Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie elektryczne czy gazowe

Gość grend

Recommended Posts

Gość grend

Jestem w trakcie planowania projektowania domu. Niedawno miałem problem jakie ogrzewanie wybrać. Juz na poczatku zdyskwalifikowałem PC ze wzgledu na duze nakłady finansowe a wziecie kredytu na pokrycie takiej inwestycji nie ma zupełnie sensu ekonomicznego. W zwiazku z tym musiałem zmierzyć się z obiegowa opinia czy gaz jest faktycznie tańszy. Mam obecnie ogrzewanie prądowe i wiem ile faktycznie płaci sie za prąd (ii taryfy - akumulacyjne) a ile pokazują przeróżne kalkulatory gdzie gaz jest 2-3 krotnie tańszy. ... no to obliczyłem jak to faktycznie wyglada i może to tez pomoze niektórym w podjeciu decyzji co wybrać.

Przyjałem zapotrzebowanie na 10000kWh na rok do ogrzania domu

Prąd piece akumulacyjne taryfa II , 1kwh - 0,27pln taryfa nocna ENEA G12. Takze jest zwiekszona wtedy taryfa dzienna ale to się rekompensuje - wystarczyt robić pranie i uruchamiać zmywarke w nocnej - czyli tego nie biore pod uwage do obliczeń. opłata stała też by istniała gdyby nie było ogrzewania na prad

SUMA 1kWh - 0,27

Gaz 1m3 kosztuje 2 pln - według danych z neta 1m3 przeliczajac WEDŁUG dostawcy gazu to 9,8 kWh - niektórzy kwestionuja to i coś piszą o azocie :rolleyes: ale pozostawiam tą wartość. Czyli 1 kWh - 0,20 pln czyli aż 30% taniej. Niestety to nie wszystko. Do tego trzeba doliczyć opłatę stałą (mając prąd nie będziemy mieli gazu) - wynosi ona 63 pln miesięcznie - przyjmując że sezon grzewczy trwa 6 miesięcy to trzeba doliczyć 126 pln. Zakładajac że dom potrzebuje 10000 kWh to suma jest 2000pln / 6 miesięcy grzania to wychodzi 333 pln. W tym momencie opłata stała wynosi 37% stawki za cały miesiąc czyli trzeba o tyle podnieść 1kWh. Ja przyjmę 20% bo ktoś może mieć mostki cieplne itp - wtedy koszt urasta nam do 0,24pln..... Niestety to nie wszystko .... Sprawność piecy elektrycznych to 100% a gazowych średniej klasy to 80-90% (WEDŁUG producentów). W tym momencie 1kWh gazu równoważy się z prądem - oczywiscie jakbym przyjął bardziej restrykcyjne załozenia to gaz mógłby kosztować 0,33 pln

SUMA 1kWh - 0,27

INWESTYCJA

PRĄD - inwestycja w prąd to piece statyczne 5000 + bojler 600 i wydzielenie w pomieszczeniach troche wolnego zbednego miejsca

GAZ - piec 4000, dołacze minimum 3000 (moze być 10000), cała instalacja z podłogówka i sterowaniem - 5000 (moze być 10000), komin 2000, wydzielenie wybudowanie dodatkowego pomieszczenia - 4000.........

Można też kupić piec który ma sprawność 107% tylko ze on kosztuje minimum 10000 pln ale wtedy mniejszy koszt 1 kWh

Edytowane przez grend

• Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
... jeszcze nie dopisałem w gazowym co roku kominiarz - pewnie jakis przeglad kotła a takze jakies drobne awarie. Piece akumulacyjne bezobsługowe i praktycznie bezawaryjne - ewentualnie może przegrzać się grzałka.....

GAZ - piec 4000, dołacze minimum 3000 (moze być 10000), cała instalacja z podłogówka i sterowaniem - 5000 (moze być 10000), komin 2000, wydzielenie wybudowanie dodatkowego pomieszczenia - 4000.........

Można też kupić piec który ma sprawność 107% tylko ze on kosztuje minimum 10000 pln ale wtedy mniejszy koszt 1 kWh

...ja wybrałem prąd. Do tego dorzucam kominek z DGP i bez dużych nakładów mam w miarę tanie ogrzewanie

Wybrałeś, co wybrałeś, to akurat forumowiczów interesuje najmniej.

Natomiast ewidentne bzdury należy prostować.

Po pierwsze kondensat o sprawności 107% (czyli rzeczywistej 96-98%) można kupić za 3800 zł.

Po drugie co to za "wydzielone pomieszczenie" i dlaczego akurat 4000zł ?

Jaki koszt ma to wydzielenie "troche wolnego zbednego miejsca" w kazdym z pomieszczeń z piecem ? ;)

I nie pisz piec, bo w piecu sie piecze.

Gość grend

To weryfikujemy - w inwestycjach kocioł 4000

Co do "wydzielonego miejsca" na kocioł to biore kwotę że potrzebne jest dodatkowe 3 m2 i specjalnie buduje sie pod to pomieszczenie - oczywiscie mozna umieśćić gdzieś w np łazience - zajmujac 3 m2 co i tak nie zmienia faktu ze musi być dodatkowy metraż. Widziałem w 2 miejscach takie sprawne funkcjonalne ogrzewanie podłogowe i to nie był tylko zawieszony kocioł i wyjscie 4 rurkami. Jezeli chcesz miec sterowalne z okresloną temperaturą w różnych pomieszczeniach (jak na prąd) to musisz robić osobne petle podzielniki pompki zbiornik itd.... i nie bedzie to kosztować w sumie 10 000.

Biorąc piec kompensacyjny to wtedy wychodzi za gaz 0,24 za 1kWh a za prąd 0,27. Wybór należy do każdego ale NAPEWNO WIERUTNA BZDURĄ jest to ze prąd jest 2 - razy droższy od gazu bo w tym celu napisałem te posty aby łamać obiegowe bzdurne opinie.

Edytowane przez grend

Na co sa potrzebne 3 m2 ?

Wyjaśmij, bo u mnie to zwiornik na CWU przy ogrzewaniu pradem też musi przeciez byc), zajmie 0,6x0,6 m, a kocioł będzie wisiał nad nim.

Co Ty chcesz robić na 3 m2 ??

Co do sterowania podłogowka, to znow, jakis mit...

Jezeli chcesz miec sterowalne z okresloną temperaturą w różnych pomieszczeniach (jak na prąd) to musisz robić osobne petle podzielniki pompki zbiornik itd....

Jakie pompki, jaki zbiornik ?

Do sterowania podlogowką słuzy rozdzielacz, ustawiasz na nim wartosc przepływu i masz pomieszczenia z temperatura 21C, inne 18C, jeszcze inne z 24C.

Koszt ogrzewania podłogowego z robocizną wyszedł mnie 55zł/m2.

Ja nie twierdzę, że gaz jest 2x tańszy, ale Ty mógłbys się wysilić na obiektywne porownanie tych dwóch opcji ogrzewania. Chyba, że piszesz tylko po to, by sie utwierdzic (albo ktos cie utwierdził) w przekonaniu, ze to dobry wybór.

Dla mnie grzanie grzejnikiem jest mega niekomfortowe, w porownaniu z podlogowką. Wstawianie do pomieszczeń takich urządzeń uważam za nieporozumienie (chyba, że w domku lerniskowym). Rozumiem ze grzanie prądem może nie być rujnujące dla budżetu, ale wyżej stawiam elektryczną podłogówke wodną, ewentualnie kable.

Edytowane przez fotohobby

Wybrałeś, co wybrałeś, to akurat forumowiczów interesuje najmniej.

Natomiast ewidentne bzdury należy prostować.

Po pierwsze kondensat o sprawności 107% (czyli rzeczywistej 96-98%) można kupić za 3800 zł.

Po drugie co to za "wydzielone pomieszczenie" i dlaczego akurat 4000zł ?

Jaki koszt ma to wydzielenie "troche wolnego zbednego miejsca" w kazdym z pomieszczeń z piecem ? ;)

I nie pisz piec, bo w piecu sie piecze.

Jestem hydraulikiem i chętnie bym skrytykował stosowanie prądu.Ale niestety kolego ma racje .Kotłownia kosztuje ,instalacja wodna kosztuje,gaz -kosztuje,eksploatacja-kosztuje.

Właśnie zaczynam budowę swojego domu .Mam gaz w ulicy.Ale po kalkulacjach .Poprzestanę na prądzie.oczywiście zamontuje PC i zrobię sobie instalację (w końcu hydraulik).

Ale kalkulowałem to też dla samego prądu ,te wychodzi ciekawie.

Spróbujcie sobie odpowiedzieć na pytanie : czym ogrzać cwu i mieszkanie o powierzchni 20 m2 w ciepłym budynku.

Teraz dom 250 m2 potrzebuje np 5 kW przy -20 C czyli średnio 2,5 kW w sezonie ,

Jestem hydraulikiem i chętnie bym skrytykował stosowanie prądu.Ale niestety kolego ma racje .Kotłownia kosztuje ,instalacja wodna kosztuje,gaz -kosztuje,eksploatacja-kosztuje.

Właśnie zaczynam budowę swojego domu .Mam gaz w ulicy.Ale po kalkulacjach .Poprzestanę na prądzie.oczywiście zamontuje PC i zrobię sobie instalację (w końcu hydraulik).

Ale kalkulowałem to też dla samego prądu ,te wychodzi ciekawie.

Spróbujcie sobie odpowiedzieć na pytanie : czym ogrzać cwu i mieszkanie o powierzchni 20 m2 w ciepłym budynku.

Teraz dom 250 m2 potrzebuje np 5 kW przy -20 C czyli średnio 2,5 kW w sezonie ,

Ależ niech sobie grzeje, czy chce. Na pewno koszty inwestycyjne sa nizsze, tylko warto podawć je rzetelnie, a nie 10000zł na kocioł, i wydzielone na niego 3m2 pomieszczenia.

Poza tym grzejniki akumulacyjne ??

Ty sobie PC zrobisz po kosztach i bez marz, więc Tobie sie to kalkuluje.

U mnie gaz jednak 5-7 tyś zl tańszy od PC powietrznaj, minęloby ładnych parę lat, zanim pompa wyszłaby na plus.

Gaz jest, moim zdaniem fajny w teorii. Powinien być tani ale wszyscy bez wyjątku moi znajomi które ogrzewanie gazowe mają narzekają na wysokość rachunków. Z reguły opinia jest krótka: "strasznie dużo tego gazu idzie". Dużo więcej niż było zakładane. Wygląda na to, że problemem jest wartość energetyczna gazu, nie odpowiadająca deklarowanej przez dostawcę, szczególnie w zimie. Zmieniłem termę gazową do CWU na elektryczną. Rachunki za CWU pozostały praktycznie na tym samym poziomie! Moim zdaniem lepiej niż w gaz, który instalacyjnie jest drogi zainwestować w powietrzną PC. W naszym klimacie jest to chyba najlepszy kompromis cena - wydatki na ogrzewanie.

Gość grend
Porownanie grzania gazem i pradem w II taryfie jest wg mnie zle. Gazem grzejesz kiedy potrzebujesz a pradem w okreslonym czasie. Poza tym za codzienne zuzywanie pradu placisz wiecej niz przy jednej taryfie.

Już to wytłumaczyłem w pierwszym poscie. Jestem uzytkownikiem takiego rozwiazania w obecnym mieszkaniu. Niby taryfa dzienna jest drozsza ale w taryfie nocnej pieczesz pierzesz uruchamiasz zmywarke i tak faktycznie ogólnie wychodzi taniej - więc to jest kolejny mit. Piece akumulacyjne sa po to aby AKUMULOWAŁY ciepło z taryfy nocnej i oddawały w dziennej. Dopiero przy - 15 jest konieczność dogrzania - oczywiście chodzi o temperaturę w dzień bo w nocy jak jest -15 to tobie piece grzeją. Ile masz takich dni w roku tydzień ?, 2 tygodnie

. Wygląda na to, że problemem jest wartość energetyczna gazu, nie odpowiadająca deklarowanej przez dostawcę, szczególnie w zimie. Zmieniłem termę gazową do CWU na elektryczną. Rachunki za CWU pozostały praktycznie na tym samym poziomie! Moim zdaniem lepiej niż w gaz, który instalacyjnie jest drogi zainwestować w powietrzną PC. W naszym klimacie jest to chyba najlepszy kompromis cena - wydatki na ogrzewanie.

W przypadku powietrznych PC wyglada na to, ze sprawnośc deklarowana przez producentów na papierze dobrze wyglada tylko na papierze - co widać choc by po porównaniu maluxa, ktory zmierzyl ile kWh potrzeba na zagrzanie wody w zasobniku CWU grzałką, a ile pompą.

Praktyka zawsze rozminie sie z teorią - ja sobie doliczylem 33% do tego, co wyliczył mi asolt (na gtubrze mostki temidzne i jakośc paliwa własnie.

Ten koszt mi odpowiada, inwestycja w gaz zamkńie się w 17tyś (z podłogowką)

Dla mnie jedyna alternatywą dla tego systemu byłaby podłogówka zasilana wodą z bufora podgrzewanego grzalkami + pompa P/P, optymalnie z dwoma jednostkami wewnetrznymi.

Gość grend

fotohobby nie wiem co chcesz osiągnąć tymi postami. Fakt jest jeden - koszty grzania prądem i gazem są porównywalne, a sama inwestycja w gaz jest duzo droższa niz prąd. Mozesz dalej wałkować temat specjalnego miejsca na kocioł ... niektórzy wieszaja kocioł w kuchni w salonie ale wiekszość robi specjalne pomieszczenie. Kolejna rzecz za instalacje dałes 55m2 ? - a ja napisałem 5000 ze sterownikami . Ile masz podłogi 50 m2 ? czy moze 100 albo 200 ? Może komin 2000 to też za mało ? bo pewnie przyłacze średnia to jest 7000 a nie 3000.

PS wykonuje instalacje elektryczne w domkach jednorodzinnych i widzę ile sprawny funkcjonalny system gazowy zajmuje miejsca i co do niego wchodzi.... masz wogóle o tym pojecie czy tylko klepiesz bezcelu ?

Gość grend
fotohobby mozesz rozwinąć temat faktycznej "kalorycznosci" gazu do podawanej przez gazownie. Czytałem że jakaś osoba zrobiła obliczenia przy swoim piecu (mie pamietam czy to był kondensacyjny ...) i wyszło ze sprawność spalania gazu to 64% deklarowanej ..... Czyli tak faktycznie nie 1 m3 to 9,8 kWh tylko 6,4kwh a to daje 0,37 pln za 1KWh. - to oczywiscie była opinia innej osoby mozesz to weryfikowac...

Grend, kolego, ja mieszkam w domu z instalacja gazową, na scianie wisi kocioł, a obok niego stoi zasodnik.

Obok, bo ma 300 l (własciciel w przyszłosci planuje dogrzewanie go solarami)

U mnie zasobnik ma 120l, wiec stoi POD kotłem. Czyli zabiera 0,6 m2 podłogi.

W odrożnieniu od Ciebie (patrz watek o pompie ciepła) nie piszę o czymś, jesli sie na tym nie znam.

Przylącze u mnie juz zaplacone, 2000 zł, instalacja na działce i w kotłowni 3000zł, komin to koszt 370 zł (poziomy).

To jest drożej, niz za prąd, ja tego nie neguję. Ale za to ogrzewne podłogówka (dobrowolnie NIGDY nie wybrałbym grzejników, zamiast podłogowki)

Dlaczego udzielam się w tym watku ? Aby prostowac wierutne bzdury, typu kocioł 10tyś, 3m2 powierzchni w kotłowni,

Bo ktoś jeszcze w to uwierzy.

Gość grend
Greng, kolego, ja mieszkam w domu z instalacja gazową, na scianie wisi kocioł, a obok niego stoi zasodnik.

Obok, bo ma 300 l (własciciel w przyszłosci planuje dogrzewanie go solarami)

U mnie zasobnik ma 120l, wiec stoi POD kotłem. Czyli w zabiera 0,6 m2 podłogi.

W odrożnieniu od Ciebie (patrz watek o pompie ciepła) nie piszę o czymś, jesli sie na tym nie znam.

Przylącze u mnie juz zaplacone, 2000 zł, instalacja na działce i w kotłowni 3000zł, komin to koszt 370 zł (poziomy).

To jest drożej, niz za gaz, ja tego nie neguję.

Dlaczego udzielam się w tym watku ? Aby prostowac wierutne bzdury, typu kocioł 10tyś, 3m2 powierzchni w kotłowni,

Bo ktoś jeszcze w to uwierzy.

Kocioł masz w salonie czy kuchni ??? Jaka powierzchnia podłogi ??? Jaka izolację dałeś w podłodze bo chyba dałeś ???? Obok tych 0,6m2 nie masz jakiś rozdziel=niów jakich pompek wyprowadzeń rur - masz gołe ściany ??? Ile dałeś za kociol ???

Jeżeli robisz instalacje za 5400 to zapraszam abyś mi za takie pieniadze założył - wtedy biorę gaz. Nie wiem u kogo gdzie szukasz tych wierutnych bzdur ???

Może jakaś inna osoba zaopiniuje tą wycenę ??? bo juz tak na szybko do dołacza za minimum 2000 pln jeżeli masz rure przy płocie nalezy dodać jeszcze skrzynke licznikowa

Gość grend

fotohobby napisz ile kosztuje piec kondensacyjny z zasobnikiem średniej klasy :mad::mad::mad::mad::mad:

Totalny demagog

to pewnie wyzsza półka http://www.lazienkaplus.pl/pl/kociol-gazowy-kondensacyjny-z-wbudowanym-zasobnikiem-warstwowym-vsc-int-1262-c-140-vaillant-ecocompact2-0010003861-1,423534,93,i.html ale ponizej sa jeszcze gadzety - "pogodynka" zestaw montazowy itd jakies 1500. Czyli opinia zasłyszana od montujacych kotły ze kotłownia to minimum 10 000 jest jak najbardziej realna. Moze to jakis hydraulik zweryfikuje ?

to co usłyszalem od hydraulików - kotłownia 10000 dołacze przy załozeniu przy płocie 3000 podłogówka jedna petla 500 jak duzy salon to potrzebne 2. Do tego sterowniki termostaty....

Oczywiscie jeszcze komin i miejsce na kocioł....

Edytowane przez grend

Gość Arturo72
... ale 3 razy mniej niz czystym pradem nie jest ewenementem.

Oczywiście,że nie i tyle trzeba przyjąć dla powietrznej przy grzaniu c.o i niskiej temperaturze zasilania.

Tak samo jest oczywiste,że grzejąc cwu sprawność pompy będzie niższa a to dlatego,że grzejemy przecież z dużymi temperaturami zasilania.

Biorąc piec kompensacyjny to wtedy wychodzi za gaz 0,24 za 1kWh a za prąd 0,27.

Nie masz racji mimo to,że sam nie jestem zwolennikiem gazu,mam go przy działce ale wszedłem w prąd ale przy ogrzewaniu prądem w II taryfach,żeby wiedzieć jaki jest faktyczny koszt 1kWh trzeba wziąć pod uwagę całowite zużycie prądu w domu,łącznie z prądem na cele bytowe.

Wtedy okaże się,że cena 1kWh prądu w domu to nie 0,27zł a 0,4-0,45zł.