Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podświetlenie części ściany profilem led z sufitu

Recommended Posts

Witam

chciałbym podświetlić wykonany na jednej ze ścian trawertyn egipski (jak na foto) .

zastanawiam się czy można zastosować profil led z taśmą led zamontowany w wytynkowanym suficie poprzez zrobienie bruzdy w tynku sufitowym wklejenie profilu z mleczną maskownicą w odległości np 7cm od ściany z trawertynem?

w ciągu dnia będzie widać jedynie lekkie zagłębienie na suficie z mlecznym paskiem

ściana z tr.jpg

profil led.jpg

A jakie źródło światła niby zapewni jednolite oświetlenie ściany od góry do dołu...natężenie oświetlenia zmniejsza się z kwadratem odległości i bez znaczenia czy damy LED czy jarzeniówkę czy zwykłe żarówki najjaśniej będzie najbliżej źródła...moim zdaniem do takich dekoracyjnych zastosowań taśma LED najlepsza jak chodzi o jakość/cena

• 1 month później...
To zależy jaką moc będzie miało światło, musisz dobrać tak, żeby nie było za mało, pamiętaj o zmniejszeniu światła z odległością i o tym, że mleczna szybka oprócz rozproszenia światła, także zabierze jego ilość. Jest też problem z chłodzeniem ledów jak zamierzasz to rozwiązać?

A Panowie zauważyli że kolega chce je szczelnie zamknąć w bruzdzie na suficie? Mają być w profilu zamkniętym maskownica. Taki profil duży raczej nie jest a ciepło (wbrew pozorom ledy też je wytwarzają) nie ma dokąd uciec. Dlatego należy zastanowić się nad rozwiązaniem problemu, żeby nie wymieniać co chwilę. Pozdrawiam

Pozwól, że zacytjuę "Wielu pyta - skoro diody są tak efektywne i się "nie grzeją" - do czego potrzebny im radiator?

Odpowiedź jest prosta - ciepło jest naturą żarówki, ale zabójcą diody. Dioda istotnie wydziela dużo mniej ciepła od żarówki, jest jednak o wiele bardziej czuła na ciepło. Wysoka temperatura stanowi zasadę działania żarówki (temperatura włókna: 2200 ° C - 2700 ° C), jest jednak niepożądanym efektem ubocznym działania diody (już temperatura 150 ° C może zniszczyć diodę wysokiej jakości)."

Ty masz w profilu, ale kolega chce ten profil zamknąć ot i cała historyja. Ja i mój poprzednik tylko ostrzegamy, że diody mogą się przepalić.

Pozdrawiam

dziękuje za odpowiedzi.

"witu102"- mógłbym prosić o foto jak wygląda Twoja listwa zabudowana w suficie?!

Mam zamiar odsunąć się 6 cm od ściany. Długość taśmy led ma być 235cm.

Jaką zastosować taśmę i jaki zasilacz??

Myślałem nad takim do puszki fi 60:

http://allegro.pl/zasilacz-led-15w-12v-dc-1-25a-do-puszki-60mm-ip67-i4156974142.html

Zwróć uwagę jak rozchodzi się światło przy taśmie zainstalowanej w narożniku (narożnikowy profil) - taśma 300diód/5m 5,6W /1m - nie ma możliwości równomiernego oświetlenia całej ściany, efekt moim zdaniem będzie bardzo słaby. Lepiej pomyśleć o naświetlaczach ledowych, z możliwością ukierunkowania strumienia światła, jednak to znowu kwestia estetyki samej oprawy.

taaaaaaa.jpg

tqqqqqqq2.jpg

Mam tylko obawę że światło z taśmy nie oświetli nawet połowy ściany z trawertynem..

Może zastosować mocniejszą taśmę , hmm?

Hm... Twoje obawy nie są bezpodstawne:yes:. Musiałbyś zastosować taśmy 120diod na metr i to co najmniej z dwóch stron żeby to w miarę równomiernie podświetlić.

Może moja iluminacja trochę naświetli Ci temat:) Podświetlona ściana ma wymiary 200x120cm. Podświetlone od góry i dołu taśmą 120led, czyli razem 240led. Barwa ciepły biały. Taśmy szczelnie zamknięte w profilach alu i przesłonką mleczną - działa ponad rok po min. 15h dziennie i nic się nie grzeje ani nie przepala;)

Moim zdaniem wygląda efektownie, ale i takie rozwiązanie nie zapewnia równomiernego rozchodzenia się światła, tym bardziej, że u Ciebie powierzchnia do podświetlenia jest sporo większa.

http://www.iv.pl/images/38832020303641886738.jpg

http://www.iv.pl/images/59976574499168647704.jpg