Piotrek42 22.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Koszt domu parterowego nie musi być wyższy od domu z poddaszem użytkowym. Owszem fundamenty i sam dach będzie droższy z racji powierzchni. Odchodzi natomiast koszt schodów i związanej z nimi utraty powierzchni, stropu, który może być drewniany, a na nim można bezpośrednio położyć ocieplenie - bez konieczności wykańczania poddasza. Ceny podobne, zależne od projektu. Wygoda zamieszkiwania w domu parterowym - bezcenna. Dom buduje się na lata. Ocena "kosztów" 30 - 40 latka jest zupełnie inna niż 60 - 70 latka. Będzie wyższy, uwierz...mam taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Będzie wyższy, uwierz...mam taki Tzn.jaki ? Podaj dokładny koszt budowy poszczególnych etapów budowy. Jestem w stanie zweryfikować i porównać,gdyż także mam taki. Sąsiad obok ma 123m2 w poddaszu(on ma mniejszą kubaturę) i razem porównywaliśmy koszty bo budowaliśmy w tym samym czasie. Dla porównania,on ma tylko 90m2 powierzchni o wys.2,7m2 czyli zdecydowanie mniej niż ja. Edytowane 22 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2014 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Tzn.jaki ? Podaj dokładny koszt budowy poszczególnych etapów budowy. Jestem w stanie zweryfikować i porównać,gdyż także mam taki. Artur a co chcesz weryfikować? jak swojego podsumowania nie zrobiłes do końca Dom to nie tylko budynek ale i taras (tarasy) ogród,ogrodzenie, brama ,jakiś klinkier czy kostka ,architektura ogrodowa zagospodarownie terenu (chociażby nawiezienie zimi ,liczy to ktoś??? a wywrotka kosztuje ok 500zł- a to tylko mała kupka) nie wspominając o umeblowaniu tego domu,na obecna chwile nie jestem w stanie podac kosztów bo nie ma mnie w domu a tam mam podliczenia gdzies lekko licząc wydałem +- 700tys za chatę podobna do twojej. 150m2 +50m2 garaż.. sam dach (340m2 wyniósł mnie ok 70tys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Artur a co chcesz weryfikować? jak swojego podsumowania nie zrobiłes do końca Dom to nie tylko budynek ale i taras (tarasy) ogród,ogrodzenie, brama ,jakiś klinkier czy kostka ,architektura ogrodowa zagospodarownie terenu (chociażby nawiezienie zimi ,liczy to ktoś??? a wywrotka kosztuje ok 500zł- a to tylko mała kupka) nie wspominając o umeblowaniu tego domu,na obecna chwile nie jestem w stanie podac kosztów bo nie ma mnie w domu a tam mam podliczenia gdzies lekko licząc wydałem +- 700tys za chatę podobna do twojej. 150m2 +50m2 garaż.. sam dach (340m2 wyniósł mnie ok 70tys) Jak coś piszesz to mam nadzieję,że ma to odwzorowanie w rzeczywistości. Także czekam na konkrety. Swoje koszty mam wszystkie w dzienniku,także koszt brukowania,kostek,umeblowania,zieleniny,ogrodzenia itp. To wszystko w cenie max.310tys.zł,brakuje mi jedynie podbitki ale jest to koszt ok.1,5tys.zł i ogrodzenia frontowego ale to koszt ok.3tys.zł. Edytowane 22 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Jak coś piszesz to mam nadzieję,że ma to odwzorowanie w rzeczywistości. Także czekam na konkrety. Swoje koszty mam wszystkie w dzienniku,także koszt brukowania,kostek,umeblowania,zieleniny,ogrodzenia itp. To wszystko w cenie max.310tys.zł zapomiałeś wspomnieć o dotacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 zapomiałeś wspomnieć o dotacji Z dotacją,czyli 275tys.zł+35tys.zł dotacji=310tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2014 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Z dotacją,czyli 275tys.zł+35tys.zł dotacji=310tys.zł Ehh Artur ,Artur..... a zwrot wat dodałes?? bo teraz juz nie ma.... a papierologie?,pozwolenia ,prąd etc.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Ehh Artur ,Artur..... a zwrot wat dodałes?? bo teraz juz nie ma.... a papierologie?,pozwolenia ,prąd etc.... Zwrot VAT 12tys.zł,papierologia,pozwolenia,podłączenie ok.5tys.zł,adaptacja 3tys.zł no i ? Czyli -12tys.zł+5tys.zł+3tys.zł Notariusza już nie liczę bo byłoby to parodią. Edytowane 22 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2014 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 ale to koszt ok.3tys.zł. Hmm.... tyle to ja zapłaciłem (albo i wiecej napęd kosztował chyba coś ze 2 koła + kuta brama- nie pamietam dokładnie ile) za samą bramę na pilota(6m) ale ja mam 36m ogrodzenia od frontu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Hmm.... tyle to ja zapłaciłem (albo i wiecej napęd kosztował chyba coś ze 2 koła + kuta brama- nie pamietam dokładnie ile) za samą bramę na pilota(6m) ale ja mam 36m ogrodzenia od frontu... Ostatnio jestem właśnie na etapie ogrodzenia i bramy i napęd to max.1,5tys.zł,brama z furtką 2tys.zł,przęsła na 22m to ok.1tys.zl czyli niech Ci będzie 4,5tys.zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2014 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) Ostatnio jestem właśnie na etapie ogrodzenia i bramy i napęd to max.1,5tys.zł,brama z furtką 2tys.zł,przęsła na 22m to ok.1tys.zl czyli niech Ci będzie 4,5tys.zł to co zmiejszasz pamietaj że napęd kupuje sie do wielkości i wagi bramy im brama cięższa tym napęd musi być mocniejszy (czyli droższy) też widziałem te napędy za 1500zł ..ale co z tego...jak były za słabe do mojej bramy ! aaa dodaj również sprzęt do kuchni meble...meble do pokoi ( bo nagle okaże się że podczas przeprowadzki uszkodzi się wypoczynek albo szafa rozleci) albo zwyczajnie nie mamy tyle mebli mieszkając w bloku... dodaj oświetlenie, czy chociażby takie dodatki jak np kosiarka do trawy (mieszkajac w bloku nie była nam potrzebna) a tutaj trzeba kupić.... oj uzbiera się tego uzbiera... Edytowane 22 Marca 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) to co zmiejszasz pamietaj że napęd kupuje sie do wielkości i wagi bramy im brama cięższa tym napęd musi być mocniejszy (czyli droższy) też widziałem te napędy za 1500zł ..ale co z tego...jak były za słabe do mojej bramy ! aaa dodaj również sprzęt do kuchni meble...meble do pokoi ( bo nagle okaże się że podczas przeprowadzki uszkodzi się wypoczynek albo szafa rozleci) albo zwyczajnie nie mamy tyle mebli mieszkając w bloku... dodaj oświetlenie, czy chociażby takie dodatki jak np kosiarka do trawy (mieszkajac w bloku nie była nam potrzebna) a tutaj trzeba kupić.... oj uzbiera się tego uzbiera... Wymyślasz jakieś sztuczne problemy,co najmniej takie jak sprzedawcy kotłów na ekogroszek straszący,że prąd jest drogi... Sprzęt do kuchni wliczyłem już w koszt ogólny,całość Whirlpool za 3,8tys.zł,podobnie jak meble kuchenne za 3tys.zł,jedynie sypialnie przeniosłem z mieszkania,reszta nowa kupiona z Agaty i z BRW,również wliczona już w koszt,oświetlenie nowe było jedynie do salonu i kuchni,wliczone w koszt. Kosiarę kupiłem dzisiaj,Sterwins za 320zł. Edytowane 22 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 22.03.2014 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 A wez zapodaj linka aż zobacze, bo nie chce mi się tam szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.03.2014 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 (edytowane) A wez zapodaj linka aż zobacze, bo nie chce mi się tam szukać... Kosiarki ? http://www.leroymerlin.pl/maszyny-ogrodnicze/kosiarki-traktorki-kosy/kosiarki-elektryczne/kosiarka-elektryczna-340elm-meb1334m-sterwins,p157906,l74.html Do mojej nie ma linka bo to nowy model z mocniejszym silnikiem. Sorry,nie stać mnie było na dom grzany ekogroszkiem dlatego nie kupiłem spalinowej. Bogacze grzejący ekogroszkiem zapewne mają kosiarki spalinowe za ponad 1tys.zł Edytowane 22 Marca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.03.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 (edytowane) Na pewno ? Jaki strop wziąłeś pod uwagę w domu parterowym ? Czy powierzchnia użytkowa o takiej samej wysokości została wzięta pod uwagę przy domu z poddaszem użytkowym ? Jak wtedy rozkładają się m2 po podłodze w jednym i drugim domu ? Jakie przeszklenia wziąłeś pod uwagę w domu z poddaszem ? Ile m2 pow.zabudowy zajmują schody ? u mnie schody zajmują 4 m2 powierzchni zabudowy, ale pod nimi mam jeszcze schowek. w analizowanym domku o niewielkiej powierzchni (niecałe 90 m2) powierzchnia płyty fundamentowej to 102 m2 dla parterówki (z drewnianym stropem) i 65 m2 dla poddasza. różnica to ponad 35m2, licząc już sam XPS 20 cm to 3500 zł, do tego zbrojenie i beton. na strop w poddasze idzie znaczniej mniej stali niż w płytę, mniej betonu i beton niższej klasy, w zasadzie brak termoizolacji. różnica w powierzchni dachu to 170m2 vs jakieś 120 m2. Powierzchnia ścian zewnętrznych to to samo. Tańsze rozprowadzenie instalacji w domku z poddaszem (łatwiej zgrupować kuchnię i łazienki). W parterówce żeby dojść do poszczególnych pomieszczeń trzeba więcej komunikacji niż w domu z poddaszem - kolejne stracone metry, za które trzeba zapłacić. Ale i tak będzie chyba parterówka, bo teoretycznie nieużytkowe poddasze można tanio przystosować na jakiś warsztat i graciarnię. W tym przypadku zyskujemy sporo kolejnym metrów niskim kosztem, których w przypadku domu z poddaszem by nie było. EDIT - no i wygoda parterówki. sam mam pełne piętro, bo trochę szkoda mi było działki, ale najważniejsze to brak skosów i się panowie nie spierajcie aż tak o ten koszt budowy , każdy dom jest inny, budowany w innym regionie, inaczej wykończony. nawet jeśli budowalibyście wg tego samego projektu, to rozstrzał może być ogromny Edytowane 23 Marca 2014 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.03.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 i się panowie nie spierajcie aż tak o ten koszt budowy , każdy dom jest inny, budowany w innym regionie, inaczej wykończony. nawet jeśli budowalibyście wg tego samego projektu, to rozstrzał może być ogromny Widzisz kolego... Arturo ma paskudną cechę naginania faktów w zależności od tego co mu jest w danej chwili potrzebne,ja usiłuję tylko powiedzieć przyszłym inwestorom że koszt budowy to nie tylko koszt wybudowania tego domu ale i mase dodatkowych drobiazgów których nikt (albo mało kto ) nie bierze pod uwagę,przykładowo: robisz remont np łazienki i liczysz za kafelki zapłacę 4tys za robocizne 4 oswietlenie 1tys kabina albo chinska za 1tys albo polska porzadna szklaną za no niech bedzie 2 tys czyli powinieneś zapłacic ok 10tys za łazienkę a tu masz faktury na 15tys i co?? i zonk, jak? co ? dlaczego? przeciez liczyłem..oczywiście liczyłem ale... grube rzeczy... nikt nie uwzględnia klejów, taśm, foli w płynie, listew, gruntów czy masę dodatkowych właśnie takich drobiazgów które dają cenę końcową.... a licznik bije...Tak samo jest z domem ale w większej skali.ktos kupi sobie projekt i tam będzie ze dom kosztuje przykładowo 300koła OK -wybudowanie domu ,(wg naprawde nie wiem jak oni licza to wszystko ) ale takie własnie dodatkowe rzeczy będą nabijac licznik... a dom jest jak skarbonka...Ktos założy sobie te 300koła jak koszt całkowity -wezmie kredyt spożytkuje te 300tys a tu trzeba zrobić ogród,przydałaby się jakaś kostka przed domem,mebli nie ma a i kasy na zakup tego wszystkiego też (kredyt trzeba spłacać ) i kółeczko się zamyka... wybudowałeś dom i się szarpiesz że na coś brakło ci kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 23.03.2014 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Widzisz kolego... a to fakt, dlatego warto dodać 20% do swojej zgrubnej wyceny dodać 20% i ewentualnie pozytywnie się zaskoczyć . a Arturo generalnie wszystko ma najlepsze i najtańsze . nie zawsze, ale w kilku kwestiach się z nim jednak zgadzam. chyba zeszliśmy z tematu wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.03.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Bogacze grzejący ekogroszkiem zapewne mają kosiarki spalinowe za ponad 1tys.zł Masz rację! ja za to, co zaoszczedziłem na ogrzewaniu, kupiłem sobie taką kosiarkę http://www.markowysprzet.com/pl/p/Kosiarka-spalinowa-Husqvarna-LC-48VE/7 fajniusia... zapalana guziczkiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 23.03.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 i tak rozwinęliśmy temat "Gaz czy prąd". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.03.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Ja bym brał gaz.... http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/alternatywa-energetyczna-z-kosmosu,2001281,4199 co prawda nie nie wiadomo jak potoczą się ceny gazu... ale gaz zawsze był tańszy od pradu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts