Przemek Kardyś 18.03.2015 16:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Wcześniej już murowałem, więc miałem doświadczenie. Wymurowałem osłonę wanny (chyba z 10 połówek solbetów) i podstawę kominka (może z 8 całych). Strop robiłem u znajomego, ale tam był FERT, a ja myślałem, że Terriva. Powiedziałem zatem konstruktorowi Terriva i tak już zostało - choć szczerze nie polecam, bo dużo z tym więcej roboty niż z FERTem, a i jakość gorsza. Pamiętam, jak udawałem przed żoną, że to to kiedy przywieźli te obrzydliwe haszówki. Po raz pierwszy robiłem fundamenty i mam miejscami wybrzuszenia (na szczęście bez konsekwencji), a ściana mi pękła, bo wsadziłem deskę na chama - spęczniała i rozsadziła. Oprócz tego jeszcze sporo innych małych wpadek, więc taki ze mnie był fachowiec. No ale teraz jestem już w tym specjalistą! Tylko mi się mniej chce... Na szczęście wiosna idzie, ja prąd sobie skończę i jak już zrobią mi tynki, to będzie jakby nowe otwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekgawronn 18.03.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Wśród samorobów warto podejrzeć dzienniki Jarka P (dom w lesie) Pełen podziw dla jego budowy, a nawiązuję właśnie do Niego ze względu na jego super pomysły z dziedziny elektroniki. Jarek sam projektuje swoje sterowniki, płytki nawet sam trawi... Ale co ja będę się tu rozpisywał, zachęcam do lektury Jego dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 18.03.2015 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Czytam, czytam. On elektronik i jego to kręci. Mnie bardziej wycieczka w góry, albo nad jezioro. Mógłbym jeszcze pomieszkać w Nepalu, buddyjskim klasztorze, albo w Nowej Zelandii. A sterowniki najlepiej gotowe za grosze odlane z bazaltu. Robią takie? Podgrzeję atmosferę i dodam, że chcę zrobić sterowanie głosowe Czekaj. Jak to ma działać? 1) W sraczu światło włącz! 2) W sraczu światło zgaś! 3) Do łóżka drogę iluminuj! 4) Oświeć mnie! 5) Odprowadź gościa do bramki! 6) Oszczędzaj prąd! 7) Dyskoteka! 8 ) Pomóż mi i zrób mi nastrój! 9) Którędy do lodówki? 10) Sprowadź mnie po schodach! 11) Nie wytrzymam z nim dłużej. Zrobił se zabawkę i gada do światła głupek. Wyprowadź go w maliny! Chyba się nie zdecyduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 18.03.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 4) Oswiec mnie! Padlem ;D Btw: sterowanie glosem to bajer, ale jezeli jest dobrze zrobione to doskonale dopelnia calosci. Jest bardzo proste do zaimplementowania, tez bede u siebie robil. Trzeba tez uwazac zeby nie przesadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 19.03.2015 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 He he he Sterowanie głosowe faktycznie jest bajerem który ma tylko dopełnić całość. Jest tylko teoretycznie proste w wykonaniu. Można użyć dedykowanego układu scalonego jednak on rozpoznaje tylko kilka komend/słów. Ja myślałem raczej o rozkładzie zdań na części ... No i sprawa mikrofonów. Muszą być na tyle czułe aby to działało w każdym całym pomieszczeniu. Spraw się znacznie komplikuje. Ale lubię wyzwania A co do "lubności" to ja też uwielbiam przyrodę (góry, jaskinie, wulkany itd.). A najchętniej zaszył bym się na Sycylii a konkretnie obok (Wyspy Liparyjskie). Uroczy zakątek oderwany od świata a nie taki znów odległy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Robota powolutku do przodu, ale nie dzisiaj. Dzisiaj myślałem o udogodnieniach i wpadłem na gniazdka głośnikowe dopuszkowe. http://www.elzet.com.pl/upload/files/ModulyK45/AG%202473-4%20Gniazdo%20g%C5%82o%C5%9Bnikowe%20poczw%C3%B3rne%20zaciskane.jpg Fajne i nie trzeba będzie kabli po salonie naciągać. Jedno poczwórne za szafką RTV i cztery pojedyncze w każdym rogu, koło zwykłego gniazdka. Nie wiedziałem wcześniej, że takie coś robią, a tu masz - odkrycie na miarę niedopitego piwka o poranku. Wpadło mi jeszcze w oko radio dopuszkowe: http://i.ebayimg.com/00/$(KGrHqZ,!g4E45V)2wBEBOQDbFpopw~~0_35.JPG Istnieje też wersja ze stacją dokującą pod iPhona. Cena atrakcyjna - jedynie 483zł (bez stacji ). Na koniec coś, czego nie mogę znaleźć - pianka PUR do zalewania. Chcę zrobić bojler nierdzewny. Pracuję w firmie z laserem do blach, a spawarkę mam. Pozostaje ocieplenie, ale czym to zrobić? Wata jest kiepska, ale PUR to jest coś! Tylko gdzie to kupić w formie niedrogiego kompletu składników do wymieszania i zalania? Albo może jest jakaś pianka elastyczna? Albo może bojler kwadratowy zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 19.03.2015 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Gdzie znalazłes te gniazda dopuszkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 19.03.2015 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Byłem w hurtowni elektrycznej po puszki i mieli taką wystawkę Kontakt-Simon i Berker, to sobie pooglądałem. Radio też tam widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.03.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Robota powolutku do przodu, ale nie dzisiaj. Dzisiaj myślałem o udogodnieniach i wpadłem na gniazdka głośnikowe dopuszkowe. http://www.elzet.com.pl/upload/files/ModulyK45/AG%202473-4%20Gniazdo%20g%C5%82o%C5%9Bnikowe%20poczw%C3%B3rne%20zaciskane.jpg Fajne i nie trzeba będzie kabli po salonie naciągać. Jedno poczwórne za szafką RTV i cztery pojedyncze w każdym rogu, koło zwykłego gniazdka. Nie wiedziałem wcześniej, że takie coś robią, a tu masz - odkrycie na miarę niedopitego piwka o poranku. Wpadło mi jeszcze w oko radio dopuszkowe: http://i.ebayimg.com/00/$(KGrHqZ,!g4E45V)2wBEBOQDbFpopw~~0_35.JPG Istnieje też wersja ze stacją dokującą pod iPhona. Cena atrakcyjna - jedynie 483zł (bez stacji ). Na koniec coś, czego nie mogę znaleźć - pianka PUR do zalewania. Chcę zrobić bojler nierdzewny. Pracuję w firmie z laserem do blach, a spawarkę mam. Pozostaje ocieplenie, ale czym to zrobić? Wata jest kiepska, ale PUR to jest coś! Tylko gdzie to kupić w formie niedrogiego kompletu składników do wymieszania i zalania? Albo może jest jakaś pianka elastyczna? Albo może bojler kwadratowy zrobić... Pozostaje chyba tylko import... www.amazon.com/FOAM-Polyurethane-Spray-Foam-Insulation/dp/B00597CCUU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 19.03.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Sporo oto tego tam mają... http://www.amazon.com/gp/aw/d/B007XVDIDU/ref=pd_aw_fbt__hi_img_2?refRID=046K05EHMMVTRPC57STX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 20.03.2015 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Znalazłem firmę wykonującą izolacje wtryskowe. Robią to rzadko, ale jak się trafi, to gość ma do mnie zadzwonić i przyjadę z bojlerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Przy sobocie, po robocie. Skończyły mi się spinacze (moja mała Nadia tak mówi na ości). Ości to te plastikowe uchwyty do mocowania kabli do ścian - tak mówią zawodowi elektrycy. Zawsze coś się musi skończyć, żebym nie mógł szybko skończyć. Na szczęście zdążyłem wcześniej podłączyć salon, 3 sypialnie i biuro. Zrobiłem, gniazdka i obwody zasilania kabli podłogowych. Co do kabli podłogowych, to zakupiłem już do nich licznik trójfazowy na szynę, więc nie mogę teraz iść na łatwiznę i podłączyć ich do gniazdek. Chciałbym mieć rozeznanie ile mi idzie energii na ogrzewanie kablami i klimatyzatorem, a ponadto ile na CWU. Dlatego też zarówno kable, jak i klimatyzator i bojler będą miały swoje podliczniki. Udostępnię dane, kiedy już będę je miał, a tymczasem ciągnę przewody do podłączenia tego wszystkiego. Na kable grzejne będę miał 3 obwody, więc wszystkie fazy obciążę mniej więcej równomiernie. Postanowiłem zrobić dodatkowe zaślepione puszki przy gniazdkach, w których to puszkach umieszczę przekaźniki 12V- do 230V~ żeby nie ciągnąć grubych kabli z rozdzielni. Pierwotnie chciałem tam doprowadzić również kabelki od czujników podłogowych DS18B20, ale chyba tego wszystkiego nie pomieszczę w jednej puszce. Puszki mam głębokie, ale przelotowe podłączenie zasilania kablami 3x2,5, złączki WAGO, przekaźnik, kable do zasilania przekaźnika, kable sygnałowe ze sterownika, kable z czujnika temperatury i do tego jeszcze magistrala 1-WIRE nie zmieściłyby się w jednej puszce na setę. Zatem będą dwie zaślepione puszki, a magistralę 1-WIRE i czujniki temperatury podepnę w tej drugiej. Stworzy mi to możliwość podłączenia dodatkowych czujników temperatury powietrza gdyby zaszła konieczność. Następna sprawa to bojler. Długo myślałem czy zrobić obwód trójfazowy, czy jednofazowy i ostatecznie stanęło na jednej fazie. Chcę samodzielnie wyspawać z nierdzewki bojler 250L. W bojlerze jeśli woda ma 35stC, to już jest chłodna, zatem przyjmuję 35stC jako miniumum, a maksimum na bezpieczne 85stC. Mamy dt=50stC, więc zmieści się niecałe 15kWh. Żeby to podgrzać w nocnej taryfie (8 godzin) potrzebna jest moc 1,87kW, co z jednej fazy pociągnie prąd 8,13A. Bezpiecznik na kablu 2,5mm daje się 16A, więc można podłączyć moc aż 3,68kW. Problemem jest jednak dogrzanie wody w ciągu dwóch godzin popołudniowej taniej taryfy, bo z mocy typowej grzałki 3000W wyciągnę tylko 6kWh, co stanowi około 40% pojemności cieplnej bojlera. Mam jednak nadzieję, że rano nikt nie zużyje tej wody, bo prawie wszystko idzie na wieczorne kąpiele. Dalej myślę o tych czujnikach DS18B20 i jak mam zrobić magistralę. Chyba puszczę po korytarzu i porobię pętle do pomieszczeń, a termostaty będą przy najbliższym gniazdku. Mam jeszcze dobre rady: 1) Zróbcie instalacje kablowe przed zapianowaniem szczytów ścian. Można tamtędy puścić kable, a potem zakleić pianą. Roboty mniej i zatynkować łatwiej.2) Jeśli ktoś daje dużo styropianu w podłogę, to można kable puścić po ścianach poniżej poziomu posadzki. Ości wystarczy dać co 40cm, a nawet jeśli porobią się firanki, to i tak nie przeszkadza, bo tak nisko tynków nie będzie.3) Przy robotach z drabiny łatwo jest wiercić otwory pod ości wkrętarką, ale potem nie ma co z nią zrobić. Łatwo ją "zaparkować" wiercąc otwór w ścianie i zostawiając ją w tym otworze wiszącą za wiertło. Z wiertarką w sumie podobnie.4) Rozprowadzenie kabli głośnikowych po salonie to naprawdę zacny pomysł.5) Robiąc instalacje gniazdkowe dobrze jest zacząć od rozmieszczenia puszek, a potem pomyśleć chwilę, wziąć jakiegoś spreja czy ołówka i pozaznaczać po około 10 gniazdek tymi samymi rzymskimi cyframi. To daje obraz przebiegu obwodów prądowych i możliwość zredukowania ich długości. Przy tym w jednym pomieszczeniu może być więcej niż jeden obwód, co niekiedy oszczędza kabel i czas.6) Puszki najlepiej osadzić na sucho, a dopiero po okablowaniu zagipsować. Często dobrze jest wprowadzić kabel od tyłu, a zagipsowanie na wstępie ogranicza swobodę. Jutro pojadę i porobię jakieś zdjęcia. Nie chcę robić telefonem, bo są kiepskiej jakości, a aparatu nie wziąłem. Edytowane 21 Marca 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.03.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 A skąd weźmiesz wodę na wieczorne kąpiele skoro od 13 do 15 nie podgrzeje?Potem taryfa zaczyna się o 22.Zmniejsz zbiornik. Ja mam teraz 120 l i na tyle aby wodę zagrzać do kąpieli to wystarcza godzina - grzałka 2 kW.Z tego co wiem to zbiornik 150- 160 l w zupełności styka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 21.03.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 A czemu nie mocujesz kabli na klej? aiki chyba tak robi, ja też tak planuję.Liczyłeś ile Cię wyniesie taki zbiornik samoróbka? No i potem grzanie wody czystym prądem w II taryfie też będzie trochę kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 21.03.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Na klej mocuję tam gdzie muszę.Do ściany ok (beton) Do BK jak próbowałem to jeszcze lepiej łapie. Ale przyznam się szczerze, że sufity to mimo wszystko wolę wiercić.Za mało tego widać zrobiłem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 @ aiki Po południu dogrzeję, ale max 40% pojemności bojlera 250L. Nie sądzę, aby na poranne mycie zębów i ślipiów poszło więcej. Zbiornik chcę zrobić z nierdzewki, więc w zamyśle na zawsze. Mam córkę, a będę miał dwie. Nie chcę potem kąpać się ostatni w zimnej wodzie, albo grzać drogim prądem. Zaizolowane 250L ciepłej wody będzie czekało na swojego amatora. @SEBA Nie na klej, bo na ości. Ja wiem czego? Tak widziałem w internecie i tak robię. Za późno na zmiany. Zbiornik samoróbka. Nierdzewki za 700-900zł w zależności od konstrukcji. Cięcie i gięcie z 50zł. Izolacja ze 100-150zł. I własnoręczne spawanie. Jak dla mnie ma to sens.Bojler ma być dwupłaszczowy, więc można go będzie podłączyć do kotła. Zrobiłem komin w razie WU, a chcę żonie dać popalić. Ona to lubi, więc jak będę miał jakieś stare gumiaki, to sru do kotła i trochę wody ciepłej będzie. Dżaźnią mnie sąsiedzi co płytami MDF palą, więc jak będzie w ich stronę wiało...A grzanie wody prądem w nocnej taryfie to jakieś 70zł miesięcznie. Planuje zrobić rekuperator wody prysznicowej, więc powinno wyjść poniżej 50zł. Dla mnie spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.03.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) W jaki sposób chcesz sterować podłogówką i co chcesz przez to osiągnąć ? Nie wiem jaki prowadzisz tryb zycia ale ja kombinowałem ze sterowania pod kontem ciągłych wyjazdów bo na zasadzie regulacji dobowej w zwiazku z duża bezwładnoscia i II taryfa to według mnie szkoda się w to wogóle bawicAnalizowaleś sterowanie podłogówka doprowadzajac zasilanie jednym kablem do jednego obwodu i sterowanie z rozdzielni Edytowane 21 Marca 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.03.2015 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 No analizowałem i wyszło mi dużo kabli. Dlatego lepiej przestawić przekaźniki z tablicy do pomieszczeń i zrobić mniej obwodów. Druga taryfa przydaje się do ogrzewania ciepłej wody, więc skoro będę ją miał, to chcę mieć możliwość wykorzystać ją do grzania domu. Być może jest jak mówisz i nie ma sensu używać tylko II taryfy (szczególnie przy dodatkowym klimatyzatorze), ale nie wiem tego na pewno i chcę mieć możliwość przetestowania różnych rozwiązań. Sterownik będzie ustawiał temp. podłogi w zależności od temp. na zewnątrz, albo w pokoju. Szczerze mówiąc, to robię platformę doświadczalną i chcę ją zrobić jak najtaniej. Na koniec okaże się co jest potrzebne i w następnym domu zrobię bez niepotrzebnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 .. i jak tu nie budować drugiego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Te sterowanie podłogowką w momencie wyjazdu chcę rozwiazać w ten sposób ze dodam na jeden poziom po jednym termostacie powietrznym na powiedzmy 10 stopni i w rozdzielni przełacznik żeby wyłaczyc sterowanie nazwijmy dobowe. Drzwi wszędzie pootwierane i wtedy odpadnie mi bieganie po wszystkich termostatach. Kable mam przygotowane a jak to wyjdzie to zobaczę jak będę mial czas na to. W najgorszym przypadku - zegar i grzanie 4 godziny na dobe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts