chemical 13.01.2017 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Nie żebym kopał leżącego ale mówiłem że trzeba było kupić gotowy i zapomnieć żeby to było takie proste ja mam już trzecią centralnę a kupiłem nowy renomowany produkt gotowy Przemek ma chociaż kupe satysfakcji, że zrobił to sam, mimo wielu problemów. Odnośnie : "Przydał by się jeszcze termostat odcinający prąd powyżej 0stC, ale czy takie są? " Najtaniej taki termostat z czujnikiem zewnętrznym i przekaźnikiem do własnego podłączenia http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-50-110-i6059974214.html lub gotowiec, ja mam podobny do bojlera : http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/36-regulator-temperatury-prt1s-z-czujnikiem-zewnetrznym.html właściciel tej firmy jest kumaty i może zrobić też produkt pod klienta za niewygórowaną kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.01.2017 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Co za wentyle zakupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2017 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Takie: http://www.tme.eu/pl/Document/e3af304afb155fcf40435c4485013c1c/K3G190-RG19-01-EN-DTE.pdf Dzięki za te temostaty. Wychodzi na to, że mi się nawet nie chciało poszukać. Na razie spróbuję z tym ociepleniem, a jak nie pomoże, to dokupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 14.01.2017 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Widzę, że też się skusiłeś. Mam nadzieję, że Ci będą dobrze służyły,Ja wczoraj testowałem jeden ze swoich wentyli i wygląda OK - regulacja obrotów działa, moc zgadza się mniej więcej z danymi technicznymi - mierzone marketowym watomierzem (zdziwił mnie pobór prądu 0.9A z tabliczki znamionowej i tylko 119 W mocy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2017 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Ale jak to jest, że ty masz te wentyle, skoro ja je mam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 14.01.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Ale jak to jest, że ty masz te wentyle, skoro ja je mam? Załamanie czaso-przestrzeni. On jest jeszcze przed sprzedażą tobie tych wentylatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.01.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Takie: http://www.tme.eu/pl/Document/e3af304afb155fcf40435c4485013c1c/K3G190-RG19-01-EN-DTE.pdf Dzięki za te temostaty. Wychodzi na to, że mi się nawet nie chciało poszukać. Na razie spróbuję z tym ociepleniem, a jak nie pomoże, to dokupię. Min. wydajnosc to 170 m3 czy tylko przykladowa tabelka ? Bez oporow ? PS. Jak je znalazles ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 14.01.2017 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Załamanie czaso-przestrzeni. On jest jeszcze przed sprzedażą tobie tych wentylatorów. Ja jeszcze nie zrozumiałem co się stanęło było, choć z Żor do Bielska - Białej wystarczy zbiornik objechać. Ja- Cię- Pier- Du! ZBIORNIK!!! Na wrotkach... 20km. @REGIUS. Spłoniesz w piekle!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 14.01.2017 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Widać musiałem coś pomylić, bo ja kupowałem z Białej Podlaskiej, a stamtąd do Bielska-Białej, czy do Żor spory kawałek.A jeśli przypadkiem kupowałeś też z Białej Podlaskiej, to możliwe, że sprzedawca miał więcej wentyli na sprzedaż (tyle, że przyczynę sprzedaży podał inną). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 15.01.2017 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Regius napisz coś nt. regulacji. Przemo się nie obrazi chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 15.01.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 @Przemek mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko.@karolek75 Regulatora jeszcze nie zbudowałem (spróbuję coś zbudować w oparciu o AVR albo Arduino), obroty sprawdziłem podłączając potencjometr 10 kOhm do kabla ze sterowaniem zgodnie z DTR tych wentyli (wejścia potencjometru do +10V - czerwony i GND - niebieski, a wyjście z potencjometru do wejścia sygnału sterowania 0-10V - żółty). Na razie mam tylko wentyle a dom na etapie fundamentów, więc reku ma troszkę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.01.2017 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No mniejsza już o to. Gałką za 5zl da się tym sterować, tylko przydało by się sterowanie w oparciu o wilgotność, otwieranie przepustnicy odcinającej gwc i pewnie jakiś dostęp zdalny, przez Wi-Fi najlepiej, albo blutacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 15.01.2017 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 No mniejsza już o to. Gałką za 5zl da się tym sterować, tylko przydało by się sterowanie w oparciu o wilgotność, otwieranie przepustnicy odcinającej gwc i pewnie jakiś dostęp zdalny, przez Wi-Fi najlepiej, albo blutacza. Sterowanie w oparciu o wilgotność ??? Chyba o CO2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.01.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 A może. Tylko nie wiem ile mam CO2, a jak wilgotność spada to dobrze nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 15.01.2017 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Sterowanie w oparciu o stężenie CO2 mam w planach do zaimplementowania. Do tego chciałem zrobić sterowanie prędkością obrotową w oparciu o rzeczywisty przepływ ... ale nie wiem czy to nie jest przesada. Myślę o zainstalowaniu przepustnic soczewkowych na kanale czerpnym i wyrzutowym z pomiarem różnicy ciśnień (jakiś mikromanometr różnicowy) i poprzez charakterystykę nastawy przepustnicy obliczać rzeczywisty przepływ (chyba w uproszeniu, bez zabawy w obliczanie aktualnej gęstości powietrza z uwzględnieniem wilgotności względnej, apteki mi nie trzeba). Na tej podstawie chciałem zrobić zrównoważenie przepływu (pomiędzy powietrzem nawiewanym a wywiewanym). Oprócz tego myślę, żeby mierzyć również stratę ciśnienia na filtrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 15.01.2017 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Żeby zrównoważyć przepływ należy:1) wyłączyć rekuperator, 2) barometrem zmierzyć ciśnienie w domu,3) włączyć rekuperator,4) regulując prędkość jednego z wentylatorów doprowadzić ciśnienie do wartości początkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_gregor 16.01.2017 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 A dlaczego sterowanie wg wilgotności jest złe? Wydychamy też sporo pary wodnej która szybko podnosi wilgotność jeśli wentylacja jest za słaba. Osobiście mam koncepcję takiego sterowania WM aby przy małej wartości wilgotności wentyle chodziły na minimum - bez wyłączania centrali więc tego CO2 nie powinno nigdy byc za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.01.2017 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 A dlaczego sterowanie wg wilgotności jest złe? Wydychamy też sporo pary wodnej która szybko podnosi wilgotność jeśli wentylacja jest za słaba. Osobiście mam koncepcję takiego sterowania WM aby przy małej wartości wilgotności wentyle chodziły na minimum - bez wyłączania centrali więc tego CO2 nie powinno nigdy byc za dużo. W zimie przy WM wilgoci zawsze jest za mało. Bez dodatkowego nawilżacza nie utrzymasz 40%. Sterowanie w oparciu o wilgotność spowoduje, że będziesz miał za wysoki poziom CO2. To pierwszy sezon Przemka, dlatego zalega mu jeszcze wilgoć tzw. technologiczna no i to, że nie wentylował. Następny sezon zimowy będzie miał zapewne z niedoborem wilgoci. U mnie wilgotność utrzymuje się na poziomie 40% (najmniej miałem 34% przy -16oC na zewn.), ale tylko dlatego, że mam GWC żwirowe i to, że to też mój pierwszy sezon. O jakości powietrza decyduje stężenie CO2, a nie wilgotność. Świeże powietrze to takie, którego stężenie CO2 nie przekracza 800ppm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.01.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Sterowanie w oparciu o stężenie CO2 mam w planach do zaimplementowania. Do tego chciałem zrobić sterowanie prędkością obrotową w oparciu o rzeczywisty przepływ ... ale nie wiem czy to nie jest przesada. Myślę o zainstalowaniu przepustnic soczewkowych na kanale czerpnym i wyrzutowym z pomiarem różnicy ciśnień (jakiś mikromanometr różnicowy) i poprzez charakterystykę nastawy przepustnicy obliczać rzeczywisty przepływ (chyba w uproszeniu, bez zabawy w obliczanie aktualnej gęstości powietrza z uwzględnieniem wilgotności względnej, apteki mi nie trzeba). Na tej podstawie chciałem zrobić zrównoważenie przepływu (pomiędzy powietrzem nawiewanym a wywiewanym). Oprócz tego myślę, żeby mierzyć również stratę ciśnienia na filtrach. Łoooo matko..., Panie, co to za herezje Ja mam dwa wentylatory kupione z allegro po 10zł i zamontowane - jeden na czerpni, drugi na wylocie powietrza z budynku bez żadnego sterowania! Jak odpaliłem tak chodzą non stop z tą samą prędkością. Jedynie na co zwracam uwagę to stężenie CO2. Jeśli rośnie powyżej 800ppm'ów to oznacza, że zapchały się filtry i trzeba zmienić. Jestem zwolennikiem prostoty - jak najmniej sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.01.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Żeby zrównoważyć przepływ należy: 1) wyłączyć rekuperator, 2) barometrem zmierzyć ciśnienie w domu, 3) włączyć rekuperator, 4) regulując prędkość jednego z wentylatorów doprowadzić ciśnienie do wartości początkowej. Jak wyłącze wentyle to przepływ nadal jest. Grawitacyjny ze względu na różnice poziomie. Właśnie się zastanawiam czy jeszcze dodatkowo powinnienem zamknąć czerpnie i wyrzutnie ? Czy tylko poczekać do momentu stabilizacji ? Do pomiarów polecam barometr wbudowany w Iphone. Pokazuje zmiany w setnych hektopaskala i to bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts