Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na czym układać kostkę brukową betonową?

Recommended Posts

dzięki za informacje..

podjazd razem z miejscem parkingowym będzie około 85m2 (wjazd 15x4m - węższgo chyba nie ma co robić, i do tego 25m2 dwa miejsca parkingowe)..

więc jakbys mógł podpowiedzieć jak to skorytować i ile nasypać..

spadek mam leko w stronę domu ale mogę skierować w bok.. piasek mam na placu parę ton zostało z wylewek.. jakby co to piaskownę Mosty mam parę km)..

• Odpowiedzi 78
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli wjedzie Ci patelnia, to bierz. Wyjdzie 50t. A jak nie wjedzie, to 3 mniejsze po ok 15t. Będzie to warstwa ok 20-22cm kruszywa 0-63 już po zagęszczeniu.

Później dosypiesz jakieś 30t kruszywa 0-31 co da w przybliżeniu kolejne 12-10cm po zagęszczeniu. A na to warstwę wyrównującą ok 5cm z kruszywa 2.8.

Korytować musisz na minimum 40cm.

Jak masz minimum normalnego operatora koparki, to całość nie powinna kosztować więcej niż 4k z zagęszczarką :)

Spadek w stronę domu teraz zniwelujesz, ale kładąc kostkę musisz zrobić poziom przy bramie garażowej (chyba, że nie ma garażu).

Obrzeża możesz kłaść już teraz.

Nie zapomnij o arotach do bramy, po co później ryć pod kable. To samo z oświetleniem na posesji.

Jak mogę jeszcze coś podpowiedzieć to śniało pytaj, tu albo PW.

• 3 months później...

witam

odświeżę trochę temat

będę robił chodnik

zamiast piasku z cementem chcę dać kruszywo pod kostkę

co to jest to kruszywo 2.8?

jak się pytałem na składach to mi powiedzieli, że wykonawcy kupują nie sort aby było taniej

nigdzie na składzie nie widziałem takiego kruszywa

o co mam pytać na skłądach

End_riu, mam nadzieje, ze bedziesz w stanie mi cos podpowiedziec. Teren u mnie wyglada mniej wiecej tak:

http://i.snag.gy/h2eTb.jpg

mam w tym 2 seki:

1. spadek wglab dzialki rzedu 40-50cm/25m, przy czym wejscie do domu i ulica to z grubsza ten sam poziom

2. na razie chce tylko wysypac podbudowe i zagescic, a za rok-dwa polozyc na tym kostke

Czarnej ziemi jest gdzies z metr, potem piasek z lessem czy ilem - w kazdym razie b. drobny i srednio wchlaniajacy. Badan geologicznych nigdy nie bylo, bo nie buduje domu od zera. Podjazd ma byc wzdluz, dokladnie jeszcze nie wiem jak daleko, a w strone wejscia ma odchodzic chodnik. Pod chodnikiem i podjazdem co jakis czas chce wrzucic rurke kanalizacyjna setke, jakby trzeba bylo jakis kabel przepuscic, a wzdluz podjazdu oraz od domu do przyszlej bramy (na razie jest ogrodzenie tymczasowe) chce puscic kable ziemne plus sterowanie bramy, domofon itd.

Jak i z czego to zrobic, zeby to mialo rece i nogi, zeby nie trzeba bylo dokladac, jak przyjdzie do roboty kostki? Lokalizacja - Wroclaw.

Do kabli wystarczy Ci wkopac arota. PCV nie jest potrzebna.

Podbudowe zrob sobie z kruszywa 0-63 warstwa 20 cm, albo jakis kamien.

Na to warstwa kruszywa 0-31 ok 10cm i z 3 cm zwiru 4-16 jako tymczasowe rozwiazanie. Pozniej dosypiesz tylko troszke siewki na wyrownanie i mozesz kostke ukladac.

Proponowalbym zrobic spadek poprzeczny 2%

Obrzeza wzdloz wjazdu i chodnika mozesz rowniez ulozyc juz teraz. Bedzie to wygladalo estetycznie.

Kruszywo 0-31 mozesz zastapic kruszonym betonem.

Jak zrobisz to dobrze to i kostki nie bedzie Ci sie chcialo ukladac.

PS bedzie tam wjezdzalo cos wiekszego niz osobowka?

Pozdrawiam.

Do kabli wystarczy Ci wkopac arota. PCV nie jest potrzebna.

ale rury mam, a aroty musze kupowac

Podbudowe zrob sobie z kruszywa 0-63 warstwa 20 cm, albo jakis kamien.

Na to warstwa kruszywa 0-31 ok 10cm i z 3 cm zwiru 4-16 jako tymczasowe rozwiazanie. Pozniej dosypiesz tylko troszke siewki na wyrownanie i mozesz kostke ukladac.

Proponowalbym zrobic spadek poprzeczny 2%

chodzi Ci o to, zeby bylo wypuklo?

a co z korytowaniem? trzeba? 20m od wjazdu mam 40cm ponizej poziomu zero.

Obrzeza wzdloz wjazdu i chodnika mozesz rowniez ulozyc juz teraz. Bedzie to wygladalo estetycznie.

Kruszywo 0-31 mozesz zastapic kruszonym betonem.

Jak zrobisz to dobrze to i kostki nie bedzie Ci sie chcialo ukladac.

i to mi bardzo pasuje, bo sie nawet zastanawiam nad takim zwirkowym rozwiazaniem, tylko sie boje, ze za jakis czas beda sie robic kaluze

PS bedzie tam wjezdzalo cos wiekszego niz osobowka?

Pozdrawiam.

normalnie maks 3.5t, ale okazjonalnie (np. material na garaz itp.) jakis Jelcz z zaladunkiem

jeszcze pytania trzy:

- ile w takim wypadku trzeba zostawic miejsca na podsypke i kostke?

- co, gdybym chcial w to wbic kotwy lub zrobic swidrem punktowe fundamenty pod nogi wiaty - da sie?

- gdybym sie zdecydowal zrobic tylko zwirowy podjazd i chodnik, to duzy problem bedzie zebrac warstwe potrzebna na kostke?

Nie wypuklo. Zakladam, ze szerokosc wjazdu masz 4m. Robisz jedna strone wyzej od drugiej o 8 cm i woda ladnie ucieka.

Tylko pod brama i wjazdem do garazu robisz poziom i na odcinku kilku metrow przechodzisz w spadek poprzeczny.

Jesli wykonasz to dobrze to nie bedzie woda stala, bo splynie. Tylko po stronie nizszej nie kladz obrzezy, bo zatrzymasz wode.

Mozesz zrobic tez wypuklo tak jak sie robi jezdnie. Srodek 4cm w gore wystarczy.

Troche tej masy tam bedzie wjezdzalo, wiec daj ok 30 cm kruszywa 0-63 a reszte jak wyzej. Powinno sobie spokojnie poradzic przez dlugie lata.

Najlepiej syp warstwy po 15cm i zageszczaj 1tonowa zageszczarka.

Okresl sobie poziom kostki w przyszlosci i od tego odejmij 40cm podbudowy i 10cm kostka z podsypka.

Da sie zrobic odwierty pod slupki wiaty spokojnie. Robilem juz kilka i nadal stoja.

Mozesz tez wczesniej przygotowac wylewki pod wiate.

Zostaw sobie -6 albo -8cm zaleznie od kostki jaka wybierzesz, od poziomu kostki i pozniej tylko uzupelnisz podsypka zwirowa i polozysz kostke.

PCVki kladz na brzegu, zeby nie byly narazone na najazd.

Zaslep je sobie dobrze na koncach, bo moze Ci sie jakis gryzon chciec zadomowic w nich.

Pozdrawiam.

• 1 month później...

Witam,

Trochę za późno ale przymierzam się do zrobienia kostki, pow. ok 270 m2, 100 mb obrzeży, rodzimy grunt to glina,

Te 270 m2 to podjazd szerokości 6m długości ok. 8 m pod kątem 7.33 stopnia, następnie rozwidla się w trapez o wysokości 14 m i szerszej podstawie 12m. Wokół domu opaska szerokości 1m (długość ok 45m), przed wejściem podest 6,5 m2 ze schodkiem na opaskę, przed wejście od kotłowni placyk 6,5 m2 ze schodkiem z opaski oraz taras półokrągły o promieniu ok 4m.

Kostka drobna, BrukBet Creativ, Jadar Arco Plus, Jadar Riso lub Polbruk Avanti.

Co jak i za ile z perspektywy Podkarpacia (bliskie okolice Rzeszowa).