schizo85 06.04.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 W przypadku PC PW założyłem zbiornik 300l Galmet dedykowany do PC. Jest to napisane we wcześniejszych wyliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 06.04.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Przeliczyłem jeszcze jakby to wyglądało z kotłem elektrycznym. Nie che mi się pisać kolejnego elaboratu z kosztami także powiem tylko że przy uwzględnieniu amortyzacji urządzeń gaz jest totalnie nieopłacalny. PC PW zaczyna być tańsza dopiero po 22 latach. Z dwojga wybiorę chyba i tak PC PW bo przy okazji mam chłodzenie i nie muszę zakładać już dodatkowo klimatyzatora. Nie wiem czy ten kalkulator na stronie URE dobrze liczy dlatego postanowiłem zwiększyć cenę prądu do 0,38zł/kWh i wtedy do 14 lat najtańszy jest kocioł elektryczny, a po tym okresie tańsza staje się PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 04.05.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2014 ... Z dwojga wybiorę chyba i tak PC PW bo przy okazji mam chłodzenie i nie muszę zakładać już dodatkowo klimatyzatora... Ze tak zapytam, jak rozwiazesz chlodzenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 05.05.2014 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Przedstawię moje wyliczenia kosztów ogrzewania . Ceny kotłów, instalacji itd. są jak najbardziej reale i liczone na podstawie rzeczywistych cen obowiązujących na tą chwilę. Według OZC zużycie roczne na ogrzewanie przy temperaturze w domu 22 stopnie wyniesie 5300 kWh, powiększyłem tą wartość o 10% na poczet ewentualnych mostków termicznych do 5900 kWh. Na CWU przyjąłem 3000 kWh. W tej chwili jest Nas dwójka ale niedługo będą dzieci to zużycie wzrośnie a ogrzewanie to inwestycja długofalowa. Z resztą żonie marzy się wanna bo aktualnie w mieszkaniu mamy tylko prysznic, więc zużycie będzie pewnie spore. Podłogówki nie liczę bo i tak będzie czy przy gazie czy przy PC. Cena gazu liczona zgodnie z cennikiem PGNiG. Kocioł kondensacyjny, sprawność na poziomie 97-98% więc straty pominąłem jako nieistotne. Przyjąłem 9,8 kWh z m3 gazu co jak czytam mało się ma do rzeczywistości, ale niech będzie tak jak podają. Cena prądu za pomocą kalkulatora http://ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php. Przyjąłem zużycie prądu na rok 2600kWh gdy nie ma ogrzewania PC czy czystym prądem w taryfie G11. Przy ogrzewaniu PC zmiana taryfy na G12, zużycie prądu w poszczególnych taryfach noc/dzień CO 90/10; CWU 75/25; prąd bytowy 30/70. Średnia wychodzi 65/45 PC PW, 75/25 kable. Dystrybucja/Sprzedawca prądu to PGE, w przypadku zmiany sprzedawcy cena by była niższa o 5gr/kWh ale dla wyliczeń przyjąłem że za wszystko odpowiada PGE. Koszt 1 kWh z gazu w taryfie W2.1 to 0,2636 Koszt 1 kWh prądu przy założeniach jak wyżej to 0,3338 Są to ceny brutto uwzględniające wszystko, ceny końcowe do zapłaty. Koszt instalacji gazowej: Przyłącz ze skrzynką - 1800 Przyłącz ze skrzynki do domu 40m, wraz z instalacją w środku 5m - 4000 Projekt przyłącza od skrzynki, wraz z projektem instalacji wewnętrznej w domu liczę około 1000, tutaj nie jestem pewny ile. Kocioł kondensacyjny z zasobnikiem - 5000 Komin do kotła przez ścianę lub dach - 350 Montaż pieca i pierwsze uruchomienie (gwarancja) - 600zł Sterownik pogodowy - 100 Spięcie kotła z instalacją - 400 --------------------------------------------------------------- SUMA - 13250 zł Roczne koszty dodatkowe : - przegląd instalacji gazowej i kominowej (wymóg ubezpieczenia) - 150 - przeglądu kotła nie liczę ale pewnie pasowało by doliczyć (gwarancja) - koszt prądu na pompki CO i CWU, automatykę itd. - 100 --------------------------------------------------------------- Suma: 250 zł Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh x 0,2636 = 2346 zł Roczny koszt CO i CWU z opłatami dodatkowymi 2596 zł Instalacja - 13250 zł Koszt instalacji PC PW: Koszt zwiększenia mocy z 14 na 17kW (prawdopodobnie niepotrzebny) - 210 Podłączenie elektryczne PC z zabezpieczeniami - 300 Spięcie PC z zasobnikiem CWU i podłogówką - 1200 Zasobnik CWU do PC - 3000 PC PW Panasonic Aquarea 7kW jednofazowa ogrzewanie/chłodzenie KIT-WC07CE5 - 16094 z montażem bez podłączenia hydraulicznego (na allegro ceny za wersję bez chłodzenia zaczynają się od 14320 zł z montażem, ja mam za daleko do nich i cena wychodzi podobna jak u lokalnego dystrybutora) --------------------------------------------------------------- SUMA: 20804zł Kosztów dodatkowych typu pompka CO, CWU brak, uwzględnione w COP PC. Do obliczeń przyjąłem średnioroczny COP wraz ze wszystkimi pompkami, automatyka równy 2,3. Gdzieś widziałem na forum opomiarowaną PC i wychodziło trochę wyżej ale lepiej się mile zaskoczyć. Z resztą jednej zimy wyjdzie wyższy drugiej niższy. Roczny koszt CO i CWU - 8900 kWh / 2,3 x 0,3338 = 1292 zł Roczny koszt CO i CWU 1292 zł Instalacja - 20804 zł Buduję z kredytu, więc PC muszę kupić na kredyt, a tym co oszczędzę na ogrzewaniu sukcesywnie nadpłacam kredyt za PC żeby odsetki wyszły jak najmniejsze więc różnica w instalacji musi zostać powiększona o jakieś 16-17%. Różnica instalacji między gazem/PC PW - 20804 - 13250 = 7554 x 1.16 = 8762 zł. Różnica w rocznych kosztach ogrzewania PC PW/gaz - 2596 - 1291 = 1305 zł. Zwrot w 8762/1305 ~ 6.7 roku. Czyli jak widać w moim konkretnym przypadku opłaca się inwestować w pompę ciepła. Nawet licząc amortyzację kotłów i całkowitą wymianę kotła gazowego 5000/10lat, pompy ciepła 14000/15 lat (przypuszczam że ceny PC PW spadną, nie trzeba też będzie może wymieniać wszystkiego tylko może agregat czy kto tam wie co) to zwrot wydłuża się w czasie do 10 lat ale jest to w dalszym ciągu szybciej niż przewidywana żywotność PC PW. Dla porównania jeszcze szybka kalkulacja ogrzewania czystym prądem i kablami w podłodze. Po ponownym przeliczeniu zużycia prądu w taryfach, ble ble ble cena kWh prądu wyniesie 0,3268. Nakład instalacyjny na kable i CWU jakieś 8000 zł, tutaj przypuszczam więc jak coś źle piszę niech mnie ktoś poprawi. Koszt roczny ogrzewania 8900 x 0,3268 = 2908 zł W stosunku do gazu wychodzi tylko 313zł drożej. Za to koszty instalacyjne są niższe o 13250+3500(podłogówka)-8000 = 8750 zł. Oszczędzam jeszcze na odsetkach od kredytu i tu różnica zwiększa się już do 15225 co wystarcza na kompensację prawie 50 lat większych nakładów finansowych na ogrzewanie rok rocznie. W stosunku do PC PW wychodzi drożej o 1644zł. Koszty instalacyjne są niższe o 20804+3500(podłogówka)-8000 = 16304 zł. Odsetki od kredytu będą niższe bo za różnicę w ogrzewaniu która jest dość spora nadpłacam kredyt i tutaj rośnie tylko do 21195 zł. PC PW zwraca się w niecałe 13 lat, czyli dalej w okresie przewidywalnej jej żywotności. A nie jestem uzależniony od jednego źródła energii bo do wodnej podłogówki mogę później podpiąć cokolwiek innego w późniejszym czasie, a do zasilenia PC w przypadku braku prądu wystarczy generator. Uwzględniając amortyzację kotła gazowego 5000zł/10lat to ogrzewanie kablami wychodzi nawet taniej niż gazem, czyli nigdy się nie zwróci gaz. W przypadku PC PW jest to 40 lat, pompa ciepła po tym czasie dawno się rozpadnie czyli także nigdy się nie zwróci. Jak widać z załączonych obliczeń nie uwzględniając amortyzacji urządzeń grzewczych najkorzystniej wychodzi PC PW, uwzględniając za to amortyzację kotłów to bezsprzecznie najkorzystniej wychodzą kable i czysty prąd. Wraz ze wzrostem cen prądu różnica między kablami/PC PW będzie maleć, ale będzie to prawdopodobnie w sposób mało zauważalny. Nie mam zielonego pojęcia czy kable grzejne mogą się zepsuć (przepalić?) a wtedy koszt ich wymiany może być znaczy bo trzeba zdzierać podłogi, kuć wylewki i wszystko robić od nowa, dlatego nie uwzględniałem tego w obliczeniach. Jak ktoś ma dane na temat żywotności takich kabli to chętnie posłucham. Jeżeli ktoś znajdzie jakieś błędy w wyliczeniach to też chętnie posłucham bo czas na wybór ogrzewania zbliża się nieubłaganie, wstępnie typuję PC PW. Wyliczenia są dla mojego konkretnego przypadku, dla moich konkretnych cen energii i kosztów instalacyjnych. Nie napisałes PODSTAWOWEJ róznicy miedzy gazem a pradem - za gaz płacisz abonament 60 pln miesięcznie co daje tobie 700 pln na rok !!!! Decydujac sie na prąd pomijasz tą opłate. Następna sprawa po co "mieszasz" w to prąd bytowy ??? Do gazu i PC tez doliczasz prąd "bytowy"Ja obecnie w mieszkaniu mam bojler i piece akumulacyjne - 100% ogrzewnia na CO i CWU idzie z taniej taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 05.05.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Nie wiem czy ten kalkulator na stronie URE dobrze liczy dlatego postanowiłem zwiększyć cenę prądu do 0,38zł/kWh i wtedy do 14 lat najtańszy jest kocioł elektryczny, a po tym okresie tańsza staje się PC PW. Z ty kalkulatorem jest tak ,że URE dostało go od jakiejś firmy która sprzedaję prąd na umowy 3 letnie .Ale w pierwszym roku jest jakaś promocja .Program liczy koszty, ale w jednym roku tym z promocją. Już są interwencje w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 05.05.2014 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Nie napisałes PODSTAWOWEJ róznicy miedzy gazem a pradem ... gazem grzejesz kiedy chcesz a prądem wtedy kiedy możesz przy grzaniu energią elektryczną rozkład dnia ustala ci sprzedawca energii zapomnij o spaniu w niższej temperaturze jeśli chcesz mieć w dzień tanio i ciepło przy grzaniu prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l_ukasz 05.05.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Co ty za bujdy piszesz. W nowym domu temeratura spadnie Ci o stopien na dobe, chyba ze masz jakis durszlak. Wczesniej kolega pisal ze chce podlogowke wiec to w jakich godzinach grzeje nie ma znaczenia. Widac nie masz pojecia o takim ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 05.05.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Ja takze zmieniłem gaz na prąd,jeszcze dwa lata temu tu na forum przekonywałem ze gaz jest duzo tańszy niz prad...ale jak sie ma 80 m2 do ogrzania i buduje energooszczedny domek to juz tak różowo dla gazu nie wyglada..tym bardziej że przy prądzie dysponujemy II taryfą..a gaz u mnie to 2,57 /m3 brutto bez przesyłu...o kosztach instalacjii nie wspominajac..u mnie 17 tysiecy.Mój dobry kolega wprowadził sie do domku 6 miesiecy temu...136m3 ale fakt durszlak...zaledwie 10cm styro na elewacjii z odzysku ..no i za gaz płaci jak za zboże,choć to dopiero pół roku .pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 05.05.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 (edytowane) gazem grzejesz kiedy chcesz a prądem wtedy kiedy możesz przy grzaniu energią elektryczną rozkład dnia ustala ci sprzedawca energii zapomnij o spaniu w niższej temperaturze jeśli chcesz mieć w dzień tanio i ciepło przy grzaniu prądem Nie do końca...rytm dnia wielu ludzi jest taki ze rano wychodza do pracy/szkoły....najczesciej na 6-10 godzin....w tym czasie nie chodzi ani ogrzewanie ani bojler...od 14-15 masz tania taryfę i dogrzewasz na maxa wodę i pomieszczenia o tyle o ile masz spadek temp. ktory nastapił od...wyjscia do pracy....potem wieczorem rozpalasz w kozie/kominku...no i masz 100% taniej taryfy:),oczywiscie opisany przykład tyczy sie tak idealnie rpozplanowanego dnia i.. domku o spadku temp w ciegu 12 godzin o 1-2 stopnie....o co nie tak trudno.... Co do spania w nocy w cieple.....zaraz zaraz ..ustawiamy sobie temp 21 C i w nocy ona sie utrzymuje normalnie....rano wychodzisz i jej nie utrzymujesz...o ile spadnie do godziny 15...potem dogrzewasz i masz na to godzine.. Cały pic polega na tym zeby to poustawiac w sterwniku i miec dom który sie szybko nie wychładza. Duzo ludzi proponuje elektryczna podlogówkę..ale ja wole zwykłe konwektory....po co mi bezwładnosc podłogówki kiedy rytm dnia jest taki ze grzech tego nie wykorzystac....co innego gdy ktos siedzi cały czas w domu.... A w weekendy jak jest z II taryfą? Jakies inne godziny,bo sie nie orientuje? Ja bynajmniej zatapiam w podłodze pexa na czarna godzine..,ale moja kobieta mówi ze sie i tak nigdy nie przyda:) pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Nie napisałes PODSTAWOWEJ róznicy miedzy gazem a pradem - za gaz płacisz abonament 60 pln miesięcznie co daje tobie 700 pln na rok !!!! Kolega Schizz juz dodatkowe oplaty wliczyl w cene 1kwh. Pozatym z jego zapotrzebowaniem miesci sie w taryfie w2.1 gdzie oplaty stale sa o wiele nizsze. ...Decydujac sie na prąd pomijasz tą opłate. Następna sprawa po co "mieszasz" w to prąd bytowy ??? Do gazu i PC tez doliczasz prąd "bytowy"Ja obecnie w mieszkaniu mam bojler i piece akumulacyjne - 100% ogrzewnia na CO i CWU idzie z taniej taryfy Gdyby bytowe np. w 95% szlo mu z dziennej taryfy musialby to wliczyc w dodatkowe koszty CO+CWU bo przy G11 bytowe by mial taniej. ps.mam piece akumulacyjne w mieszkaniu i moim zdaniem - sa chyba najgorszym systemem grzewczym na rynku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Ja takze zmieniłem gaz na prąd,jeszcze dwa lata temu tu na forum przekonywałem ze gaz jest duzo tańszy niz prad...ale jak sie ma 80 m2 do ogrzania i buduje energooszczedny domek to juz tak różowo dla gazu nie wyglada..tym bardziej że przy prądzie dysponujemy II taryfą..a gaz u mnie to 2,57 /m3 brutto bez przesyłu...o kosztach instalacjii nie wspominajac..u mnie 17 tysiecy. Energooszczedny domek 80m2 powinienes farelka ogrzac ...Mój dobry kolega wprowadził sie do domku 6 miesiecy temu...136m3 ale fakt durszlak...zaledwie 10cm styro na elewacjii z odzysku ..no i za gaz płaci jak za zboże,choć to dopiero pół roku . pzdr heh...po 1sze ile za to zboze sie u Was placi? a po 2gie... rozumiem, ze pradem bylo by taniej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crisiano 05.05.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Front, przeglądałem Twój dziennik i wcale się nie dziwię, że przeszedłeś na prąd. Tym bardziej, że i tak będziesz zadowolony z wysokości rachunków jakie podałeś a są one mocno zawyżone. Im mniejszy domek tym inwestycja w gaz coraz mniej opłacalna. Dużo sam robisz więc jakość zapewne lepsza niż standardowa. Jednak mając domek dwa razy większy i standardowej czyli niskiej jakości wykonania to inwestycja w prąd już jest ryzykowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm0123 05.05.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2014 Nie do końca...rytm dnia wielu ludzi jest taki ze rano wychodza do pracy/szkoły....najczesciej na 6-10 godzin....w tym czasie nie chodzi ani ogrzewanie ani bojler...od 14-15 masz tania taryfę i dogrzewasz na maxa wodę i pomieszczenia o tyle o ile masz spadek temp. ktory nastapił od...wyjscia do pracy....potem wieczorem rozpalasz w kozie/kominku...no i masz 100% taniej taryfy:),oczywiscie opisany przykład tyczy sie tak idealnie rpozplanowanego dnia i.. domku o spadku temp w ciegu 12 godzin o 1-2 stopnie....o co nie tak trudno.... Co do spania w nocy w cieple.....zaraz zaraz ..ustawiamy sobie temp 21 C i w nocy ona sie utrzymuje normalnie....rano wychodzisz i jej nie utrzymujesz...o ile spadnie do godziny 15...potem dogrzewasz i masz na to godzine.. Cały pic polega na tym zeby to poustawiac w sterwniku i miec dom który sie szybko nie wychładza. Duzo ludzi proponuje elektryczna podlogówkę..ale ja wole zwykłe konwektory....po co mi bezwładnosc podłogówki kiedy rytm dnia jest taki ze grzech tego nie wykorzystac....co innego gdy ktos siedzi cały czas w domu.... A w weekendy jak jest z II taryfą? Jakies inne godziny,bo sie nie orientuje? Ja bynajmniej zatapiam w podłodze pexa na czarna godzine..,ale moja kobieta mówi ze sie i tak nigdy nie przyda:) pozdrawiam Wiesz, w malym dobrze zaizolowanym domku z dobra akumulacja wahania temp beda niezauwazalne ale... w domach wiekszych(chociaz malych tez) z gorsza izolacja i niska akumulacja np. brak podlogowki czy tez kanadyjczyk - to te wahania beda mocno odczuwalne i wtedy niestety duuupa z grzania w 2 taryfie pradem... a gazem grzejesz cala dobe w cenie nocnej taryfy. Wniosek - prad ok ale musza byc spelnione pewne warunki inaczej inwestor moze sie niemilo rozczarowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 06.05.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 heh...po 1sze ile za to zboze sie u Was placi? a po 2gie... rozumiem, ze pradem bylo by taniej??? Nie,prądem by taniej nie było....ale jakby nie był durszlak to mozna by kombinować..a tak i inwestycyjnie drogo i eksploatacyjnie:) jak za zboze to u niego wychodzi 700-800 zł/miesiąc ale faktem jest ze pierwszy miesiąc to był rozruch...mówił że pierwszego dnia mu poszło 30 m3:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 06.05.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2014 Wiesz, w malym dobrze zaizolowanym domku z dobra akumulacja wahania temp beda niezauwazalne ale... w domach wiekszych(chociaz malych tez) z gorsza izolacja i niska akumulacja np. brak podlogowki czy tez kanadyjczyk - to te wahania beda mocno odczuwalne i wtedy niestety duuupa z grzania w 2 taryfie pradem... a gazem grzejesz cala dobe w cenie nocnej taryfy. Wniosek - prad ok ale musza byc spelnione pewne warunki inaczej inwestor moze sie niemilo rozczarowac. 100% racjii:yes: Aczkolwiek powiem tobie że tej słabej zimy robiłem wykończenie malutkiego kanadyjczyka...jakies 35 - 40 m2,izolacja to wełna 20 cm +scianki z drewna po obu stronach po 4 cm ...czyli 28 cm razem.Akumulacyjność niby słaba ...konwektor 2000 W w głównym pomieszczeniu...ustawiony na ok. 23 C na całą noc...rano ok. 8.00 go wyłanczałem i pracując tam do 16-17 było absolutnie ciepło,temp spadała ale nie na tyle żeby było niekomfortowo...wiadomo czym dłużej tym chłodniej. Raz go na noc nie właczyłem to przez 24 godziny pomieszczenie wychłodziło się do 14 C ,ale ponowne załączenie na full i za godziny było juz bardzo ciepło az za goraco.Na zewnatrz temp. od -2 do +6 . Lubuskie . Tak sie tym bawiłem 3 tygodnie i myślę że nawet w kanadyjczyku dałby sie to wysterować na dwie taryfy powiedzmy 50/50 dzień /noc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 13.05.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Grzejniki akumulacujne w dzisiejszych czasach nadaja sie jedynie do mieszkan gdzie nie ma alternatywy! One nie maja zadnych zalet, wiem bo uzytkuje od 7 lat. Mnie właśnie najbardziej interesuje kwestia komfortu użytkowania domu z piecami elektrycznymi. Nie wiem jaki jest bo nie miałem z doświadczeń. Natomiast już w drugim domu mam ogrzewanie gazowe z podłogówką, boilerem 120l, grzejnikami dodatkowo w łazienkach itd. I powiem, że technika gazowa mnie nie przekonuje. Serwis kosztuje, urządzenia co parę lat muszą się psuć (tak, muszą. Ostatnio wymieniałem jakiś tam zbiorniczek i hydraulik pokazał mi ewidentnie że to co parę lat musi pierdyknąć bo tak jest skonstruowane) skomplikowane to wszystko mocno (tych wszystkich rur od jasnej cholery, pare rozdzielaczy do podłóg itd) Będę budował 3 dom i baaardzo mnie interesuje temat ogrzewania prądem. Chciałbym już nie mieć w domu gazu. Pytanie tylko właśnie o komfort użytkowania. Z tymi piecami akumulacyjnymi żyje się marnie ? Wstępnie chyba elektryczna wodna podłogówka jest mi najmilsza sercu Ps. I prawdą jest że ceny gazu są coraz bardziej dolegliwe. Wszyscy moi znajomi zwracają na to uwagę przy piwku, że faktury są szalone.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.05.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Komfort piecy akumulacyjnych masz taki sam jak grzejniki. Plusem akumulacyjnych jest mozliwość bardzo dobrej "gospodarowaniem" ciepła i to osobno w kazdym pomieszczeniu. W łazience mam zwykły grzejnik "nadmuchowy" który właczam przed kąpielą i po 5 minutach mam temperaturę 25* .... jak to porównać do ogrzewania na gaz ???? Chcesz miec ogrzewanie podłogowe wrzucasz kable albo wodną podłogówke. Ja wiem tylko jedno piece akumulacyjne to zero serwisów żadnych kominiarzy u mnie żadnych awari - bo tak naprawdę może się tylko przepalić grzałka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 13.05.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 Kolega Schizz juz dodatkowe oplaty wliczyl w cene 1kwh. Pozatym z jego zapotrzebowaniem miesci sie w taryfie w2.1 gdzie oplaty stale sa o wiele nizsze. Gdyby bytowe np. w 95% szlo mu z dziennej taryfy musialby to wliczyc w dodatkowe koszty CO+CWU bo przy G11 bytowe by mial taniej. ps.mam piece akumulacyjne w mieszkaniu i moim zdaniem - sa chyba najgorszym systemem grzewczym na rynku! Jak masz II taryfę to pralke piekarnik zmywarkę właczasz w tej taryfie i nie ma zadnej różnicy w "bytowym" pradzie czy jest I taryfa czy II i nalezy to pominąc.... Czym różni się piec akumulacyjny z grzejnikiem który 90% Polaków ma umieszczony pod oknem ???? Niech zgadnę yyyyy NICZYM ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 15.05.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2014 Ja dogrzewam się trochę gazem i trochę prądem. Rachunki w miesiącach zimowych dają się we znaki. Dochodzą do 40% miesięcznych zarobków. Ale to głównie przez miesiące grudzień, styczeń i luty... Później spada to do 10-20%. Miesięczne dochody mamy z mężem na poziomie 6 tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.05.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Z ostatniego rachunku za prąd średnia za jedną kwh z wszystkimi opłatami 0,49 gr, taryfa G12, PGE -najdroższy sprzedawca na rynku. Do tego ruchoma taryfa w godzinach 13-15 jest beznadziejna i 2 razy w roku ogrzewanie c.o i c.w.u. staje się obsługowe.Wydatek na źródło ciepła poniżej 500zł. Edytowane 22 Maja 2014 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts