiedź z góry dziękuję i w razie pytań odpowiem najszybciej jak mogę.

Pozdrawiam,

Piotr

Rur elektroinstalacyjnych nie łączy się zgrzewaniem, można je kleić, ale zasadniczo one wchodzą na wcisk w elastyczne łączniki i jest to jedyny sposób ich łączenia przewidziany przez producenta. Ale te elektroinstalacyjne będą wiotkie. Jeśli to ma być makieta, to ok, ale jeśli mają cokolwiek podtrzymywać, cokolwiek cięższego, niż styropianowy model silnika, to takie rozwiązanie będzie do dupy. Może zamiast takich rurek idźcie raczej w stronę rur wodociągowych? Zgrzewane PP (wada: potrzebna zgrzewarka [nie jest droga, ale jednak], no i te rury też są elastyczne), albo może lutowane rury miedziane? Będzie trochę drożej od tych elektroinstalacyjnych, ale nie aż tak strasznie, a o wiele sztywniej, solidniej, lutowane połączenia są w pełni rozłączne, macie do dyspozycji mnóstwo średnic rurek i pierdylion kształtek do ich łączenia, miedź to też bardzo wdzięczny materiał do formowania rzeczy nietypowych.

No i ostatni pomysł: profile aluminiowe i łączniki do nich, do kupienia w każdym kibelmarkecie. Rozwiązanie chyba najelegantsze ale i najdroższe.

Gość twain

Potrzebujemy materiału, który będzie zbliżony wymiarowo do docelowej rurki ramy, tj. ok. 25mm średnicy zewnętrznego przekroju. Żeby lepiej zobrazować, o jaką ramę mi chodzi, zamieszczę zdjęcie przykładowej konstrukcji.

Cena rurki miedzianej o blisko połowę mniejszej średnicy to koszt 400-500 zł. Trochę sporo w porównaniu do 120-150zł za PVC. Trzeba też pamiętać, że zapewne te rurki pójdą potem jedynie na złom, bo będą pocięte w takich długościach i kształtach, że ich sprzedaż będzie mało opłacalna.

http://i.imgur.com/V2mRBeUl.jpg

Cena rurki miedzianej o blisko połowę mniejszej średnicy to koszt 400-500 zł.

400-500zł??? Za jaką ilość?

http://www.nokaut.pl/rury-i-rurki-hydrauliczne/produkt-rura-miedziana.html

Rurka 22mm będzie kosztowała jakieś 20-22zł/mb, 28mm - 25-28zł/mb. Owszem, jest to kilkakrotnie drożej, niż cena metra rurki elektroinstalacyjnej podobnej średnicy (chyba poniżej 5zł/mb), ale jak pisałem, nie wiem, czego się po modelu spodziewacie. Jeśli to ma tylko odwzorowywać kształty, to ok, ale jeśli ma też służyć do jakiegoś wstępnego montażu, to stelaż z pvc będzie się chwiał jak osika. Do ramy z Cu będzie można zamontować wszystko jak do docelowej, do pvc jedynie lekkie rzeczy.

• 2 weeks później...
Gość twain
400-500zł??? Za jaką ilość?

http://www.nokaut.pl/rury-i-rurki-hydrauliczne/produkt-rura-miedziana.html

Rurka 22mm będzie kosztowała jakieś 20-22zł/mb, 28mm - 25-28zł/mb. Owszem, jest to kilkakrotnie drożej, niż cena metra rurki elektroinstalacyjnej podobnej średnicy (chyba poniżej 5zł/mb), ale jak pisałem, nie wiem, czego się po modelu spodziewacie. Jeśli to ma tylko odwzorowywać kształty, to ok, ale jeśli ma też służyć do jakiegoś wstępnego montażu, to stelaż z pvc będzie się chwiał jak osika. Do ramy z Cu będzie można zamontować wszystko jak do docelowej, do pvc jedynie lekkie rzeczy.

Dzięki za odpowiedź.

Chyba zdecydujemy się na rurki miedziane, jakiego sprzetu potrzebuję, żeby je połączyć? Wystarczy lutownica? O jakiej mocy? Grubość ścianki prawdopodobnie około 1,3mm.