Przemek Kardyś 23.07.2015 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Zaczęło się. Porobiłem cosik przy cokole, zamontowałem startówki i przykleiłem 6 z 8 wierszy styropianu na tej pierwszej ścianie. Wcześniej rozbiłem dziecku namiot, napompowałem paszczą basen i nalałem wody, pościągałem styropian ze strychu i podlałem wylewkę. Po wszystkim podlałem wylewkę jeszcze raz. Styropian kleję na klej z wora, a jak podeschnie napycham pianki z pistoletu na 100% spoin. Wcześniej też spoinuję ścianę, bo mam nadzieję że to poprawi szczelność. Dużo pracy, a jeszcze pogoda taka, że albo 32 stopnie w cieniu, albo burza. Tak czy tak człowiek mokry, ale raczej mało to przyjemne. Na szczęście pomaga mi żona - ogarnia dzieci i smaruje mi płyty. I jeszcze znosi moje humory. Jutro może jakieś zdjęcia wstawię, albo w sobotę. Czekam na korki do styropianu i taśmy paroprzepuszczalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 23.07.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Nie wiem jak u Was ale czy nie jest za ciepło na klejenie styro?Dopuszczalne jest 25*C styro podłoża i powietrza.Jeśli choć jedno jest wyższe to może być beee....Siatki sobie pozakładaj bo Ci odpadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.07.2015 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 No właśnie. Co robić? Jak patrzę jak bloki jadą i jest 35 st w cieniu, a do słońca z 50, to sobie myślę, że pod moim okapem nie jest aż tak źle. Z drugiej strony to grafit. Tylko nie mam za bardzo czym tego osłonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 24.07.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Ja swój chętnie odstąpię. Za darmo. Albo za wiedzę jak połączyć okna wystawione 10cm za mur (na kotwach) ze styropianem? Myślałem dać styropian 10cm wokół samego okna, uzupełnić pianką i nakleić taśmę paroprzepuszczalną, a na wierzch jeszcze 20cm styropianu. Problem to brak taśm, które się kleją do styropianu. Co robić? Ja mam zrobione tak i tasmy nie odchodza: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.07.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Plandeka za 30 zł daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.07.2015 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Ja mam zrobione tak i tasmy nie odchodza: [ATTACH=CONFIG]325314[/ATTACH] A co jest pod tymi taśmami? Znaczy się jaki styropian? Zwykły fasadowy, czy jakiś EPS 100 albo XPS? Ja i tak będę miał po swojemu, bo już przykleiłem styropian na dwie ściany. http://i.imgur.com/Fvsdtq6.jpg http://i.imgur.com/q20n6xv.jpg Plandeki nie mam, ale zostało mi folii z wylewek. Wrzucę ją na poddasze jak będę strop ocieplał. Ta nieosłonięta ściana jest od północy i lepiłem ją wczoraj. Jutro ciąg dalszy. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.07.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Szczeliny większe niż 1 cm uzupełniaj styro. Pianka gorzej wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.07.2015 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Jedną tylko wypełniłem pianką, ale sporo jej idzie na taką grubość. Jutro chcę te dwie ściany oblepić na gotowo, zapiankować i może uda mi się coś kołków porobić. W ogóle trudno się to tnie, bo grube, ale mam na to sposób. Nazywa się Makita. http://i.imgur.com/0m5jPJH.jpg Dziwnie się żona na mnie na początku patrzyła, ale teraz jej się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.07.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Moja-twoja by tak bardziej podeszła. Pierwszy raz słyszę aby ktoś styro łańcuchową ciął i to jeszcze spalinową haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 24.07.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 W końcu to dom wariatów ale makietą fakt że pewnie trochę tych cm poleci w wióry, to na pewno będzie równiej niż piłą moja-twoja przy grubości 30 cm... mi przy 16cm ciezko było na długości 1m ciąc prostopadle, na 30 cm jest pewnie jeszcze gorzej. BTW folia pierwszorzędnie rozłożona na necie 100m^2 takiej typ 200 to kosztuje chyba z 30 zł. Dobrze Ci idzie, chyba masz ciśnienie na przeprowadzkę U mnie motywacja słaba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.07.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 A do mnie doszedł tafo bezpieczeństwa 24V - będzie cięciałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.07.2015 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Próbowałem cięciałkę zrobić z prostownika i struny od gitary. Nawet to działało, ale trzeba spokojnie, powoli. Może ta wersja tnąca metr na raz, z równoległym do stołu drutem oporowym dałaby radę, ale znowu jak tym elki wokół okien wycinać? Ostatecznie pierdyknąłem prostownik do bagażnika, patrzę, a tam łańcuchowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.07.2015 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 A co jest pod tymi taśmami? Znaczy się jaki styropian? Zwykły fasadowy, czy jakiś EPS 100 albo XPS? . Fasadowy grafit 0,031 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.07.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Cięciałka zrobiona bardzo prosta. Musze popracować nad naciągiem drutu - mocniejsze sprężyny i nad regulacją temp. bo drut sie czerwony robi. Chyba jakiś ściemniacz pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.07.2015 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) Takie cięciałki z drutu i transformatora to mogą mieć normalni ludzie. Ja mam taką: http://i.imgur.com/hebyBVo.jpg Jest świetna, nie potrzeba kabla, nie potrzeba stołu, docinam na rusztowaniu i się nie pierdzielę. Wczoraj robiłem między krokwiami: http://i.imgur.com/GbW3KqA.jpg Niestety poległem po 1,5 ściany i szlag mnie trafił. Upał, zmęczenie, niewyspanie. No i piętro wystaje 2cm poza obrys stropu... Kto to murował ja się pytam??? Jedna ściana już jest pod kołkowanie i narożniki, a nawet mam już taśmę do okien. Drugą ścianę skończę jutro i zabieram się za okna. Skoro karolek75 masz tam grafit fasadowy, to ja też nie będę kombinował. Czekam jeszcze na kołki 30cm i zaślepki z netu, bo u nas drogie. Edytowane 26 Lipca 2015 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.07.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Tylko jest fasadowy i fasadowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 27.07.2015 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Zacząłem dzisiaj kołkować. Dramat. Najdłuższe kołki są długości 30cm, więc musiałem freza do styropianu pozbawić tego pierścienia oporowego i robię nim otwory o głębokości około 6-7cm, potem wiercę otwór długim wiertłem, wpycham kołek i próbuję go wbić, ale się frańca nie chce wepchnąć do końca i muszę obcinać łebki żeby jako-tako trzymało. A trzyma i tak jak łysego za grzywę, więc zastanawiam się czy to w ogóle ma sens. Na koniec zostaje jeszcze wepchnąć 3 zaślepki styropianowe i czwartą osadzić na kleju. Najlepiej wychodzi klejem z wora, bo ten z puchy wypycha mi zaślepki. Mostki cieplne się nie tworzą, bo kleju jest tylko na głębokość około 2cm, ale ogólnie to mnóstwo roboty, a efekt taki sobie. Może kołki z trzpieniem stalowym, ale są prawie 3x droższe, albo pieprznąć tym całkiem? Niby nie trzeba kołkować, a kołkuje każdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 27.07.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Przemek wrzuć jakieś foty z tej dłubaniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanft 27.07.2015 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 No nie każdy Ja dopiero zaczynam budowę. Po rozmowie z kierownikiem budowy i ekipą budowlaną otrzymałem taką radę: dwie warstwy styropianu (2*10cm) klejone na tzw. grzebień (czyli po obwodzie, w środku i rozsmarować) i nie trzeba kołkować. Ewentualnie jak bardzo chcę to wystarczy kołkować na brzegach muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 27.07.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 No nie każdy Ja dopiero zaczynam budowę. Po rozmowie z kierownikiem budowy i ekipą budowlaną otrzymałem taką radę: dwie warstwy styropianu (2*10cm) klejone na tzw. grzebień (czyli po obwodzie, w środku i rozsmarować) i nie trzeba kołkować. Ewentualnie jak bardzo chcę to wystarczy kołkować na brzegach muru. 20 cm złapiesz bez problemu kołkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts