Barth3z 23.03.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 900zł za gotowca w postaci rozbudowanego softu, dostępnego na różnych platformach, wizualnie bardzo przystępnego, że nawet dziecku można dać dostęp wraz z platformą sprzętową to chyba nie jest dużo? Czujniki, przekaźniki rzeczywiście są drogie (między czasie znalazłem w cenie 178zł netto/szt.), ale z tego co czytam nie trzeba kupować ich oryginalnych produktów. Fibaro to z-wave i potrafi obsłużyć obce urządzenia. Może coś na aliiexpress się znajdzie. Trzeba jednak pamiętać, że jest to system bezprzewodowy i z definicji nie jest tak tani jak wersje kabelkowe. Coś za coś. Co do sterowania oświetleniem w korytarzu to nie potrzebny jest do tego fibaro, ani kilka czujników i arduino. Wystarczy jeden czujnik ruchu, i przekaźnik z timerem. Ja rozumiem, że lubujecie się w takiej automatyce, ale czy nie polecilibyście Fibaro osobie, które nie ma czasu, wiedzy, chęci na samodzielną budowę takiego systemu ? Podobają mi się niektóre z Waszych rozwiązań, ale nie opłaca mi się budować tego od podstaw, tym bardziej, że nie robię tego na co dzień. Bądźcie wyrozumiali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.03.2015 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Każdy ma jakiegoś bzika, każdy jakieś hobby ma,a ja palę heretyków - dziennie tysiąc, albo dwa. Fibaro OK, ale wydaje mi się, że jak ktoś już wchodzi w komercyjny IB, to te kilka modułów za 2 tyś to taka namiastka systemu, którą potem będziesz chciał rozbudować. Wtedy okaże się, że koszty będą znacznie, znacznie większe. W EIB/KNX normalne puszki są po 50zł, więc wydaje się raczej, że to jest takie zajebiste, bo jest takie drogie, a nie odwrotnie. Coś jak FERRARI czy jakieś PRADA, albo inne diabelnie drogie rzeczy. Jak ktoś chce mieć system w normalnych pieniądzach, to musi go zrobić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 23.03.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 No to może pogadajmy jeszcze o tych funkcjach, które można zautomatyzować. System każdy dobierze wg własnych możliwości. Jedną z ciekawszych rozwiązań jest sterowanie ogrzewaniem podłogowym i klimatyzatorem w połączeniu ze sterowaniem żaluzjami/roletami. W przypadku dużego nasłonecznienia system może podjąć decyzję o przysłonięciu okien, aby nie przegrzać chałupy. Przydatne w domach energooszczędnych w okresach przejściowych. Sterowanie zraszaczami z uwzględnieniem prognozy opadów deszczu. Pisaliście o automatyczne gaszenie światła w kibelku czy w łazience. Tutaj nie wiem czy jest sens. Jaki dla WC ustawić czas, tak aby nie zgasło, gdy zasiedzimy się na tronie, 5min. ? Z drugiej strony jak ma oświetlenie pracować jeszcze przez 5 min. po wyjściu z kibelka to chyba nie ma sensu. Zmniejszenie wydajności rekuperatora na min. po wyjściu z domu i zazbrojeniu alarmu ? Pisaliście też coś o czujniku jakości powietrza, ale to chyba tyczyło się wnętrza domu, bo co mi da pomiar poziomu zanieczyszczenia powietrza na zewn. ? Załączanie oświetlenia zewnętrznego. To bym raczej zrobił na czujce zmierzchowo-ruchowej. Coś jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 23.03.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Żeby móc zrobić dobry soft trzeba go mieć na czym zrobic. Ja się tym nie zajmuję na co dzien, a nawet nigdy czegoś takiego nie robiłem sam. Po prostu to lubię, czuje moc i mam chęci. Jak ktoś ma "chore" wymagania (np ja ) to żaden KNX, Fibaro, LCN ani inne gotowe systemy mu tego nie zrealizują. Tam są gotowe funkcje które już ktoś wymyslił i są dosyć ograniczone. Barth3z jeżeli chcesz mieć coś gotowego i bezprzewodowego to weź fibaro, chociaż mam znajomych którzy mają na tym cały dom i na poczatku wszystko było ok, ale potem coś dołożyli i już mają zamułę, czasami apka na iOS im niedomaga (nie może się połączyć z centrala i trzeba centrale restartować). Ogólnie nie zrobili by tego drugi raz, a są typowymi użytkownikami - nie mają o tym pojęcia, chcą tylko kliknąć i mieć. Ale kilka modułów myślę że ok jak nie masz czasu i chęci na zabawę. Przykładowo wcześniej poruszane zapalanie światła w korytarzu w nocy gdy chcemy do WC. Jeżeli jest noc (albo czujka zmierzchu, albo po czasie zsynchronizowanym z pogodówką) i wykryjesz ruch w pokoju ciągle przez 5 sekund zapal lekko światło (no bo trzeba trafić do drzwi) i po czasie 3 sekund gdy wykryjesz ruch w korytarzu zapal oświetlenie przy podłodze w korytarzu (można zapalać ścieżkę tylko do WC - bajer, ale kosztowny), gdy wykryjesz ruch w łazience zapal lekkie światło no i jeszcze włącz pompkę od CWU. tyle warunków nie zapodasz na raz w żadnym systemie, no a to "lekki" przykład, bo można jeszcze pójść do kuchni się napić. W tym czasie trzeba też wyłączyć alarm na czas sikania Do tego też trzeba logiki. Wszystkie parametry musza być sprawdzane w tym samym czasie. Mi zależy żeby samo się wszystko robiło, dlatego dobra logika to podstawa i sprzęt który nie będzie się przy tym dławił. Ja uważam że dużo kabli (większosć w gwiazdę) + przekaźniki w rozdzielni + coś co nimi steruje to będzie najtańsze, najmniej awaryjne, modułowe i łatwe do rozbudowy. Do radia nie mam zaufania, za dużo rzeczy może je zakłócać, wolę kable. No i trzeba to jakoś zasilać albo wymieniać baterie więc to kłopot. Można użyć technologii Enocean co dla mnie jest jak ze star treka, ale kosztuje 100$ za podwójny przycisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.03.2015 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ja mam podejście projektanta przyrządów do obróbki metalu. Ma być łatwe do zrobienia i trudne do zepsucia, a że przy tym jest mało finezyjne, to już dla mnie mniej ważne. Jedni stosują mikroprocesory, a ja mikrokontrolery. Nie będzie ładnych interfejsów, tylko działanie w czasie rzeczywistym. Ostatecznie można stronę sterownika i w telewizorze odpalić i światło zgasić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.03.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Dodatkowo liczy mi zużycie energii (nie muszę stosować podliczników). Liczy, ale tylko modul-zlodziejka wkladana jak wtyczka w gniazdko. Ale maja zrobic rowniez relay switch dopuszkowe z mierzeniem poboru mocy. Kiedy - ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.03.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Liczy, ale tylko modul-zlodziejka wkladana jak wtyczka w gniazdko. Ale maja zrobic rowniez relay switch dopuszkowe z mierzeniem poboru mocy. Kiedy - ??? Racja. Póki co Roller Shutter 2 mierzy, ale po co mi pomiar prądu przez żaluzje/rolety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.03.2015 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Nie widzę potrzeby instalowania podliczników na cokolwiek innego niż bojler, kable, czy klimatyzator. Ewentualnie jeszcze panele PV, czy garaż lub warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 24.03.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Przykładowo wcześniej poruszane zapalanie światła w korytarzu w nocy gdy chcemy do WC. Jeżeli jest noc (albo czujka zmierzchu, albo po czasie zsynchronizowanym z pogodówką) i wykryjesz ruch w pokoju ciągle przez 5 sekund zapal lekko światło (no bo trzeba trafić do drzwi) i po czasie 3 sekund gdy wykryjesz ruch w korytarzu zapal oświetlenie przy podłodze w korytarzu (można zapalać ścieżkę tylko do WC - bajer, ale kosztowny), gdy wykryjesz ruch w łazience zapal lekkie światło no i jeszcze włącz pompkę od CWU. tyle warunków nie zapodasz na raz w żadnym systemie, no a to "lekki" przykład, bo można jeszcze pójść do kuchni się napić. W tym czasie trzeba też wyłączyć alarm na czas sikania Do tego też trzeba logiki. Wszystkie parametry musza być sprawdzane w tym samym czasie. Włączanie świała w pokoju raczej nie robiłbym na czujce ruchu, bo każdy ruch w łóżku zapalałby światło. Wystarczy włączyć sobie lampkę przy stoliku nocnym. Co to korytarza to nie potrzebny mi "system". Mam parterówkę z prostym korytarzem, więc u mnie czujka zmierzchowo-ruchowa załatwia problem nocnego oświetlenia. Co do alarmu, to tak samo - ze względu na dom parterowy nie będę zazbrajał stref z czujkami ruchu tylko strefę z kontraktonami (drzwi okna). Pompa do CWU - nie planuję recyrkulacji, a jeśli nawet to można to spiąć z czujką ruchu systemu alarmowego. Mi zależy żeby samo się wszystko robiło, dlatego dobra logika to podstawa i sprzęt który nie będzie się przy tym dławił. Ja uważam że dużo kabli (większosć w gwiazdę) + przekaźniki w rozdzielni + coś co nimi steruje to będzie najtańsze, najmniej awaryjne, modułowe i łatwe do rozbudowy. Do radia nie mam zaufania, za dużo rzeczy może je zakłócać, wolę kable. Jak widzisz na powyższym przykładzie można całkiem dobrze poradzić sobie bez systemu. Wystarczą proste rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.03.2015 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Ja robię proste. Płytka PCB z 24 kanałami wejść i druga z 24 kanałami wyjść. Obie będą komunikować się po I2C z Arduino, więc zostanie w nim mnóstwo wolnych pinów. Do nich podłączę wejścia z czujek PIR, więc będzie z tego alarm i zgaśnik światła, a w przyszłości może coś więcej. Z racji tego, że kanałów jest 24, a obwodów świetlnych będzie 18, mam jeszcze 6 wolnych kanałów na podpięcie czegoś. Korytarz podzielę chyba na strefę dzienną i nocną (pokojową) i zrobię oświetlenie nocne strefowe. Do tego jeszcze strefa w wiatrołapie, WC, kuchni i salonie i tym sposobem wyjdzie całkiem ciekawy system. Z tematów pobocznych to dzwoniłem do tynkarzy i niestety przyjdą dopiero w maju. Gość coś mówił mi wcześniej, że blok będą tynkować i tak jest. Mam więc sporo czasu i chyba zrobię sobie wodę przed tynkami. Pytanie tylko czy na plastikach, a jeśli to na jakich i czy zgrzewarka do plastików 2600W za około 130zł (z nożycami!), ze znanego portalu aukcyjnego da radę obskoczyć 1 budowę. Jeśli tak, to w to chyba wejdę. Co może być trudnego w rurkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 24.03.2015 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Do radia nie mam zaufania, za dużo rzeczy może je zakłócać, wolę kable. No i trzeba to jakoś zasilać albo wymieniać baterie więc to kłopot. No proszę Cię. Mity jakieś. Nie zdarzyło mi się przez łącznie 8 lat używania bezprzewodowego systemu, aby cokolwiek zakłócało pracę radia. Światło działa, temperatury się rejestrują, ogrzewania grzeje. W domu mam masę urządzeń , 4 AP, wzmacniacz GSM. To jest wydzielona częstotliwość dla automatyki budynkowej. Baterie? Hmmm we włączniku w salonie, który najczęściej jest używany, wymieniłem dopiero po 5 latach, z 3 miesiące wcześniej miałem powiadomienie, że bateria siada. Dobrze zaprojektowany włącznik pobiera prąd tylko jak go naciśniesz.Reszta to pomijalne uA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 24.03.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 czy zgrzewarka do plastików 2600W za około 130zł (z nożycami!), ze znanego portalu aukcyjnego da radę obskoczyć 1 budowę. Jeśli tak, to w to chyba wejdę. Co może być trudnego w rurkach? Ja robiłem u siebie pierwszy raz w życiu. Żadna filozofia. Miałem obawy, jak będzie z trwałością i czy nie będę musiał fachowca wzywać, żeby poprawił ale ponad rok nic nie cieknie. Zgrzewałem najtańszą z castoramy. Coś koło 100 PLN własnie. Nożyce tylko rozwaliłem, rączka jakaś krucha albo za dużo pary w łapie i się złamała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 24.03.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Barth3z ... radio ... Przewas ładnie podsumował. Mity. Włączenie pojedynczą czujką światła jest dobre tylko w specyficznych przypadkach. Po to chcę rozmieścić wiele czujek ruchu aby móc wykryć że ktoś wchodzi/wychodzi/przechodzi. Każdy taki system kroi pod siebie. Wielu moich znajomych gdy wspominam co chce zrobić puka się w czoło i mówi "po co ci to chłopie wstaw se normalne żarówki". Jednocześnie wydają po 120zm za m2 płytek do łazienki .... hmm Każdy robi co lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.03.2015 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Coś mi się wydaję, że rodzimy system IB w dobrej cenie znalazłby nabywcę. Może załóżmy jakąś spółkę SAJKO i będziemy robić za japońskich inwestorów Seba, Fan*ft i ja będziemy geekami, Przewas porobi za eksperta, a aiki i Bart3z nie pozwolą wypuścić bezsensownego sytemu na rynek. A potem tylko dolary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 25.03.2015 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 No ja już wspominałem że jak mi to wyjdzie .... pomyślę o wykorzystaniu komercyjnym Po rozmyślaniach stwierdzam, że trzeba by zrobić przesyłani danych dwoma sposobami: - radiowo (użyję tego: http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot-Special-promotions-1100-meter-long-distance-NRF24L01-PA-LNA-wireless-modules-with-antenna/969949629.html) - przewodowo ... tylko jaki protokół/nośnik wybrać. 1-wire odpada (niewielka odległość, tylko 64 urządzenia). Może po prostu RS23?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 25.03.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Ja nie mam pojęcia o czym piszecie ale badziewia bym nie wypuścił. Jako laik w temacie byłbym dobrym testerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 25.03.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 No ja już wspominałem że jak mi to wyjdzie .... pomyślę o wykorzystaniu komercyjnym Po rozmyślaniach stwierdzam, że trzeba by zrobić przesyłani danych dwoma sposobami: - radiowo (użyję tego: http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot-Special-promotions-1100-meter-long-distance-NRF24L01-PA-LNA-wireless-modules-with-antenna/969949629.html) - przewodowo ... tylko jaki protokół/nośnik wybrać. 1-wire odpada (niewielka odległość, tylko 64 urządzenia). Może po prostu RS23?. Pomyśl o CAN. RS prosty ale każde urządzenie master musi odpytać, przy większej ilości urządzeń będzie mulił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.03.2015 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Ja nie mam pojęcia o czym piszecie ale badziewia bym nie wypuścił. Jako laik w temacie byłbym dobrym testerem Byś się odlaiczył i pewnie nawet przekonał. Odnośnie protokołów, to u mnie będzie 1-wire, tylko nie wiem jaki przewód dać. Gdzieś wyczytałem, że najlepsze efekty (do 300m) można uzyskać w układzie liniowym na 4-ro żyłowym kablu telefonicznym, o skręconych żyłach. Odpada zasilanie pasożytnicze, a rezystor podciągający trzeba dać 1kilo. Wtedy dwa kable są do zasilania magistrali, a dwa do transmisji danych? - topologia linearna: linia interfejsu 1-Wire to skręcona para przewodów, zaczynająca się od układu master i prowadzone od niego do układu slave a następnie od układu slave do układu slave; połączenie kończy się na ostatnim w szeregu układzie slave, Trochę gorsza jest: - topologia pnia: linia interfejsu prowadzona przy pomocy pojedynczego przewodu głównego od układu master do najdalej położonego układu slave; poszczególne układy slave dołączane są w formie „gałęzi” o długości przekraczającej 3 m do „pnia” głównego, Nie zalecane są topologie gwiazdowe i zrobić chce liniowo, tylko nie wiem dokładnie o co chodzi z tymi dwoma kablami. Czy ktoś może mi to jakoś uzmysłowić? Prawdopodobnie skończę na dniach obwody prądowe i przejdę do sygnałowych, a nie wiem jakich użyć. Ponoć skrętka ma zbyt dużą pojemność i wprowadza zakłócenia. Edytowane 25 Marca 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 25.03.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Byś się odlaiczył i pewnie nawet przekonał. Odnośnie protokołów, to u mnie będzie 1-wire, tylko nie wiem jaki przewód dać. Gdzieś wyczytałem, że najlepsze efekty (do 300m) można uzyskać w układzie liniowym na 4-ro żyłowym kablu telefonicznym, o skręconych żyłach. Odpada zasilanie pasożytnicze, a rezystor podciągający trzeba dać 1kilo. Wtedy dwa kable są do zasilania magistrali, a dwa do transmisji danych? Jeden do transmisji . 1 Wire to dwie albo trzy żyły. Data, GND , V+ (opcjonalnie) Ja mam wszystko podłączone na YTDY 6x0,5 - zwykły alarmowy. Został mi po instalacji alarmu, to go rozprowadziłem w miejsce gdzie używam 1Wire. Mierzę bufor - 6 pkt, instalację CWU - 4 pkt, reku, 6 pkt, temp zew. Łącznie pewnie z 20 czujników.Instalacja jest hmmm zrobiona jak mi pasowało. Trochę w t.liniowej, trochę w t.pnia działa, błędów nie zaobserwowałem, czujniki odpytuję co 30 sek. W dwóch miejscach mam skrętkę,bo miałem akurat dociągniętą i nie chciało mi się nowego kabla wciągać. Myślę, że na małych odległościach, nie powinieneś mieć większego problemu. Co chcesz na 1Wire podłączać. Tylko pomiar temp czy coś wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.03.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Pomiar temperatury na pewno. W każdym pomieszczeniu 1 lub dwa czujniki, temp. zewnętrzna, woda w bojlerze i kilka pod domem. Chciałbym zobaczyć co tam się dzieje, skoro będzie już to łatwo wykonalne. W sumie około 30-35 czujników na głównym kontrolerze. Co tam można jeszcze podłączyć? Te klucze z pastylkami dla mnie sensu nie mają. Innych spraw nie przewiduję po 1-wire, tylko bezpośrednio z pinów i na piny kontrolera. Zastanawiam się jeszcze nad zamontowaniem kabli grzejnych do rozmrażania ścieżki od bramki do domu i schodów, a jak się to sprawdzi, to sterownik garażowy będzie rozmrażał podjazd. Zastanawiam się tylko jakich czujników użyć. Sam pomiar temperatury to mało, bo skąd sterownik wie, że leży śnieg, albo jest oblodzenie? Są dostępne różne czujniki opadów, ale nie jestem pewien jaki ma być. No i jak tym sterować? Przy temperaturze ujemnej i wykryciu opadów włączać kable na ileś czasu? Mierzyć wilgotność? Tak myślę teraz o tych czujnikach żeby potem było do czego je podłączyć. Chcę zrobić nadmiarowe okablowanie po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts