Gość grend 22.03.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Chciałbym zasięgnąć opini nad ekonomia i sensem robienia z dachu "nagrzewnicy" wody. We Włoszech jest to czesto praktykowane ze na dachu jest jakis zbiornik wody który samoistnie się nagrzewa. Pomysł jest taki ze chcę na dachu czarnym rozłożyć rury z wodą i na wysciu założyć termostat. W momencie nagrzania wody np do 25 stopni jest ona wytłaczana pompką do bojlera który bedzie dodatkowo dogrzewany pradem. W momencie kiedy temperatura spadnie termostat zamykalby obieg i znowu by był czas na nagrzanie. Myslę ze ten system mógłby funkcjonować spokojnie przez 3 miesiące w roku - ktos próbował takiego rozwiazania i moze się z tym podzielić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2014 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Do sterowania musisz użyć termostat różnicowy .Ważne jest czym obecnie grzejesz wodę.Moim zdaniem ,takie grzanie jest ekonomicznie nieuzasadnione .Ale wystarczy policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Zanim napiszesz, poszukaj. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?203309-ja%C5%9Bkowe-quot-wynalazki-quot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Do sterowania musisz użyć termostat różnicowy .Ważne jest czym obecnie grzejesz wodę.Moim zdaniem ,takie grzanie jest ekonomicznie nieuzasadnione . Ale wystarczy policzyć Już tak na powaznie próbowałeś "ugryźć" temat. Bo na dachu nie chcę dawać jakies miedzi itp tylko zwykłą standardową rurkę - jezeli wytrzymuje goracą wode to tez wytrzyma nasłonecznienie. Bo jeszcze brałem pod uwage żeby tylko przepuscić zimną wode przez dach i by ona schodziła w momencie jej wykorzystania. Jednak w momencie kapieli by były różnice temperatur gdyby cała woda zeszła z dachu. Z drugiej strony koszt by był minimalny - z 60metrów rurki wiecej i to wszystko a pewnie srednia temperatura w ten sposób pobierana zimnej wody by wynosiła napewno 20 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.03.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 przed tym bojlerem elektrycznym trzeba dać w szeregu zasobnik wstępny gdzieś na strychu, połączyć go na sztywno ( bez żadnych dodatkowych wężownic, płaszczy...)z tą wężownicą na dachu poprzez pompkę ze sterownikiem różnicowym ...pobierając wodę z bojlera będzie się uzupełniał z tego dogrzanego przez słońce ( o ile świeci...) a to co zabraknie dogrzejesz grzałką...i trzeba pamiętać o spuszczeniu wody z tego układu na jesień ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.03.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 ... ale potrzebna jest w tym układzie pompka ? To powinno zadziałać grawitacyjnie + ciśnienie z sieci czy hydroforu na zasadzie otwarcie przepustu i ciśnienie wtłacza wode. Czytałem ze jestes prekursorem jakis nowych "samoróbnych" rozwiazań i do ilu stopni nagrzewała ci się woda w lipcu sierpniu jak "pobierałeś ciepło z dachu". Bo tak naprawdę czesto w lipcu jak oficjalnie jest 33 stopnie to na termometrze mam 45 w słońcu i jak to przekładało sie na grzanieW sumie jakby był zbiornik wstepny to by można zastapić takze zimną wode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 23.03.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 ... ale potrzebna jest w tym układzie pompka ? To powinno zadziałać grawitacyjnie + ciśnienie z sieci czy hydroforu... a to w pierwszym poście była ci potrzebna, a w tym już nie??? żyjesz chyba na planecie z odwrotną grawitacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.03.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 a to w pierwszym poście była ci potrzebna, a w tym już nie??? żyjesz chyba na planecie z odwrotną grawitacją Przepraszam co zmienia twój post. Tam była moja propozycja z pompka i sie pytam czy jednak jest potrzebna. Ciśnienie wypycha na dach a później grawitacyjnie schodzi do 1 zbiornika a poźniej do bojlera. Masz może jakie propozycje opinie - chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.03.2014 01:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Po pierwsze Primoskoro ciśnienie wypycha na dach - tzn że układ jest zamknięty, nie może potem grawitacyjnie zejść do zbiornika bo niby jak? nawet przy różnicy 10m ci to nie zejdzie bo podciśnienie w rurze na to nie pozwoli, żeby zeszło grawitacyjnie to musi do rury wejść powietrze, a skąd jak układ zamknięty Po Drugie Primonawet jakby mogło zejść, to musisz mieć miejsce na tę wodę w tym zbiorniku, czyli pusty musi być, a jak ma być pusty jak układ zamknięty, nawet jakbyś miał pusty, to co z tego jak bojler w układzie zamkniętym ciśnieniowym pracuje podłączony do sieci czy hydroforu, więc skąd tam woda z tego lekko pustego zbiornika miała by się wziąć Po Trzecie Primobrakuje ci tzw "wiedzy podstawowej", nie ogarniasz instalacji ZW i CWU i tego jak są zbudowane, ani jak widzę ich zasady działania, nie przeczytałeś nawet widzę ( a może to zrobiłeś tylko bez zrozumienia i po łebkach) tematu Jaśka o jego "wynalazkach" stąd takie oderwane od rzeczywistości pytania i koncepcje o układzie grawitacyjno-ciśnieniowym CWU wymyślasz, gdzie ciśnienie powinno być minimum 2bar - to policz sobie ile to jest słupa wody, jak nie umiesz policzyć bo wiedzy ci brakuje to znajdź jaki kalkulator w sieci - podpowiem ci w googlu fraza "bar na mH2O" To jest kolego moja opinia propozycji nie będzie bo co ty z tego zrozumiesz? Nie piszę tego żeby ci dopiec kolego, tylko dlatego żebyś najpierw postarał się o tę "wiedzę podstawową", rozrysował to sobie jakoś i ogarnął początkowo temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts