mm0123 23.03.2014 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Grzejniki akumulacujne w dzisiejszych czasach nadaja sie jedynie do mieszkan gdzie nie ma innej alternatywy! One nie maja zadnych zalet, wiem bo uzytkuje od 7 lat. Tylko glupiec by je zachwalal do nowo budowanych domow. Pseudo ekonomia plynaca z tej taniej inwestycji odbijala by sie niemilo inwestorowi przez lata... Photohobby dobrze prawi, zwolennicy pradu powinni rozpatrzyc wszelkie inne opcje ale tej nie brac na powaznie jak i zalozyciela tego postu... co juz inni forumowicze dosadnie udowodnili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 To jest jakas alternatywa a chyba cena za 1kWh jest dobrze wyliczona. Każdy może decydować sam. Ja np mam mozliwość ewentualna podłaczenia gazu ale obliczyłem sobie faktyczne koszty i mi sie to nie opłaca. Alternatywa dla mnie jest piec akumulacyjny - ja na niego nie narzekam. Mozesz tez zrobić podłogówke i ogrzewać instalacje pradem z duzym zasobnikiem bo koszty porównywalne jakby sie to robiło gazem. Jednak wiekszość forumowiczó wychodzi z załozenia że jak nie ma gazu to prąd jest 2,3 krotnie droższy i ładuje się np w wegiel.... Ja jak bym miał zbedne pieniadze to miałbym PC GWC kominek i rekuperacje - tylko problem jest taki ze ich nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szukaj 23.03.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 a dlaczego gaz nie wchodzi w rachubę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gizmolec 25.03.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Gazowe zdecydowanie wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.03.2014 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 a dlaczego gaz nie wchodzi w rachubę? bo gazu nie mam przy płocie i jest oddalony o 12 000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 25.03.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Gazowe zdecydowanie wyjdzie taniej to zapraszam do dyskusji - jakaś symulacja kosztowa - niech to forum służy do podjecia decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.04.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Przedstawię moje wyliczenia kosztów ogrzewania . Ceny kotłów, instalacji itd. są jak najbardziej reale i liczone na podstawie rzeczywistych cen obowiązujących na tą chwilę. Według OZC zużycie roczne na ogrzewanie przy temperaturze w domu 22 stopnie wyniesie 5300 kWh, powiększyłem tą wartość o 10% na poczet ewentualnych mostków termicznych do 5900 kWh. Na CWU przyjąłem 3000 kWh. W tej chwili jest Nas dwójka ale niedługo będą dzieci to zużycie wzrośnie a ogrzewanie to inwestycja długofalowa. Z resztą żonie marzy się wanna bo aktualnie w mieszkaniu mamy tylko prysznic, więc zużycie będzie pewnie spore. Podłogówki nie liczę bo i tak będzie czy przy gazie czy przy PC. Cena gazu liczona zgodnie z cennikiem PGNiG. Kocioł kondensacyjny, sprawność na poziomie 97-98% więc straty pominąłem jako nieistotne. Przyjąłem 9,8 kWh z m3 gazu co jak czytam mało się ma do rzeczywistości, ale niech będzie tak jak podają. Cena prądu za pomocą kalkulatora http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php. Przyjąłem zużycie prądu na rok 2600kWh gdy nie ma ogrzewania PC czy czystym prądem w taryfie G11. Przy ogrzewaniu PC zmiana taryfy na G12, zużycie prądu w poszczególnych taryfach noc/dzień CO 90/10; CWU 75/25; prąd bytowy 30/70. Średnia wychodzi 65/45 PC PW, 75/25 kable. Dystrybucja/Sprzedawca prądu to PGE, w przypadku zmiany sprzedawcy cena by była niższa o 5gr/kWh ale dla wyliczeń przyjąłem że za wszystko odpowiada PGE. Koszt 1 kWh z gazu w taryfie W2.1 to 0,2636 Koszt 1 kWh prądu przy założeniach jak wyżej to 0,3338 Są to ceny brutto uwzględniające wszystko, ceny końcowe do zapłaty. Koszt instalacji gazowej:Przyłącz ze skrzynką - 1800Przyłącz ze skrzynki do domu 40m, wraz z instalacją w środku 5m - 4000Projekt przyłącza od skrzynki, wraz z projektem instalacji wewnętrznej w domu liczę około 1000, tutaj nie jestem pewny ile.Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem - 5000Komin do kotła przez ścianę lub dach - 350Montaż pieca i pierwsze uruchomienie (gwarancja) - 600złSterownik pogodowy - 100Spięcie kotła z instalacją - 400 ---------------------------------------------------------------SUMA - 13250 zł Roczne koszty dodatkowe : - przegląd instalacji gazowej i kominowej (wymóg ubezpieczenia) - 150 - przeglądu kotła nie liczę ale pewnie pasowało by doliczyć (gwarancja) - koszt prądu na pompki CO i CWU, automatykę itd. - 100---------------------------------------------------------------Suma: 250 zł Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh x 0,2636 = 2346 zł Roczny koszt CO i CWU z opłatami dodatkowymi 2596 złInstalacja - 13250 zł Koszt instalacji PC PW:Koszt zwiększenia mocy z 14 na 17kW (prawdopodobnie niepotrzebny) - 210Podłączenie elektryczne PC z zabezpieczeniami - 300Spięcie PC z zasobnikiem CWU i podłogówką - 1200Zasobnik CWU do PC - 3000PC PW Panasonic Aquarea 7kW jednofazowa ogrzewanie/chłodzenie KIT-WC07CE5 - 16094 z montażem bez podłączenia hydraulicznego (na allegro ceny za wersję bez chłodzenia zaczynają się od 14320 zł z montażem, ja mam za daleko do nich i cena wychodzi podobna jak u lokalnego dystrybutora)---------------------------------------------------------------SUMA: 20804zł Kosztów dodatkowych typu pompka CO, CWU brak, uwzględnione w COP PC. Do obliczeń przyjąłem średnioroczny COP wraz ze wszystkimi pompkami, automatyka równy 2,3. Gdzieś widziałem na forum opomiarowaną PC i wychodziło trochę wyżej ale lepiej się mile zaskoczyć. Z resztą jednej zimy wyjdzie wyższy drugiej niższy. Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh / 2,3 x 0,3338 = 1292 zł Roczny koszt CO i CWU 1292 złInstalacja - 20804 zł Buduję z kredytu, więc PC muszę kupić na kredyt, a tym co oszczędzę na ogrzewaniu sukcesywnie nadpłacam kredyt za PC żeby odsetki wyszły jak najmniejsze więc różnica w instalacji musi zostać powiększona o jakieś 16-17%. Różnica instalacji między gazem/PC PW - 20804 - 13250 = 7554 x 1.16 = 8762 zł.Różnica w rocznych kosztach ogrzewania PC PW/gaz - 2596 - 1291 = 1305 zł. Zwrot w 8762/1305 ~ 6.7 roku. Czyli jak widać w moim konkretnym przypadku opłaca się inwestować w pompę ciepła. Nawet licząc amortyzację kotłów i całkowitą wymianę kotła gazowego 5000/10lat, pompy ciepła 14000/15 lat (przypuszczam że ceny PC PW spadną, nie trzeba też będzie może wymieniać wszystkiego tylko może agregat czy kto tam wie co) to zwrot wydłuża się w czasie do 10 lat ale jest to w dalszym ciągu szybciej niż przewidywana żywotność PC PW. Dla porównania jeszcze szybka kalkulacja ogrzewania czystym prądem i kablami w podłodze. Po ponownym przeliczeniu zużycia prądu w taryfach, ble ble ble cena kWh prądu wyniesie 0,3268. Nakład instalacyjny na kable i CWU jakieś 8000 zł, tutaj przypuszczam więc jak coś źle piszę niech mnie ktoś poprawi.Koszt roczny ogrzewania 8900 x 0,3268 = 2908 zł W stosunku do gazu wychodzi tylko 313zł drożej.Za to koszty instalacyjne są niższe o 13250+3500(podłogówka)-8000 = 8750 zł. Oszczędzam jeszcze na odsetkach od kredytu i tu różnica zwiększa się już do 15225 co wystarcza na kompensację prawie 50 lat większych nakładów finansowych na ogrzewanie rok rocznie. W stosunku do PC PW wychodzi drożej o 1644zł. Koszty instalacyjne są niższe o 20804+3500(podłogówka)-8000 = 16304 zł. Odsetki od kredytu będą niższe bo za różnicę w ogrzewaniu która jest dość spora nadpłacam kredyt i tutaj rośnie tylko do 21195 zł. PC PW zwraca się w niecałe 13 lat, czyli dalej w okresie przewidywalnej jej żywotności. A nie jestem uzależniony od jednego źródła energii bo do wodnej podłogówki mogę później podpiąć cokolwiek innego w późniejszym czasie, a do zasilenia PC w przypadku braku prądu wystarczy generator. Uwzględniając amortyzację kotła gazowego 5000zł/10lat to ogrzewanie kablami wychodzi nawet taniej niż gazem, czyli nigdy się nie zwróci gaz. W przypadku PC PW jest to 40 lat, pompa ciepła po tym czasie dawno się rozpadnie czyli także nigdy się nie zwróci. Jak widać z załączonych obliczeń nie uwzględniając amortyzacji urządzeń grzewczych najkorzystniej wychodzi PC PW, uwzględniając za to amortyzację kotłów to bezsprzecznie najkorzystniej wychodzą kable i czysty prąd. Wraz ze wzrostem cen prądu różnica między kablami/PC PW będzie maleć, ale będzie to prawdopodobnie w sposób mało zauważalny. Nie mam zielonego pojęcia czy kable grzejne mogą się zepsuć (przepalić?) a wtedy koszt ich wymiany może być znaczy bo trzeba zdzierać podłogi, kuć wylewki i wszystko robić od nowa, dlatego nie uwzględniałem tego w obliczeniach. Jak ktoś ma dane na temat żywotności takich kabli to chętnie posłucham. Jeżeli ktoś znajdzie jakieś błędy w wyliczeniach to też chętnie posłucham bo czas na wybór ogrzewania zbliża się nieubłaganie, wstępnie typuję PC PW. Wyliczenia są dla mojego konkretnego przypadku, dla moich konkretnych cen energii i kosztów instalacyjnych. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 dobre kable grzewcze są wieczne, ktoś wrzucił kiedyś link do artykułu o kablach, wyburzali 100 letni dom i kable działałytrwałośc kotła gazowego to minimum 15 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 dobre kable grzewcze są wieczne, ktoś wrzucił kiedyś link do artykułu o kablach, wyburzali 100 letni dom i kable działały trwałośc kotła gazowego to minimum 15 lat a dlaczego nie wodna podłogówka + kocioł elektryczny. inwestycja niewiele większa niż przy kablach a zawsze jest możliwość zmiany źródła ciepła na pompę, gaz czy cokolwiek innego. mam dom o podobnym OZC (niecałe 5000 kWh dla 22*C na ogrzewanie, na CWU też zakładam 3000 kWh) i wodną podłogówkę + kocioł lub baniak z wodą i grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 bo sie pytał o kableprzy kablach nie będzie wyciekunie potrzeba rozdzielaczynie idzie prad na pompęnie trzeba wymieniać pompy fakt że się źródła nie zmieni ale jedyne co mu może paść to sterowniki za 20 lat a koszt nowego 150zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.04.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 bo sie pytał o kable przy kablach nie będzie wycieku nie potrzeba rozdzielaczy nie idzie prad na pompę nie trzeba wymieniać pompy fakt że się źródła nie zmieni ale jedyne co mu może paść to sterowniki za 20 lat a koszt nowego 150zł no tak, ale porównywał do gazu, a skoro tak to zakładam że brał pod uwagę układ oparty na wodnej podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
B-tomek 06.04.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Mieliśmy podobne dylematy co do wyboru systemu ogrzewania naszego domu. Aktualnie robimy fundamenty i analizujemy oferty na system grzewczy i instalacje. Dla porównania kosztów zużycia energii zrobiłem tabelkę (link w stopce). Uaktualniłem koszty aparatury. Jesteśmy po wycenach i troszeczkę się podłamaliśmy... Wyliczenia dla mojego domu, ale można podstawiać swoje dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 06.04.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 dobre kable grzewcze są wieczne, ktoś wrzucił kiedyś link do artykułu o kablach, wyburzali 100 letni dom i kable działały trwałośc kotła gazowego to minimum 15 lat Maximum!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Schizo85,kilka pytan?1) kto szacowal koszt przylacza u Ciebie? u mnie za przylacz ok27m do skrzynki ok2300zl (skrzynka + projekt w cenie), od skrzynki do kotla wew domu ok8-9m 1000zl 2) dlaczego wybrales akurat ta PC? czy jest tansza alternatywa?3) jaki kociol kondensacyjny brales pod uwage? marka, model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barbraa 06.04.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, kupiłam mieszkanie w dobrej wierze u dewelopera, który gwarantował, że będzie ogrzewanie i ciepła woda z MPEC. Na ten moment Deweloper instaluje kotłownie zasilaną prądem. W budynku nie ma gazu. Moje mieszkanie to 40 m kw. Mieszkanie dwustronne, z balkonem. Blok 4-kondygnacyjny. Moje mieszkanie na ostatnim piętrze - strop 20cm +15-30cm izolacja termiczna. Bardzo proszę o jakąkolwiek informację na temat kosztów ogrzewania i ciepłej wody w takim mieszkaniu. Jakieś rozwiązanie alternatywne może? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.04.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Też uważam że kocioł gazowy raczej nie wytrzyma 15 lat, 10 to taka bezpieczna granica. Tak samo pompa ciepła nie będzie pracować 20 lat, tylko coś koło 15. Kable w podłodze raczej nie wchodzą w grę, za bardzo wtedy jestem uzależniony od jednego jedynego źródła energii więc w tym przypadku odpadają. Przeliczam teraz jeszcze jak by wyszła wodna podłogówka z jakimś elektrycznym piecem. Niedużo drożej a rzeczywiście można później na coś innego wymienić. Schizo85,kilka pytan? 1) kto szacowal koszt przylacza u Ciebie? u mnie za przylacz ok27m do skrzynki ok2300zl (skrzynka + projekt w cenie), od skrzynki do kotla wew domu ok8-9m 1000zl 2) dlaczego wybrales akurat ta PC? czy jest tansza alternatywa? 3) jaki kociol kondensacyjny brales pod uwage? marka, model? 1) Podłączenie do skrzynki to cena gazowni, takie mam papiery. Po skrzynce orientowałem się i mniej więcej takie są ceny, za jakieś 40m przyłącza w ziemi i około 5-6m rur w domu wychodzi około 4000. 2) Wybrałem bo jest prawie że najtańsza, posiada możliwość chłodzenia, ma grzałki w pakiecie. Pewnie da się znaleźć coś tańszego, ale różnica już nie będzie spora. Ja pytałem się w firmie ResCold w Rzeszowie. Mają jeszcze jakieś czeskiej firmy na S, wyleciała mi z głowy dokładna nazwa, pompa tańsza o jakiś tysiąc ale w niskich temperaturach miała mały COP i niską moc. Panasonic ma dość dobry COP i przy -15 dostarcza jeszcze 4.3kW mocy co wystarcza w pełni na mój dom. Jako że PC PW ma być jedynym źródłem ciepła u mnie nie myślałem nawet o żadnej chińskiej pompie typu Meeting. 3) Nie brałem żadnego pod uwagę konkretnego. Pewnie założył bym jakiegoś Immergasa z niską mocą, może Victrix 12kW. Teraz widzę że kosztuje on trochę więcej niż 5000 które założyłem, więc poprawię kalkulację. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 ...3) Nie brałem żadnego pod uwagę konkretnego. Pewnie założył bym jakiegoś Immergasa z niską mocą, może Victrix 12kW. Teraz widzę że kosztuje on trochę więcej niż 5000 które założyłem, więc poprawię kalkulację... Cenowe zalozenia kotla bledne, sprawnosc rowniez takze koszt grzania gazem masz zawyzony. http://www.ceneo.pl/2368051 Skad masz pewnosc, ze prawie najtansza pc na rynku wytrzyma 15lat? Kupujac prawie najtansza lodowke nie bylbym tego pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 06.04.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Maximum!! kilka miesięcy temu widziałem nawet taki z tzw. swieczką i ogrzewał duży dom sporo jest kotłów z końcówki lat 90-tych( przynajmniej w mojej okolicy, wtedy też powstawały duże gazowe kotłownie blokowe), przy większej awarii wiadomo że się wymieni na nowy ale w mlodszych to co najwyżej padnie wentylator ewentualnie wymiennik ciepła, moze zawór 3D ale mają na tyle dobry stan pozostałych częsci że nie ma sensu wymieniać całego kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.04.2014 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Cenowe zalozenia kotla bledne, sprawnosc rowniez takze koszt grzania gazem masz zawyzony. http://www.ceneo.pl/2368051 Skad masz pewnosc, ze prawie najtansza pc na rynku wytrzyma 15lat? Kupujac prawie najtansza lodowke nie bylbym tego pewien A doliczyłeś do tego baniaczek na CWU? Dalej wychodzi 5000. Gdzie mam zaniżoną sprawność ogrzewania gazem? Chyba że mówisz to tej magicznej sprawności 108% dla kotłów kondensacyjnych, która nijak ma się do moich obliczeń. Pewność mam taką samą jak tą że ten gazowy wytrzyma 10 lat. Panasonic to nie jest pierwsza lepsza firma która wchodzi w pompy ciepła dopiero. Od lat produkują klimatyzatory a zasada działania prawie że identyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 06.04.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 A doliczyłeś do tego baniaczek na CWU?... A jak zalozyles rozwiazanie cwu w przypadku PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts