Greg_81 24.11.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Dziennik Samoroba czyta się super, jestem na etapie SSo i teraz to chyba bym kilka rzeczy pozmieniał w swoim Gawełku Największą uwagę zwracam na system ogrzewania i tu kable trochę kusza, ale u mnie może byc trudno, gdyż zapotrzebowanie jest wyższe a koszty za ogrzewaniu za sezon to w 2 tys chwiałbym się zmieścić. Gdzie najlepiej uderzać z wykonaniem wyceny przy założeniu że kable grzejne będą jako główne zródło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.11.2016 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Rekuperator dawaj w ogrzewanym pomieszczeniu najlepiej. Żałuję, że mam na strychu, ogólnie to gdybym wiedział to co wiem, to bym zrobił inaczej. Musial bym przebijać 4 ryry fi 200 przez strop, a poza tym rekuperator jest duży i go słychać. Będę kiedyś kawałek strychu ocieplać na szczęście, to będzie gites tenteges. Dzięki Grzesiu za pochwałę. Potem jest gorzej, bo ze mnie powietrze zlazło i się rozpiłem, ale to przejściowe i będzie lepiej.Na razie nie grzeję kablami, tylko klimatyzatorem. Poszło jakieś 150-180 kWh, częściowo w taniej taryfie, więc na razie około 100zł. Kable to na mrozy -15 stopni są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 24.11.2016 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Rekuperator dawaj w ogrzewanym pomieszczeniu najlepiej. Żałuję, że mam na strychu, ogólnie to gdybym wiedział to co wiem, to bym zrobił inaczej. Musial bym przebijać 4 ryry fi 200 przez strop, a poza tym rekuperator jest duży i go słychać. Będę kiedyś kawałek strychu ocieplać na szczęście, to będzie gites tenteges. No właśnie, jak jest w pom. gospodarczym to muszę mieć 4 otwory w stropie (monolitycznym). Robię też GWC ale podobno zwykłą czerpnie też trzeba mieć. Boję się że jak zaczne manewrować takimi rurami w pom. gospodarczym to mi miejsca zabraknie no i efekt wizualny tego mizerny raczej. Dlatego myślałem o wrzuceniu na strop i zbudowaniu jakiegoś "domku" ze styropianiu 20cm tylko nadal trzeba by tam wchodzić i filtry wymieniać a wejście na strop mam w korytarzu. Planowałem je zaizolować od góry czym się da i nie korzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.11.2016 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Rekuperator powinnien stac jaknablizej czerpni - to jedyny konstruktywny wniosek jaki zauwazylem majac na poddaszu - po przeniesieniu jest w PT na parterze 1m od sciany - idelanie = czerpnia w scianie i prosto do requ robiac strop wkladasz rury 200 i masz pozamiatane - pozniej sie z 2 stron do nich mocujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 24.11.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Rekuperator powinnien stac jaknablizej czerpni - to jedyny konstruktywny wniosek jaki zauwazylem majac na poddaszu - po przeniesieniu jest w PT na parterze 1m od sciany - idelanie = czerpnia w scianie i prosto do requ robiac strop wkladasz rury 200 i masz pozamiatane - pozniej sie z 2 stron do nich mocujesz Czerpnia będzie z GWC więc wychodzić będzie z podłogi i czy dotrze do sufitu na parterze czy na poddasze to już żadna różnica bo odcinek prosty. Z tymi dziurami fi200 na etapie lania stropu to wydawało mi się proste dopóki nie dotarło do mnie że to będą 4 dziury obok siebie, to może lepiej zrobić 1 i mniej zagięć później. OK, kończę off top bo to nie miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.11.2016 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2016 Miejsce idealne. Wszelkie oftopy, a nawet wypowiedzi na temat idealne. Akurat reku to na temat. Też przejścia powienienem zrobić na etapie lania stropu, a nie zrobiłem i potem miałem takiego zawiasa nad tymi dziurami, że ostatecznie jest reku na poddaszu. Konrad, weź rozwiń o tej czerpni. Mam zakopaną rurę kanalizacyjną 25mb i te 3 na poddaszu w tę, czy w ową, nie zrobią chyba różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 25.11.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Dzięki Grzesiu za pochwałę. Potem jest gorzej, bo ze mnie powietrze zlazło i się rozpiłem, ale to przejściowe i będzie lepiej. Na razie nie grzeję kablami, tylko klimatyzatorem. Poszło jakieś 150-180 kWh, częściowo w taniej taryfie, więc na razie około 100zł. Kable to na mrozy -15 stopni są. Zastanawiam się jak powietrze wydmuchiwane z klimatyzatora zapewni ciepło we wszystkich pomieszczeniach jednocześnie, -Przybliżycie mi to technicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 25.11.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Zastanawiam się jak powietrze wydmuchiwane z klimatyzatora zapewni ciepło we wszystkich pomieszczeniach jednocześnie, -Przybliżycie mi to technicznie. A mnie jeszcze interesuje, jak takie powietrze wpływa na wentylację, na rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 25.11.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Miejsce idealne. Wszelkie oftopy, a nawet wypowiedzi na temat idealne. Akurat reku to na temat. Też przejścia powienienem zrobić na etapie lania stropu, a nie zrobiłem i potem miałem takiego zawiasa nad tymi dziurami, że ostatecznie jest reku na poddaszu. Konrad, weź rozwiń o tej czerpni. Mam zakopaną rurę kanalizacyjną 25mb i te 3 na poddaszu w tę, czy w ową, nie zrobią chyba różnicy. No to za błogosławieństwem kontynuuje Już rozumiem dlaczego napisałeś 3 w tą czy w tą. U ciebie rury są (chyba) pod stropem dlatego faktycznie i tak przebijasz strop. U ciebie 1. Czerpnia z GWC 2. nawiew 3. wywiew a wyrzutnia w komin/sciane U mnie będzie czerpnia w ścianie wschodniej na nieużytkowym poddaszu U mnie 1. Czerpnia z poddasza 2. nawiewy (prowadzone na stropie) 3. wywiew (prowadzone na stropie) 4. wyrzutnia w kominie + GWC z podłogi ale to już nie przebija stropu Czyli mam 4 przejścia przez strop obok siebie. Zamiast tego mógłbym dać reku na poddasze i mieć tylko 1 przebicie dla rury GWC i całość by szła po poddaszu zasypana 40cm celulozy (może nawet grubiej) Zalety: - brak dziur w stropie - 1m2 miejsca wolnego w pom gospodarczym Wady - wdrapywanie sie na nieużytkowe poddasze co 3mc by wymienic filtr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 25.11.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 - wdrapywanie sie na nieużytkowe poddasze co 3mc by wymienic filtr Czestotliwosc zalezy od rodzaju uzytych filtrow bo F7 czesciej niz G4 i okolicy - czyt. jak bardzo smrodzą sąsiedzi. Ja co najmniej co miesiac w okresie grzewczym, co 2 latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 25.11.2016 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Zastanawiam się jak powietrze wydmuchiwane z klimatyzatora zapewni ciepło we wszystkich pomieszczeniach jednocześnie, -Przybliżycie mi to technicznie. Ja mam tyle styropianu w podłodze: http://i.imgur.com/Vdb6dML.jpg i w tym styropianie takie kanały: http://i.imgur.com/IHkWdgL.jpg http://i.imgur.com/twCSUdM.jpg Ciągnie to powietrze z salonu spod sufitu i rozpycha po domu. Kominek też można podłączyć. A mnie jeszcze interesuje, jak takie powietrze wpływa na wentylację, na rekuperator? Na wentylację nie wpływa, bo to w 100% recyrkulacja. Na rekuperator pozytywnie, bo jak w domu cieplej, to i reku trudniej zamarza. Już rozumiem dlaczego napisałeś 3 w tą czy w tą. U ciebie rury są (chyba) pod stropem dlatego faktycznie i tak przebijasz strop. Inaczej. Mam GWC wprowadzony na strych po ścianie zewnętrznej i przykryte to jest styropianem. Myślałem, że nie będę miał GWC, więc nie zrobiłem na etapie fundamentów, a potem się musiałem ratować wprowadzaniem po ścianie. Trudno. Na strychu mam rozdzielacze i skrzynki od WM, więc musiałbym z rozdzielaczy przejść piętro niżej, podłączyć GWC (przez strop, albo ścianę) i zrobić wyrzutnię kominową (znów przepust). Zmiękła mi rura i mam na strychu. Czestotliwosc zalezy od rodzaju uzytych filtrow bo F7 czesciej niz G4 i okolicy - czyt. jak bardzo smrodzą sąsiedzi. Ja co najmniej co miesiac w okresie grzewczym, co 2 latem. Nie jest aż tak źle. Ostatnio tam byłem często, bo mi ciekło z reku, więc musiałem to naprawić. Filtrów na razie nie mam wcale (wiem, wiem, no comment) i wilgotność w domu 60-70%. To dużo? Wczoraj dopiero nabyłem higrometr i chyba muszę zwiększyć wydajność. Jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 25.11.2016 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Optymalnie 50-60% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gambit565 26.11.2016 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 @Przemek Kardyśrozumiem, ze masz w jednym miejscu anemostat/kratke i tam ciagniesz powietrze do tej recyrkulacji?jakim wentylatorem to napedzasz?jaki masz przeplyw i predkosci w tym rozprowadzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 26.11.2016 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 @Przemek Kardyś rozumiem, ze masz w jednym miejscu anemostat/kratke i tam ciagniesz powietrze do tej recyrkulacji? jakim wentylatorem to napedzasz? jaki masz przeplyw i predkosci w tym rozprowadzeniu? W salonie mam na razie miejsce na kominek, czyli taką wnękę. Oprócz tego jest sufit ozdobny z LED-ami, podwieszany, który w tą wnękę nie wchodzi, bo i po co? Czyli patrząc od strony wnęki jest ten sufit nie zamknięty, czego nie widać z salonu i nie kłuje w oczy, ale jest tam przestrzeń, którędy wlatuje ciepłe powietrze z salonu (pod sufitem najcieplejsze), potem idzie tym sufitem podwieszanym, potem przechodzi przez ścianę, potem jest taka L-ka z ocynku wstawiona w kąt pokoju, co robi kanał do ziemi, potem jest przejście z pionu w poziom, wentylator EBM Papst K3G 220 RC 05-03, a potem te kanały, co je widać na zdjęciach. Nie wiem jaki tam jest przepływ. Miałem kiedyś anemometr i drugi zajebiasty wentylator do rekuperatora, ale zostawiłem w starym domu z którego się wyprowadziłem, a potem mamusia robiła sobie remont, wpuściła ludzi do domu, a sama pojechała na pielgrzymkę i jak mi było trzeba wentylator bo grzyb zaczął wychodzić, to się okazało, że go wcięło! Próbowałem z mamusią o tym pogadać, ale zadzwoniła po policję że ją nękam, a mi powiedziała "trzeba sobie było pilnować". Oprócz tego użyła moich wkładów do kominka jako podstawki pod jakieś swoje rzeczy, no i mi się te wkłady pokruszyły. Też o tym wspomniałem, ale przyjechali policjanci, a mamusia z płynącym makijażem tłumaczyła im, jaki to ja jestem skurwysyn, bo ona mi dała wszystko, a ja ją teraz nachodzę i terroryzuje. Żona i dwie córeczki stojące z boku nie mogły sobie tego w głowach poskładać, ale szczęście od Boga że tam były, bo by mnie kurwa wsadzili. Aha, przepływ. Ten wentylator ma chyba około 1000m3/h max, a steruje się nim napięciem 0-10V. Sprawdzałem multimetrem i jak jest ustawiony na fajnie, to ma na wejściu jakieś 2,5V. Jak to się przekłada na przepływ? Nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.11.2016 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 Konrad, weź rozwiń o tej czerpni. Mam zakopaną rurę kanalizacyjną 25mb i te 3 na poddaszu w tę, czy w ową, nie zrobią chyba różnicy. poczytaj od tego ostu a jesli Ci sie chce to jeszcze ze 2-3 str wczesniej by poznac pomiary http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183223-Dom-Arizona-S-GL-581&p=5606567&viewfull=1#post5606567 chodzilo oto ze rura od czerpni do jednostki byla badzo dluga spora czesc powietrza podgrzewala sie cieplem z domu zanim dotarla do rekuperatora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 30.11.2016 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Przemek, włączyłeś juz kable czy dalej jedziesz na klimie?Kilka tygodni już tak grzejesz, dalej podtrzymujesz dobrą opinie na taki sposób ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.11.2016 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Na razie jest dobrze. Szczerze powiedziawszy to pewnie włączyłbym kable, ale nie są podpięte, a ja mam żniwa piecowe i nie mam czasu. W domu ciepło - w sypialni na końcu 21,8 st C, a w salonie około 23,5. Dzisiaj klima chodzi cały dzień, czyli rano około godziny, pomiędzy 10-11, potem przerwa dwie godziny na spanie małej (jednostka zewnętrzna jest na ścianie jej pokoju i mocno hałasuje), a potem od 13:00 do teraz, czyli do 21:12. Poszło 15kWh, czyli niecałe 10zł. Teraz tak na to patrząc, skoro kiedyś wychodził mi COP=2,8, to pewnie dzisiaj, przy temperaturze -1 do -3 COP wyjdzie nieco ponad 2. Czyli kable w II taryfie dałyby chyba praktycznie to samo jeśli chodzi o koszty. Muszę je tylko podłączyć, ale jak tu się wyrwać, kiedy zarobek na piecu za jedno popołudnie i wieczór to średnio 300zł, a żona akurat nie pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.11.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 a takie grzeni klimą nie wysusza Ci powietrza? Jaką masz wilgotność w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 30.11.2016 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 W salonie 52% / 23,5stC. W ostatniej sypialni 64% / 22,4stC. Nawiew 32% / 17,8stC. Na zewnątrz 80% / -1stC. Spawność rekuperacji wychodzi 78%, ale to zależy od warunków, bo miałem wcześniej ponad 85%. Rury muszę zaizolować i GWC podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebcioc55 30.11.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 W salonie 52% / 23,5stC. W ostatniej sypialni 64% / 22,4stC. Nawiew 32% / 17,8stC. Na zewnątrz 80% / -1stC. Spawność rekuperacji wychodzi 78%, ale to zależy od warunków, bo miałem wcześniej ponad 85%. Rury muszę zaizolować i GWC podłączyć. no to spoko, te 23,5* to ze wzgledu na dziecko? Bo toż to na golasa nawet za gorąco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts