enedue 22.03.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Pokrycie dachu: od góry: 2x papa na lepiku, szlichta spadkowa 1,5% gr. Od 15 do 4 cm, foila PE, 20 cm wełna mineralna, płyta OSB, strop w systemie Posi-Joist z wypełnieniem wełną mineralną gr. 10cm, Paroizolacja, płyta g-k. To wyjątek z opisu technicznego dachu. Widzę oczami duszy mojej zawilgocony dach. Czy słusznie?Wizje mam na podstawie ścian szkieletowych, gdzie się nie daje styropianu, a jak się daje, to się ma problemy, a nawet jak się daje wełnę, to tynk mineralny niektórzy oprotestowują że parę zatrzyma. I farba na tynk też nie może bc akrylowa. A tu beton… Ratujcie… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.03.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 To źle zaprojektowany strop. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 22.03.2014 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 23.03.2014 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 A tak by mogło być - płyta gk, paroizolacja , wiązary , wdmuchiwana między nie celuloza/ekofiber - 35 cm, może się zmieści więcej, bo teraz ten dach ma w najniższym miejscu 54 cm, żeby przerwę wentylacyjną zostawić, i co dalej?płyty OSB i jakaś folia czy inna papa?Tak żeby można było chodzić, nie w szpilkach, ale bez nerwów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.03.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Oczywiście można tak należy jednak zapewnić skuteczną wentylację nad warstwą izolacji cieplnej. Wlot powietrza przy okapie i wylot w najwyższym miejscu. Idealnym rozwiązaniem jest izolacja na dachu czyli patrząc od spodu płyta OSB nas wiązarach, paroizolacja np. warstwa papy podkładowej mocowana mechanicznie, styropapa grubości minimum 20 cm laminowana jednostronnie papą klejona lub mocowana mechanicznie, papa termozgrzewalna wierzchniego krycia. Sufit powieszany może być wówczas w dowolnym miejscu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 23.03.2014 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 27.03.2014 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 A może takie coś zdałoby egzamin?http://www.paroc.pl/~/media/Files/Brochures/Poland/Paroc-ventilated-flat-roofs-Air-PL.ashx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.03.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Oczywiście przy odpowiedniej grubości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 28.03.2014 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 ufff dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 29.05.2014 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) No więc finalnie strop został zaprojektowany tak jak na rysunku drugim. Strasznie skomplikowany się zrobił. Damir proponuje coś takiego jak na pierwszym, moim rysunku, z wiązarem, spadek większy, ale gdzie upchnąć rynnę? Jak doprowadzić powietrze ?Ta czerwona lina dookoła zaznacza attykę. W systemie paroca użytym w pierwszym stropie są dwa kominki odwilgacające na cały dach . Wydaje się to strasznie mało w porównaniu do zaleceń aby przerwa była nastocentymetrowa. A przecież warstwy od dołu są takie same i ilość pary wodnej też chyba będzie taka sama? Czy na tym dachu z wiązarami można po prostu wsadzić kominki i tyle wystarczy? Czy trzeba wełnę czymś przykryć, żeby jej nie przewiewało ? Będę wdzięczna za każdą pomoc. Edytowane 29 Maja 2014 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ten projekt to jakiś archaizm? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 29.05.2014 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 (edytowane) który? ten prawdziwy?za który zapłaciłam kupę kasy? Edytowane 29 Maja 2014 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 29.05.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Ogranicza mnie wysokość sąsiedniego, bliźniaczego budynku. Dach ma być ciepły , nawet bardzo i nie może mieć więcej niż 75 cm w najwyższym miejscu. Bo inaczej się po prostu nie zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 2 x papa na lepiku??? Jakieś dziwaczne koryto rynnowe? Jak widać projektant nie ma doświadczenia w takich dachach. A może zamiast wełny zastosować płytę z pianki poliuretanowej grubości 16 cm lub 18 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 30.05.2014 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 http://tuznajdziesz.pl/produkty/produkt/plyta-termoizolacyjna-bauder-bauderpir-fa-200-mm-23873,131/ jak na przykład to? Tylko coś takiego nie przepuszcza pary wodnej. Pali się. No i wodę gdzieś trzeba odprowadzić. Straszna kicha z tym dachem. I gdzie ja znajdę teraz na wczoraj projektanta, który wie, jak coś takiego zrobić. Aha, nie miała być papa na lepiku, tylko liquid rubber - ale to już moja inicjatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 30.05.2014 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 ogólnie dziękuję. Bardzo Pan mi pomógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.05.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Jak jest pożar to wszystko się pali! Budując dom nie można zakładać, że będzie pożar. No i dobrze, że nie przepuszcza pary wodnej bo jak nie przepuszcza to nie będzie kondensacji i nie trzeba będzie wentylować konstrukcji. Z odprowadzeniem wody to żaden problem dla profesjonalnego wykonawcy. Tu projektant nie jest potrzebny wystarczy profesjonalista. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 14.06.2014 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Znowu dziobię, jakby Pan Wilhelmi i nie tylko, miał jeszcze dla mnie cierpliwość. Zastanawiałam się nad płytami PIR. Drogie są niemiłosiernie. Ogólnie skłaniam się do położenia ocieplenia na wiązarach. Tylko teraz przy 2 x 10 cm U = 0,12 cena jakieś 20 tys ????? Włos się jeży. Mam 80 m2 dachuWiem, że nie lubi Pan mieszania, ale może załatwiłoby sprawę 10 cm nakrokwiowo i między wiązarami celuloza? Wtedy byłoby jednak o wiele taniej, a i o wiele cieplej.Buduję bardzo ciepły dom, bo będę grzała prądem. Będzie rekuperacja.Znalazłam co prawda na allegro płyty 10 cm 0,023 po po 60 zł, ale szokuje mnie różnica w cenie i nie wiem , czy jest sens ryzykować. Jaka jest w realna cena za dobry produkt 10 cm grubości, lambda =0,023?oczywiście od środka KG, paroizolacja , a na dach liquid rubber. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 14.06.2014 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Pojawiła się jeszcze inna propozycja. Wiązar, jak na rysunku, w nim wełna 25 cm , a pod spodem jeszcze 15 cm. Oczywiście płyta KG, folia paroizolacyjna.Wtedy pustka w najniższym miejscu ma 20 cm. W sumie bardziej podoba mi się opcja z płytami pir i powiedzmy celulozą, ale to chyba wyjdzie taniej. I to o wiele. Czy wystarczająco dobrze? Z podobnym dachem kolega ma kłopoty w wątku tuż obok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel. 15.06.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Witam. Czy to prawda że deska z korą tak jak na zdjęciu ulega niszczeniu.?? Z taką teorią się spotkałem że takich desek nie wolno dawać na dach. Prawda to.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts